Daan zijn passie voor ondernemen

Daan is projectmanager binnen het Change team en heeft een passie voor ondernemen. Lees in het onderstaande interview meer over Daan zijn visie op ondernemerschap en hoe hij dit inzet bij Frisse Blikken.

Wat is ondernemen en wat betekent dit voor jou?

In de breedste zin van het woord is ondernemen kansen herkennen, daar creatief en vindingrijk mee omgaan om vervolgens toegevoegde waarde te leveren. Voor mij gaat ondernemerschap heel erg over weten waar je energie van krijgt en daarmee herkennen waar je passie ligt. Vervolgens kun je vanuit deze passie denken; “wat wil ik bijdragen aan de wereld?”. Dus enerzijds waar krijg ik zelf energie van en anderzijds waar kan ik anderen mee helpen? Ondernemerschap moet ervoor zorgen dat je zo energiek mogelijk uit je bed springt en heel veel zin hebt in de dingen die je gaat ondernemen die dag. Die energie probeer ik tot uiting te brengen in mijn klussen bij Frisse Blikken en bij VONK (het interne ondernemerschap programma), maar ook bij mijn eigen ondernemende ideeën die ik altijd relateer aan een onderwerp of thema dat voor mijzelf heel belangrijk is.

Een voorbeeld van een idee dat ik heb, komt voort uit het ‘probleem’ dat mensen in grote steden eigenlijk niet in staat zijn om hun eigen groentes te verbouwen, omdat zij vaak geen tuin hebben. Kinderen uit de stad hebben soms geen idee waar het eten dat op hun bord ligt vandaan komt. Dit heeft mij aan het denken gezet, omdat het telen van groenten ook bij kan dragen aan meer bewustwording over eten en het maken van gezondere keuzes op jonge leeftijd. Ik ben gaan kijken naar verschillende mogelijkheden waarop kinderen hier spelende wijs mee aan de slag kunnen gaan en zo meer kunnen leren over hun voedsel. Dit in het idee van een vertical farming systeem, dat op modulaire basis werkt en waarmee je je eigen gewassen kan verbouwen in je woonkamer.

Daarnaast ben ik nog met een ander idee bezig dat mijn passie voor persoonlijk leiderschap en de natuur combineert. Omdat ik het belangrijk vind dat mensen lekker in hun vel zitten, wil ik graag een bijdrage leveren op dit gebied door een plek aan te bieden in de natuur waar mensen kunnen uitrusten en kunnen reflecteren op hun werk en leven. Hieruit is het concept ontstaan om op kleine schaal ecologische tiny houses in de natuur te gaan ontwikkelen. Hiermee ontstaat  een soort natuurretreat gebied, waar mensen door middel van yoga, meditatie, workshops en hikes tot zichzelf kunnen komen en met zichzelf aan de slag kunnen gaan.

Wat vind jij typische eigenschappen van een ondernemer of ondernemend persoon?

Ik denk dat er best wat eigenschappen zijn die je kan linken aan een ondernemend persoon, maar de meest sterke eigenschappen vind ik: passie, doorzettingsvermogen, vindingrijkheid, flexibiliteit, pro-activiteit, lef en verbeeldingskracht. Veel eigenschappen die bij Frisse Blikken goed van pas komen. Door je bijvoorbeeld flexibel op te stellen, kan je goed meegaan in de wensen van de klant of bijvoorbeeld inspelen op bepaalde trends die je ziet in de markt. Dit is ook belangrijk wanneer je later succesvol wil gaan ondernemen. Daarnaast is de eigenschap vindingrijkheid erg belangrijk, omdat je dan met de kansen die je ziet ook daadwerkelijk wat kunt doen. Verbeeldingskracht kan van pas komen om jouw oplossing of idee al voor ogen te zien voordat het er in werkelijkheid is. Ook moet je in staat zijn om je eigen koers te varen, dus soms een beetje eigenwijs zijn, lef tonen en lekker onafhankelijk je ding kunnen doen. En tenslotte doorzettingsvermogen! Laat je niet door andere mensen uit het veld slaan. Als beginnend ondernemer ga je tegenslagen ervaren, die horen er nu eenmaal bij, maar het is belangrijk dat je door blijft gaan totdat je uiteindelijk je doel bereikt hebt.

Daan Rodijk
“Mijn eigen ondernemersdroom is om een plek in de natuur te creëren waar mensen tot rust kunnen komen, met zichzelf aan de slag kunnen gaan en aan hun dromen kunnen werken”

Daan
Projectmanager Change

Hoe zet jij ondernemerschap in voor Frisse Blikken?

Dit doe ik voornamelijk via VONK! Bij VONK helpen we Frisse Blikkers om van geen idee stapsgewijs tot een concrete ondernemersdroom te komen, die uiteindelijk ook daadwerkelijk gerealiseerd kan worden. Ik help daar Frisse Blikkers met het ontdekken van hun VONK door middel van de VONK-sessies. Hierin gebruiken we Mindmapping-technieken en gaan we aan de slag met vragen als; “Wat is je missie?” “Wat zijn je talenten?” “Welke problemen of behoeftes zie je? ” Door middel van deze vragen onderzoeken we bepaalde thema’s die belangrijk zijn in jouw leven, die je aangrijpen en waar je iets mee zou willen doen. Vervolgens komt hier vaak een sweet spot uit waarmee je je eigen vonkje kan gaan creëren of concretiseren. Daarnaast help ik Frisse Blikkers met het concretiseren van hun VONK tijdens de Pizzasessies, waarin we in een klein gezelschap gaan sparren over elkaars ideeën. Tijdens deze sessies merk ik altijd dat ik veel energie krijg om collega’s een stapje verder te helpen en bij te dragen aan het ontwikkelen van hun concept of idee.

Heb je een inspirerende quote of boek die bij ondernemerschap past?

Het boek ‘Shoe Dog’ van Phil Knight vind ik heel tof! In dit boek is te lezen hoe Phil Knight het meest waardevolle sportmerk ter wereld (Nike) heeft opgebouwd. Hierbij is hij heel open over de tegenslagen die hij heeft overwonnen en hoe hij door het hebben van een duidelijke visie is gekomen waar hij nu is.

Daarnaast vind ik de volgende quote van Mark Twain super inspirerend: “Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn’t do than by the ones you did. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.” Voornamelijk de laatste drie woorden roepen bij mij een positief gevoel op. Blijf altijd om je heen kijken, blijf nieuwe dingen verkennen en blijf jezelf uitdagen. Zorg ervoor dat je niet vastroest, maar dat je altijd maar weer blijft ontdekken!

Volg Daan zijn passie voor ondernemen op LinkedIn.

Meer weten?

Benieuwd naar meer ondernemende verhalen? Bekijk dan één van de blogs hieronder. 

Athletes Work: Joppe

Expedition Good Life: Daan

The Bin: Martijn

Een half jaar binnen: 5 frisse learnings van Harmke

Je passie en werk combineren: Erik doet het!

Achtergrond: phD in Human Resource Management en Organizational Behavior. Master Arbeids- en Organisatiepsychologie

Mijn verborgen talent is… Sportgerelateerde vragen in een pubquiz beantwoorden.

Met dit nummer begint mijn weekend: Tash Sultana – Jungle

Als ik later groot ben dan… Heb ik een bedrijf dat mensen helpt om hun leven leuker te maken.

Gerben Tolkamp
Slide 3 Heading
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here
Previous slide
Next slide
Ontvang ons gratis stappenplan
Met dit stappenplan helpen wij je op weg naar creatieve en impactvolle communicatie. Zodat jouw strategische boodschap resulteert in actie.