Actieprogramma Kansrijke Start

De uitdaging

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vroeg Frisse Blikken om te helpen bij het actieprogramma Kansrijke Start.

Frisse Blikken hielp bij het versnellen van het project en trad op als verbinder tussen alle zorg- en sociale partijen die betrokken waren bij het verzorgen van een Kansrijke Start voor zo veel mogelijk kinderen in Nederland. Altijd met oog op én in gesprek met de doelgroep.

Onze frisse blik

Achtergrond

Ieder kind verdient de best mogelijke start van zijn of haar leven en een optimale kans op een goede toekomst. De eerste 1000 dagen van een kind zijn cruciaal voor een kansrijke start. De gezondheid van een kind voor, tijdens en na de zwangerschap blijkt een belangrijke voorspeller te zijn van problemen –zowel fysiek als mentaal -op latere leeftijd.

Actieprogramma Kansrijke Start

Met het Actieprogramma Kansrijke Start is een basis gelegd voor het verder verbeteren van geboorte-uitkomsten in Nederland en meer samenhangende ondersteuning voor gezinnen in een kwetsbare situatie. Wij mochten met onze ondernemende slagkracht en creatieve concepten een bijdrage leveren in verschillende projecten. Specifiek hebben we ondersteund op 2 thema’s: borging & preconceptionele gezondheid (gezond zwanger worden). We zijn aangesloten in het programmateam. We brengen snelheid, creativiteit en zijn de rechterhand van de projectleiders. Dit betekent dat we verschillende taken hebben: sessies voorbereiden en faciliteren, thema’s binnen gezond zwanger worden uitwerken, gesprekken voeren met partijen en strategisch meedenken over de grote lijnen van het programma.

Resultaat

Het afgelopen jaar hebben wij mee mogen helpen aan de realisatie van verschillende onderdelen van het actieprogramma. We leverden creativiteit en ondernemende slagkracht: zo hebben we vele sessies vormgegeven en gefaciliteerd en allerlei (zorg)partijen met elkaar verbonden. Dit leidde tot commitment onder maar liefst 17 partijen, die de pledge preconceptionele gezondheid ondertekenden. Na het ondertekenen van de pledge zijn we verder in gesprek gegaan met deze partijen, om te ontdekken hoe zij zich (nog meer) kunnen inzetten voor het thema gezond zwanger worden. Het stellen van de vraag “Wilt u het komende jaar zwanger worden?” door professionals is hierbij het uitgangspunt. Kansrijke Start is opgezet als een actieprogramma binnen het ministerie van VWS. Omdat het actieprogramma officieel afloopt na de kabinetsperiode hebben we meegewerkt aan een transitie-agenda. Hierin beschreven we, samen de stuurgroep en partners van het programma, verschillende scenario’s voor de continuering van het programma. Kansrijke Start wordt genoemd in het regeerakkoord van 2022, de transitie-agenda biedt richting in de continuering en een snelle doorstart!

“Frisse Blikken doet haar naam eer aan. Een fijne samenwerkingspartner die zichtbaar passie heeft voor hun werk. Een speciaal talent van Frisse Blikkers is het stellen van de juiste vragen, snel schakelen, het maken van creatieve, dynamische en inhoudelijke voorstellen en uiteraard hun Frisse Blik.”

Opdrachtgever het Ministerie van VWS

De frisse blik van...

Sustainability Roadmap

Creatieve leerweek

Strategie activatie: een interactieve podcast

Bekijk alle projecten
Gerben Tolkamp

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Achtergrond: phD in Human Resource Management en Organizational Behavior. Master Arbeids- en Organisatiepsychologie

Mijn verborgen talent is… Sportgerelateerde vragen in een pubquiz beantwoorden.

Met dit nummer begint mijn weekend: Tash Sultana – Jungle

Als ik later groot ben dan… Heb ik een bedrijf dat mensen helpt om hun leven leuker te maken.

Gerben Tolkamp
Slide 3 Heading
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here
Vorige slide
Volgende slide
Ontvang ons gratis stappenplan
Met dit stappenplan helpen wij je op weg naar creatieve en impactvolle communicatie. Zodat jouw strategische boodschap resulteert in actie.