Diversiteit en inclusie: de frisse blik van Mila

Mila is projectmanager bij het Change team en zet zich graag in voor Diversiteit & Inclusie. Lees verder om te ontdekken hoe ze haar passie ontplooit en ontwikkelt binnen Frisse Blikken.

Wat betekent diversiteit & inclusie voor jou?

Het gaat om ontvankelijkheid. Jouw horizon verbreden en iets omarmen wat je nog niet kent. Met gelijkgestemden, een vertrouwde groep bijvoorbeeld, kan je snel overeenstemming hebben en daar maar voor gaan. Hier ligt het gevaar dat we te snel een paar stappen overslaan of vergeten die wel van belang zijn voor een ander. Inclusie gaat om het omarmen van de verschillen die we al wel en nog niet kennen/hebben. Wat dit met zich meebrengt is ongemak, althans voor mij. Het is niet dat ik me al 100% comfortabel voel bij dit onderwerp. Mijn vriend betrapte mij laatst op het volgende: ik zag vanuit de auto een ouder duo op een bankje in de zon zitten. Ik zei: “Oh wat aandoenlijk, zo’n stel op de zaterdagmiddag”. Toen ik zag dat het twee mannen waren, floepte ik eruit: “Ohnee toch geen stel”. Waarop mijn vriend zei: “Hoezo? Dat kan toch net zo goed?”. Shit… Daar ging ik. Ik probeer aan de ene kant mensen wat mee te geven op dit onderwerp, terwijl ik zelf dagelijks ook nog gechallenged word op mijn inclusief vermogen. Ik ben zeker nog geen guru, maar het gesprek blijven voeren en aangaan vind ik vooral heel nice.

Waarom vind jij dit thema zo belangrijk?

Nu ga ik terug naar het moment dat het mij voor het eerst echt shockeerde; dat was tijdens mijn studie. Bij Bedrijfskunde was er een keuzevak dat ging over gender en diversiteit in organisaties. Voor dit vak gaf ik een presentatie over een artikel dat beschreef hoe het grootste deel van de medicijnen alleen op mannenlichamen getest wordt. Daardoor dacht ik: ‘WHAT? Dat is toch raar?!’.

Er ging een wereld voor me open! Er bleek (al) super veel theorie te zijn over hoe structurele ongelijkheid een grote rol heeft gespeeld, en nog steeds speelt, in en door organisaties. Dit triggerde mij. In mijn universiteit bubbel merkte ik dat we enorm like-minded zijn en ik wilde daar eigenlijk uit stappen. Ik vind het dus belangrijk dat we allemaal buiten onze eigen bubbel kunnen denken.

Welke projecten of activiteiten binnen Frisse Blikken hebben te maken met Diversiteit & Inclusie?

Er zijn er dus steeds meer. Ik wil graag mijn steentje bijdragen door er een structurele aandacht aan te besteden. Voorbeelden die ik nu bedenk, zitten vooral op het stukje ‘awareness’ creëren. Sessies met een schrijver zoals Joris Luyendijk of trainer Remco Klaassen hebben daaraan bijgedragen. Ook heb ik gehoord dat er een keer met kerst aandacht is besteed aan drie familiesituaties van Frisse Blikkers die misschien anders zijn dan de meerderheid kent. Een ander praktisch voorbeeld is een nieuwe HR-tool die ons helpt om sollicitanten gelijke kansen te garanderen in het wervingsproces. En wat voor mijzelf actueel is, is dat we met een aantal Frisse Blikkers gaan werken aan een D&I plan. Om dus structuur te geven aan al onze ideeën. Daarnaast streven we bij Frisse Blikken naar een inclusieve en diverse werkomgeving. 

Dus zijn het vooral interne projecten?

Nee, we hebben ook activiteiten naar buiten toe. Ayla (teamlead van het blik ‘Change’) krijgt bijvoorbeeld veel aanvragen vanuit (potentiële) opdrachtgevers met betrekking tot dit onderwerp. Hoe wij hen op een passende manier verder kunnen brengen met hun D&I vraag. We hebben ook een product, ontworpen door onze Gamestudio, genaamd ‘Blindspot’. Deze game kunnen organisatie spelen om hun blinde vlekken op het gebied van diversiteit en inclusie te ontdekken. En een kracht van ons is evenementen op een verfrissende manier neer zetten. Zo ook rondom inclusieve thema’s.

Dus het is zowel intern als extern georiënteerd. Het interessante is, is dat we met ons ondernemend talent organisaties een stapje verder helpen, maar wij intern er ‘ook’ nog niet zijn. Al doende leren we samen. Ideeën genoeg, reflecteren kunnen we als geen ander, en nu doorpakken! Dat is ook een reden waarom ik voor Frisse Blikken heb gekozen, er was de mogelijkheid om mijn impact op dit onderwerp intern te kunnen maken. Hopelijk kan ik binnenkort ook extern op een klus hiermee bezig zijn!

Mila Ravensberg
“Mijn droom is om een stukje in het DNA van Frisse Blikkers inclusiever te maken, zodat collega’s het in het dagelijkse leven en bij de opdrachtgever gaan toepassen”

Mila
Projectleider Change

Hoe zet jij jouw kennis over diversiteit en inclusie in bij Frisse Blikken?

Wat ik nu doe, is proberen om op een laagdrempelige manier mensen te betrekken bij dit onderwerp. Bijvoorbeeld mensen te challengen op hoe ze bepaalde situaties aanpakken en hierop doorvragen. Noem de vraag die je stelt aan iemand of die persoon een relatie heeft, vraag deze meer open in plaats van uitgaan dat iemand heteroseksueel is. (Als ik dit herhaal, voel ik ook weer het ongemak van mijn blunder). Vaak deel ik dan ook mijn eigen ervaringen of soms pak ik wat theorie erbij. Maar vooral help ik bij structuur aanbrengen binnen Frisse Blikken. Dus een missie, visie, en actieplan weer scherp krijgen. En doorpakken n.a.v. evenementen, welke lessen we hieruit halen en hierop acteren.

Het liefst draag je het als Frisse Blikker ook uit bij een opdrachtgever: dat je je bewust bent van jouw inclusieve vermogen en dit laat zien. Ik vind humor een krachtig middel, hier kan je de connectie met een nieuwe groep maken maar ook breken. Een voorbeeld kan zijn dat een Frisse Blikker op een opdracht wordt gezet, het niet per se een D&I klus is, maar wel opmerkt dat bepaalde grapjes niet aanslaan. Dat wij de projectmanagers zijn die niet gelijk meegaan in de bestaande stroom, maar opmerken dat bepaald vrouwonvriendelijk of homofoob gedrag niet nodig is. Dat wij de andere vragen durven te stellen en onszelf inclusiever op stellen binnen een team. Ik hoop dat opdrachtgevers merken dat Frisse Blikkers in hun doen en laten meer diversiteit en inclusief sensitief zijn dan ze gewend zijn.

Op welke manier komt diversiteit en inclusie naar boven specifiek binnen Change?

We hebben verschillende aanjagers op verschillende thema’s. Mijn teamlead, Ayla, is erg begaand met het D&I onderwerp. FPro’er Pepita focust zich op het thema duurzaamheid. Daarin probeer ik de verbinding te leggen door diversiteit te plaatsen in het kader van sociale duurzaamheid. Je hebt namelijk de ‘groene’ duurzaamheid, economische duurzaamheid en sociale duurzaamheid. Ze gaan allemaal om ‘hoe zet je NU jouw resources in, zodat we er in de toekomst er ook nog gebruik van kunnen maken’. Dit geldt dus ook voor sociale duurzaamheid: Hoe ga je nu om met je mensen, zodat ze in de toekomst ook nog met plezier op hun plek zitten. Dus hoe zorg je ervoor dat er nu een werkomgeving inclusief genoeg is zodat mensen in de toekomst ook willen blijven. Die duurzame gedachte, in een brede zin, past zeker binnen de mindset van Change.

Wat is jouw droom op het gebied van diversiteit & inclusie en wat is jouw rol daarbinnen?

Ik wil binnen een jaar aan alle soorten thema’s aandacht hebben besteed. Dat is natuurlijk super breed, maar noem bijvoorbeeld dat we aan alle relevante nationale dagen aandacht besteden of iedereen aan de ramadan meedoet, het Chinese nieuwjaar vieren, leren tapdansen, van alles! Deze evenementen kunnen een rol spelen in het ontdekken wat mensen raakt. Daarnaast lijkt het me heel erg leuk om mini-challenges op te stellen en dat we zo Frisse Blikkers uitdagen om in hun eigen opdracht iets diversiteit en inclusief sensitiefs te doen. Ik hoop dat het in het DNA van de Frisse Blikker komt dat ze zich inclusief opstellen tegenover een groep en dat de opdrachtgever dat dan opmerkt. Dat zou ik heel gaaf vinden.

Heb je een inspirerende quote, video, boek of artikel die bij diversiteit & inclusie past?

“Los límites de mi lenguaje significan los límites de mi mundo”

Ik heb ervoor gekozen om deze quote in het Spaans met jullie te delen, de bedenker van deze quote (Ludwig Wittgenstein) is overigens een Oostenrijks-Britse filosoof. Het betekent “De limieten van mijn taal zijn de limieten van mijn wereld”. Want wat doet het met ons dat het in het Spaans staat? Juist, je kan het in eerste instantie niet lezen omdat je (mogelijk) geen Spaans spreekt. Je moet jezelf inspannen om een andere taal te spreken. Trek je het breder, kan je ook denken aan het leren kennen van iemand anders lichaamstaal of liefdestaal. Natuurlijk kan je elkaar niet altijd verstaan, maar inclusie gaat erover dat we onszelf inspannen en moeite doen om elkaar te verstaan en te leren kennen.

Welk voorwerp past goed bij diversiteit & inclusie?

Ik zou diversiteit zien als een deur die op een kiertje staat, die kan je van twee kanten bekijken. De deur is er al, je hebt de mogelijkheid om alles te ontdekken over de ander. Maar, je moet de deur zelf open doen. Niemand zal de hele deur voor jou openen. Wat voor deur dan ook. Een Marokkaanse deur, een deur met Braille, of welke deur dan ook. Aan de andere kant kan je ook de deur verder open doen voor de persoon die aan de andere kant staat. Er liggen genoeg kansen, er zijn genoeg deuren, maar je moet toch echt zelf de energie in steken om de deur verder te openen: voor jezelf of juist voor de ander.

Volg Mila haar inzet voor diversiteit & inclusie op LinkedIn.

Meer weten?

Ben je benieuwd hoe we onze frisse blik op organisatieverandering toepassen in ons werk? Bekijk dan één van de projecten hieronder. 

Implementatie nieuw HR systeem

Analysis Paralysis

Cultuur en waarden traject

Ondersteuning interne marketing

Activatiecampagne: het goede gesprek

Achtergrond: phD in Human Resource Management en Organizational Behavior. Master Arbeids- en Organisatiepsychologie

Mijn verborgen talent is… Sportgerelateerde vragen in een pubquiz beantwoorden.

Met dit nummer begint mijn weekend: Tash Sultana – Jungle

Als ik later groot ben dan… Heb ik een bedrijf dat mensen helpt om hun leven leuker te maken.

Gerben Tolkamp
Slide 3 Heading
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here
Vorige slide
Volgende slide
Ontvang ons gratis stappenplan
Met dit stappenplan helpen wij je op weg naar creatieve en impactvolle communicatie. Zodat jouw strategische boodschap resulteert in actie.