Athletes Work: Joppe

Athletes Work: Joppe

Joppe Grasveld is oud Frisse Blikker, heeft het Vonk programma opgezet en heeft twee jaar geleden zijn eigen bedrijf ‘Athletes Work’ opgezet. Joppe helpt topsporters tijdens en vlak na hun sportcarrière zich voor te bereiden op een carrière na de sport. 

Waar ben je momenteel mee bezig?

Twee jaar geleden ben ik een onderneming gestart waarbij we topsporters, tijdens (en vlak na) hun actieve sportcarrière voorbereiden op een carrière na de sport. Dit is specifiek op de transitie van sport naar maatschappij. Dit betekent dat wij hen helpen bij arbeidsmarkt oriëntatie en het vinden van een juiste plek die past bij hun ambities.

Hoe ben je hierop gekomen?

Eerst had ik altijd de droom een holistisch agentschap voor topsporters op te zetten, waar mentale, fysieke en commerciële begeleiding samen kwamen. Dit omdat ik vind dat sporters steeds meer beschouwd worden als producten in plaats van mensen. Wanneer ze uit het oog van de media zijn, dan is de sporter vaak ook uit het hart van de mensen. Dit terwijl diegene nog een heel leven voor zich heeft en vaak volledig afhankelijk was van sport.

Toen ik het plan ben gaan uitwerken stuitte ik op het thema ‘dual career’. Ik dacht aan de mensen die geen miljoenen hebben verdiend met hun sport of continu in de spotlights staan. Wat gebeurt daar eigenlijk mee? Vervolgens kwam ik mijn compagnon tegen die naar twee Olympische Spelen is geweest en 10 jaar lang alles heeft gegeven voor het Nederlands team. Toen hij niet naar zijn derde Spelen ging, werd hij geconfronteerd met hoe afhankelijk hij was van alleen zijn sportcarrière, dus hij wilde graag kijken hoe hij dat beter kon organiseren. Tegelijkertijd zag ik vanuit mijn projecten bij Frisse Blikken hoeveel geld er bij bedrijven geïnvesteerd werd om de huidige medewerkers beter te maken en te laten presteren of überhaupt aan te nemen (met een tekort op de arbeidsmarkt). Hier zag ik een gat in de markt.

Het lijkt of sporters niet kunnen werken naast hun actieve levensstijl, terwijl ze er wel vaak naast studeren. Waarom zouden ze dan niet parttime kunnen werken? Bij Frisse Blikken zag ik dat parttime werken aan een project echt veel voor bedrijven betekent. Zodoende ben ik gaan testen en tekenen. 

Jullie bieden topsporters die nog actief zijn dus een parttime baan aan?

Niet alleen. Wanneer een sporter actief is, bieden we parttime werk aan. Als ze gestopt zijn, zoeken we een fulltime job. Voor beide doelgroepen geldt in de basis dat we eerst op zoek gaan naar wat ze willen doen. Dit zodat ze het vuurtje dat ze ook bij hun sport ervaren, ook in hun toekomstige baan vinden. Dat noemen wij arbeidsmarkt oriëntatie. 

Daarna vinden we werk, maar het hangt van de sport af wat iemand kan. Zeilers zijn bijv. een paar maanden per jaar weg, maar de rest van de tijd fulltime beschikbaar. Een hockeyspeler is vaak 32 uur per week beschikbaar, dus bijna fulltime. Het verschilt per actieve sporter. 

Als we eenmaal een baan gevonden hebben, helpen we hen met het managen van een dual career en het maken van de vertaalslag van sport naar werk. Dit zorgt ervoor dat de organisaties waarvoor de topsporter gaat werken, ook daadwerkelijk de kwaliteiten van een topsporter krijgt. 

Zijn er bepaalde branches waar zij aan de slag gaan?

De branches zijn heel breed, al merken wij dat de topsporters aansluiting hebben bij het werk waar inhoudelijke kennis geen noodzaak is. Specifiek programmeerwerk ga je niet zomaar aan iemand geven zonder bepaalde ervaring. Dan zit je veel sneller in bijvoorbeeld sales of recruitment. 

Joppe Grasveld
"Ik heb altijd de droom gehad een holistisch agentschap voor topsporters op te zetten, waar mentale, fysieke en commerciële begeleiding samen kwamen. "

Joppe Grasveld
uitgestroomde ondernemer

Welke stap heb je genomen om het ondernemerschap in te gaan?

Toentertijd heb ik met Joep (nu Ondernemende Gasten) en Matthijs Westerwoudt (nu Wilder Land)het Vonk programma opgezet. Wij vonden het namelijk bijzonder dat Frisse Blikken bekend stond om de springplank voor ondernemerschap, maar op het moment dat je bij Frisse Blikken stopt, begint het ondernemen eigenlijk pas. Er zijn dan een hoop dingen die je moet regelen, zoals je KVK inschrijving, website etc. maar ook het testen van aannames uit je businessplan. Dat kost best veel tijd. Al deze zaken zijn goed te combineren met het werken bij Frisse Blikken. Dan heb je de basis staan, en kun je echt uitzoeken wat wel en niet werkt. Op het moment dat jij dan je baan opzegt, weet je ‘die richting moet ik op’. Om die reden hebben we het Vonk programma opgericht en zijn we alle drie direct als deelnemer ingestapt.

Kun je meer vertellen over het VONK programma?

In 2018 zijn we gestart. Onze belangrijkste inzichten? Ondernemen is ook gewoon vaak een kwestie van doen. We hadden hele modellen en theorieën hoe we het wilden doen. Toen hadden we zoiets van:”We moeten gewoon starten!”. Met als gevolg een geplande zogeheten ‘pizzasessie’ zonder format. We hebben toen hard geroepen dat er een Vonk programma was en dat er later meer informatie zou komen. Vervolgens kwam de eerste pizzasessie en hadden we de basis voor het programma staan. 

Daarom joh, bij Frisse Blikken is zoveel mogelijk. Als jij behoefte hebt aan een expertise ontwikkelen, dan kan je dat voorleggen. Vervolgens ga je er gesprekken over voeren. Na het voeren van een aantal gesprekken word je vaak weer teruggestuurd naar de tekentafel, omdat je erachter komt dat het anders moet. Maar soms heb je wat te pakken met een bepaalde thematiek wat kan aanslaan en dan is Frisse Blikken de eerste die zegt dat je ermee aan de slag kan gaan. Het heeft mij geholpen dat ik vanuit Frisse Blikken kon gaan ontdekken en doen. De enige factor waarmee je rekening moet houden is dat het bedrijf er beter van wordt. Bij Frisse Blikken is het niet dat je gegoten wordt in een bepaalde hoek, met dit moet je doen. Zolang je zelf maar initiatief neemt, is er heel veel mogelijk. Als je dat niet doet krijg je in je schoot geworpen wat zij denken dat bij jou past (en niet en dan moet je niet klagen. Ik vond het mooi dat je leerde dat je het zelf in eigen handen had. 

De reden dat je mazzel hebt bij Frisse blikken is dat je een groep mensen hebt die het haten om ‘’op hun bek te gaan’’. Iedereen probeert er wel voor te zorgen dat ze dat niet doen. Ik denk dat dat een kracht is binnen Frisse Blikken. 

Wat vind jij het allerleukste aan ondernemen?

Het leukste gevoel is het creëren. Je brainstormt met een klant of je eigen team en daarna wordt het realiteit. Een tijdje terug moest ik onszelf presenteren en toen introduceerden ze alleen onze bedrijfsnaam (en niet mijn naam). Toen dacht ik wel even, het is nu niet meer mijn plan, het is gewoon echt iets.  

Hebben jullie een droom?

Ja tuurlijk, topsport als springplank naar maatschappelijk succes. Maar dat vinden we te vaag overkomen. Maar het komt op twee dingen neer: het eerste dat alle topsporters in Nederland, maar ook op Europees niveau de kans hebben om een maatschappelijke carrière te bouwen tijdens hun actieve sportcarrière. Nu is die mogelijkheid er niet, het wordt ze heel moeilijk gemaakt. Bij onderwijsinstellingen kan je topsport en studie combineren. Dit willen wij ook voor werk organiseren. Dus dat topsport en maatschappelijke ambities gecombineerd kunnen worden. Dit is onze grote droom. Als je daar een percentage aan wil hangen, dan hopen wij dat 80% van de topsporters al tijdens hun actieve carrière bezig is met hun carrière na de sport. Dit is best wel realistisch, het staat nu op 49%.  dit moment zijn we alleen in Nederland actief, maar we hopen uiteindelijk ook uit te bouwen naar het buitenland Eerst een solide basis bouwen in Nederland en dan pas door!

Heb je een inschatting van hoeveel mensen je hebt geholpen in de afgelopen twee jaar?

Dat is lastig in een nummer te vatten. We helpen sporters dus met hun arbeidsmarkt oriëntatie, het vinden van een (parttime) baan en bij het managen van hun duale carrière. Als je het totaal aantal sporters optelt zitten we rond de 65. Een mooi aantal waar we trots op zijn.

Heb je een tip voor mensen die willen gaan ondernemen?

Heel veel maar om er een paar uit te pakken: 

  • Ga gewoon doen! Als je ergens tegenaan loopt ga je weer terug naar de tekentafel en ga je daarna weer verder. Natuurlijk moet je goed nadenken, maar met alleen denken ga je er niet komen.  
  • Veel komt terug op marketing. Niet alleen grote campagnes, maar ook de mond-tot-mond reclame. Als je zegt dat je ergens van bent en je bij bepaalde thema’s aansluit dan komen mensen daarop terug om die reden. Als je niks zegt blijft het vaag. Voor ondernemers is het heel belangrijk dat je gevonden wordt op wat je doet. Dat zit hem in de marketing.
  • Iemand zei ooit tegen mij: “Alles wat aandacht krijgt, groeit.”, en zo werkt het echt.

Meer weten?

Benieuwd naar meer verhalen over ondernemerschap? Bekijk de onderstaande blogs! 

Athletes Work: Joppe

Expedition Good Life: Daan

The Bin: Martijn

Athletes Work: Joppe

Expedition Good Life: Daan

Expedition Good Life: Daan

Expedition Good Life: Daan

Daan van Lith is een oud Frisse Blikker en heeft vier jaar geleden zijn eigen bedrijf ‘Expedition Good Life’ opgezet. Daan gelooft dat we authentieke leiders nodig hebben in de wereld. Mensen die volledig zichzelf durven te zijn en van daaruit durven te handelen. Met als resultaat dat zij de wereld een beetje beter maken. En dat doet hij door middel van expedities. Hij neemt je mee naar buiten, want buiten gebeurt het!

Waar ben je momenteel mee bezig?

Vier jaar geleden ben ik begonnen met  ‘Expedition Good Life’. Het hele idee van Expedition Good Life is om mensen mee te nemen de natuur in, om te werken aan hun leiderschap. Ik wil daar mensen met de natuur als gids laten werken aan hun eigen leiderschap en hen zo in staat stellen om een bijdrage te leveren aan een betere wereld. Dit doe ik door het organiseren van meerdaagse expedities, waarbij ik mensen voor een langere tijd mee de natuur in neem. Hier doen we mooie ervaringen op, zoals het maken van lange wandelingen, het voeren van goede gesprekken of eens voor een langere tijd écht stil zijn. Noem het maar op, je kan van alles meemaken in de natuur. Eerst deed ik dit allemaal op de zakelijke markt, maar sinds kort bied ik ook expedities aan individuen aan. Hierbij bied ik mensen de kans om samen met mij op expeditie te gaan, indien ze niet in de mogelijkheid zijn om met hun werk op expeditie te gaan.

Daarnaast woon ik momenteel in de Ardennen om vanuit hier mijn werkzaamheden te gaan organiseren. Dit is voor mij echt een waanzinnige plek om hier mijn werk te kunnen doen en ook om zelf te verbinden met de natuur. Er zijn ook al een aantal groepen naar de Ardennen gekomen om hier op expeditie te gaan. Daarnaast ben ik ook af en toe in Nederland om trainingen te blijven geven, maar het begint steeds meer een combinatie te worden van mensen die naar de Ardennen komen en ik die naar Nederland kom voor het geven van trainingen. 

Expedition Good Life

Hoe heb je de stap genomen om écht voor het ondernemerschap te gaan?

Ik denk niet dat er één moment is geweest dat ik dacht van: “Nu ga ik ervoor!”. Dat is redelijk geleidelijk gegaan. Ik heb een paar jaar geleden ontdekt dat de natuur echt een grote rol speelt in mijn leven. Bij Frisse Blikken heb ik destijds geleerd om dat dan ook gelijk te gaan onderzoeken en het te gaan proberen. Zo ben ik trainingen gaan geven aan collega’s in de natuur, wat mij heel erg beviel. Vervolgens ben ik dat in gaan zetten bij klanten. Maar ik merkte dat ik hier het liefste mijn werk van wilde maken, omdat ik het zo gaaf vond. Doordat ik de vrijheid kreeg bij Frisse Blikken om te kiezen om als zelfstandige verder te gaan, heb ik het risico durven nemen. Het fijne aan Frisse Blikken is dat zij mijn toen ook hebben ingezet bij klanten, wat mij zekerheid bood. Daarnaast ben ik als een malle met mensen gaan praten om zo mijn netwerk op te bouwen en zo is dat langzaam gegroeid. 

Wat heeft Frisse Blikken hieraan bijgedragen?

Het Vonk programma (het interne ondernemerschap programma binnen Frisse Blikken) heeft mij heel erg geholpen bij het realiseren van Expedition Good Life. Dit heeft mij scherp gehouden en ook aangezet tot actie. Daarnaast kreeg ik dus de mogelijkheid om trainingen te geven aan collega’s binnen Frisse Blikken. Vanaf het moment dat ik mijn eerste training organiseerde voor collega’s totdat ik besloten had om voor mijzelf te starten duurde ongeveer een half jaar. Dit proces is ook redelijk snel gegaan, omdat ik zoveel passie hiervoor had en durfde te luisteren naar mijn intuïtie. 

Daarnaast zijn de interne cultuur nuances ook van belang, deze liggen vaak onder de oppervlakte en zie je niet altijd direct. Echter hebben deze wel veel effect op de manier waarop een boodschap wordt ontvangen! Als laatste is het uiteraard verstandig om te kijken of er al een marketing- en communicatiestrategie is, zodat dit de basis vormt voor je communicatie.

Wat vind jij het allerleukste aan ondernemen?

Het mooiste van ondernemerschap vind ik dat je ook echt dromen na kan jagen. Zo heb ik bijvoorbeeld al een tijdje een podcast, maar ik wil een nieuwe podcast serie uitbrengen die echt gaat over de combinatie van leiderschap voor een betere wereld en de natuur. Vanuit ondernemerschap heb ik geleerd dat als je iets wil en verwacht dat het impact gaat maken, dat je het gewoon moet gaan doen. Om die reden heb ik Jeremy Lent uitgenodigd voor mijn podcast nadat ik een boek van hem had gelezen. In deze situatie gaat het er niet alleen om dat ik een toffe gast voor mijn podcast heb weten te regelen, maar om de gehele gedachtegang dat ik hier uiting aan wil voor mijn ondernemerschap. Hierbij vind ik het leukste aan ondernemerschap dat je iets tofs verzint  en het vervolgens uit gaat werken. Natuurlijk wel met het risico dat je soms onderuit gaat, want zeker niet al mijn ideeën zijn gelukt. Toch kan ik voornamelijk genieten van het gehele proces waarbij ook veel ideeën niet zijn gelukt, echter heb ik het wel geprobeerd. Maar ik heb ook veel grote dromen wel waar kunnen maken, omdat ik de moed had om het gewoon te proberen en het proces in te gaan. 

Daan van Lith
"Door de essentie van communicatie te snappen en de verschillende lagen binnen de aspecten, kun je mensen écht in beweging krijgen."

Daan
Oprichter Expedition Good Life

Wat is je grootste droom binnen je bedrijf?

Zoals ik al eerder benoemde woon ik momenteel in de Ardennen, wat al een hele grote droom was voor mij. Mijn droom blijft om een plek te creëren voor mensen waar ze naartoe kunnen komen om onder begeleiding van een gids te werken aan de beste versie van hunzelf. Ik doe dat heel graag in meer boerderijachtige sferen, dus ik heb een mini boerderij gekocht met geitjes en een moestuin. Ik wil heel graag dat dit een plek wordt voor mensen waar zij kunnen connecten met de natuur, zichzelf en de toekomst. 

Welke tip zou jij mensen willen meegeven die ook willen ondernemen?

Ik zou eigenlijk willen zeggen “houd vol”. Ik heb het idee dat als je echt kiest voor de dingen die je tof vindt, dat het vaak niet heel standaard is. Hierbij is de payoff fantastisch als het is gelukt, alleen de weg ernaartoe is niet altijd gemakkelijk. Als je het echt wil gaat het niet makkelijk zijn en heb je dus vol te houden. Dat merk ik nu ook, want het liefst zou ik willen dat iedereen naar de Ardennen komt. Dit omdat ik er heilig in geloof dat dit de beste plek is om dit soort werk te doen. Maar ik snap ook dat niet iedereen dat wil, dus dan moet je iets anders verzinnen. Het kost alleen wel veel tijd om mensen te overtuigen en dat gaat ook gepaard met mensen die ‘nee’ zeggen. Mijn tip is dus: blijf doorzetten en gun jezelf de tijd om iets te laten groeien!

Wat was de beste tip die jij in je carrière hebt gekregen?

De beste tip die ik heb gekregen is van Mathijs van Duurling. Hij zij tegen mij “begin with the end in mind”. Deze tip ben ik continu aan het toepassen door in gesprekken mijn droom te verkopen, in plaats van alleen vertellen wat ik kan. Ik zet erop in dat mensen langdurige expedities hier in de buurt met mij willen doen, want daar wil ik naartoe. Ik ben daar mensen voor om mij heen aan het verzamelen, dus ik ben alleen maar bezig met activiteiten die mij brengen naar het eindpunt. Dit was voor mij een hele waardevolle tip, omdat je anders alleen maar blijft reageren wat er op dit moment gebeurt en dan brengt je niet dichter bij je droom.

Daarnaast heb ik aan het begin van mijn onderneming een gesprek gehad met een marketeer en hij zei: “Je moet stoppen met vertellen wat je allemaal kan en je moet beginnen met vertellen wat je wil”. Dus als het puur gaat om het benaderen van klanten vertel ik eigenlijk alleen maar over mijn expedities en niets anders. Uiteindelijk wil je gevonden worden op de dingen die je het allerliefste doet, maar daar moet je dus wel het doorzettingsvermogen voor hebben om dit te vertellen.

Check hier Daan zijn podcast met Jeremy Lent!

Meer weten?

Ben je benieuwd naar meer verhalen van onze uitgestroomde frisse ondernemers? Bekijk één van de blogs hieronder!

Athletes Work: Joppe

Expedition Good Life: Daan

The Bin: Martijn

Athletes Work: Joppe

Expedition Good Life: Daan

The Bin: Martijn

The Bin: Martijn

Martijn ten Kate is een oud Frisse Blikker. Hij is heeft in totaal twee en een half jaar bij Frisse Blikken gewerkt en is uitgestroomd om zijn eigen onderneming te starten genaamd: The Bin. Lees hieronder meer over het ontstaan van zijn onderneming.

Waar ben je momenteel mee bezig?

Ik houd me bezig met de circulaire economie, waarbij ik circulaire producten maak. Dit betekent dat ik, samen met mijn team, grote organisaties help door van hun afvalstromen nieuwe producten te maken. Daarnaast verbinden wij organisaties met veel afvalstromen met andere partijen, die ook nieuwe producten van het afval kunnen maken. Dit allemaal zodat die bedrijven uiteindelijk geen afval meer hebben.

The Bin

Hoe is het opstartproces verlopen?

Het idee voor deze onderneming is gekomen doordat ik vanuit Frisse Blikken ervaring had met innovatiewedstrijden. Maar doordat ik merkte dat concepten vaak niet gerealiseerd werden en dat veel projecten eigenlijk stopten in de conceptfase, begon ik af te knappen op innovatie an sich. Als je heel lang werkt aan een project en het dan uiteindelijk niet gerealiseerd wordt, begint dat te frustreren.

Hierdoor ontstond bij mij de wens om zelf een innovatiewedstrijd te organiseren, veel meer vanuit de implementatie drijfveer, dan vanuit het willen ophalen van zoveel mogelijk geld. Daarbij had ik ook de wens om meer met duurzaamheid te doen. Dit zorgde ervoor dat het einddoel werd dat ik iets wil doen aan de materialenstroom.

Nadat ik dit voor mezelf had bedacht, kwam ik Marianne tegen. Die heeft bij Swapfiets gewerkt en zij is daar bezig geweest met de groei van 1000 naar 100.000 fietsen. Ze wilde door met circulariteit en toen heeft ze uit de binnenbanden van de Swapfiets een tas ontworpen. Zij was eigenlijk precies de ontwerper die ik wilde aanhaken bij mijn idee voor de innovatiewedstrijden. Vanuit die insteek klikte het eigenlijk direct en gingen we samen kijken of wij samen iets konden opzetten. Uiteindelijk hebben we samen aan die innovatiewedstrijd meegedaan, waar we tweede werden. Dit zorgde ervoor dat de bal vrij snel begon te rollen, omdat we heel serieus over de vraag gingen nadenken of we door gingen of niet, en wat we gingen doen met de geldprijs. Toen was het eigenlijk vrij snel duidelijk dat we in ieder geval de potentie van het bedrijf zelf wilde wilden vergroten, waarbij het stukje innovatiewedstrijd niet per se de core van het bedrijf is, want de core van het bedrijf is het opzetten van samenwerkingen met focus op implementatie. Er zijn genoeg bedrijven die zeggen: je hebt 10.000 kilo van dit, we bedenken een tof concept. Dit is niet waar het ons om gaat. Ons doel is dat jij daadwerkelijk van je afval afkomt en dat er een stukje realisatie in zit. Uiteindelijk gaat het erom dat die materiaalstroom wordt verminderd, en of wij dat nou doen of dat onze partners dit doen, maakt voor ons niet uit.

Was de ontmoeting met Marianne het doorslaggevende moment?

Nee, ik had haar al eerder wel eens gesproken en we hadden eigenlijk eerder het idee om eens in de zoveel tijd op een vrijdag of een zondag samen gaan werken en dat concept uit te werken. Dat was toen het echt nog het concept van een innovatiewedstrijd was. Het was ook echt dat ik haar gevraagd had of ze dit met mij verder uit wilde werken. Maar, doordat we uiteindelijk aan die andere wedstrijd meededen, eigenlijk meer vanuit het originele idee van Marianne, is het in één keer in een gigantische stroomvlucht geraakt.

Het is best wel spontaan gegaan en moet ik zeggen dat ik altijd bij Frisse Blikken al een interesse en de ambitie had om uit te stromen als ondernemer. Ik had zelf verwacht dat dit echt nog wel drie, vier jaar later zou gebeuren pas. Ik geloof er ook wel in dat kansen creëren een belangrijk deel is, maar daarnaast is het ook wel echt het openstaan voor wat er op je pad komt. En dit is zoiets wat op mijn pad kwam en dat is toen heel snel gegaan, eind april zaten we samen, in mei deden we mee aan die innovatiewedstrijd en in juli had ik mijn baan al opgezegd.

Wat heeft Frisse Blikken hieraan bijgedragen?

Nou, ik zat zelf in het VONK team en het eerste wat ik tijdens de lunch dan tegen mijn buren vroeg was of ze al bezig waren met hun VONK. En dat was waar ik mezelf ook in wilde ontwikkelen: nog meer kijken of ik ondernemerschap kon versnellen. Als je dan na een tijdje of de keuze hebt om te praten of ondernemerschap of om het zelf te doen, dan ben je bijna de eer niet waard als je er dan vervolgens niet voor gaat. Dus in dat aspect heeft het zeker geholpen en ik denk dat het ook echt geholpen in dat je heel erg open staat voor zo’n kans, en tegelijkertijd vind ik het wel interessant dat eigenlijk alle dingen die je zelf in dat VONK programma hebt staan prediken, ik allemaal zelf niet hebt toegepast op mijn eigen bedrijf.

Waardoor is het zo snel gegaan?

Ik denk dat dit komt doordat ik de kans met beide handen heb aangegrepen. Om erachter te komen of je plan kan werken heb je meer nodig dan één vrijdag per week en ben toen gestopt bij Frisse Blikken zodat ik al mijn tijd er in kon stoppen. Ik ben niet gestopt omdat ik wist dat dit idee ging slagen, ik ben gestopt omdat ik alleen zo erachter kon komen of dit iets kon worden. En in die fase zit ik nog steeds. Ik heb nog niet het idee dat wij een bedrijf zijn, maar dat ik nog in de fase zit om erachter te komen of dit iets kan zijn. En ik denk dat er best wel veel modellen zijn over ondernemerschap, maar die hebben we al een paar keer toegepast op onszelf, maar er die zijn gewoon binnen een maand alweer achterhaald, omdat het de regeltjes sneller inhaalt en omdat we uit nieuwe gesprekken weer nieuwe inzichten krijgen. Ik kan me wel voorstellen dat je met die modellen, als je er rustig naar kijkt, wel inzichten krijgt, maar het gebeurt toch niet zo snel als je in je eigen bedrijf zit.

Wat was voor jou het belangrijkste dat het VONK programma en Frisse Blikken je heeft gebracht voor je eigen onderneming?

Ik denk de drive en de motivatie om gewoon te gaan en het vertrouwen, het vertrouwen dat het mag en dat je het gewoon moet doen, en ook voornamelijk dat het een avontuur is. Veel mensen zeggen dat het een moedige, vof vooral gedurfde stap is, maar ik ben het daar niet mee eens. Het niet moedig, het is gaan voor waar je je in interesseert. Dit inzicht komt wel door Frisse Blikken.

Wat zijn volgens jou de grootste voor- en nadelen van het hebben van een eigen onderneming?

Dit is een hele makkelijke vraag. Het grootste voordeel is dat je constant het gevoel hebt dat je met zinvol werk bezig bent. Marianne, had een visie en ik was op avontuur. Dat is hoe we dit samen begonnen. Dit veranderde al vrij snel doordat ik nu ook aan het werk ben, en ik het belangrijk vind dat het afval verdwijnt. Het is nog steeds een avontuur, maar hier zit wel echt je eigen ziel en je eigen zaligheid in. Daarnaast is het gevoel dat je een stempel op de wereld drukt, en het feit dat wij nu 30.000 kilo rubber een beter leven hebben gegeven, een heel goed gevoel.

We hebben twee stagiaires die ik moet begeleiden. Ik heb wel eens eerder stagiaires gehad, maar dat zij bij jouw eigen bedrijf werken, daar komt wel weer heel veel meer bij kijken. Het grootste nadeel is dat het druk is en de stress. Je bedrijf speelt altijd in je hoofd, het blijft altijd belangrijk en uiteindelijk word je een beetje één met het geheel. Dat kan ook wel vervelend zijn. Ik denk in mijn geval, echt specifiek op circulaire economie en duurzaamheid, dat ik zo bezig ben met dat verkondigen, dat je er ook wel eens neerslachtig van kan worden. Omdat je constant aan elkaar aan het vertellen bent dat de wereld naar de klote gaat, of aan het gaan is. Dat denk ik soms ook wel eens, goh, het was ook wel fijn geweest als ik een iets makkelijkere baan had.

Ik heb echt wel op de meest slechte momenten, dat mensen vragen of ik er wel eens over heb gedacht om te stoppen, dat ik denk, stoppen? Ik heb geen seconde getwijfeld of dit de juiste keuze was of niet.

Wat is je grootste droom binnen je bedrijf?

Binnen mijn bedrijf denk ik dat mijn grote droom is dat wij over vijf jaar nog steeds aan het spelen zijn, maar dan op een nog grotere schaal. Dat we een paar organisaties, en grote takken zo anders hebben kunnen laten kijken naar afval, en dat dat op een mooie natuurlijk een manier is gegaan. Dat zou echt mijn droom zijn: dat wij op een gestructureerde manier en met plezier en creativiteit afval de wereld uit kunnen.

Wat zou jij willen meegeven aan startende ondernemers of mensen die overwegen om te starten?

Mijn doel bij Frisse Blikken was dat zoveel mogelijk mensen Frisse Blikken zouden verlaten om te gaan ondernemen, en het bijdragen daaraan door het VONK programma. Mijn advies is: blijf ervoor gaan. De enige manier om erachter te komen is het pakken van je telefoon, niet door het sturen van een email. Je komt er echt het beste achter als je er gewoon in springt. Het is niet het idee dat je het al weet, als je het al weet loop je namelijk al een half jaar achter.

Neem een kijkje op de website van The Bin

Meer weten?

Benieuwd naar nog meer verhalen van frisse ondernemers? Lees de blogs hieronder!

Athletes Work: Joppe

Expedition Good Life: Daan

The Bin: Martijn

Athletes Work: Joppe

Expedition Good Life: Daan

Talentmanagement: Kim

Talentmanagement: Kim

Kim Spanjaart- van Meeuwen is een oud Frisse b​​likker en heeft samen met Heleen Draijer 3,5 jaar geleden hun eigen onderneming opgezet! Met PIT Development houden zij zich bezig met talentmanagement en tilt alle leer en -ontwikkelactiviteiten in een organisatie naar hoger plan. Kims droom? Dat is om een gave trainingslocatie op te zetten op het strand waar alles centraal staat rondom leren en ontwikkelen.

Talentmanagement

Waar ben je momenteel mee bezig?

Samen met Heleen houd ik me voornamelijk bezig met talentmanagement. Het liefst tillen we alle leer- en ontwikkelactiviteiten in een organisatie naar een hoger plan om zo tot organisatieontwikkeling en een gezonde bedrijfsvoering te komen. We bieden dit op drie manieren aan. Een voorbeeld is door op interimbasis in een organisatie te stappen om zo alle leer- en ontwikkelactiviteiten te professionaliseren. Daarnaast ontwerpen we losse ontwikkel programma’s bestaand uit traineeships, trajecten voor meer ervaren professionals of leiderschapsprogramma’s. Ook faciliteren we zelf teams, organisaties en individuen door middel van begeleiding. Denk hierbij aan het begeleiden van (directie)teams op het gebied van samenwerking, het begeleiden van intervisie, geven van supervisie en coaching.

Hoe zit het met jullie taakverdeling?

We vervullen alle bovenstaande diensten gezamenlijk. Wel zit er een verschil in ons profiel. Zo liggen Heleen haar kwaliteiten op de theoretische onderbouwde en creatieve kant. Naast dat heeft zij veel ervaring op het gebied van individuele- en organisatieontwikkeling. Daarentegen liggen mijn kwaliteiten meer aan de praktische, gestructureerde kant met kennis uit de praktijk en heb ik veel ervaring op het binnenhalen van talent en coaching. We vullen elkaar heel erg goed aan en dat is denk ik ook de reden dat mensen ons graag als duo inzetten voor vraagstukken die te maken hebben met talentmanagement. 

Hoe heb je de stap genomen om écht voor het ondernemerschap te gaan?

Ik heb dat stapsgewijs gedaan. Het was voor mij een enorme struggle om weg te gaan bij Frisse Blikken. Ik werkte er toen vijf jaar, maar dit waren ook de eerste vijf bestaansjaren van Frisse Blikken. Frisse Blikken voelde daarom ook echt als mijn bedrijf. Maar uiteindelijk heb ik besloten dat het voor mijn ontwikkeling en de stap naar het ondernemerschap echt nodig was om afscheid te nemen. Ik ben toen parttime voor mijzelf begonnen en parttime in dienst gegaan bij een ander projectmanagementbureau. Toen ik eenmaal merkte dat alles goed verliep binnen mijn eigen talentmanagement bedrijf ben ik van parttime ondernemerschap naar fulltime geswitcht.

Wat heeft Frisse Blikken hieraan bijgedragen?

Doordat ik bij Frisse Blikken werkte, kwam ik in een omgeving terecht waarin ik continu geprikkeld werd met vragen als; hoe kunnen dingen beter? Hoe kunnen dingen anders? Hoe kan je op een innovatieve manier nadenken? Maar ook ‘gaat niet bestaat niet’. Lukt het niet op deze manier? Dan proberen we wat anders. Die mindset helpt zeker bij het ondernemerschap om dingen te laten slagen.

Daarnaast word je omringd door ondernemende mensen waardoor je veel bedrijfsideeën om je heen hoort. De stap maken naar het ondernemerschap blijft spannend, maar als je jezelf steeds beter leert kennen en weet waar je kracht ligt dan voel je vanzelf wanneer het tijd is om de sprong te wagen. Plus bij Frisse Blikken word je wel echt uitgedaagd. Ik heb destijds altijd gedacht dat commercie niks voor mij is, maar nu vind ik gesprekken met potentiële klanten het allerleukste wat er is. Het vertalen van de vraag van de klant naar een passende oplossing geeft mij een enorme kick.

Wat vind jij het allerfijnste aan ondernemen?

Als ondernemer heb je nog steeds mensen aan wie je je moet verantwoorden. Dit is niet meer je baas maar dit worden je opdrachtgevers of klanten. Maar toch heb je als ondernemer veel vrijheid doordat je de keuze hebt om een bepaalde opdracht aan te nemen. Heleen en ik hebben vorig jaar ervoor gekozen om een bepaalde opdracht niet te doen omdat we het niet bij onszelf vonden passen en net hadden besloten om meer focus aan te brengen in onze opdrachten. Het was een onwijs grote vraag waar ieder ander waarschijnlijk ‘ja’ op had gezegd. Die vrijheid om zelf je werk en je tijdsinvestering te kunnen bepalen vind ik enorm fijn.

Wat is je grootste droom binnen je bedrijf?

Wij hebben samen meerdere dromen. Mijn droom is om een keer alles op het gebied van HR, leren en ontwikkelen voor mijzelf op te kunnen zetten. Want dan kan ik het op mijn eigen manier doen zonder dat ik rekening moet houden met een opdrachtgever met betrekking tot het inhoudelijke stuk. Daarnaast dromen Heleen en ik nog van een hele gave trainingslocatie aan het strand. Op deze locatie staat alles rondom talentmanagement centraal. Het moet een prachtige plek zijn om thuis te komen, maar ook een plek waar het facilitair goed geregeld is en waar knetter goede trainers graag komen werken. Alles moet kloppen!    

Welke tip zou jij mensen willen meegeven die ook willen ondernemen?

Ik geloof erin dat je als ondernemer moet durven kiezen en ergens echt voor gaan. Je kunt niet van alles zijn, want dan doe je ook alles maar half. Kies iets wat je interesseert en ga daar vol voor! Als je er uiteindelijk achter komt dat  wat je gekozen hebt het niet is dan moet je weer wat anders proberen. Ik geloof dat je via die aanpak het meest bij jezelf blijft en daardoor het beste resultaat levert. Hier komt ook bij kijken dat je af en toe ‘nee’ moet zeggen. Wat bij mij keer op keer bevestigd wordt is; waar de ene deur sluit gaat de ander weer open. Dus ‘nee’ zeggen op een project of het afsluiten van een opdrachtgever en aankaarten dat jouw taak erop zit, zorgt ervoor dat je jezelf kan blijven ontwikkelen. 

Meer weten?

Benieuwd naar meer verhalen over frisse ondernemers? Lees de blogs hieronder!

Athletes Work: Joppe

Expedition Good Life: Daan

The Bin: Martijn

Athletes Work: Joppe

Expedition Good Life: Daan

Coachpraktijk: Sanne

Coachpraktijk: Sanne

Sanne, oud Frisse Blikker, haar roots liggen op het Limburgse platteland van Weert. Hier is ze opgegroeid op de veehouderij van haar ouders die haar de volgende waarden hebben meegegeven: hard werken, eerlijk handelen en respect hebben voor de natuur. Na haar master Arbeids- & Organisatiepsychologie aan de Universiteit van Tilburg kwam ze bij Frisse Blikken komen te werken als HR Projectmanager, waar ze diverse talent ontwikkelprogramma’s organiseerde en begeleidde voor grote organisaties. In 2018 stroomde ze uit als ondernemer met haar eigen coachpraktijk waar ze met aandacht voor wat er is en met oog wat er kan zijn, zowel individuen als groepen ondersteunt in hun persoonlijke ontwikkeling. Ze ziet mensen in haar werkruimte in Den Bosch, maar reist ook het land door voor trainingen en groepssessies op locatie.

Hoe is het opstartproces van je coachpraktijk verlopen?

Ik heb als allereerste stap een website gemaakt waarin ik mijn visie op mensontwikkeling heb vermeld. Zo geloof ik heel erg in positieve psychologie! Hier ben ik ook een opleiding in gaan doen na mijn vertrek bij Frisse Blikken. Daarnaast heb ik mijn vaardigheden en concrete ervaring op de website gedeeld en ben ik toen aan heel veel mensen gaan vertellen dat ik beschikbaar was voor werk. Dit had als resultaat dat ik mijn 1e klussen ‘via via’ gegund kreeg. Onder andere via oud-collega’s van ManpowerGroup. Ook heeft Frisse Blikken een rol gespeeld in het opstartproces. Zo heeft Mathijs van Duurling mij destijds aangedragen bij een zorginstelling in Den Bosch, waar ik nog steeds teamsessies verzorg.

Sommige ondernemers gaan eerst in kaart brengen wat hun dienst is, hoeveel ze hiervoor kunnen vragen en hoe ze dit kunnen promoten. Ik heb dit echter andersom gedaan; ik kijk naar wat ik de wereld te bieden heb en de diensten/opdrachten vormen zich vervolgens in samenspraak met elke cliënt of organisatie. Naast af en toe een bericht op LinkedIn en Instagram doe ik vrij weinig aan marketing, de promotie gaat eigenlijk vrijwel vanzelf, bijvoorbeeld tussen organisaties onderling.

coachpraktijk

Welk aandeel heeft Frisse Blikken gehad in het feit dat je ondernemer bent geworden?

Op meerdere manieren heeft Frisse Blikken hier een rol in gespeeld. Zo heb ik bij Frisse Blikken voor meerdere grote organisaties mogen werken, waardoor voor mij inzichtelijk werd waaruit de elementen van persoonlijke ontwikkeling binnen die bedrijven bestaan. Hierdoor kreeg ik een heel zeker gevoel over het feit dat ik veel van deze trainingen/coaching als arbeids- & organisatiepsycholoog inhoudelijk zelf ook kon bieden. Frisse Blikken is echt een inkijkje in de top van het bedrijfsleven; je acteert op het hoogste niveau. Dat heeft me veel vertrouwen gegeven. Daarnaast ben ik heel erg perfectionistisch van aard, maar door Frisse Blikken heb ik gedurfd om gewoon te beginnen vanuit wat nu is, met het idee dat dit verder groeit door middel van uitvoeren en experimenteren.

Welke samenwerkingen heb je momenteel lopen met Frisse Blikken?

Hoewel we de samenwerking eerst juist los hebben gelaten (wat voor mij heel goed was om mijn eigen weg te kunnen vinden), werken we nu geregeld samen. Grappig genoeg was ik als Frisse Blikker onder andere projectmanager van het Volksbank traineeship, waar ik nu als samenwerkingspartner ben gevraagd om de coaching van een twintigtal trainees op me te pakken. Dat is natuurlijk super gaaf! En soms weten ze me ook voor losse trainers-klussen te vinden, zoals bij een verandertraject voor Nationale Nederlanden waar ik workshops over ‘Omgaan met Verandering’ geef.

Wat zijn volgens jou de grootste voor- en nadelen van het hebben van een eigen onderneming?

Het grootste voordeel is het hebben van vrijheid! Dit is voor mij persoonlijk super belangrijk omdat ik vanuit vrijheid en ontspanning het beste presteer. Op deze manier kan ik mensen het beste helpen. Indien ik geen tijdsdruk of externe verwachtingen ervaar tijdens het voorbereiden van een sessie, voel ik de ruimte om echt iets gaafs te bedenken, maar het nadeel van een eigen coachpraktijk is dat je voortdurend uitgedaagd wordt op het vertrouwen dat je hebt in jezelf. Er zijn momenten dat je omgeving wat onzekerder is, (bijv. tijdens corona) of wanneer je kritische feedback krijgt van een opdrachtgever. Dan ontstaat er wel eens twijfel en moet je toch altijd weer zelf de energie op kunnen brengen om door te gaan. De uitdaging is dan ook om altijd het vertrouwen te houden in jezelf.

coachpraktijk
“Wat centraal staat in mijn ondernemerschap is: uitvinden hoe ik mensen zo goed mogelijk kan helpen.”

Sanne
Oud Frisse Blikker

Wat is je grote droom?

Mijn coachpraktijk heeft voor mij het leven dat ik voor ogen had mogelijk gemaakt! Maar toch heb ik een grote droom op het gebied van familie. Mijn droom is het stichten van een gezin met mijn vriend en om dicht bij de natuur te kunnen leven. Daarnaast wil ik natuurlijk mensen blijven helpen! Zo heb ik onlangs nog een opleiding ‘Familie- & Organisatieopstellingen’ afgerond en verdiep ik me in ademhalingswerk, om het fysieke en mentale te kunnen combineren in allerlei mooie programma’s en sessies die ik voor mensen kan verzorgen. Hierbij is mijn droom niet gebaseerd op de grootte van mijn bedrijf of naamsbekendheid, maar echt op de vrijheid die het mij oplevert en de kwaliteit waarmee ik anderen van dienst kan zijn.

Wat zou jij willen meegeven aan startende ondernemers of mensen die overwegen om te starten?

Ik hoop dat elke startende ondernemer een financiële buffer heeft (of deze kan creëren), zodat hij of zij zichzelf de vrijheid en tijd kan gunnen om een kwalitatief goede dienst te ontwikkelen. Probeer ook alle druk van de start af te halen door een lange periode met jezelf af te spreken waarbij je niet rekent op inkomen. Je hoeft dan niet bij elke stap en afspraak na te denken over wat het oplevert. Zo kun je vanuit je hart gaan bouwen, waardoor je duidelijk krijgt wat je met jouw onderneming in de wereld in wil brengen.

Neem een kijkje op de website van Sanne voor meer info!

Meer weten?

Benieuwd naar meer verhalen over onze uitgestroomde frisse ondernemers? Lees de blogs hieronder!

Athletes Work: Joppe

Expedition Good Life: Daan

The Bin: Martijn

Athletes Work: Joppe

Expedition Good Life: Daan

Daan zijn passie voor ondernemen

Daan zijn passie voor ondernemen

Daan is projectmanager binnen het Change team en heeft een passie voor ondernemen. Lees in het onderstaande interview meer over Daan zijn visie op ondernemerschap en hoe hij dit inzet bij Frisse Blikken.

Wat is ondernemen en wat betekent dit voor jou?

In de breedste zin van het woord is ondernemen kansen herkennen, daar creatief en vindingrijk mee omgaan om vervolgens toegevoegde waarde te leveren. Voor mij gaat ondernemerschap heel erg over weten waar je energie van krijgt en daarmee herkennen waar je passie ligt. Vervolgens kun je vanuit deze passie denken; “wat wil ik bijdragen aan de wereld?”. Dus enerzijds waar krijg ik zelf energie van en anderzijds waar kan ik anderen mee helpen? Ondernemerschap moet ervoor zorgen dat je zo energiek mogelijk uit je bed springt en heel veel zin hebt in de dingen die je gaat ondernemen die dag. Die energie probeer ik tot uiting te brengen in mijn klussen bij Frisse Blikken en bij VONK (het interne ondernemerschap programma), maar ook bij mijn eigen ondernemende ideeën die ik altijd relateer aan een onderwerp of thema dat voor mijzelf heel belangrijk is.

Een voorbeeld van een idee dat ik heb, komt voort uit het ‘probleem’ dat mensen in grote steden eigenlijk niet in staat zijn om hun eigen groentes te verbouwen, omdat zij vaak geen tuin hebben. Kinderen uit de stad hebben soms geen idee waar het eten dat op hun bord ligt vandaan komt. Dit heeft mij aan het denken gezet, omdat het telen van groenten ook bij kan dragen aan meer bewustwording over eten en het maken van gezondere keuzes op jonge leeftijd. Ik ben gaan kijken naar verschillende mogelijkheden waarop kinderen hier spelende wijs mee aan de slag kunnen gaan en zo meer kunnen leren over hun voedsel. Dit in het idee van een vertical farming systeem, dat op modulaire basis werkt en waarmee je je eigen gewassen kan verbouwen in je woonkamer.

Daarnaast ben ik nog met een ander idee bezig dat mijn passie voor persoonlijk leiderschap en de natuur combineert. Omdat ik het belangrijk vind dat mensen lekker in hun vel zitten, wil ik graag een bijdrage leveren op dit gebied door een plek aan te bieden in de natuur waar mensen kunnen uitrusten en kunnen reflecteren op hun werk en leven. Hieruit is het concept ontstaan om op kleine schaal ecologische tiny houses in de natuur te gaan ontwikkelen. Hiermee ontstaat  een soort natuurretreat gebied, waar mensen door middel van yoga, meditatie, workshops en hikes tot zichzelf kunnen komen en met zichzelf aan de slag kunnen gaan.

Wat vind jij typische eigenschappen van een ondernemer of ondernemend persoon?

Ik denk dat er best wat eigenschappen zijn die je kan linken aan een ondernemend persoon, maar de meest sterke eigenschappen vind ik: passie, doorzettingsvermogen, vindingrijkheid, flexibiliteit, pro-activiteit, lef en verbeeldingskracht. Veel eigenschappen die bij Frisse Blikken goed van pas komen. Door je bijvoorbeeld flexibel op te stellen, kan je goed meegaan in de wensen van de klant of bijvoorbeeld inspelen op bepaalde trends die je ziet in de markt. Dit is ook belangrijk wanneer je later succesvol wil gaan ondernemen. Daarnaast is de eigenschap vindingrijkheid erg belangrijk, omdat je dan met de kansen die je ziet ook daadwerkelijk wat kunt doen. Verbeeldingskracht kan van pas komen om jouw oplossing of idee al voor ogen te zien voordat het er in werkelijkheid is. Ook moet je in staat zijn om je eigen koers te varen, dus soms een beetje eigenwijs zijn, lef tonen en lekker onafhankelijk je ding kunnen doen. En tenslotte doorzettingsvermogen! Laat je niet door andere mensen uit het veld slaan. Als beginnend ondernemer ga je tegenslagen ervaren, die horen er nu eenmaal bij, maar het is belangrijk dat je door blijft gaan totdat je uiteindelijk je doel bereikt hebt.

Daan Rodijk
“Mijn eigen ondernemersdroom is om een plek in de natuur te creëren waar mensen tot rust kunnen komen, met zichzelf aan de slag kunnen gaan en aan hun dromen kunnen werken”

Daan
Projectmanager Change

Hoe zet jij ondernemerschap in voor Frisse Blikken?

Dit doe ik voornamelijk via VONK! Bij VONK helpen we Frisse Blikkers om van geen idee stapsgewijs tot een concrete ondernemersdroom te komen, die uiteindelijk ook daadwerkelijk gerealiseerd kan worden. Ik help daar Frisse Blikkers met het ontdekken van hun VONK door middel van de VONK-sessies. Hierin gebruiken we Mindmapping-technieken en gaan we aan de slag met vragen als; “Wat is je missie?” “Wat zijn je talenten?” “Welke problemen of behoeftes zie je? ” Door middel van deze vragen onderzoeken we bepaalde thema’s die belangrijk zijn in jouw leven, die je aangrijpen en waar je iets mee zou willen doen. Vervolgens komt hier vaak een sweet spot uit waarmee je je eigen vonkje kan gaan creëren of concretiseren. Daarnaast help ik Frisse Blikkers met het concretiseren van hun VONK tijdens de Pizzasessies, waarin we in een klein gezelschap gaan sparren over elkaars ideeën. Tijdens deze sessies merk ik altijd dat ik veel energie krijg om collega’s een stapje verder te helpen en bij te dragen aan het ontwikkelen van hun concept of idee.

Heb je een inspirerende quote of boek die bij ondernemerschap past?

Het boek ‘Shoe Dog’ van Phil Knight vind ik heel tof! In dit boek is te lezen hoe Phil Knight het meest waardevolle sportmerk ter wereld (Nike) heeft opgebouwd. Hierbij is hij heel open over de tegenslagen die hij heeft overwonnen en hoe hij door het hebben van een duidelijke visie is gekomen waar hij nu is.

Daarnaast vind ik de volgende quote van Mark Twain super inspirerend: “Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn’t do than by the ones you did. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.” Voornamelijk de laatste drie woorden roepen bij mij een positief gevoel op. Blijf altijd om je heen kijken, blijf nieuwe dingen verkennen en blijf jezelf uitdagen. Zorg ervoor dat je niet vastroest, maar dat je altijd maar weer blijft ontdekken!

Volg Daan zijn passie voor ondernemen op LinkedIn.

Meer weten?

Benieuwd naar meer ondernemende verhalen? Bekijk dan één van de blogs hieronder. 

Athletes Work: Joppe

Expedition Good Life: Daan

The Bin: Martijn

Een half jaar binnen: 5 frisse learnings van Harmke

Je passie en werk combineren: Erik doet het!

Achtergrond: phD in Human Resource Management en Organizational Behavior. Master Arbeids- en Organisatiepsychologie

Mijn verborgen talent is… Sportgerelateerde vragen in een pubquiz beantwoorden.

Met dit nummer begint mijn weekend: Tash Sultana – Jungle

Als ik later groot ben dan… Heb ik een bedrijf dat mensen helpt om hun leven leuker te maken.

Gerben Tolkamp
Slide 3 Heading
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here
Previous slide
Next slide
Ontvang ons gratis stappenplan
Met dit stappenplan helpen wij je op weg naar creatieve en impactvolle communicatie. Zodat jouw strategische boodschap resulteert in actie.