De invloed van leiderschap op ontwikkeling

Marlijne is projectmanager bij de Learning Studio. Inmiddels heeft ze veel ervaring met het ontwerpen van ontwikkelprogramma’s. In dit artikel deelt zij haar visie op de betrokkenheid van leidinggevenden en deelt ze vijf waardevolle tips.

Wanneer leidinggevenden de ontwikkeling van medewerkers als een prioriteit beschouwen en daarmee op de hoogte zijn van zijn/haar leerdoelen, wordt het mogelijk om de medewerker tijdens het werk actief te laten experimenteren met- en leren over relevante vaardigheden. Dat werkt als een katalysator: medewerkers oefenen niet alleen tijdens het programma, maar blijven actief bezig met het toepassen van het geleerde in de dagelijkse praktijk.

In de praktijk blijkt het soms echter complexer om de ontwikkeling van medewerkers prioriteit te geven. De drukte van de dagelijkse werkvloer blijft een risico waardoor de prioriteit van ontwikkeling van de medewerker op de tweede plaats komt. Of de betrokkenheid van de leidinggevende tijdens het programma is laag. Dat is zonde omdat er, naast dat er geen optimaal gebruik wordt gemaakt van de investeringen die door de organisatie zijn gemaakt, het ook de ontwikkeling van de medewerker remt.

Tijdens het ontwerpen van een ontwikkelprogramma zijn er bepaalde elementen die ervoor zorgen dat de betrokkenheid onder managers wordt verhoogd. Ik heb gemerkt dat dit in de praktijk zorgt voor een positief effect.

Wil jij weten hoe je als L&D professional kunt zorgen voor meer betrokkenheid van leidinggevenden bij de ontwikkeling van medewerkers? Lees mijn 5 tips hieronder:

1. Organiseer een kick-off

Nodig leidinggevenden aan de start van het programma uit voor een kick-off om hen mee te nemen in wat deelname behelst, wat de doelstellingen zijn, en hoe zij eraan kunnen bijdragen dat hun medewerker zijn/haar leerdoelen kan behalen. Je kunt er daarnaast voor kiezen om de deelnemer en leidinggevende samen wederzijdse verwachtingen voor het programma vast te laten leggen om vooraf meer duidelijke afspraken te maken.

2. Maak de betrokkenheid van leidinggevenden zo gemakkelijk mogelijk

Tijdens het programma is het belangrijk om de leidinggevenden te blijven informeren over de voortgang. Stuur een samenvatting van inhoud van trainingen en belangrijke theorieën die aan bod zijn gekomen. Maak ook een lijstje met reflectieve vragen die zij na afloop kunnen stellen aan de medewerker.

Daarnaast zijn de interne cultuur nuances ook van belang, deze liggen vaak onder de oppervlakte en zie je niet altijd direct. Echter hebben deze wel veel effect op de manier waarop een boodschap wordt ontvangen! Als laatste is het uiteraard verstandig om te kijken of er al een marketing- en communicatiestrategie is, zodat dit de basis vormt voor je communicatie.

3. Geef leidinggevenden een rol in het programma

Een goede manier om de betrokkenheid te verhogen is om leidinggevenden een rol als bijv. mentor of praktijkcoach te geven tijdens het programma. Het is wel verstandig om hen uitgebreid te briefen over hoe zij invulling kunnen geven aan hun rol.

Marlijne ten Houte
"Wanneer leidinggevenden de ontwikkeling van medewerkers als een prioriteit beschouwen en daarmee op de hoogte zijn van zijn/haar leerdoelen, wordt het mogelijk om de medewerker tijdens het werk actief te laten experimenteren met- en leren over relevante vaardigheden."

Marlijne
Learning Studio

4. Laat leidinggevenden cases uit de praktijk inbrengen

Om een goede connectie tussen de theorie en praktijk te maken, is het waardevol om tijdens het ontwikkelprogramma een casus uit de praktijk te behandelen. Je kan ervoor kiezen om de leidinggevenden daarbij te betrekken en hen een casus aan te laten dragen waar de deelnemers tijdens het programma mee aan de slag gaan. Idealiter plan je dit richting het einde van het programma, waarin zij al hun vergaarde kennis en vaardigheden kunnen inzetten.

5. Zet een stuurgroep op

Het kan prettig zijn als het ontwikkelprogramma breder in de organisatie wordt gedragen. Een stuurgroep met daarin verschillende belangrijke stakeholders rondom het leerprogramma (bijv. een directielid, leidinggevenden, HR, coach) kunnen daarbij aan bijdragen. Het tussentijds samenkomen van de stuurgroep maakt het mogelijk om geluiden uit verschillende hoeken van de organisatie op te vangen en daarop in te kunnen spelen als dat nodig is.

Meer weten?

Ben je benieuwd hoe we onze frisse blik op leren en ontwikkelen toepassen in ons werk? Bekijk dan één van de projecten hieronder. 

Ontwikkelprogramma voor jong talent

Bedrijfsartsen in opleiding blijvend verbinden

CBS: de transformatie naar een lerende organisatie

CBS: de transformatie naar een lerende organisatie

Goed en veilig overweg met informatie

Achtergrond: phD in Human Resource Management en Organizational Behavior. Master Arbeids- en Organisatiepsychologie

Mijn verborgen talent is… Sportgerelateerde vragen in een pubquiz beantwoorden.

Met dit nummer begint mijn weekend: Tash Sultana – Jungle

Als ik later groot ben dan… Heb ik een bedrijf dat mensen helpt om hun leven leuker te maken.

Gerben Tolkamp
Slide 3 Heading
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here
Vorige slide
Volgende slide
Ontvang ons gratis stappenplan
Met dit stappenplan helpen wij je op weg naar creatieve en impactvolle communicatie. Zodat jouw strategische boodschap resulteert in actie.