Hi, waar kunnen we je mee helpen? We nemen graag contact met je op!
Hi, waar kunnen we je mee helpen? We nemen graag contact met je op!
Jij

Bedankt voor je bericht

We nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Blogs Contact

Interview – Zo zet Arleen de energietransitie in beweging

4 oktober 2021 by

Heb je me gespot op een van onze billboards of online? Tof! Ik ben Arleen Lahnstein, een van de Frisse Professionals bij Frisse Blikken. Ik kan me voorstellen dat je na het zien van ons billboard benieuwd bent naar wat Frisse Blikken precies doet, wat onze werkwijze uniek maakt en op welke manieren mijn collega’s en ik jouw organisatie in beweging brengen. Ik leg het je graag uit.

Energietransitie Arleen

Even voorstellen
Na het driejarig ontwikkeltraject bij Frisse Blikken succesvol te hebben doorlopen ben ik afgelopen jaar doorgestroomd binnen onze organisatie naar Frisse Professional. Voordat ik bij Frisse Blikken begon haalde ik mijn bachelor International Business Administration en master Management of Innovation op de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ik ben met name werkzaam in de publieke sector, met als hoofdthema de energietransitie. Mijn passie? Dat is cyclisch leven. Het is noodzakelijk dat we aandacht schenken aan alle fases die bij het leven horen. Niet alleen groei en bloei, maar ook de ondergeschoven kindjes verval en transformatie. Daar help ik organisaties en gemeenten bij. Bovendien ben ik programmasecretaris binnen het consortium Servicepunt Duurzame Energie, waar Frisse Blikken samen met OverMorgen, AEF en 5plus1 deel van uitmaakt.

Hoe breng jij de energietransitie in beweging?
Laat ik vooropstellen dat ik dat niet alleen doe. De energietransitie is een enorme systeemverandering die de publieke en private sector raakt en waarvan de toekomst nog niet concreet is. Samenwerken is in mijn ogen om die reden absoluut noodzakelijk. Alleen zo kunnen we slim leren, met en van elkaar.

We verschuiven van een dominant silosysteem naar een nieuw, cyclisch systeem. Dat schuurt enorm, want verandering betekent ook afscheid nemen van iets. Dat voelt vaak eng. Waar voor lange tijd energieopwekkers en consumenten een duidelijke rolverdeling en lineaire relatie hadden, is het nu helemaal anders. Consumenten wekken ook hun eigen energie op, bijvoorbeeld met zonnepanelen op hun eigen koophuis en met die veranderde rolverdeling veranderen ook de spelregels. Ook maken winst rapporten plaats voor nieuwe KPIs binnen organisaties, met name door de nadruk die nu op duurzaamheid en maatschappelijk- en klimaat verantwoord ondernemen ligt. Daardoor verandert de attitude en het gedrag van zowel organisaties als consumenten. En als we dit soort veranderingen voor alle partijen in goede banen willen leiden, moeten we in beweging komen. 

Daar help ik bij. Vanuit mijn ondernemende achtergrond, werkervaring en passie voor cyclisch leven zorg ik ervoor dat we scenario’s niet alleen onderzoeken en in kaart brengen, maar ook uitvoeren. Dóen in plaats van alleen denken en schrijven. Er is veel behoefte aan ondernemerschap binnen de publieke sector. Werken vanuit ondernemerschap en doelgerichtheid is dan ook precies wat Frisse Blikken onderscheidt.

Hoe ziet dat er concreet uit?
Om met elkaar naar een nieuw systeem te transformeren moeten we slim leren en durven reflecteren. Vanuit mijn rol als programmasecretaris binnen het consortium Servicepunt Duurzame Energie organiseer ik bijvoorbeeld leerinterventies. Op dit moment ben ik Leerlabs aan het opzetten. Daarmee breng ik per Leerlab een zestal gemeenten uit Noord-Holland samen om samen toe te werken naar een eindproduct dat zij kunnen inzetten. Zij het een een doelgroepaanpak voor het aardgasvrij maken van een wijk, of een blauwdruk voor een duurzame organisatieinrichting die de energietransitie versoepelt. Overkoepelend verzamelen wij van alle Leerlabs de geleerde lessen die we nog veel breder kunnen delen. Zo maken we samen een verschil en zijn gemeenten geholpen met een concreet product.

Die leerlabs zijn slechts een voorbeeld van wat we doen bij Frisse Blikken. Al onze werkvormen sluiten aan bij deze tijd. Zo maken we bijvoorbeeld ook podcasts of audiowalks om meer bewustzijn te creëren en ontwikkelen we serious games om organisaties spelenderwijs in beweging te brengen. We brengen naast ondernemerschap en proactiviteit ook zéker creativiteit mee.

Wat is volgens jou de grootste uitdaging voor organisaties die aan de slag gaan met de energietransitie?
Heel simpel: capaciteit. De wil en noodzaak zijn aanwezig, maar er is vaak te weinig mankracht, tijd of geld om eraan te besteden. De energietransitie is niet iets dat je “erbij” doet, maar vraagt om toewijding op de lange termijn. Gelukkig kunnen wij vanuit Frisse Blikken die capaciteit aanvullen. Dat doe ik iedere dag met veel plezier, dus laat die organisaties maar aankloppen!

Wanneer moeten organisaties jou bellen?
Organisaties die kampen met complexe verandervraagstukken, waarin vooral de mens en cultuur centraal staan, kunnen bij mij terecht. Juist wanneer het ongemakkelijk wordt sta ik hen bij. Belangrijk is wel dat deze organisaties echt de dialoog aan willen gaan met iedereen die betrokken is bij de verandering en openstaat voor een multi-stakeholder en bottom-up aanpak.

Benieuwd naar wat Arleen voor jouw organisatie kan betekenen? Bekijk het hier!

Wil je meer weten?

Hi, waar kunnen we je mee helpen? Wij nemen graag contact met je op! Via dit formulier komen we binnen een paar dagen bij je terug
Jij

Bedankt voor je bericht

We nemen zo snel mogelijk contact met je op!