Talentmanagement: Kim

Kim Spanjaart- van Meeuwen is een oud Frisse b​​likker en heeft samen met Heleen Draijer 3,5 jaar geleden hun eigen onderneming opgezet! Met PIT Development houden zij zich bezig met talentmanagement en tilt alle leer en -ontwikkelactiviteiten in een organisatie naar hoger plan. Kims droom? Dat is om een gave trainingslocatie op te zetten op het strand waar alles centraal staat rondom leren en ontwikkelen.

Talentmanagement

Waar ben je momenteel mee bezig?

Samen met Heleen houd ik me voornamelijk bezig met talentmanagement. Het liefst tillen we alle leer- en ontwikkelactiviteiten in een organisatie naar een hoger plan om zo tot organisatieontwikkeling en een gezonde bedrijfsvoering te komen. We bieden dit op drie manieren aan. Een voorbeeld is door op interimbasis in een organisatie te stappen om zo alle leer- en ontwikkelactiviteiten te professionaliseren. Daarnaast ontwerpen we losse ontwikkel programma’s bestaand uit traineeships, trajecten voor meer ervaren professionals of leiderschapsprogramma’s. Ook faciliteren we zelf teams, organisaties en individuen door middel van begeleiding. Denk hierbij aan het begeleiden van (directie)teams op het gebied van samenwerking, het begeleiden van intervisie, geven van supervisie en coaching.

Hoe zit het met jullie taakverdeling?

We vervullen alle bovenstaande diensten gezamenlijk. Wel zit er een verschil in ons profiel. Zo liggen Heleen haar kwaliteiten op de theoretische onderbouwde en creatieve kant. Naast dat heeft zij veel ervaring op het gebied van individuele- en organisatieontwikkeling. Daarentegen liggen mijn kwaliteiten meer aan de praktische, gestructureerde kant met kennis uit de praktijk en heb ik veel ervaring op het binnenhalen van talent en coaching. We vullen elkaar heel erg goed aan en dat is denk ik ook de reden dat mensen ons graag als duo inzetten voor vraagstukken die te maken hebben met talentmanagement. 

Hoe heb je de stap genomen om écht voor het ondernemerschap te gaan?

Ik heb dat stapsgewijs gedaan. Het was voor mij een enorme struggle om weg te gaan bij Frisse Blikken. Ik werkte er toen vijf jaar, maar dit waren ook de eerste vijf bestaansjaren van Frisse Blikken. Frisse Blikken voelde daarom ook echt als mijn bedrijf. Maar uiteindelijk heb ik besloten dat het voor mijn ontwikkeling en de stap naar het ondernemerschap echt nodig was om afscheid te nemen. Ik ben toen parttime voor mijzelf begonnen en parttime in dienst gegaan bij een ander projectmanagementbureau. Toen ik eenmaal merkte dat alles goed verliep binnen mijn eigen talentmanagement bedrijf ben ik van parttime ondernemerschap naar fulltime geswitcht.

Wat heeft Frisse Blikken hieraan bijgedragen?

Doordat ik bij Frisse Blikken werkte, kwam ik in een omgeving terecht waarin ik continu geprikkeld werd met vragen als; hoe kunnen dingen beter? Hoe kunnen dingen anders? Hoe kan je op een innovatieve manier nadenken? Maar ook ‘gaat niet bestaat niet’. Lukt het niet op deze manier? Dan proberen we wat anders. Die mindset helpt zeker bij het ondernemerschap om dingen te laten slagen.

Daarnaast word je omringd door ondernemende mensen waardoor je veel bedrijfsideeën om je heen hoort. De stap maken naar het ondernemerschap blijft spannend, maar als je jezelf steeds beter leert kennen en weet waar je kracht ligt dan voel je vanzelf wanneer het tijd is om de sprong te wagen. Plus bij Frisse Blikken word je wel echt uitgedaagd. Ik heb destijds altijd gedacht dat commercie niks voor mij is, maar nu vind ik gesprekken met potentiële klanten het allerleukste wat er is. Het vertalen van de vraag van de klant naar een passende oplossing geeft mij een enorme kick.

Wat vind jij het allerfijnste aan ondernemen?

Als ondernemer heb je nog steeds mensen aan wie je je moet verantwoorden. Dit is niet meer je baas maar dit worden je opdrachtgevers of klanten. Maar toch heb je als ondernemer veel vrijheid doordat je de keuze hebt om een bepaalde opdracht aan te nemen. Heleen en ik hebben vorig jaar ervoor gekozen om een bepaalde opdracht niet te doen omdat we het niet bij onszelf vonden passen en net hadden besloten om meer focus aan te brengen in onze opdrachten. Het was een onwijs grote vraag waar ieder ander waarschijnlijk ‘ja’ op had gezegd. Die vrijheid om zelf je werk en je tijdsinvestering te kunnen bepalen vind ik enorm fijn.

Wat is je grootste droom binnen je bedrijf?

Wij hebben samen meerdere dromen. Mijn droom is om een keer alles op het gebied van HR, leren en ontwikkelen voor mijzelf op te kunnen zetten. Want dan kan ik het op mijn eigen manier doen zonder dat ik rekening moet houden met een opdrachtgever met betrekking tot het inhoudelijke stuk. Daarnaast dromen Heleen en ik nog van een hele gave trainingslocatie aan het strand. Op deze locatie staat alles rondom talentmanagement centraal. Het moet een prachtige plek zijn om thuis te komen, maar ook een plek waar het facilitair goed geregeld is en waar knetter goede trainers graag komen werken. Alles moet kloppen!    

Welke tip zou jij mensen willen meegeven die ook willen ondernemen?

Ik geloof erin dat je als ondernemer moet durven kiezen en ergens echt voor gaan. Je kunt niet van alles zijn, want dan doe je ook alles maar half. Kies iets wat je interesseert en ga daar vol voor! Als je er uiteindelijk achter komt dat  wat je gekozen hebt het niet is dan moet je weer wat anders proberen. Ik geloof dat je via die aanpak het meest bij jezelf blijft en daardoor het beste resultaat levert. Hier komt ook bij kijken dat je af en toe ‘nee’ moet zeggen. Wat bij mij keer op keer bevestigd wordt is; waar de ene deur sluit gaat de ander weer open. Dus ‘nee’ zeggen op een project of het afsluiten van een opdrachtgever en aankaarten dat jouw taak erop zit, zorgt ervoor dat je jezelf kan blijven ontwikkelen. 

Meer weten?

Benieuwd naar meer verhalen over frisse ondernemers? Lees de blogs hieronder!

Autogrowth: Job

Afuera: Marieke, Marije en Jolien

Daan zijn passie voor ondernemen

The Bin: Martijn

Coachpraktijk: Sanne

Achtergrond: phD in Human Resource Management en Organizational Behavior. Master Arbeids- en Organisatiepsychologie

Mijn verborgen talent is… Sportgerelateerde vragen in een pubquiz beantwoorden.

Met dit nummer begint mijn weekend: Tash Sultana – Jungle

Als ik later groot ben dan… Heb ik een bedrijf dat mensen helpt om hun leven leuker te maken.

Gerben Tolkamp
Slide 3 Heading
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here
Vorige slide
Volgende slide
Ontvang ons gratis stappenplan
Met dit stappenplan helpen wij je op weg naar creatieve en impactvolle communicatie. Zodat jouw strategische boodschap resulteert in actie.