Je passie en werk combineren: Erik doet het!

Ben je benieuwd hoe het écht is om bij Frisse Blikken te werken? Niemand kan dat beter vertellen dan onze eigen collega’s! Deze keer nemen we een kijkje in het werk van Erik, senior Learning & Development (L&D) specialist bij onze Learning Studio. Hij vertelt onder andere hoe hij zijn creativiteit en passie voor storytelling inzet bij opdrachtgevers zoals Nike en BMW.

Van trainee naar L&D manager

In 2013 rondde Erik zijn studie bestuurskunde af. Na het behalen van zijn master volgde hij een traineeship bij een adviesbureau in de publieke sector. Hij maakte kennis met de ontwikkelmanager: de persoon verantwoordelijk voor het traineeship, het coachen en begeleiden van de trainees en betrokken bij de opleidingsplannen van de gehele organisatie. “Ik weet nog dat ik dacht: wow, jij hebt echt een coole baan,” vertelt Erik.

Na het afronden van zijn traineeship kreeg Erik zelf de kans om als ontwikkelmanager aan de slag te gaan. “Ik mocht een reis uitstippelen die onze trainees de ruimte bood om aan hun eigen leerdoelen te werken,” vertelt hij. “Dat vond ik echt gaaf!”

Erik Hilgers, L&D specialist

Een baan met meer creativiteit

Naast zijn werk heeft Erik al jaren een andere passie: schrijven. In 2021 maakte hij zijn droom werkelijkheid en schreef hij zijn debuutroman Terug naar de Kloof. Ondanks dat Erik zijn creativiteit in dit schrijfproces kwijt kon, miste hij dit aspect in zijn werk. “Hoewel ik er enorm van genoot om betrokken te zijn bij de ontwikkeling van collega’s, moest ik op mijn externe opdrachten iets te vaak binnen de gebaande paden blijven. Ik had juist het gevoel dat ik buiten die grenzen meer waarde kon creëren”, vertelt Erik.

L&D specialist bij de Learning Studio

Na een sabbatical en wereldreis solliciteerde Erik daarom in 2022, vanuit een hutje in Ecuador, bij Frisse Blikken. Ondertussen maakt hij alweer een jaar deel uit van de Learning Studio, waar hij werkt als Frisse Professional (FPRO) in de functie senior Learning & Development (L&D) Specialist.

In een senior functie bij Frisse Blikken krijg je vaker een leidende rol in projecten en ben je ook regelmatig de eindverantwoordelijke. “In mijn functie krijg ik veel vertrouwen en verantwoordelijkheid. Het is een rol waarbij ik de details af en toe moet leren loslaten en vooral op conceptueel niveau betrokken ben,” vertelt Erik.

Erik Hilgers, werken bij Frisse Blikken, L&D specialist

Ondernemende inititatieven

Naast het nemen van meer leiderschap in projecten, hebben Frisse Professionals ook een ondernemende rol in hun eigen team. Erik houdt zich daarom bezig met creativiteit en innovatie binnen de Learning Studio. Zo is hij op dit moment bezig met het creëren van een nieuw concept: storyline learning. Hierin combineert hij de basis van storytelling met experiential learning, waardoor deelnemers aan een leerprogramma van begin tot eind worden meegenomen in een avontuurlijk verhaal.

Een passie voor verhalen toegepast in leerprogramma’s

“Om écht goed te kunnen leren, moeten we soms loskomen van de dagelijkse werkpraktijk,” vertelt Erik. Hij is ervan overtuigd dat mensen een boodschap beter onthouden wanneer ze worden meegenomen in een verhaal en nog beter wanneer ze zelf een rol in dat verhaal spelen. “Mensen moeten niet alleen het verhaal horen maar het verhaal beleven,” aldus Erik. Maar hoe zorg je daarvoor? Erik maakt hiervoor vaak gebruik van een metafoor. Hij vertelt: “Als je iets vanuit een metafoor bekijkt, en het vervolgens terugvertaalt naar je eigen realiteit, kun je veel beter reflecteren op je eigen situatie.”

Erik Hilgers, L&D specialist
"Bij Frisse Blikken combineer ik mijn passie voor schrijven en storytelling met L&D projecten voor grote organisaties."

Erik Hilgers
Senior L&D specialist

Klantgerichte aanpak

Maar voordat Erik een passende metafoor gaat ontwikkelen, besteedt hij veel aandacht aan het leren kennen van de klant. “Het is van belang om te achterhalen wat de leerdoelen zijn, welke uitdagingen er spelen en waar het bedrijf heen wil groeien,” vertelt Erik. Zo kan hij een gepersonaliseerd concept aanleveren. Bij de storyline van BMW resulteert dat in de Leadership Roadtrip, terwijl bij Nike de Storytelling Olympcis worden georganiseerd.  “Uiteraard is het belangrijk om de verhalen weer naar de werkpraktijk te vertalen, maar ik ben ervan overtuigd dat échte bewustwording van gedrag en het prikkelen van het conceptueel vermogen het meest effectief werkt in verhaalvorm,” aldus Erik.

Genomineerd managementboek van het jaar

Maar het blijft niet alleen bij het bedenken van verhaallijnen. Erik werd ook gevraagd om samen met een aantal collega’s mee te schrijven aan het boek ‘Anders Groeien’, in samenwerking met Goldschmeding Foundation.

“In dit boek staat medemenselijk ondernemen centraal”, legt Erik uit. Het boek geeft handvatten over hoe je meer kan ondernemen vanuit je hart en hoe je alle partners, medewerkers of betrokkenen vanuit iets puurs kunt benaderen. “Ik vind het vooral belangrijk dat je de betrokkenen echt de ruimte geeft om er te zijn en ze niet als een kans of belemmering voor je eigen belangen ziet,” vertelt Erik.

Boek anders groeien

Vanwege het succes is het boek genomineerd geweest voor managementboek van het jaar én is er inmiddels een tweede druk gepubliceerd.  “Toen ik bij Frisse Blikken begon dacht ik dat ik een creatieve projectmanager zou zijn tijdens werkuren, en een schrijver in mijn eigen tijd. Een jaar verder lukt het niet alleen om mijn passie voor verhalen te combineren met mijn werk, ik word er echt actief op gevonden door collega’s en opdrachtgevers. Als je zelf maar duidelijk hebt wat je passie is, is er binnen Frisse Blikken veel ruimte daar handen en voeten aan te geven.”

Enthousiast geworden?

Goed nieuws! We zijn op zoek naar nieuwe collega’s. Wil jij net als Erik aan de slag als learning & development specialist. Of heb je een andere interesse? Bekijk onze vacatures hier of kom langs tijdens één van onze events

Senior Learning & Development specialist

Bekijk alle vacatures

Bekijk alle projecten

Achtergrond: phD in Human Resource Management en Organizational Behavior. Master Arbeids- en Organisatiepsychologie

Mijn verborgen talent is… Sportgerelateerde vragen in een pubquiz beantwoorden.

Met dit nummer begint mijn weekend: Tash Sultana – Jungle

Als ik later groot ben dan… Heb ik een bedrijf dat mensen helpt om hun leven leuker te maken.

Gerben Tolkamp
Slide 3 Heading
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here
Vorige slide
Volgende slide
Ontvang ons gratis stappenplan
Met dit stappenplan helpen wij je op weg naar creatieve en impactvolle communicatie. Zodat jouw strategische boodschap resulteert in actie.