Digitale strategie: zo krijg je je jouw medewerkers in beweging

We zijn 2020 gepasseerd, de start van een nieuw decennium. Ook wel omgedoopt tot de nieuwe roaring 20’s. Één van de thema’s waarop een hoop reuring wordt voorspelt, is de digitale transformatie. Het merendeel van de bedrijven krijgt dit decennium een flinke uitdaging voor hun kiezen; ‘Hoe mee te komen met de snelheid van de digitale ontwikkelingen en deze in ons voordeel te gebruiken?’ Het wordt erop of eronder.

Enerzijds is het de opgave om te blijven innoveren. Om op de hoogte te blijven van nieuwe technologieën en deze toe te passen in bestaande, of zelfs nieuwe businessmodellen. Maar zelfs als je dit op orde hebt, speelt er nog een tweede grote uitdaging. Namelijk hoe je als bedrijf je medewerkers mee krijgt in deze nieuwe mindset en skills. Hoe transformeer je naar een digitale cultuur?

Herkenbaar? Dan ben je niet de enige. Uit een survey van McKinsey bleek dat 33% van de bedrijven de culturele en gedrags- uitdagingen omschrijft als de grootste drempel om de digitale strategie te behalen. Daarmee steeg dit ver uit boven uitdagingen als het binnenhalen van digital talent of het realiseren van de juiste IT structuur. Ook Gartner benoemde data literacy als de meest benodigde skill in de jaren 20. Data gedreven werken en besluiten nemen speelt op steeds meer afdelingen een belangrijke rol.

Hoe creëer je een Digitale cultuur?

Ik geloof dat er drie stappen van essentieel belang zijn bij het activeren van digitale strategie en veranderen van organisatiecultuur. De organisatie moet de strategie snappen (“ik weet wat onze Digitale Strategie is en wat er van mij wordt verwacht”), ze moeten het geloven (“ik geloof dat onze digitale strategie bijdraagt aan onze doelen”), alvorens ze het gaan toepassen (“ik weet hoe ik kan bijdragen aan de realisatie van onze digitale strategie”). Hieronder licht ik deze transitie van het hoofd naar het hart verder toe.

1. De digitale strategie snappen

Zorg ervoor dat iedereen weet wat je wilt bereiken met de digitale transformatie, door het creëren van een duidelijk verhaal. Dit klinkt misschien obvious, maar dit is een stap die in de waan van de dag vaak te weinig aandacht krijgt. Schrijf een duidelijke storyline die uitlegt waarom je wilt veranderen, hoe je dat wilt gaan doen en wat dat concreet betekent voor alle medewerkers. De uitdaging hierbij is om het zo concreet mogelijk te maken, zodat iedereen snapt hoe de strategie in elkaar zit en hoe de veranderingen bijdragen aan de lange termijn visie.

Bij de communicatie van je verhaal helpt het als je een duidelijke kapstok hebt, waaraan je al je uitingen kan hangen. Hierdoor wordt content minder gezien als los zand en komt de boodschap duidelijker over.  Een voorbeeld van zo’n kapstok is bijvoorbeeld “Klopt ‘t?”, gebruikt voor content over data gedreven werken.

2. De digitale strategie geloven

Als je helder hebt waarom je wilt digitaliseren en wat dat betekent voor je medewerkers, is het tijd om dit over te brengen van het hoofd naar het hart. Niemand zal nieuw gedrag gaan vertonen als ze niet geloven dat dit iets oplevert. Daarom is het van belang dat men gelooft in de toegevoegde waarde van de nieuwe mindset en skills. Dit kan toegevoegde waarde voor zichzelf zijn – mijn werk wordt makkelijker/beter/leuker – of voor de organisatie – we worden een betere bank/dienstverlener/retailer -. Welke van de twee het meeste aanspreekt hangt af van hoe sterk je medewerkers zich verbonden voelen met de purpose van je bedrijf.

Om de organisatie het verhaal niet alleen te begrijpen, maar ook te laten voelen, kan je een breed scala van middelen inzetten. Zo bouwen we bij Frisse Blikken online/offline games, zetten we een ambassadeursnetwerk op en maken we gebruik van aansprekende mediamiddelen als podcasts en video’s.

3. De digitale strategie toepassen

Als je weet te realiseren dat het merendeel van je organisatie je strategie begrijpt en gelooft, ben je al een heel end. Om daadwerkelijk te veranderen is de volgende stap het activeren van de boodschap richting de doelgroep. Dit kan je doen door impactvolle ervaringen, workshops om skills en kennis op te doen en ‘belonen’ van goed gedrag met gamification.

Tot slot; de uitvoering

Duidelijkheid over de wat: welke skills/ wat wordt er van mij verwacht.

Benieuwd hoe Frisse Blikken jou kan helpen om je Digitale Strategie te activeren? Neem contact met ons op.

Meer weten?

Ben je benieuwd hoe we onze frisse blik op organisatieverandering toepassen in ons werk? Bekijk dan één van de projecten hieronder. 

Digitale transformatie

Cultuur en waarden traject

Analysis Paralysis

Betrokkenheid medewerkers vergroten

Medewerkers betrekken bij de nieuwe strategie

Achtergrond: phD in Human Resource Management en Organizational Behavior. Master Arbeids- en Organisatiepsychologie

Mijn verborgen talent is… Sportgerelateerde vragen in een pubquiz beantwoorden.

Met dit nummer begint mijn weekend: Tash Sultana – Jungle

Als ik later groot ben dan… Heb ik een bedrijf dat mensen helpt om hun leven leuker te maken.

Gerben Tolkamp

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Slide 3 Heading
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here
Previous slide
Next slide
Ontvang ons gratis stappenplan
Met dit stappenplan helpen wij je op weg naar creatieve en impactvolle communicatie. Zodat jouw strategische boodschap resulteert in actie.