Hi, how can I help you? We would be happy to contact you!
Hi, how can I help you? We would be happy to contact you!
Jij

Thanks!

We'll get in touch with you very soon!

Duurzaamheid – Pepita Zonderop

14 February 2022 by

Pepita is Lead van het Impact team en projectmanager bij het Change team. Ze zet zich actief in voor een duurzamere wereld. In dit interview gaan we ontdekken hoe ze werkt aan deze ambities binnen Frisse Blikken.

Duurzaamheid

”Ooit heb ik een eigen advieskantoor dat op internationale schaal organisaties helpt om te verduurzamen”

Wat betekent duurzaamheid voor jou?
Duurzaamheid gaat in essentie over leven op een manier waarbij je ook rekening houdt met toekomstige generaties. De economiste Kate Raworth heeft dit heel helder gemaakt in haar ‘Donut Economy’. Een model voor hoe we onze maatschappij op die manier kunnen inrichten. De rede dat ik heel erg in dit model geloof, is omdat zowel het ecologische als sociale aspect van duurzaamheid benadrukt.

Hoe het werkt? De binnencirkel van de donut is de sociale ondergrens waar we als mensheid niet onder willen zitten. Hierin staat bv armoede en gezondheid;. De buitenste cirkel van de donut is planetaire bovengrens. Deze staat voor bronnen van de aarde waar we niet te veel van kunnen gebruiken, bijvoorbeeld bomen en fossiele brandstoffen.

 

Het doel is dat je binnen deze twee grenzen van de donut probeert te blijven. Als maatschappij moeten we ons zo inrichten dat we zorgen dat de sociale welvaart zo groot mogelijk wordt, maar wel binnen de planetaire grenzen blijven.

Waarom vind jij dit thema zo belangrijk?
Als kind liep ik al fanatiek collecte voor het WWF. Ik was altijd veel buiten in de natuur en met dieren. Later als student werd ik me beter bewust van zaken als klimaatverandering, milieuvervuiling, natuurvernietiging voor grondstoffen als palmolie en sociale problematiek.

Het klinkt misschien wat soft, maar ik heb een enorme bewondering voor de aarde. Het is zo gaaf en fascinerend hoe de natuur werkt; de verscheidenheid aan dieren en planten. Maar ook onze eigen maatschappijen waarin we samenwerken en leven. Het is super bijzonder wat we hier hebben. Daarom vind ik ook dat we de verantwoordelijkheid hebben om er goed mee om te gaan in plaats van het te vervuilen en te verbruiken.

Naar mijn mening is duurzaamheid de meest belangrijke en urgente uitdaging waar de wereld mee moet dealen. Als we niet snel de opwarming van de aarde stoppen, beter met de natuur omgaan en onze sociale welvaart vergroten, wordt iedereens leven een stuk minder aangenaam. Bovendien is er een bepaalde onomkeerbaarheid die mij raakt. Als we niet veranderen, zijn er delen van onze prachtige wereld vernietigd die we niet meer terug kunnen krijgen. Dat wil iedereen toch voorkomen?

Welke projecten of activiteiten binnen Frisse Blikken hebben te maken met duurzaamheid
Er zijn veel projecten en activiteiten binnen Frisse Blikken die met dit thema te maken hebben! Ik leid bijvoorbeeld ons ‘Impact’ team, met collega’s uit elk blik die zich graag inzetten voor een duurzamere wereld. Het mooie is dat we vanuit de expertise van elk blik kunnen bijdragen aan verduurzaming van onze opdrachtgevers. Om een bedrijfsvoering te verduurzamen zijn er namelijk medewerkers, partners en klanten nodig die duurzamere keuzes maken. Wij helpen organisaties om deze gedragsverandering te realiseren.

Zo bouwen we bijvoorbeeld games die bijdragen aan bewustwording van verschillende actoren in de energietransitie of waarbij je leert over verduurzaming van de keten. Vanuit het Change team helpen we mee aan grote veranderprogramma’s, zoals het participatief ontwikkelen van Lokale Energie Strategieën of een diverse Universiteit. Onlangs hebben we vanuit het Change en Communicatieteam voor een plastic producent een duurzaamheid missie-visie en roadmap ontwikkeld en vervolgens een activatieprogramma ontworpen en uitgevoerd.

Naast de impact bij klanten, werken we ook intern aan onze eigen positieve impact. Voor corona hebben we de Social Impact Day georganiseerd waar we €10.000 ophaalden voor IMC Weekendschool, Stichting Move en Stichting de Ster. Daarnaast hebben we dit jaar voor onze Frisse winter vakantie het vliegtuig ingeruild voor de trein. Tevens hebben we bij Frisse Blikken veel aandacht voor diversiteit en inclusie.

Hoe zet jij jouw kennis over duurzaamheid in bij Frisse Blikken?
Dit doe ik enerzijds door de begeleiding bij en uitvoering van de projecten die we voor klanten doen. Denk aan missie- en visie creatie en het ontwikkelen van awareness – en activatie campagnes. Hierbij zet ik specifiek mijn kennis in over verschillende fases van systeem- en organisatieverandering, hoe je effectief kan communiceren en hoe je mensen activeert om ander gedrag te vertonen. Om verandering te stimuleren geloof ik dat communicatie vanuit positiviteit en hoop beter werken dan doemscenario’s, omdat daar de energie van mensen zit. Tot slot helpt mijn algemene kennis over wat duurzame keuzes en producten zijn, bij het invullen van de veranderprogramma’s.

Op welke manier komt duurzaamheid naar boven specifiek binnen het Change team?
Duurzaamheid is een maatschappelijke transitie waar we middenin zitten, met als gevolg dat veel organisaties bezig zijn met verandertrajecten. De verandering naar een duurzame wereld vraagt naar grote verandertrajecten met een mensgerichte aanpak. Het Change team sluit precies aan bij dit soort grotere, mensgerichte veranderingen; bijvoorbeeld doordat we als rechterhand aansluiten bij een project- of change manager. Wij helpen organisaties om mensen in beweging te krijgen naar de nieuwe realiteit. Soms door als rechterhand goed inzicht en overzicht te bieden of soms door juist creatieve interventies neer te zetten die mensen motiveren om mee te veranderen.

Bij CurTec hebben we bijvoorbeeld activiteiten georganiseerd om medewerkers mee te krijgen in dat nieuwe wereldbeeld. We nemen ze mee in het verhaal van het bedrijf dat ze ooit waren, richting een bedrijf dat zich nu inzet voor een duurzamere wereld. We doen daar dan audio wandelingen, reflecties met elkaar, bouwen een eigen museum, organiseren een duurzaamheidsweek en er komt wellicht nog een innovatie challenge. Deze interventies zorgen ervoor dat het niet alleen bij een strategie blijft, maar dat mensen ook weten wat ze zelf in hun werk ermee kunnen.

Wat is jouw droom op het gebied van duurzaamheid en wat is jouw rol daarbinnen?
Ik zou graag een eigen advieskantoor willen opzetten en leiden dat op internationale schaal organisaties helpt om te verduurzamen. Ik geloof namelijk dat we door organisaties te verduurzamen een grote positieve impact kunnen maken, alleen al door de grootte van hun footprint.

Een hele andere droom is om samen met mijn vriend te emigreren naar Afrika en daar een National Park te beheren. Het lijkt me fantastisch om als een ware Jane Goodall in de ongerepte natuur te leven en tegelijkertijd dier en natuur te onderhouden.

Heb je een inspirerende quote, video, boek of artikel die bij dit onderwerp past?
Meerdere! Ik raad iedereen aan om zich te verdiepen in de Donut Economie van Kate Raworth om een realistisch beeld te krijgen over hoe we welvaart kunnen nastreven binnen de planetaire grenzen.

Daarnaast is Verborgen Impact van Babette Porceleijn een bijbel voor iedereen die wilt weten welke duurzame keuzes je dagelijks kunt maken voor een positieve impact.

Tot slot refereer ik graag aan een artikel wat mij heeft geïnspireerd om vanuit positiviteit te communiceren over duurzaamheid.

Welk voorwerp past goed bij duurzaamheid?
Een tweedehands voorwerp haha! Of een boom, want daar moeten we er zoveel mogelijk van planten om C02 op te slaan.

Meer weten over wat Impact kan betekenen voor jou bedrijf? Of enthousiast geworden om ons team te versterken? Connect met Pepita op LinkedIn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wil je meer weten?

Hi, waar kunnen we je mee helpen? Wij nemen graag contact met je op! Via dit formulier komen we binnen een paar dagen bij je terug
Jij

Thanks!

We'll get in touch with you very soon!