Coachpraktijk: Sanne

Sanne, oud Frisse Blikker, haar roots liggen op het Limburgse platteland van Weert. Hier is ze opgegroeid op de veehouderij van haar ouders die haar de volgende waarden hebben meegegeven: hard werken, eerlijk handelen en respect hebben voor de natuur. Na haar master Arbeids- & Organisatiepsychologie aan de Universiteit van Tilburg kwam ze bij Frisse Blikken komen te werken als HR Projectmanager, waar ze diverse talent ontwikkelprogramma’s organiseerde en begeleidde voor grote organisaties. In 2018 stroomde ze uit als ondernemer met haar eigen coachpraktijk waar ze met aandacht voor wat er is en met oog wat er kan zijn, zowel individuen als groepen ondersteunt in hun persoonlijke ontwikkeling. Ze ziet mensen in haar werkruimte in Den Bosch, maar reist ook het land door voor trainingen en groepssessies op locatie.

Hoe is het opstartproces van je coachpraktijk verlopen?

Ik heb als allereerste stap een website gemaakt waarin ik mijn visie op mensontwikkeling heb vermeld. Zo geloof ik heel erg in positieve psychologie! Hier ben ik ook een opleiding in gaan doen na mijn vertrek bij Frisse Blikken. Daarnaast heb ik mijn vaardigheden en concrete ervaring op de website gedeeld en ben ik toen aan heel veel mensen gaan vertellen dat ik beschikbaar was voor werk. Dit had als resultaat dat ik mijn 1e klussen ‘via via’ gegund kreeg. Onder andere via oud-collega’s van ManpowerGroup. Ook heeft Frisse Blikken een rol gespeeld in het opstartproces. Zo heeft Mathijs van Duurling mij destijds aangedragen bij een zorginstelling in Den Bosch, waar ik nog steeds teamsessies verzorg.

Sommige ondernemers gaan eerst in kaart brengen wat hun dienst is, hoeveel ze hiervoor kunnen vragen en hoe ze dit kunnen promoten. Ik heb dit echter andersom gedaan; ik kijk naar wat ik de wereld te bieden heb en de diensten/opdrachten vormen zich vervolgens in samenspraak met elke cliënt of organisatie. Naast af en toe een bericht op LinkedIn en Instagram doe ik vrij weinig aan marketing, de promotie gaat eigenlijk vrijwel vanzelf, bijvoorbeeld tussen organisaties onderling.

coachpraktijk

Welk aandeel heeft Frisse Blikken gehad in het feit dat je ondernemer bent geworden?

Op meerdere manieren heeft Frisse Blikken hier een rol in gespeeld. Zo heb ik bij Frisse Blikken voor meerdere grote organisaties mogen werken, waardoor voor mij inzichtelijk werd waaruit de elementen van persoonlijke ontwikkeling binnen die bedrijven bestaan. Hierdoor kreeg ik een heel zeker gevoel over het feit dat ik veel van deze trainingen/coaching als arbeids- & organisatiepsycholoog inhoudelijk zelf ook kon bieden. Frisse Blikken is echt een inkijkje in de top van het bedrijfsleven; je acteert op het hoogste niveau. Dat heeft me veel vertrouwen gegeven. Daarnaast ben ik heel erg perfectionistisch van aard, maar door Frisse Blikken heb ik gedurfd om gewoon te beginnen vanuit wat nu is, met het idee dat dit verder groeit door middel van uitvoeren en experimenteren.

Welke samenwerkingen heb je momenteel lopen met Frisse Blikken?

Hoewel we de samenwerking eerst juist los hebben gelaten (wat voor mij heel goed was om mijn eigen weg te kunnen vinden), werken we nu geregeld samen. Grappig genoeg was ik als Frisse Blikker onder andere projectmanager van het Volksbank traineeship, waar ik nu als samenwerkingspartner ben gevraagd om de coaching van een twintigtal trainees op me te pakken. Dat is natuurlijk super gaaf! En soms weten ze me ook voor losse trainers-klussen te vinden, zoals bij een verandertraject voor Nationale Nederlanden waar ik workshops over ‘Omgaan met Verandering’ geef.

Wat zijn volgens jou de grootste voor- en nadelen van het hebben van een eigen onderneming?

Het grootste voordeel is het hebben van vrijheid! Dit is voor mij persoonlijk super belangrijk omdat ik vanuit vrijheid en ontspanning het beste presteer. Op deze manier kan ik mensen het beste helpen. Indien ik geen tijdsdruk of externe verwachtingen ervaar tijdens het voorbereiden van een sessie, voel ik de ruimte om echt iets gaafs te bedenken, maar het nadeel van een eigen coachpraktijk is dat je voortdurend uitgedaagd wordt op het vertrouwen dat je hebt in jezelf. Er zijn momenten dat je omgeving wat onzekerder is, (bijv. tijdens corona) of wanneer je kritische feedback krijgt van een opdrachtgever. Dan ontstaat er wel eens twijfel en moet je toch altijd weer zelf de energie op kunnen brengen om door te gaan. De uitdaging is dan ook om altijd het vertrouwen te houden in jezelf.

coachpraktijk
“Wat centraal staat in mijn ondernemerschap is: uitvinden hoe ik mensen zo goed mogelijk kan helpen.”

Sanne
Oud Frisse Blikker

Wat is je grote droom?

Mijn coachpraktijk heeft voor mij het leven dat ik voor ogen had mogelijk gemaakt! Maar toch heb ik een grote droom op het gebied van familie. Mijn droom is het stichten van een gezin met mijn vriend en om dicht bij de natuur te kunnen leven. Daarnaast wil ik natuurlijk mensen blijven helpen! Zo heb ik onlangs nog een opleiding ‘Familie- & Organisatieopstellingen’ afgerond en verdiep ik me in ademhalingswerk, om het fysieke en mentale te kunnen combineren in allerlei mooie programma’s en sessies die ik voor mensen kan verzorgen. Hierbij is mijn droom niet gebaseerd op de grootte van mijn bedrijf of naamsbekendheid, maar echt op de vrijheid die het mij oplevert en de kwaliteit waarmee ik anderen van dienst kan zijn.

Wat zou jij willen meegeven aan startende ondernemers of mensen die overwegen om te starten?

Ik hoop dat elke startende ondernemer een financiële buffer heeft (of deze kan creëren), zodat hij of zij zichzelf de vrijheid en tijd kan gunnen om een kwalitatief goede dienst te ontwikkelen. Probeer ook alle druk van de start af te halen door een lange periode met jezelf af te spreken waarbij je niet rekent op inkomen. Je hoeft dan niet bij elke stap en afspraak na te denken over wat het oplevert. Zo kun je vanuit je hart gaan bouwen, waardoor je duidelijk krijgt wat je met jouw onderneming in de wereld in wil brengen.

Neem een kijkje op de website van Sanne voor meer info!

Meer weten?

Benieuwd naar meer verhalen over onze uitgestroomde frisse ondernemers? Lees de blogs hieronder!

Athletes Work: Joppe

Expedition Good Life: Daan

The Bin: Martijn

Athletes Work: Joppe

Expedition Good Life: Daan

Achtergrond: phD in Human Resource Management en Organizational Behavior. Master Arbeids- en Organisatiepsychologie

Mijn verborgen talent is… Sportgerelateerde vragen in een pubquiz beantwoorden.

Met dit nummer begint mijn weekend: Tash Sultana – Jungle

Als ik later groot ben dan… Heb ik een bedrijf dat mensen helpt om hun leven leuker te maken.

Gerben Tolkamp
Slide 3 Heading
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here
Previous slide
Next slide
Ontvang ons gratis stappenplan
Met dit stappenplan helpen wij je op weg naar creatieve en impactvolle communicatie. Zodat jouw strategische boodschap resulteert in actie.