Als er één ontwikkeling is waar je in 2024 niet omheen kon, dan is het wel de immense groei van AI. Hoe speel je hier als organisatie op in? Wat betekent dit voor Frisse Blikken en onze klanten? En wanneer maakt deze technologie echt impact? In deze blogpost delen we hoe AI leren en ontwikkelen bij onze klanten effectiever, veiliger en impactvoller heeft gemaakt.
AI is overal. Ook bij Frisse Blikken experimenteren we al enkele jaren met toepassingen zoals GPT’s, MidJourney en ElevenLabs. We zijn kritisch positief: de kansen zijn enorm, maar wat betekent dit voor de rol van vakmensen zoals copywriters, visual designers en stemacteurs? Voor ons blijft AI een instrument in de handen van professionals – een versterking van vakmanschap, geen vervanging.
Een goed voorbeeld van deze benadering is onze AI-trainer, ontwikkeld in samenwerking met MetaSkills. Deze virtuele gesprekstrainer helpt deelnemers om te oefenen met bijvoorbeeld feedback te geven of ontwikkelgesprekken te voeren. Met AI kan je realistisch oefenen: je kiest een scenario en doelen, waarna je in gesprek gaat met een virtuele tegenspeler. Dankzij een combinatie van ChatGPT (taal) en ElevenLabs (spraak) voelt het gesprek natuurlijk aan. Geen multiple choice, maar vrije woordkeuze. Achteraf krijg je gerichte feedback over je aanpak en effectiviteit. Probeer hier eens twee van deze voorbeelden uit.
De voordelen? De AI-trainer is schaalbaar, altijd beschikbaar en biedt een veilige omgeving om te experimenteren. Bovendien kunnen we met de data van ChatGPT inzicht bieden in veelvoorkomende uitdagingen en sterke punten van deelnemers. Dit is waardevolle input voor L&D-specialisten om programma’s te verbeteren.
Betekent dit dat een AI-trainer een trainingsacteur vervangt? Niet volledig. Een face-to-face sessie met een trainingsacteur blijft uniek en impactvol. Maar moeten we AI beoordelen vanuit de kaders van het bestaande? In mijn studie noemden we dit het ‘horseless carriage syndrome’: de eerste auto’s leken op koetsen zonder paarden, omdat dat het in die tijd het enige referentiekader was van mensen die auto’s ontwierpen.
Ook bij de AI-trainer moeten we wat mij betreft kijken wat het ons meer kan brengen, in plaats van alleen maar een goede vervanger te willen maken van een trainingsacteur. AI biedt nieuwe mogelijkheden die het klassieke rollenspel overstijgen. Het is schaalbaar (altijd en overal te gebruiken), veilig (experimenteren zonder observanten) en op die manier beter geschikt voor continue leren.
AI verandert leren en ontwikkelen. Stel je een wereld voor waarin een trainingsacteur deelnemers inspireert met technieken, waarna zij deze zelfstandig oefenen met de AI-trainer. Ondertussen analyseert een programmamanager hoe deelnemers zich ontwikkelen en wat extra nodig is. AI is geen hype, maar een technologie die vakmanschap kan versterken. Net zoals een goede hamer geen timmerman maakt, maar wél betere resultaten mogelijk maakt. Het gaat om balans: AI omarmen, zonder de menselijke factor te vergeten.
Meer weten over onze frisse blik op leren en ontwikkelen? Bekijk één van onze andere blogs.
Hoi, ik ben Maarten! Kun je een frisse blik gebruiken op jouw interne communicatie? Ik denk graag met je mee.
Bedrijfspand de Pionier
Grebbeberglaan 15
3527 VX Utrecht
Het Klokgebouw
Klokgebouw 210
5617 AC Eindhoven
Achtergrond: phD in Human Resource Management en Organizational Behavior. Master Arbeids- en Organisatiepsychologie
Mijn verborgen talent is… Sportgerelateerde vragen in een pubquiz beantwoorden.
Met dit nummer begint mijn weekend: Tash Sultana – Jungle
Als ik later groot ben dan… Heb ik een bedrijf dat mensen helpt om hun leven leuker te maken.