De Nationale Kinderrechtendialoog

De uitdaging

Om de samenwerking tussen alle organisaties die bijdragen aan het VN-Kinderrechtenverdrag te versterken is de jaarlijkse Kinderrechtendialoog in het leven geroepen. Frisse Blikken ontwierp, organiseerde en faciliteerde deze cruciale bijeenkomst.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zet zich in voor de gezondheid, veerkracht en vitaliteit van alle Nederlanders. Het buigt zich over uiteenlopende onderwerpen, waarbij medische en geestelijke gezondheidszorg van de Nederlandse bevolking de rode draad is. 

Onze frisse blik

De eerste dialoog

Sinds Nederland het VN-Kinderrechtenverdrag ondertekende in 1989, moeten de verschillende organisaties in Nederland die hieraan bijdragen de voortgang iedere vijf jaar verantwoorden bij het VN-Kinderrechtencomité. Verschillende ministeries en kinderrechtenorganisaties, zoals UNICEF Nederland en Kinderpostzegels, werken aan betere kinderrechten. Het is alleen niet altijd duidelijk hoe alle inspanningen daar expliciet aan bijdragen. Dit moet veranderen met de Kinderrechtendialoog; een jaarlijkse bijeenkomst met alle betrokkenen om te spreken over de voortgang en ontwikkeling van alle initiatieven, en onderlinge samenwerking te versterken. 

Divers stakeholderveld verbinden

Hoewel het doel van de dialoog duidelijk was, restte de vraag hoe de bijeenkomst eruit zou moeten zien om alle partijen maximale waarde te bieden en tegelijkertijd het gevoel van urgentie te bevorderen. We bouwden een programma dat ieders rol dient. We nodigden een gevarieerde groep belanghebbenden uit om deel te nemen aan de dialoog, bestaande uit vertegenwoordigers van verschillende ministeries, kinderrechtenorganisaties en een jongerenpanel. Tijdens interactieve discussies aan verschillende thematafels, waarbij de ‘krant van de toekomst’ een waardevol communicatief hulpmiddel was, bespraken de deelnemers wat hen trots zou maken tijdens de eerstvolgende consultatie bij het VN-Kinderrechtencomité en welke gezamenlijke stappen hiervoor gezet moeten worden. Later namen kinderen en jongeren de beleidsmakers en kinderrechtenorganisaties als spreekwoordelijke reisgidsen mee op een ‘participatiepad’. Dit, om te benadrukken hoe de betrokkenheid van kinderen en jongeren bij beleidsvorming direct invloed op hen heeft.

Aandacht voor inhoud

In april 2023 organiseerden we de eerste dialoog, met succes. De creatieve ideeën en aandacht voor de – soms tegenstrijdige – belangen zorgden ervoor dat beleidsmakers, kinderrechtenorganisaties en jongeren zich nauwer verbonden voelden. Omdat we vanuit onze affiniteit met de inhoud een programma hebben gebouwd dat de inhoud diende, was de dialoog waardevol. Met veel trots organiseert Frisse Blikken dan ook de komende drie edities. 

"Om kinderrechten in Nederland te blijven verbeteren, moeten we nauw samenwerken met alle betrokkenen en elkaars perspectieven begrijpen. Dit vraagt om verbindingen creëren met inhoudelijke gespreksvoering. Frisse Blikken heeft hier een sterk startschot aan gegeven."

Opdrachtgever

In het kort 🧺

In het kort 🧺

De frisse blik van...

Energiefestival voor jongeren

Actieprogramma Kansrijke Start

Financiële instellingen ervaren de energietransitie

Bekijk alle projecten
Gerben Tolkamp

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Achtergrond: phD in Human Resource Management en Organizational Behavior. Master Arbeids- en Organisatiepsychologie

Mijn verborgen talent is… Sportgerelateerde vragen in een pubquiz beantwoorden.

Met dit nummer begint mijn weekend: Tash Sultana – Jungle

Als ik later groot ben dan… Heb ik een bedrijf dat mensen helpt om hun leven leuker te maken.

Gerben Tolkamp
Slide 3 Heading
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here
Vorige slide
Volgende slide
Ontvang ons gratis stappenplan
Met dit stappenplan helpen wij je op weg naar creatieve en impactvolle communicatie. Zodat jouw strategische boodschap resulteert in actie.