Athletes Work: Joppe

Joppe Grasveld is oud Frisse Blikker, heeft het Vonk programma opgezet en heeft twee jaar geleden zijn eigen bedrijf ‘Athletes Work’ opgezet. Joppe helpt topsporters tijdens en vlak na hun sportcarrière zich voor te bereiden op een carrière na de sport. 

Waar ben je momenteel mee bezig?

Twee jaar geleden ben ik een onderneming gestart waarbij we topsporters, tijdens (en vlak na) hun actieve sportcarrière voorbereiden op een carrière na de sport. Dit is specifiek op de transitie van sport naar maatschappij. Dit betekent dat wij hen helpen bij arbeidsmarkt oriëntatie en het vinden van een juiste plek die past bij hun ambities.

Hoe ben je hierop gekomen?

Eerst had ik altijd de droom een holistisch agentschap voor topsporters op te zetten, waar mentale, fysieke en commerciële begeleiding samen kwamen. Dit omdat ik vind dat sporters steeds meer beschouwd worden als producten in plaats van mensen. Wanneer ze uit het oog van de media zijn, dan is de sporter vaak ook uit het hart van de mensen. Dit terwijl diegene nog een heel leven voor zich heeft en vaak volledig afhankelijk was van sport.

Toen ik het plan ben gaan uitwerken stuitte ik op het thema ‘dual career’. Ik dacht aan de mensen die geen miljoenen hebben verdiend met hun sport of continu in de spotlights staan. Wat gebeurt daar eigenlijk mee? Vervolgens kwam ik mijn compagnon tegen die naar twee Olympische Spelen is geweest en 10 jaar lang alles heeft gegeven voor het Nederlands team. Toen hij niet naar zijn derde Spelen ging, werd hij geconfronteerd met hoe afhankelijk hij was van alleen zijn sportcarrière, dus hij wilde graag kijken hoe hij dat beter kon organiseren. Tegelijkertijd zag ik vanuit mijn projecten bij Frisse Blikken hoeveel geld er bij bedrijven geïnvesteerd werd om de huidige medewerkers beter te maken en te laten presteren of überhaupt aan te nemen (met een tekort op de arbeidsmarkt). Hier zag ik een gat in de markt.

Het lijkt of sporters niet kunnen werken naast hun actieve levensstijl, terwijl ze er wel vaak naast studeren. Waarom zouden ze dan niet parttime kunnen werken? Bij Frisse Blikken zag ik dat parttime werken aan een project echt veel voor bedrijven betekent. Zodoende ben ik gaan testen en tekenen. 

Jullie bieden topsporters die nog actief zijn dus een parttime baan aan?

Niet alleen. Wanneer een sporter actief is, bieden we parttime werk aan. Als ze gestopt zijn, zoeken we een fulltime job. Voor beide doelgroepen geldt in de basis dat we eerst op zoek gaan naar wat ze willen doen. Dit zodat ze het vuurtje dat ze ook bij hun sport ervaren, ook in hun toekomstige baan vinden. Dat noemen wij arbeidsmarkt oriëntatie. 

Daarna vinden we werk, maar het hangt van de sport af wat iemand kan. Zeilers zijn bijv. een paar maanden per jaar weg, maar de rest van de tijd fulltime beschikbaar. Een hockeyspeler is vaak 32 uur per week beschikbaar, dus bijna fulltime. Het verschilt per actieve sporter. 

Als we eenmaal een baan gevonden hebben, helpen we hen met het managen van een dual career en het maken van de vertaalslag van sport naar werk. Dit zorgt ervoor dat de organisaties waarvoor de topsporter gaat werken, ook daadwerkelijk de kwaliteiten van een topsporter krijgt. 

Zijn er bepaalde branches waar zij aan de slag gaan?

De branches zijn heel breed, al merken wij dat de topsporters aansluiting hebben bij het werk waar inhoudelijke kennis geen noodzaak is. Specifiek programmeerwerk ga je niet zomaar aan iemand geven zonder bepaalde ervaring. Dan zit je veel sneller in bijvoorbeeld sales of recruitment. 

Joppe Grasveld
"Ik heb altijd de droom gehad een holistisch agentschap voor topsporters op te zetten, waar mentale, fysieke en commerciële begeleiding samen kwamen. "

Joppe Grasveld
uitgestroomde ondernemer

Welke stap heb je genomen om het ondernemerschap in te gaan?

Toentertijd heb ik met Joep (nu Ondernemende Gasten) en Matthijs Westerwoudt (nu Wilder Land)het Vonk programma opgezet. Wij vonden het namelijk bijzonder dat Frisse Blikken bekend stond om de springplank voor ondernemerschap, maar op het moment dat je bij Frisse Blikken stopt, begint het ondernemen eigenlijk pas. Er zijn dan een hoop dingen die je moet regelen, zoals je KVK inschrijving, website etc. maar ook het testen van aannames uit je businessplan. Dat kost best veel tijd. Al deze zaken zijn goed te combineren met het werken bij Frisse Blikken. Dan heb je de basis staan, en kun je echt uitzoeken wat wel en niet werkt. Op het moment dat jij dan je baan opzegt, weet je ‘die richting moet ik op’. Om die reden hebben we het Vonk programma opgericht en zijn we alle drie direct als deelnemer ingestapt.

Kun je meer vertellen over het VONK programma?

In 2018 zijn we gestart. Onze belangrijkste inzichten? Ondernemen is ook gewoon vaak een kwestie van doen. We hadden hele modellen en theorieën hoe we het wilden doen. Toen hadden we zoiets van:”We moeten gewoon starten!”. Met als gevolg een geplande zogeheten ‘pizzasessie’ zonder format. We hebben toen hard geroepen dat er een Vonk programma was en dat er later meer informatie zou komen. Vervolgens kwam de eerste pizzasessie en hadden we de basis voor het programma staan. 

Daarom joh, bij Frisse Blikken is zoveel mogelijk. Als jij behoefte hebt aan een expertise ontwikkelen, dan kan je dat voorleggen. Vervolgens ga je er gesprekken over voeren. Na het voeren van een aantal gesprekken word je vaak weer teruggestuurd naar de tekentafel, omdat je erachter komt dat het anders moet. Maar soms heb je wat te pakken met een bepaalde thematiek wat kan aanslaan en dan is Frisse Blikken de eerste die zegt dat je ermee aan de slag kan gaan. Het heeft mij geholpen dat ik vanuit Frisse Blikken kon gaan ontdekken en doen. De enige factor waarmee je rekening moet houden is dat het bedrijf er beter van wordt. Bij Frisse Blikken is het niet dat je gegoten wordt in een bepaalde hoek, met dit moet je doen. Zolang je zelf maar initiatief neemt, is er heel veel mogelijk. Als je dat niet doet krijg je in je schoot geworpen wat zij denken dat bij jou past (en niet en dan moet je niet klagen. Ik vond het mooi dat je leerde dat je het zelf in eigen handen had. 

De reden dat je mazzel hebt bij Frisse blikken is dat je een groep mensen hebt die het haten om ‘’op hun bek te gaan’’. Iedereen probeert er wel voor te zorgen dat ze dat niet doen. Ik denk dat dat een kracht is binnen Frisse Blikken. 

Wat vind jij het allerleukste aan ondernemen?

Het leukste gevoel is het creëren. Je brainstormt met een klant of je eigen team en daarna wordt het realiteit. Een tijdje terug moest ik onszelf presenteren en toen introduceerden ze alleen onze bedrijfsnaam (en niet mijn naam). Toen dacht ik wel even, het is nu niet meer mijn plan, het is gewoon echt iets.  

Hebben jullie een droom?

Ja tuurlijk, topsport als springplank naar maatschappelijk succes. Maar dat vinden we te vaag overkomen. Maar het komt op twee dingen neer: het eerste dat alle topsporters in Nederland, maar ook op Europees niveau de kans hebben om een maatschappelijke carrière te bouwen tijdens hun actieve sportcarrière. Nu is die mogelijkheid er niet, het wordt ze heel moeilijk gemaakt. Bij onderwijsinstellingen kan je topsport en studie combineren. Dit willen wij ook voor werk organiseren. Dus dat topsport en maatschappelijke ambities gecombineerd kunnen worden. Dit is onze grote droom. Als je daar een percentage aan wil hangen, dan hopen wij dat 80% van de topsporters al tijdens hun actieve carrière bezig is met hun carrière na de sport. Dit is best wel realistisch, het staat nu op 49%.  dit moment zijn we alleen in Nederland actief, maar we hopen uiteindelijk ook uit te bouwen naar het buitenland Eerst een solide basis bouwen in Nederland en dan pas door!

Heb je een inschatting van hoeveel mensen je hebt geholpen in de afgelopen twee jaar?

Dat is lastig in een nummer te vatten. We helpen sporters dus met hun arbeidsmarkt oriëntatie, het vinden van een (parttime) baan en bij het managen van hun duale carrière. Als je het totaal aantal sporters optelt zitten we rond de 65. Een mooi aantal waar we trots op zijn.

Heb je een tip voor mensen die willen gaan ondernemen?

Heel veel maar om er een paar uit te pakken: 

  • Ga gewoon doen! Als je ergens tegenaan loopt ga je weer terug naar de tekentafel en ga je daarna weer verder. Natuurlijk moet je goed nadenken, maar met alleen denken ga je er niet komen.  
  • Veel komt terug op marketing. Niet alleen grote campagnes, maar ook de mond-tot-mond reclame. Als je zegt dat je ergens van bent en je bij bepaalde thema’s aansluit dan komen mensen daarop terug om die reden. Als je niks zegt blijft het vaag. Voor ondernemers is het heel belangrijk dat je gevonden wordt op wat je doet. Dat zit hem in de marketing.
  • Iemand zei ooit tegen mij: “Alles wat aandacht krijgt, groeit.”, en zo werkt het echt.

Meer weten?

Benieuwd naar meer verhalen over ondernemerschap? Bekijk de onderstaande blogs! 

Athletes Work: Joppe

Autogrowth: Job

Afuera: Marieke, Marije en Jolien

Expedition Good Life: Daan

Talentmanagement: Kim

Achtergrond: phD in Human Resource Management en Organizational Behavior. Master Arbeids- en Organisatiepsychologie

Mijn verborgen talent is… Sportgerelateerde vragen in een pubquiz beantwoorden.

Met dit nummer begint mijn weekend: Tash Sultana – Jungle

Als ik later groot ben dan… Heb ik een bedrijf dat mensen helpt om hun leven leuker te maken.

Gerben Tolkamp
Slide 3 Heading
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here
Vorige slide
Volgende slide
Ontvang ons gratis stappenplan
Met dit stappenplan helpen wij je op weg naar creatieve en impactvolle communicatie. Zodat jouw strategische boodschap resulteert in actie.