Hoe word je als bedrijf (online) zichtbaar voor werknemers?

Samen met het Talent Acquisition Team van Irdeto heeft Frisse Blikken gewerkt aan een Employer Brand Strategie. Dit IT-bedrijf is een wereldwijde speler op het gebied van digitale beveiliging, maar was onder potentiële kandidaten nog niet zo bekend als werkgever. Logisch, want online was er eerder weinig tot geen informatie te vinden over de cultuur, mensen en kansen bij Irdeto. Een gemiste kans, want inzicht geven in de bedrijfscultuur is key bij het werven van talent. Daarnaast is het sollicitatieproces op de schop genomen. Als kandidaten eenmaal de stap nemen om te solliciteren, moet het sollicitatieproces wel boeiend en vlot zijn. Met een gebruiksvriendelijk proces heeft Irdeto meer kans om toptalenten aan te trekken die passen bij de organisatie. Door het creëren van een Employer Brand Strategie en het ontwikkelen van een nieuwe Online Candidate Experience heeft Irdeto zich op de kaart gezet als premium werkgever.

Met deze 5 stappen ontwikkel je een Employer Brand Strategie en online candidate experience:

1. Doe je huiswerk
Kijk naar de online aanwezigheid van een bedrijf op de verschillende kanalen, zoals Google Maps, Facebook en Indeed. Een van de ontdekkingen bij Irdeto was dat er veel in inconsistentie zat in de gedeelde content. Het analyseren van alle online kanalen gaf ons een beter beeld van welke middelen er ontwikkeld moesten worden om hiermee het beste talent uit de markt te kunnen aantrekken. Het interviewen van medewerkers gaf ons uiteindelijk een goed beeld van de werkgever en waar het bedrijf voor staat.

2. Ontwikkel een Employer Brand Strategie en visie
Neem interviews af en doe research om achter het verhaal van een bedrijf te komen. Bij Irdeto draait het om het maken van hightech oplossingen en jezelf ontwikkelen binnen een cultuur waarin samenwerken en plezier maken key zijn. We zijn daarna aan de slag gegaan om dit verhaal uit te werken in een strategisch document, de uiteindelijke basis waarmee de nieuwe website, social-media content, brochures, vacatureteksten, fotografie en video’s zijn ontwikkeld.

3. Creëer content en gebruik dit voor de verschillende (online) kanalen
Start met het maken van aansprekende Employer Branding content en creëer of optimaliseer de (online) kanalen. In het geval van Irdeto is een nieuw Instagram-account ontwikkeld. Elke week is er een nieuwe ‘Instagrammer van de Week’ die over zijn baan bij Irdeto vertelt. Ook zijn online kanalen als Facebook, Google Maps, Indeed, Glassdoor en LinkedIn verbeterd. Doel van dit deel van het project was om meer te vertellen over werken bij Irdeto, maar ook om een consistentie in de boodschap te creëren.  Om de content zoveel mogelijk op de echte Irdeto cultuur te laten aansluiten is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van echte foto’s (geen stock) en figureren de medewerkers van Irdeto op de foto’s en in de video’s. Dit heeft voor veel interne betrokkenheid van de medewerkers gezorgd.

Quote:
“We krijgen veel positieve reacties van kandidaten over ons Instagram-account. Het geeft hen een duidelijk en leuk beeld van het werken bij Irdeto.” – Ingeborg van Harten Global Head of Talent and Engagement

4. Denk vanuit de kandidaat bij het verbeteren van je sollicitatieproces en het maken van een nieuwe website
Zorg ervoor dat het sollicitatieproces aansluit op wat je als bedrijf wilt uitstralen. Bij Irdeto werd een verouderde versie van SuccessFactors voor het sollicitatieproces gebruikt. Hierdoor was het bijvoorbeeld niet mogelijk om mobiel te solliciteren en dit past natuurlijk niet bij de uitstraling van een hightech bedrijf. Om een flexibel, onderscheidend en aantrekkelijk nieuw ontwerp voor de website te maken, is uiteindelijk WordPress ingezet. Dit platform bleek goed te matchen met SuccessFactors.

5. Keep the momentum going: blijf analyseren en optimaliseren
Zet tools als Google Analytics en Hotjar in om het gebruik van een website te analyseren. Hoe bezoekers een website uiteindelijk ervaren is natuurlijk van groot belang, helemaal als het gaat om online solliciteren. Daarnaast hebben we in het geval van Irdeto ook meerdere tests gedaan met gebruikersgroepen binnen het bedrijf. Aan de hand van analyses en de verzamelde feedback zijn er vervolgens meerdere aanpassingen gedaan om de gebruiksvriendelijkheid van de website te vergroten.

Meer weten?

Ben je benieuwd hoe we onze frisse blik op het aantrekken en behouden van talent toepassen in ons werk? Bekijk dan één van de projecten hieronder. 

Recruitment Training en Visie Festival

Onboarding Event – Van Wijnen West

Een employer brand dat staat als een huis

Van complex verhaal naar inspirerend narratief

Strategie activatie: een interactieve podcast

Achtergrond: phD in Human Resource Management en Organizational Behavior. Master Arbeids- en Organisatiepsychologie

Mijn verborgen talent is… Sportgerelateerde vragen in een pubquiz beantwoorden.

Met dit nummer begint mijn weekend: Tash Sultana – Jungle

Als ik later groot ben dan… Heb ik een bedrijf dat mensen helpt om hun leven leuker te maken.

Gerben Tolkamp
Slide 3 Heading
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here
Vorige slide
Volgende slide
Ontvang ons gratis stappenplan
Met dit stappenplan helpen wij je op weg naar creatieve en impactvolle communicatie. Zodat jouw strategische boodschap resulteert in actie.