Het arbeidscontract voor de nieuwe generatie!

Van hdp tot het drinken van esma’s. De nieuwe generatie is dol op afko’s (oftewel: afkortingen). Zo schreef RTL nieuws hierover dat jongeren graag een eigen taal ontwikkelen. Of het nu zorgt voor taalverloedering, het een tijdelijke ‘hype’ is, óf de verschillende afko’s uiteindelijk in de Dikke van Dale belanden; veel starters spreken deze taal. En laat dat nu precies de groep zijn die veel organisaties graag aan zich verbinden. Daarom dachten wij na over een arco (arbeidscontract) in hun eigen taal: vol afko’s en aantrekkelijke arvo’s (arbeidsvoorwaarden) voor de nieuwe generatie!

Het arco (arbeidscontract) door de jaren heen 

Een goede overeenkomst is het halve werk. Maar een uitgebreid arbeidscontract met arbeidsinhoud, arbeidsvoorwaarden en arbeidsduur lijkt niet langer van deze tijd. Want wie na een aantal prettige gesprekken een aanbod krijgt, wil hierna niet in een ellenlang document met juridische termen verdwalen.

We zien een shift ontstaan naar arbeidscontracten op basis van vertrouwen (ten opzichte van wantrouwen en uitgebreide regelgeving). In de meest vooruitstrevende vorm gebruiken organisaties het arbeidscontract zelfs als visitekaartje; een contract dat aantrekkelijk is, aansluit op de bedrijfscultuur, kan worden gepersonaliseerd én een voorloper is van het daaropvolgende onboardingproces.

Chocoladebedrijf Tony’s Chocolonely was twee jaar geleden al een voorloper van het origineel vormgeven van hun arbeidscontract. Het arbeidscontract werkt als een soort routekaart die je als nieuwe collega doorloopt tot de start van de onboarding. Deze beweging zette zelfs aan tot de trend ‘Conscious Contracting’. Een overeenkomst die zowel aansprekend als juridisch verantwoord is. Inmiddels zijn er veel organisaties die het arbeidscontract op een creatieve of ‘andere’ manier aanbieden. Denk aan op maat gemaakte overeenkomsten, contracten met groene voorwaarden of kunstwerken. Dit laatste voorbeeld zien we bij Viisi Hypotheken. Viisi liet letterlijk een kunstwerk ontwerpen met daarop een QR-code naar het arbeidscontract.

Nieuwe generatie arvo’s (arbeidsvoorwaarden)

Google ‘Gen Z op de werkvloer’ en je ziet een rits aan blogs en nieuwsartikelen over de nieuwe generatie en hun specifieke behoefte. Een arbeidscontract opgemaakt als een kunstwerk, is leuk. Maar, de nieuwe generatie weet beter dan ooit welke waarden ze belangrijk vindt en zal daar ook naar handelen. De inhoud van jouw arbeidscontract moet daarom óók aansluiten op de behoefte van de nieuwe generatie. Wij hebben de belangrijkste behoeften voor je opgezocht en spraken met onze jongste collega’s. Dit heeft geleid tot een lijst afko’s van belangrijke arvo’s voor de nieuwe generatie:

  1. Rewe (remote werken) – De nieuwe generatie is reislustig. Starters de flexibiliteit van thuiswerken en werken vanuit het buitenland bieden, maakt je een aantrekkelijke werkgever. Al lijken er gemixte signalen te zijn in hoeverre starters graag op afstand werken.
  2. (Haver)Capu – Jouw starter wil graag op voorhand weten of het mogelijk is om een dagelijkse kop havermelk cappuccino op kantoor te krijgen of dat diegene ervoor naar de hippe koffietent om de hoek moet. Die zit er toch wel?
  3. Fitje – Oftewel: outfit. Het liefst niet strak in het pak maar casual met sneakers, birkenstocks en uggs. Als ze maar zichzelf kunnen zijn!
  4. Pww (parttime werkweek) – Starters zijn ondernemend en milieubewust. Het liefst werken ze maximaal vier dagen per week. Wat ze doen op dag vijf? Een eigen ‘side hustle’ (kleine onderneming) onderhouden óf vrijwilligerswerk.
  5. Vrijmibo (vrijdagmiddagborrel) – Het liefst drinken ze hier ook samen een Esma (Espresso Martini). Of, met een vierdaagse werkweek: de domibo natuurlijk.
  6. Lawa – Lange wandeling. Even de natuur in om de geest te verruimen. En zelf je eigen werktijd kunnen bepalen, dan kunnen sporten en andere activiteiten ook tussendoor.
  7. Vaka dagen – Vakantiedagen. Het liefst onbeperkt.
  8. Wispo – Wintersport. Maar dan natuurlijk wel met de trein.

En hoor je aan het einde van de werkweek ‘Kladiladi’? Dan bedoelen ze: klap die laptop dicht. Het is weekend!

Samenvattend verwacht de nieuwe generatie een contract vanuit transparantie en vertrouwen en hebben ze veranderende behoeften in werk. Wij hebben daarom alvast een arco voor je opgesteld. Natuurlijk is dit geen oplossing voor het aantrekken van talent, máár wel een trigger om jou op een frisse manier na te laten denken over hoe jij deze nieuwe groep talent aan je kunt gaan (ver)binden.

Ook behoefte aan een frisse blik op het aantrekken van jong talent? Stuur ons een berichtje of neem direct contact op met een van onze collega’s uit het People team.

Britt Driessen

Britt
Projectmanager People

Meer weten?

Benieuwd naar onze frisse blik op talent aantrekken en behouden? Bekijk één van onze projecten hieronder!

Gamified selectietraject voor trainees

Digitale onboarding game

Pre- en onboarding programma Nestlé

Bekijk alle projecten

Van complex verhaal naar inspirerend narratief

Ondersteuning interne marketing

Achtergrond: phD in Human Resource Management en Organizational Behavior. Master Arbeids- en Organisatiepsychologie

Mijn verborgen talent is… Sportgerelateerde vragen in een pubquiz beantwoorden.

Met dit nummer begint mijn weekend: Tash Sultana – Jungle

Als ik later groot ben dan… Heb ik een bedrijf dat mensen helpt om hun leven leuker te maken.

Gerben Tolkamp
Slide 3 Heading
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here
Vorige slide
Volgende slide
Ontvang ons gratis stappenplan
Met dit stappenplan helpen wij je op weg naar creatieve en impactvolle communicatie. Zodat jouw strategische boodschap resulteert in actie.