Ondersteuning interne marketing

Ondersteuning interne marketing

De uitdaging

Ondersteun ons interne marketingteam bij de ontwikkeling van campagnes, events en andere initiatieven voor al onze merken.

Interne marketing is een nieuwe discipline binnen Randstad Groep Nederland. Om hen te ondersteunen, sloot er tijdelijk een Frisse Blikker aan in het team. 

Onze frisse blik

Interne marketing Randstad

Als organisatie wil je dat medewerkers zich verbonden voelen met het merk waarvoor zij werken. Het is belangrijk dat zij de merkidentiteit begrijpen en ervaren in hun dagelijkse werk. Voor de vier verschillende merken binnen Randstad Groep – Tempo-Team, Randstad, Yacht en BMC is het interne marketingteam verantwoordelijk voor de interne doorvertaling van het merkverhaal. Zo creëren ze merkambassadeurs en vergroten ze het trotse gevoel van medewerkers.  

Een veelzijdige rol

Bente sloot een jaar lang aan in dit team en vervulde een brede rol: van het organiseren van grote events tot het ontwikkelen van campagnes. De sleutel tot succes? Goed luisteren en snel kunnen schakelen tussen de verschillende kernboodschappen. Ieder merk heeft immers haar eigen identiteit en cultuur. 

Tempo-Team wordt als merk bijvoorbeeld gekoppeld aan het hebben van werkplezier.  Om dit merkverhaal intern te versterken, bedacht Bente een variant op de advent kalender: de Tempo-Team werkplezierkalender. Deze kalender zit vol met verrassende teamactiviteiten voor op de werkploer om samen nóg meer werkplezier te beleven! 

Externe campagne intern laden

Tegelijkertijd lanceerde Yacht een externe campagne: The Purple Connection. Bente zorgde ervoor dat deze campagne ook intern tot leven kwam. The Purple Connection is een social community waar ambitieuze Yacht-professionals ervaringen en adviezen delen. Bente richtte zich op het delen van ervaringen en kennis binnen het team door te ondersteunen bij de organisatie van het Yacht Community Festival. Hier lanceerde ze bijvoorbeeld The Purple Connection-Experience: een levensgrote experience ruimte waar collega’s kunnen binnenstappen om zich te laten inspireren door Yacht collega’s. Op dit moment wordt de ruimte gereedgemaakt om in de toekomst langs alle locaties van Yacht te reizen. 

Strategie activatie

En dat is nog niet alles! Bente was ook betrokken bij de activatie van de nieuwe strategie van Randstad. Randstad wil ervoor zorgen dat meer mensen kiezen voor een praktisch beroep. Voor de strategiedag van Randstad creëerde Bente het museum ‘Werk met je hart’. Ze verzamelde inspirerende verhalen van talenten die door Randstad zijn geholpen tijdens de zoektocht naar hun droombaan, bijvoorbeeld een baan in de zorg. Met een podcastserie raakte ze bij velen een emotionele snaar, wat de verbondenheid met het merk versterkte.  

Video afspelen

"Waar ik het meest trots op ben, is dat we het gewoon zijn gaan doen! Je kan heel lang plannetjes maken, maar uiteindelijk wil je echt aan de slag. Daar heeft Bente ons enorm bij geholpen."

Kim, opdrachtgever Randstad Groep

In het kort 🧺

De frisse blik van...

Een fris leertraject binnen Greenchoice

Ontwikkelprogramma young professionals

Digitale onboarding game

Bente Poortstra

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Betrokkenheid medewerkers vergroten

FrieslandCampina

Betrokkenheid medewerkers vergroten

De uitdaging

FrieslandCampina Ingredients vroeg ons om een ervaring te creëren die het gevoel van trots vergroot bij medewerkers wereldwijd.

Waarom doen we wat we doen? Welke impact heeft ons werk op de levens van onze consument?”. Wij bouwden een ervaring om de medewerkersbetrokkenheid over de hele wereld te vergroten.

Onze frisse blik

Medewerkersbetrokkenheid

We wilden de medewerkers van FrieslandCampina Ingredients (FCI) op een unieke wijze laten zien welke impact zij hebben op het leven van de verschillende doelgroepen. Daarvoor ontwikkelden we een nieuw concept: de black box

Project FrieslandCampina
Black box FrieslandCampina

Audiovisuele beleving

De black box is een audiovisuele installatie met videoschermen aan drie zijden. Zo konden we de kijker dus letterlijk midden in het leven van de eindgebruiker plaatsen. De black box ervaring onderscheidde vier verhaallijnen. Hierdoor werd het zicht- en voelbaar hoeveel impact de producten van FrieslandCampina Ingredients hebben op de verschillende leefwerelden van eindgebruikers. Wij hielpen FrieslandCampina zowel bij de bouw van de black box als de creatie van de video

Interne communicatie wereldwijd

We wilden alle medewerkers de gelegenheid geven om de black box te beleven. Daarom reisde de black box de hele wereld over. Van Veghel tot Shanghai en van Bedum tot Singapore: we hebben álle locaties van FrieslandCampina Ingredients aangedaan.

Wereldwijd hebben meer dan 2000 medewerkers de black box gezien. Op velen heeft deze ervaring een diepe indruk gemaakt. De video laat duidelijk zien waarom hun werk zo belangrijk is en vergroot daarmee hun gevoel van trots op hun werk én hun collega’s

Black box FrieslandCampina
Black box FrieslandCampina

"Frisse Blikken toonde flexibiliteit, creativiteit en de wil om er samen een succes van te maken. Ik ben super trots op wat we samen hebben gerealiseerd."

Opdrachtgever FrieslandCampina

In het kort 🧺

De frisse blik van...

Digitale transformatie

Van complex verhaal naar inspirerend narratief

Actieprogramma Kansrijke Start

Gerben Tolkamp

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Community building: women’s network Benelux

Community building: women’s network Benelux

De uitdaging

Help ons met het opzetten van een women’s network en dat activeren binnen de hele organisatie en vrouwen van BMI daarin meenemen.

Diversiteit en inclusie: een speerpunt voor vele organisaties. BMI Benelux, producent voor platte en hellende daken, wilde op dit onderwerp graag versnelling brengen. In de bouw- en productiewereld werken traditioneel voornamelijk mannen. Bij BMI werkt ook een groep fantastische vrouwen. Het Women’s Network Benelux is opgericht om deze groep aan elkaar te verbinden, om samen te ontwikkelen, elkaar te inspireren en naar buiten uit te dragen dat werken bij BMI ook voor vrouwen is.

Onze frisse blik

Aanpak

Frisse Blikken heeft BMI geholpen met het vormgeven van het netwerk. We zijn van start gegaan met een groep enthousiaste vrouwen die graag actief wilden bijdragen. Samen hebben we geïdentificeerd wat de wensen en behoeftes waren en welke activiteiten daarbij hoorden. Ook zijn er doelen vastgesteld, gekoppeld aan de vier kernwaarden van BMI: Connect (vrouwen binnen de verschillende vestigingen met elkaar verbinden), Inspire (elkaar inspireren en meer vrouwelijke werknemers aantrekken), Empower (werken aan ontwikkel- en doorgroeimogelijkheden), Evolve (een inclusieve cultuur stimuleren).

Resultaat

We maakten samen een video, waarin vier BMI’ers vertelden wat het netwerk voor hen betekent. Die lanceerden we tijdens het kick-off event. Ook werkten we aan verschillende communicatiekanalen en activatie-middelen om BMI op de hoogte te houden en te betrekken. In een inspiratiesessie vertelde een BMI-topvrouw over haar persoonlijke ervaringen en keuzes in haar carrière. De komende tijd organiseren we workshops. Ook zetten we ons in om alle locaties en faciliteiten zo inclusief mogelijk te maken. Inmiddels zijn er drie werkgroepen gevormd die allemaal hun eigen deel oppakken.

2
Video’s
 
2

Events

4

Workshops

De frisse blik van...

Digitale Kick-off

Pre- en onboarding programma Nestlé

Innovatie ecosysteem

Bekijk alle projecten
Gerben Tolkamp

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Safety game: in gesprek over veiligheid

Safety game: in gesprek over veiligheid

De uitdaging

Hoe starten we op een aantrekkelijke manier het gesprek over veiligheid en de rol van leidinggevenden daarin?

Binnen organisaties zoals Eneco is veiligheid een van de belangrijkste onderwerpen van gesprek. Binnen de (technische) operatie is hier dagelijks veel aandacht voor. Maar ook voor leidinggevenden die meer op afstand staan is het cruciaal dat hier aandacht aan gegeven wordt. De keuzes die zij maken hebben direct of indirect veel invloed op een veilige werkomgeving voor de monteurs in de put.

Onze frisse blik

Aanpak

Om dit onderwerp onder de aandacht te brengen hebben we een escaperoom ontwikkelt. In deze escaperoom krijgt de groep de opdracht om binnen een uur drie windmolens veilig aan te sluiten.

Maar er is een risico! Iedere deelnemer moest vooraf de mobiele telefoon afstaan. De telefoon is een equivalent voor iets wat persoonlijk is en je niet wilt verliezen. Daarnaast is de telefoon de grootste verstoorder van aandacht en concentratie, twee ingrediënten die zeer belangrijk zijn voor veilig werken.

Deze telefoons werden in 1 van de drie aanwezige blenders gestopt. Wanneer er een veiligheidsincident plaatsvond ging een van de blenders aan. Veilig werken in de game werd hiermee opeens een stuk belangrijker.

Resultaat

De escaperoom is gelanceerd op de leiderschapsdag van Eneco. We speelden deze game met 25 groepen tegelijkertijd! De game bleek een goede aftrap voor een hernieuwd gesprek over de rol van leidinggevenden op de veiligheid binnen Eneco.

Zie hieronder een video die een indruk geeft van de escaperoom en de ervaringen van spelers.

1
Escaperoom
 
25

Groepen

De frisse blik van...

Een lerende mindset

Onboarding Event – Van Wijnen West

Sustainability Roadmap

Bekijk alle projecten
Gerben Tolkamp

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Strategie activatie: een interactieve podcast

Strategie activatie: een interactieve podcast

De uitdaging

Hoe kunnen we op een leuke en vernieuwende manier de medewerkers van Essent Nederland informeren over de strategie van moederbedrijf E.ON?

Onze frisse blik

Aanpak

Samen met Essent hebben we iets nieuws ontwikkeld: een interactieve podcast. Hierbij kan de luisteraar zélf bepalen wat ze te horen krijgen. Op specifieke momenten kunnen ze zelf kiezen hoe het verhaal verder gaat. En dit alles in een avontuurlijk safari-jasje!

 • De techniek achter de interactieve podcast is volledig verzorgd door Frisse Blikken, evenals de communicatie en activatie voorafgaand aan de podcast. De luisteraar van de podcast kan zelf bepalen wat ze te horen krijgen door middel van keuzemogelijkheden in het verhaal.
 • De inhoud van de podcast is in samenwerking met Essent geschreven en vormgegeven
 • Meer dan 15 verschillende sprekers komen aan het woord, waaronder de CEO en de directeur van PSV. Daarnaast is er gebruik gemaakt van video’s, posters en persoonlijke uitnodigingen om de campagne te activeren, dit alles in een safari-thema.
 • Er is samen een platform ontwikkeld, in-house, om de podcast op te draaien. Naast de ontwikkeling van dit platform is ook de volledige productie verzorgd, van opname tot editing
 • Achteraf is er de mogelijkheid om als werknemers met elkaar online in gesprek te gaan over de strategie. Hiervoor is er een digitaal rad gemaakt. Door eraan ‘te draaien’, verschijnen er vragen die het gesprek op gang helpen.
Essent

Resultaat

De Strategiesafari is door bijna 1000 unieke gebruikers beluisterd. Gemiddeld waardeerden ze de podcast met een 8. Daarnaast heeft Essent de campagne ingediend voor een European Excellence Award.

1000

Unieke luisteraars

15

Sprekers

8

Als beoordeling van Essent

1

Nominatie voor de European Excellence Award

De frisse blik van...

Financiële instellingen ervaren de energietransitie

Onboarding Days organiseren voor NIBC

Goed en veilig overweg met informatie

Bekijk alle projecten
Gerben Tolkamp

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Medewerkers betrekken bij de nieuwe strategie

Medewerkers betrekken bij de nieuwe strategie

De uitdaging

Hoe brengen we onze nieuwe strategie over aan de medewerkers?

Avres helpt inwoners uit verschillende gemeenten bij werk, inkomen en financiële problemen. Ze hebben de markt zien veranderen. De toeslagen affaire kwam voorbij en de participatiewet werd ingevoerd. Het aantal mensen in de bijstand groeide. Avres was genoodzaakt om een veranderende koers aan te nemen. De richting van die koers was bepaald, maar hoe konden ze dit overbrengen naar de medewerkers?

Onze frisse blik

In gesprek met de doelgroep

We gingen in co-creatie aan de slag bij Avres. Zo werden we onderdeel van het team. Allereerst gingen we in gesprek met verschillende medewerkers van verschillende locaties. Waar liggen hun behoeften? De richting van de koers was al uitgestippeld. Samen met Avres hebben we deze richting weten te concretiseren. Tijdens dit project stond verbinding, samenwerking en aandacht centraal.

Kick-off event nieuwe strategie

Als start van de nieuwe koers organiseerden we een kick-off event. Het is belangrijk dat medewerkers snappen waarom een nieuwe strategie. De nieuwe koers werd daarom geïntroduceerd in een pakkende video. Daarna volgde een talkshow met een host en een co-host. Zij nodigden verschillenden gasten uit aan tafel, zoals MT-leden en andere collega’s. Tijdens het evenement was ook een tekenaar aanwezig. Zij illustreerde live waarover die dag werd gesproken. Dit leverde een mooie overzichtsplaat op.

Avres Spelbord

Serious gaming

In de middag was het tijd om de nieuwe strategie te ervaren. Daarvoor ontwikkelden wij, in samenwering met onze Fresh Game Studio, het Avres bordspel. Serious gaming is een goede manier om de strategie te ervaren. Het helpt om te begrijpen hoe jij als medewerker kunt bijdragen aan de nieuwe strategie. Ruim 200 medewerkers doorlopen de ultieme klantreis. De spelers bepalen zelf hoe deze klantreis verloopt. Dit gaf hen inzicht in alle facetten van het bedrijf. Het zorgde ook voor verbinding: medewerkers leerden meer over elkaars functies. Zo helpt serious gaming ook om een nieuwe strategie vanuit meerdere perspectieven te bekijken en begrijpen.

1

Serious game

200

Medewerkers geactiveerd

5

Verschillende locaties

De frisse blik van...

AI Gesprekstraining

Betrokkenheid medewerkers vergroten

Impactsessies

Bekijk alle projecten
Gerben Tolkamp

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Activatiecampagne: het goede gesprek

Activatiecampagne: het goede gesprek

De uitdaging

Help ons met het ontwikkelen van een campagne om de organisatie te informeren, inspireren en activeren rondom de hernieuwde gesprekscyclus.

HVC wilde graag extra aandacht en momentum creëren voor de hernieuwde gesprekscyclus. Met een creatieve campagne bereikten we HVC’ers op de werkvloer, thuis en digitaal. 

Onze frisse blik

Achtergrond

HVC wil een aantrekkelijke werkgever zijn waar een eigentijdse gesprekscyclus bij hoort. Hierin staat ‘het goede gesprek’ centraal. Dit is een gelijkwaardig gesprek tussen werknemer en leidinggevende over gedrag, resultaten, ontwikkeling en werkplezier.

Aanpak

Doormiddel van interviews met de doelgroepen en gesprekken met de opdrachtgevers hebben we geanalyseerd hoe we de medewerkers en leidinggevende het best konden bereiken. Deze analyse hebben we vertaald naar een campagneplan waarbij we interventies voor zowel de medewerkers als de leidinggevenden hebben ontwikkeld die verschillende doelen dienen.

Concreet houdt dit in dat we een digitale bootcamp hebben georganiseerd waarbij we de leidinggevenden hebben meegenomen in deze verandering, hebben we hen hun uitdagingen laten delen in intervisiegroepen en hebben we ze bewust gemaakt van hun verantwoordelijkheid in deze verandering. Voor de hele organisatie hebben we verschillende campagnematerialen ontwikkeld. Hierbij kun je denken aan een kraskaart thuis in de bus, inspirerende video’s met HVC’ers van allerlei verschillende afdelingen die vertellen wat een goed gesprek voor hen betekent en een interactieve toolkit waarin we de medewerker en leidinggevende handvatten bieden om het goede gesprek aan te gaan.

Resultaat

Een activerende campagne die de HVC’ers op de werkvloer, thuis en digitaal bereikte. Dit heeft geleid tot enthousiaste leidinggevenden die met elkaar de intervisiesessies voortzetten om elkaar te ondersteunen met het voeren van het goede gesprek met hun medewerkers. Daarnaast hebben alle HVC’ers handvatten gekregen om het goede gesprek te voeren waardoor de drempel hiertoe is verlaagd.

"Met een “frisse blik” hebben jullie ons uitgedaagd en meegenomen in dit project waarbij het resultaat ons een trots gevoel heeft gegeven! Nogmaals dank voor jullie creativiteit en slagvaardigheid in dit project!”

Opdrachtgever HVC

Een lerende mindset

Een employer brand dat staat als een huis

Van complex verhaal naar inspirerend narratief

Bekijk alle projecten
Gerben Tolkamp

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Psychologische veiligheid in leerinterventies

Psychologische veiligheid in leerinterventies

In een psychologisch veilige omgeving nemen teamleden interpersoonlijke en sociale risico’s. Ze voelen de vrijheid om zich kwetsbaar op te stellen ten opzichte van anderen. Nieuwe ideeën worden gedeeld, vragen gesteld en fouten gemeld met de zekerheid dat daar constructief op gereageerd wordt.

Tegenwoordig werken we steeds vaker in virtuele teams en staan we op fysieke afstand van elkaar. De sociale connectie en daarmee de ervaren psychologische veiligheid wordt hierdoor minder. Fysieke afstand zorgt ook voor een emotionele afstand. Waarschijnlijk ervaar jij ook een sterkere band met collega’s en vrienden die je regelmatig fysiek ziet, dan met de personen die je enkel virtueel ontmoet.

Ook is de shift naar meer automatisering binnen het bedrijfsleven van negatieve invloed op de psychologische veiligheid. Het is de vraag welke invloed de komst van Artificial Intelligence (AI) hierop zal hebben. Ik geloof dat digitalisering en psychologische veiligheid elkaar niet hoeven uit te sluiten, maar het vraagt wat extra aandacht.

Mijn naam is Ramon Schellinx en ik ben werkzaam als trotse Learning Specialist bij de Learning Studio. Ik ontwerp ontwikkelprogramma’s voor grote organisaties. Zo breng ik de leerbehoeften van medewerkers in kaart en speel ik in op deze leerbehoeften. In deze blog neem ik je mee in mijn visie op psychologische veiligheid in leer- en ontwikkelinterventies en deel ik mijn praktische aanpak om psychologische veiligheid te waarborgen in leerinterventies.

Frisse Blikken en psychologische veiligheid

Bij Frisse Blikken houden we ons veel bezig met psychologische veiligheid. Neem bijvoorbeeld de lerende organisatie. Een lerende organisatie is een organisatie die leren faciliteert en stimuleert onder al haar medewerkers, en zichzelf continu transformeert om haar strategische doelstellingen te behalen.

In de Learning Studio ontwerpen en faciliteren wij programma’s en interventies. Deze programma’s en interventies bevorderen het leer- en ontwikkelklimaat van diverse organisaties. Om in die programma’s en interventies het juiste leereffect te bereiken, is een veilige leeromgeving essentieel. Ik neem je mee in drie soorten leerinterventies, namelijk:

 • Trainingen, programma’s en traineeships
 • Digital learning
 • Gaming

Per interventiesoort deel ik onze manieren en ervaringen om de omgeving veiliger te maken voor de deelnemers. Zo waarborgen wij het beste resultaat.

1) Psychologische veiligheid in trainingen, programma’s en traineeships

Tijdens trainingen, programma’s en traineeship komt de groep of het individu, vaak fysiek, samen om zich te ontwikkelen. Om de veiligheid te waarborgen starten we met het uitvragen van het belang van de organisatie, het team en het individu. Hier stemmen wij de interventie op af. Tijdens een training, (leiderschaps)programma of traineeship beginnen we met verwachtingen uitspreken. Dit zijn verwachtingen van de training of interventie en de verwachtingen van elkaar. Hierdoor is duidelijk wat er wordt verwacht en waar het spreekwoordelijke goud ligt voor de interventie. Tot slot, zien en benoemen we de leercurve en bepalen het belang van het leereffect met de deelnemers. Als één of meerdere deelnemers van een interventie nog niet bewust is van het belang en/of de leercurve, nemen we de tijd om stil te staan bij zijn of haar individuele ‘learning journey.’

In de praktijk zie ik dat deelnemers zich vaak eerst bewust moeten worden van iets waar ze onbewust onbekwaam in zijn. Onze interventies zijn zo ingericht dat deelnemers geneigd zijn in hun natuurlijke gedrag te vervallen. Doordat we de omgeving zo veilig mogelijk maken. Hierdoor zijn de deelnemers zich sneller bewust van hun eigen patronen. Door dit moment uit te vergroten is het eenvoudiger voor de deelnemer om zichzelf te ‘betrappen’ op het eigen gedrag. Na deze herkenning is de deelnemer bewust onbekwaam en krijgt grip op de eigen leercurve. Dit proces benoemen we vaak vooraf. Dit draagt bij aan een veilige omgeving en acceptatie van het (gezamenlijk) leerproces.

Veiligheid buiten trainingen, programma’s en traineeships

Vooraf bespreken we welke mate van ondersteuning deelnemers buiten het programma krijgen. Daarbij brengen we in kaart hoe ondersteuning buiten het programma het effect beïnvloedt.

Een voorbeeld van ondersteuning is de tijd die een manager geeft voor de ontwikkeling en de mate waarin een manager geïnteresseerd is in de ontwikkeling van de deelnemer. Mijn aanpak is als volgt:

 • Ik stuur de managers een informatiemail per interventie (training, coaching gesprek e.g.), waarin ik uitleg waarom we de interventie doen;
 • Ik vraag de manager om proactief met de deelnemer in te checken op de leerdoelen en het leereffect;
 • Verder maak ik graag gebruik van 360° In deze gesprekken gaan de coach, de manager en de deelnemer met elkaar in gesprek. Hierin benoemen we ook het gevoel van veiligheid en is ons doel om ook buiten de training of het programma psychologische veiligheid te borgen in de organisatie.

Het betrekken van managers is belangrijk in dit proces. Het is een kleine moeite en het zorgt voor een groter positief draagvlak vanuit de managers, waarin de deelnemers meer ruimte ervaren om te groeien.

Pleun Louwens
"Door de essentie van communicatie te snappen en de verschillende lagen binnen de aspecten, kun je mensen écht in beweging krijgen."

Pleun
Projectmanager Communicatie

Bespreekbaar maken

Dit doe je door verwachtingen uit te spreken en door vragen te stellen. Wat is er nodig om organisatie breed een veilige omgeving te creëren? Dezelfde antwoorden komen vaak terug, bijvoorbeeld: “Alles wat gedeeld wordt, blijft binnen de groep”. Toch is het belangrijk om dit uit te laten spreken door de deelnemers.  Zo creëren we eigenaarschap bij de werknemers en deelnemers over de psychologische veiligheid binnen de organisatie.

Samenvattend, geven wij duidelijkheid in het leerproces door de verschillende fases te benoemen. Halen we actief verwachtingen op en spreken we verwachtingen uit. Daarnaast nemen wij externe factoren, zoals organisatiecultuur en het handelen van de leidinggevenden mee om het effect te blijven waarborgen. Dit kan ook gedaan worden doormiddel van digital learning modules, waar ik je hieronder verder in mee zal nemen.

2) Psychologische veiligheid in digital learning

Bij digital learning kun je denken aan een online leerplatform (LMS of LXP) en online learning bites. Ook hier geldt dat psychologische veiligheid een belangrijke voorwaarde is voor effectief leren.

Ik moet toegeven dat dit uitdagender is dan bij een fysiek programma. Vooraf geef ik duidelijk aan wat de deelnemer kan verwachten van mij en wat ik verwacht van de deelnemer. Verder verwerk ik een call-to-action in mijn digital learning. Ik stel vragen die uitnodigen tot nadenken en reflectie en stimuleer ik interactie met collega’s . Hiermee stuur ik aan op sociale interactie en kennisdeling in een poging om een psychologisch veilig, digitaal leerklimaat op te bouwen.

3) Psychologische veiligheid en Gaming

Naast Digital Learnings gebruiken we games om een veilige leeromgeving te creëren. Dit doen we samen met de Fresh Game Studio Met serious gaming creëren we een gesimuleerde wereld, waarin het mogelijk is om bepaalde dynamieken uit te vergroten. Door bijvoorbeeld tijd te versnellen, afstanden te verkorten en processen te simplificeren. Zo activeren we de spelers om tegen hun natuurlijke valkuilen aan te lopen. De deelnemers kunnen nooit zorgen voor een negatief effect op de werkzaamgeden. Zo kan een young professional in alle veiligheid oefenen met de rol van CEO en kan een CFO oefenen met een rol op de werkvloer. Belangrijk bij gaming is om goed op te letten wat er gebeurt en de deelnemers een spiegel voor te houden. Dit kan confronterend zijn, maar dit breekt wel het gesprek open. We zetten altijd minimaal één ervaren facilitator in om de game te begeleiden en de deelnemers te ‘confronteren’ met het gedrag in een veilige omgeving.

Psychologische veiligheid en effectief leren

Het moge duidelijk zijn: psychologische veiligheid is een noodzakelijke voorwaarde voor effectief leren. Vooral in deze tijd waarin we vaker werken in virtuele teams waar de persoonlijke en fysieke connectie kan ontbreken. Ik hoop je te hebben geïnspireerd met de voorbeelden die wij inzetten om de psychologische veiligheid in leeromgevingen te verbeteren. Hoe ga jij morgen het gesprek aan over psychologische veiligheid?

Meer weten?

Ben je benieuwd hoe we onze frisse blik op interne communicatie toepassen in ons werk? Bekijk dan één van de projecten hieronder. 

Activatiecampagne: het goede gesprek

Ondersteuning interne marketing

Strategie activatie: een interactieve podcast

Medewerkers betrekken bij de nieuwe strategie

Van complex verhaal naar inspirerend narratief

Een frisse blik op leiderschap

Een frisse blik op leiderschap

Milou is projectmanager bij de Learning Studio en houdt zich graag bezig met leiderschap. Lees verder om te ontdekken hoe zij zich ontwikkelt en haar kennis over leiderschap inzet binnen projecten vanuit Frisse Blikken.

Wat betekent leiderschap voor jou?

Voor mij is leiderschap dat je erachter komt wie je zelf bent. Dus dat je leeft naar de dingen die je echt belangrijk vindt en waar je energie van krijgt. Ik interpreteer leiderschap eigenlijk op twee manieren: je hebt persoonlijk leiderschap en je hebt leiderschap waarbij we meteen denken aan bijvoorbeeld een CEO van een bedrijf. Dan is diegene in een functie waarbij hij of zij leiding geeft aan een (grote) groep mensen. Dat is de tweedeling die ik zie, maar in de kern komt het er allemaal op neer dat je vanuit jouw waarde jezelf of andere mensen in beweging krijgt. Voor mij is persoonlijk leiderschap echt het leren kennen van jezelf en ontdekken wat jij wil en dat pad gaan volgen. 

Waarom is leiderschap voor jou belangrijk?

Voor mij staat persoonlijk leiderschap aan de basis van mijn geluk. Want als ik weet waar ik gelukkig van word en dat naleef, ben ik een gelukkiger mens. Als ik voor mijzelf naar mijn persoonlijk leiderschap kijk, weet ik steeds beter wie ik ben, wat ik wil en waar ik blij van word. Hier baseer ik steeds meer mijn keuzes op, al lukt dat helaas nog steeds niet altijd 😉 Ik ben er wel van overtuigd dat wat jou gelukkig maakt en waar je energie van krijgt met de tijd kan veranderen, dus het blijft een continue zoektocht. 

Wanneer ben je je meer gaan verdiepen in persoonlijk leiderschap?

Vanaf jongs af aan ben ik geïnteresseerd geweest in hoe mensen denken en waarom ze doen wat ze doen. Dit is ook de reden geweest dat ik psychologie ben gaan studeren. Ik denk dat door alle dingen die ik naast mijn studie heb gedaan, persoonlijke ontwikkeling een steeds belangrijkere rol kreeg. Ik vond het heel interessant om te ontdekken waarom ik bepaalde dingen op een bepaalde manier deed. Zo merkte ik dat veel van mijn gedrag voortkomt uit mijn opvoeding. Ik sta achter de normen en waarden die ik heb meegekregen van mijn ouders, maar ik realiseerde me ook dat ik naar sommige dingen anders kijk dan zij. En dat mag! In mijn master heb ik stage gelopen aan de Universiteit Utrecht, waarbij ik een half jaar als trainer van het vak ‘Professionele Gespreksvaardigheden’ voor de groep heb gestaan. Tijdens intervisiemomenten met mijn stagegenoten werden we continu uitgedaagd om te reflecteren op onszelf. In die tijd ben ik echt meer de diepte ingegaan op het gebied van persoonlijke ontwikkeling (en dus leiderschap). 

Heb je op basis van je persoonlijke ontwikkeling ook bepaalde keuzes in je carrière gemaakt?

Jazeker! Ik kom uit een omgeving waar de verwachtingen hoog liggen en waar iedereen bij grote corporates wil werken. Ik had ook in mijn hoofd dat ik dat wilde gaan doen, totdat ik door coaching gesprekken en mijn eigen reflecties erachter kwam dat zo’n omgeving helemaal niet bij mij past en dat ik daar niet gelukkig van zou worden. Dan is het ook een persoonlijk leiderschapsproces om dat uiteindelijk te laten gaan en ervoor te kiezen waar je echt blij van wordt. Ik ben toen eerst bij een klein uitzendbureau dat studenten bij grote bedrijven plaatst gaan werken. Hier zou ik als junior accountmanager aan de slag gaan, maar gedurende mijn werk kwam ik erachter dat target gedreven werken niet bij mij past. Het was ons doel om studenten te laten passen bij de organisaties waar wij mee samenwerkten, maar ik voelde destijds heel erg die druk om elke week mijn target te halen. Hier kreeg ik geen energie van. En omdat het mij geen geluk opbracht ben ik verder gaan zoeken naar andere bedrijven. 

Ik heb in mijn studententijd in de studenten community van Frisse Blikken gezeten en toen vond ik het al een heel erg gaaf bedrijf. Op dat moment was ik onzeker over mezelf en het feit of ik wel aangenomen zou worden. Het is voor mij dan ook een belangrijk persoonlijk ontwikkelingsproces geweest om sterker in mijn schoenen te gaan staan, door bepaalde overtuigingen aan te kijken en af en toe ook gewoon uit mijn comfort zone te stappen. Met als resultaat dat ik nu al anderhalf jaar werk bij Frisse Blikken en helemaal mijn plek heb gevonden in de Learning Studio!  

Op welke manier komt leiderschap terug binnen de Learning Studio?

Ook binnen de Learning Studio zetten we leiderschap in op verschillende manieren. Ik doe enerzijds een project waar ik programmamanager ben van het traineeship van een grote bank. Daar gaat het echt om trainees die zichzelf beter leren kennen met behulp  van ons programma, om uiteindelijk een professional binnen de bank te worden vanuit hun authentieke zelf. Daarnaast houd ik mij bezig met een leiderschapsprogramma voor een grote detacheerder, waarbij de top 50 van het hele bedrijf anderhalf jaar lang maandelijks een evenement hebben om deze groep managers naar de toekomstige leiders te ontwikkelen. We ontwerpen, ontwikkelen en faciliteren dus meerdere leiderschapsprogramma’s en persoonlijk leiderschapsprogramma’s voor bijvoorbeeld young professionals.

Hoe zet jij jouw kennis over leiderschap in bij Frisse Blikken?

Hier draagt mijn achtergrond in Arbeids- en Organisatiepsychologie natuurlijk aan bij. Tijdens mijn studie heb ik veel theoretische kennis opgedaan over verschillende soorten leiderschap en hoe een organisatie in elkaar steekt. Ik merk steeds meer dat ik die kennis toepas, bijvoorbeeld bij het opzetten van dat leiderschapsprogramma waar ik over vertelde. We vinden het als team belangrijk om bij het ontwerpen van een programma ook een theoretische onderbouwing te gebruiken. Zo gebruiken we bijvoorbeeld de Taxonomie van Bloom om leerdoelen op te stellen en de leercyclus van Kolb om onze programma’s op te bouwen.

Milou Ellenbroek
”Mijn droom is om ooit mijn eigen training- en coaching bureau op te zetten. Het lijkt me heel mooi om mensen op die manier te kunnen helpen.”

Milou
Projectmanager Learning Studio

Wat is jouw droom op het gebied van leiderschap en wat is jouw rol daarbinnen?

Mijn droom is om ooit mijn eigen training- en coaching bureau op te zetten. Het lijkt me heel mooi om mensen op die manier te kunnen helpen. Ik heb vorig jaar een coaching opleiding gedaan en het werd mij meteen duidelijk dat ik enorm veel energie krijg van het coachen van iemand. Ik vind het heel erg leuk om met name young professionals te kunnen helpen, door hen een spiegel voor te houden en kritische vragen te stellen. Dit resulteerde in nieuwe (zelf)inzichten, wat hen meer zelfvertrouwen bracht om bijvoorbeeld de arbeidsmarkt te betreden. 

Anderzijds lijkt het mij ook heel erg leuk om teams te helpen. Ik denk dat er heel veel ineffectieve teams zijn die hulp kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in het bouwen van een sterk fundament waarin de teamleden elkaar vertrouwen en constructieve gesprekken kunnen voeren. Het liefst zou ik dit later allemaal willen doen vanuit mijn coachingsruimte aan huis, waarbij ik woon aan een bosrand. Zodat we deze waardevolle gesprekken ook wandelend in de natuur kunnen voeren!

Het is voor mij belangrijk om eerst veel werkervaring in het Learning & Development vakgebied op te doen, zodat ik veel verschillende bedrijven zie en ook op het gebied van leren en ontwikkelen veel kennis opdoe. In de afgelopen anderhalf jaar in de Learning Studio heb ik al veel verschillende projecten mogen doen en dit hoop ik de komende anderhalf jaar ook nog te mogen doen. Daarnaast coach ik altijd een stagiair, dus op die manier blijf ik ook met het coachen verbonden en kan ik die skills blijven ontwikkelen. 

Heb je een inspirerende quote, video, boek of artikel die bij dit onderwerp past?

Bij een boek over leiderschap moest ik gelijk denken aan het boek ‘De vijf frustraties van teamwork’ van Patrick Lencioni. Het leest super makkelijk weg, omdat het heel verhalend is geschreven. In het boek behandelt hij een piramide die op elk team uit elke organisatie toepasbaar is. Dit boek heeft mij veel inzichten gegeven en mijn visie op leiderschap meer gevormd. De eerste laag is vertrouwen en de vijfde laag is resultaatgerichtheid. Als er geen vertrouwen is zal je dus nooit de gewenste resultaten bereiken! verbonden en kan ik die skills blijven ontwikkelen. 

Welk voorwerp symboliseert voor jou leiderschap?

Ik zag hier op kantoor een Rubik’s Cube liggen en die vind ik eigenlijk wel mooi passen! Voor mij wordt er bij goed leiderschap gekeken naar de groep en wat voor soort leiderschap zij nodig hebben. Kijkend naar een Rubik’s Cube moet je veel dingen proberen om uiteindelijk tot een gewenste uitgangspositie te komen (één kleur op één vlak). Zo zie ik dit ook met leiderschap: kies een strategie, ga ervoor en blijf tweaken en aanpassen om tot het gewenste resultaat (leiderschap dat past bij jouw doelgroep) te komen! 

Meer weten?

Ben je benieuwd hoe we onze frisse blik op leren en ontwikkelen toepassen in ons werk? Bekijk dan één van de projecten hieronder. 

Een lerende mindset

Conflictpreventie game

Blended ontwikkelprogramma Rabobank

Ondersteuning interne marketing

Betrokkenheid medewerkers vergroten

Community building : zes design principes

Community building : zes design principes

Anna en Jolien zijn projectmanagers bij team communication en zij worden blij van community building. Wil jij je organisatie in beweging zetten rondom een belangrijk thema of strategie? Lees verder om te ontdekken hoe zij hun kennis inzetten binnen projecten.  

Onderdeel zijn van een community of een sociaal netwerk is voor iedereen belangrijk. Je kan dan denken aan je vrienden, familie, buren of een (sport)vereniging. Maar ook in organisaties brengen communities heel veel waarde. Zo kun je mensen met dezelfde rol, interesses, identiteit of waarden bij elkaar brengen om kennis en ervaringen uit te wisselen. Door zo’n netwerk te faciliteren, verbind je de juiste mensen met elkaar en ontstaat er beweging op de onderwerpen die belangrijk zijn voor jouw organisatie. 

Anna en Jolien hebben ervaring met community building bij onder andere ASML, BMI en Just Eat Takeaway.com. In al de organisaties waar we komen zien we de toegevoegde waarde van communities: in het leren van elkaar, het versterken van het saamhorigheidsgevoel en relaties én om samen te innoveren. Dat zien we ook terug bij Frisse Blikken zelf. Wij steken veel energie in onze community en dat resulteert in een hele sterke cultuur. 

Om je community succesvol op te zetten of te professionaliseren herkennen wij een aantal design principes: 

 1. Actief community management: Actief community management is cruciaal. De manager hoeft niet alle taken zelf op te pakken, maar het is belangrijk dat de verantwoordelijkheid voor initiatieven bij een persoon ligt. Het op zichzelf laten staan van een community heeft tijd nodig.
 2. Creëer en onderhoud de nieuwe cultuur: Creëer ritmiek in activiteiten en content. Zo weten mensen wat ze kunnen verwachten. Zorg ook voor een inclusieve cultuur, zodat men zich veilig voelt om mee te doen.
 3. Bedien de verschillende doelgroepen: Identificeer verschillende behoeftes en pas daar je content en activiteiten op aan. Niet iedereen hoeft met alles mee te doen.
 4. Unieke voordelen en toegevoegde waarde: Zorg ervoor dat er echt toegevoegde waarde wordt geleverd voor je community leden. Waarom willen ze erbij zijn?
 5. Constant aanpassen en bijsturen: Varieer in inhoud en blijf nieuwe ervaringen creëren. Haal feedback op en stuur bij waar nodig
 6. Power of the crowd: Betrek de community en zet hen in hun kracht om samen content en activiteiten te ontwikkelen.

Met deze principes én ons eigen ontwikkelde aanpak om communities op te zetten of te verstevigen, helpen wij organisaties hun medewerkers meer te verbinden met elkaar én met de organisatie. Ben je benieuwd hoe we dat doen? Of wil je sparren over het inzetten van een community, bijvoorbeeld rondom diversiteit & inclusie, duurzaamheid, (digitale) veiligheid of een ander thema? Stuur ons een bericht dan plannen we een koffie in! 

Meer weten?

Ben je benieuwd hoe we onze frisse blik op interne communicatie toepassen in ons werk? Bekijk dan één van de projecten hieronder. 

Ondersteuning interne marketing

Van complex verhaal naar inspirerend narratief

Strategie activatie: een interactieve podcast

Bekijk alle projecten

Safety game: in gesprek over veiligheid

Medewerkers betrekken bij de nieuwe strategie

Achtergrond: phD in Human Resource Management en Organizational Behavior. Master Arbeids- en Organisatiepsychologie

Mijn verborgen talent is… Sportgerelateerde vragen in een pubquiz beantwoorden.

Met dit nummer begint mijn weekend: Tash Sultana – Jungle

Als ik later groot ben dan… Heb ik een bedrijf dat mensen helpt om hun leven leuker te maken.

Gerben Tolkamp
Slide 3 Heading
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here
Vorige slide
Volgende slide
Ontvang ons gratis stappenplan
Met dit stappenplan helpen wij je op weg naar creatieve en impactvolle communicatie. Zodat jouw strategische boodschap resulteert in actie.