Hi, waar kunnen we je mee helpen? We nemen graag contact met je op!
Hi, waar kunnen we je mee helpen? We nemen graag contact met je op!
Jij

Bedankt voor je bericht

We nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Remote werken – Vincent

7 september 2022 by

Vincent is projectmanager bij het People team en helemaal weg van remote werken. In dit interview spreken we hem over zijn ervaring met remote werken. Hoe is hij ermee in aanraking gekomen en welke tips & tricks heb je nodig om remote werken succesvol te laten verlopen? Vincent vertelt je er graag meer over! 

Hoe ben je met remote werken in aanraking gekomen?
Ik ben met remote werken in aanraking gekomen door een testreis met mijn vriendin. Een vriend van ons was aan het remote werken en heeft ons ge├»nspireerd. Het was midden in de coronacrisis en we zijn het gewoon gaan doen. Toen zijn we met zijn twee├źn naar de Canarische eilanden vertrokken. We kenden elkaar net, maar het beviel goed. De planning was om daar een maand te werken, dit zijn er uiteindelijk zes geworden. In die maanden ben ik helemaal ondergedompeld in de community van remote werken. Het verbaasde mij hoeveel mensen dat al deden en de faciliteiten die mogelijk waren. Die mogelijkheden werden alleen maar groter. Daar is mijn vonk aangewakkerd.

De Canarische eilanden was een praktische overweging door het mooie weer en weinige coronamaatregelen. In het begin zijn we met zijn twee├źn gestart, maar gaandeweg voelde ik mij meer onderdeel van een community. Als je ergens voor een langere tijd verblijft, word je meer een local dan een toerist. Je komt ook meer in contact met andere locals en mensen die een langere tijd daar verblijven, de expats. Toen we op de Canarische eilanden aankwamen zaten we in een Slack groep met een stuk of 50 andere remote werkers. Na die zes maanden zat die groep ver over de 500. Remote werken is dat half jaar ge├źxplodeerd.

Hoe was jouw algemene ervaring en wat heb je ervan geleerd?
Op werkgebied leer je om zelfstandig te werken. Wat ik daarmee bedoel is dat je, jezelf nog beter leert kennen. Hoe je een dag voor jezelf het meest effici├źnt inricht, terwijl je ook nog kan genieten van de plek waar je bent. Iedereen heeft het over een gezonde work/life balans, maar wat is dat precies? Voor iedereen is dat anders. Tijdens een remote periode ontdek je jouw eigen voorkeuren. Zo kijk ik bijvoorbeeld een dag van tevoren hoe mijn volgende dag eruit gaat zien en wanneer ik tijd voor mijzelf neem. Dat vergt een flexibele agenda, want soms past het niet met meetings. Maar als dat wel het geval is kan ik soms in de middag een uitsapje maken, en in de avonduren doorwerken. Of soms neem ik meer tijd voor mijzelf in de ochtend door vroeg op te staan en werk ik in de middag langer door.

Bij remote werken denken mensen al snel aan werken langs het zwembad onder een parasol met een cocktail in je hand. Maar dat is mij nooit bevallen! Een goede werkplek is voor mij essentieel voor het succes van je remote reis. Om die reden moet je aan het begin van de reis de afweging maken, wat je eruit wil halen. Je stelt de vragen: met wie wil ik mij omringen, ga je met vrienden of ga je op zoek naar nieuwe connecties? Je moet je goed beseffen dat je op locatie slechts een paar uur per dag hebt om nieuwe ervaringen op te doen naast je werkdag. Wanneer plan je me-time, en hoe vaak ga je in de avond doorwerken? Dat speelt al op kantoor, maar helemaal op reis. Het maakte mij heel bewust van mijn werkdagen. Ga je erheen voor je hobby, netwerk of om er tussenuit te zijn? Dat bepaalt waar in de wereld je gaat zitten en met wie. Eigenlijk moet je dus van tevoren een goede schets maken van hoe je er op je remote werkplek bijzit en wat je dan precies wilt gaan doen.

Hoe zag een dag remote werken eruit?
Naast de coronamaatregelen was het ook een goeie surfspot. Ik bouwde het surfen om mijn werkdagen heen. Soms surfte ik in de ochtend, maar vaak was het in de middag. Dan stond er meer wind. Als ik zag dat ik kon surfen begon mijn werkdag eerder zodat ik in de middag tijd voor mijzelf kon nemen. Wanneer het weekend begint dan heb je vakantie en dat was heel lekker.

Wat waren de struggles van remote werken?
Er zijn praktische overwegingen. Wifi is een basisvoorwaarde, omdat je werk hebt om uit te voeren. Daarnaast zijn er dubbele kosten, dus je moet nadenken over financi├źn. De grootste struggle is toch wel het voorruit plannen en zorgen dat je werkplek helemaal in orde is. Het ligt er dan ook heel erg aan op welke manier je reist: huur je een airbnb en ga je aan de keukentafel werken, of huur je een werkplek in een co-working space? Dat zijn overwegingen waar je van tevoren goed over na moet denken.

Wat is jouw droom op het gebied van remote werken?
Sinds ik remote werken heb ontdekt, besef ik hoeveel mogelijkheden het biedt. Ik vind remote werken supergaaf en wil daarom anderen inspireren om het ook te gaan doen. Mijn idee is om een mooie plek te cre├źren in de natuur waar ik mensen kan ontvangen. Oud- collega Daan van Lith┬á geeft leiderschap trainingen in de Ardennen. Ik zie hetzelfde voor mij, maar dan met het hosten van een community op die locatie, het liefste langs het strand. Dat kunnen teams zijn die een maand lang willen knallen aan een project. Of een sportieve groep vrienden die fan is van een specifieke hobby om een maand lang die sport te kunnen beoefenen naast hun werk. Ik zie veel mogelijkheden en zou graag een eigen plek willen om dat te faciliteren.

Mijn doel voor nu is om uit te zoeken of werkgevers de meerwaarde zien om dit aan te bieden aan hun personeel. Er zijn genoeg partijen die remote werken aanbieden, maar ik ben benieuwd of werkgevers bereid zijn om mee te werken en eventueel ook financieel bij te dragen aan dergelijke initiatieven.

Hoe gebruik jij jouw ervaring binnen Frisse Blikken?
Vijf dagen op kantoor zitten is wat ouderwets. Dat doe ik niet meer. Wanneer ik dat wel doe dan ben ik uitgeblust. Vijf volledige dagen op kantoor of thuis is best wel extreem. Dat bevestigt dat het veranderen van omgeving goed voor je is. Ik probeer de helft thuis te werken en de andere helft op kantoor. Op het moment dat ik onrustig word, ga ik opzoek naar iets waar ik energie van krijg. Het is belangrijk om opzoek te gaan naar jouw eigen voorkeuren en daar jouw leven op in te richten, want dan kan je fijn gaan werken.

Wat kan je de lezer nog meegeven over remote werken?
Ik kan het iedereen aanbevelen om het gewoon te doen! Het is een onderwerp die vragen oproept bij werknemers, maar ook werkgevers. Ga het gesprek aan en vraag vooral om tips & tricks aan mensen die het al eerder hebben gedaan. Wat mij positief verraste, was hoeveel faciliteiten er zijn speciaal voor digital nomads. Op populaire remote bestemmingen stikt het van de co-working plekken en wordt er van alles georganiseerd: netwerk borrels, lezingen, workshops. Het is een levendige scene!

Dat is een extra reden om het gewoon te gaan doen: want je professionele netwerk groeit enorm! Werknemers en ondernemers die met hun laptop naar het buitenland vertrekken zijn professionals met een verhaal. Mensen uit verschillende culturen, vaak hoogopgeleid, met een gemene deler: het remote werken. Ik heb mensen leren kennen die ik anders nooit zou hebben ontmoet. Dat is heel anders dan dat je na je studietijd gaat backpacken in Azi├ź.

Meer weten over remote werken? Stuur Vincent dan een berichtje!

Wil je meer weten?

Hi, waar kunnen we je mee helpen? Wij nemen graag contact met je op! Via dit formulier komen we binnen een paar dagen bij je terug
Jij

Bedankt voor je bericht

We nemen zo snel mogelijk contact met je op!