Expedition Good Life: Daan

Daan van Lith is een oud Frisse Blikker en heeft vier jaar geleden zijn eigen bedrijf ‘Expedition Good Life’ opgezet. Daan gelooft dat we authentieke leiders nodig hebben in de wereld. Mensen die volledig zichzelf durven te zijn en van daaruit durven te handelen. Met als resultaat dat zij de wereld een beetje beter maken. En dat doet hij door middel van expedities. Hij neemt je mee naar buiten, want buiten gebeurt het!

Waar ben je momenteel mee bezig?

Vier jaar geleden ben ik begonnen met  ‘Expedition Good Life’. Het hele idee van Expedition Good Life is om mensen mee te nemen de natuur in, om te werken aan hun leiderschap. Ik wil daar mensen met de natuur als gids laten werken aan hun eigen leiderschap en hen zo in staat stellen om een bijdrage te leveren aan een betere wereld. Dit doe ik door het organiseren van meerdaagse expedities, waarbij ik mensen voor een langere tijd mee de natuur in neem. Hier doen we mooie ervaringen op, zoals het maken van lange wandelingen, het voeren van goede gesprekken of eens voor een langere tijd écht stil zijn. Noem het maar op, je kan van alles meemaken in de natuur. Eerst deed ik dit allemaal op de zakelijke markt, maar sinds kort bied ik ook expedities aan individuen aan. Hierbij bied ik mensen de kans om samen met mij op expeditie te gaan, indien ze niet in de mogelijkheid zijn om met hun werk op expeditie te gaan.

Daarnaast woon ik momenteel in de Ardennen om vanuit hier mijn werkzaamheden te gaan organiseren. Dit is voor mij echt een waanzinnige plek om hier mijn werk te kunnen doen en ook om zelf te verbinden met de natuur. Er zijn ook al een aantal groepen naar de Ardennen gekomen om hier op expeditie te gaan. Daarnaast ben ik ook af en toe in Nederland om trainingen te blijven geven, maar het begint steeds meer een combinatie te worden van mensen die naar de Ardennen komen en ik die naar Nederland kom voor het geven van trainingen. 

Expedition Good Life

Hoe heb je de stap genomen om écht voor het ondernemerschap te gaan?

Ik denk niet dat er één moment is geweest dat ik dacht van: “Nu ga ik ervoor!”. Dat is redelijk geleidelijk gegaan. Ik heb een paar jaar geleden ontdekt dat de natuur echt een grote rol speelt in mijn leven. Bij Frisse Blikken heb ik destijds geleerd om dat dan ook gelijk te gaan onderzoeken en het te gaan proberen. Zo ben ik trainingen gaan geven aan collega’s in de natuur, wat mij heel erg beviel. Vervolgens ben ik dat in gaan zetten bij klanten. Maar ik merkte dat ik hier het liefste mijn werk van wilde maken, omdat ik het zo gaaf vond. Doordat ik de vrijheid kreeg bij Frisse Blikken om te kiezen om als zelfstandige verder te gaan, heb ik het risico durven nemen. Het fijne aan Frisse Blikken is dat zij mijn toen ook hebben ingezet bij klanten, wat mij zekerheid bood. Daarnaast ben ik als een malle met mensen gaan praten om zo mijn netwerk op te bouwen en zo is dat langzaam gegroeid. 

Wat heeft Frisse Blikken hieraan bijgedragen?

Het Vonk programma (het interne ondernemerschap programma binnen Frisse Blikken) heeft mij heel erg geholpen bij het realiseren van Expedition Good Life. Dit heeft mij scherp gehouden en ook aangezet tot actie. Daarnaast kreeg ik dus de mogelijkheid om trainingen te geven aan collega’s binnen Frisse Blikken. Vanaf het moment dat ik mijn eerste training organiseerde voor collega’s totdat ik besloten had om voor mijzelf te starten duurde ongeveer een half jaar. Dit proces is ook redelijk snel gegaan, omdat ik zoveel passie hiervoor had en durfde te luisteren naar mijn intuïtie. 

Daarnaast zijn de interne cultuur nuances ook van belang, deze liggen vaak onder de oppervlakte en zie je niet altijd direct. Echter hebben deze wel veel effect op de manier waarop een boodschap wordt ontvangen! Als laatste is het uiteraard verstandig om te kijken of er al een marketing- en communicatiestrategie is, zodat dit de basis vormt voor je communicatie.

Wat vind jij het allerleukste aan ondernemen?

Het mooiste van ondernemerschap vind ik dat je ook echt dromen na kan jagen. Zo heb ik bijvoorbeeld al een tijdje een podcast, maar ik wil een nieuwe podcast serie uitbrengen die echt gaat over de combinatie van leiderschap voor een betere wereld en de natuur. Vanuit ondernemerschap heb ik geleerd dat als je iets wil en verwacht dat het impact gaat maken, dat je het gewoon moet gaan doen. Om die reden heb ik Jeremy Lent uitgenodigd voor mijn podcast nadat ik een boek van hem had gelezen. In deze situatie gaat het er niet alleen om dat ik een toffe gast voor mijn podcast heb weten te regelen, maar om de gehele gedachtegang dat ik hier uiting aan wil voor mijn ondernemerschap. Hierbij vind ik het leukste aan ondernemerschap dat je iets tofs verzint  en het vervolgens uit gaat werken. Natuurlijk wel met het risico dat je soms onderuit gaat, want zeker niet al mijn ideeën zijn gelukt. Toch kan ik voornamelijk genieten van het gehele proces waarbij ook veel ideeën niet zijn gelukt, echter heb ik het wel geprobeerd. Maar ik heb ook veel grote dromen wel waar kunnen maken, omdat ik de moed had om het gewoon te proberen en het proces in te gaan. 

Daan van Lith
"Door de essentie van communicatie te snappen en de verschillende lagen binnen de aspecten, kun je mensen écht in beweging krijgen."

Daan
Oprichter Expedition Good Life

Wat is je grootste droom binnen je bedrijf?

Zoals ik al eerder benoemde woon ik momenteel in de Ardennen, wat al een hele grote droom was voor mij. Mijn droom blijft om een plek te creëren voor mensen waar ze naartoe kunnen komen om onder begeleiding van een gids te werken aan de beste versie van hunzelf. Ik doe dat heel graag in meer boerderijachtige sferen, dus ik heb een mini boerderij gekocht met geitjes en een moestuin. Ik wil heel graag dat dit een plek wordt voor mensen waar zij kunnen connecten met de natuur, zichzelf en de toekomst. 

Welke tip zou jij mensen willen meegeven die ook willen ondernemen?

Ik zou eigenlijk willen zeggen “houd vol”. Ik heb het idee dat als je echt kiest voor de dingen die je tof vindt, dat het vaak niet heel standaard is. Hierbij is de payoff fantastisch als het is gelukt, alleen de weg ernaartoe is niet altijd gemakkelijk. Als je het echt wil gaat het niet makkelijk zijn en heb je dus vol te houden. Dat merk ik nu ook, want het liefst zou ik willen dat iedereen naar de Ardennen komt. Dit omdat ik er heilig in geloof dat dit de beste plek is om dit soort werk te doen. Maar ik snap ook dat niet iedereen dat wil, dus dan moet je iets anders verzinnen. Het kost alleen wel veel tijd om mensen te overtuigen en dat gaat ook gepaard met mensen die ‘nee’ zeggen. Mijn tip is dus: blijf doorzetten en gun jezelf de tijd om iets te laten groeien!

Wat was de beste tip die jij in je carrière hebt gekregen?

De beste tip die ik heb gekregen is van Mathijs van Duurling. Hij zij tegen mij “begin with the end in mind”. Deze tip ben ik continu aan het toepassen door in gesprekken mijn droom te verkopen, in plaats van alleen vertellen wat ik kan. Ik zet erop in dat mensen langdurige expedities hier in de buurt met mij willen doen, want daar wil ik naartoe. Ik ben daar mensen voor om mij heen aan het verzamelen, dus ik ben alleen maar bezig met activiteiten die mij brengen naar het eindpunt. Dit was voor mij een hele waardevolle tip, omdat je anders alleen maar blijft reageren wat er op dit moment gebeurt en dan brengt je niet dichter bij je droom.

Daarnaast heb ik aan het begin van mijn onderneming een gesprek gehad met een marketeer en hij zei: “Je moet stoppen met vertellen wat je allemaal kan en je moet beginnen met vertellen wat je wil”. Dus als het puur gaat om het benaderen van klanten vertel ik eigenlijk alleen maar over mijn expedities en niets anders. Uiteindelijk wil je gevonden worden op de dingen die je het allerliefste doet, maar daar moet je dus wel het doorzettingsvermogen voor hebben om dit te vertellen.

Check hier Daan zijn podcast met Jeremy Lent!

Meer weten?

Ben je benieuwd naar meer verhalen van onze uitgestroomde frisse ondernemers? Bekijk één van de blogs hieronder!

Athletes Work: Joppe

Expedition Good Life: Daan

The Bin: Martijn

Athletes Work: Joppe

Expedition Good Life: Daan

Achtergrond: phD in Human Resource Management en Organizational Behavior. Master Arbeids- en Organisatiepsychologie

Mijn verborgen talent is… Sportgerelateerde vragen in een pubquiz beantwoorden.

Met dit nummer begint mijn weekend: Tash Sultana – Jungle

Als ik later groot ben dan… Heb ik een bedrijf dat mensen helpt om hun leven leuker te maken.

Gerben Tolkamp
Slide 3 Heading
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here
Previous slide
Next slide
Ontvang ons gratis stappenplan
Met dit stappenplan helpen wij je op weg naar creatieve en impactvolle communicatie. Zodat jouw strategische boodschap resulteert in actie.