Een nieuw onboarding-programma: de juiste oplossing?

Een nieuw onboardingprogramma: de juiste oplossing?

Je wilt je onboardingprogramma efficiënter of leuker maken, verbeteren, een rode draad geven of er überhaupt mee aan de slag. De vraag is: hoe vind je de beste aanpak die aansluit bij de unieke behoeften van jouw organisatie?

In de aanhoudende krappe arbeidsmarkt zoeken we naar initiatieven om talent sneller aan ons te verbinden en langer te behouden. Onboardingprogramma’s zijn effectieve oplossingen die invloed hebben op de productiviteit, retentie en de cultuur binnen organisaties. Maar, is het altijd de oplossing waar we naar op zoek zijn? En heeft de oplossing de juiste vorm, inhoud en timing?

Onboardingprogramma: van pleister naar pijnpunt

Om te beginnen: investeren in onboarding loont. Een simpele zoektocht op Google helpt bij deze business case. Investeren in onboarding leidt tot lagere verloopcijfers, snellere productiviteit (+50%) en een sterkere bedrijfscultuur. Aangevuld met je wervingskosten en de uitkomsten van het medewerkerstevredenheidsonderzoek, bouw je al snel een ROI-plan – daar helpen we je ook graag bij! Onboarding gaat verder dan een slimme investering, het zorgt voor een warme landing voor je collega’s en draagt bij aan stabiliteit door een betere retentie. 

Bewezen resultaat! Maar hoe bepaal je of het jouw specifieke probleem oplost? We bouwen een business case en bedenken vette ideeën. Maar vragen we ons voldoende af: Wat is hier nu eigenlijk het probleem dat we proberen op te lossen? Dit is waar het wringt. We schieten naar een oplossing voordat we volledig grip hebben op het probleem.

Britt Driessen
"Een nieuw onboardingprogramma klinkt goed, maar soms is het slechts een pleister op een ander probleem."

Britt Driessen

Wat als je het probleem niet oplost, maar snapt?

Misschien is het probleem helemaal niet het ontbreken van elementen in je onboardingprogramma, maar zit de echte pijn in iets anders: een gebrekkige samenwerking, een cultuur die moeilijk te doorgronden is of misschien simpelweg een gebrek aan tijd voor goede begeleiding.

Bedenk niet een oplossing die alleen goed klinkt (of omdat iedereen het doet), maar kijk eens goed naar wat er écht speelt. Waarom voelen nieuwe medewerkers zich na zes maanden nog steeds een beetje verloren? Waarom duurt het zo lang voordat ze volledig productief zijn? En wat kunnen we daar structureel aan doen? Hier komt maatwerk om de hoek kijken. Een standaard onboardingprogramma biedt vaak geen oplossing voor deze onderliggende uitdagingen. Door een onboarding op maat te maken, sluit je aan bij de specifieke behoeftes en cultuur van je organisatie.

Een frisse blik: onmisbaar in onboarding

Durf de vraag te stellen: Wat is hier nu echt het probleem? Misschien ligt het niet aan het ontbreken van een training, maar om een mismatch in verwachtingen die je al veel eerder – in de sollicitatiefase – had kunnen oplossen.

Door op een speelse, maar scherpe manier te kijken naar je processen, krijg je ineens andere inzichten. In plaats van direct te springen naar oplossingen, moeten we ons meer richten op de vraag waarom dingen misgaan. Niet alleen kijken naar wat er mist, maar ook naar waardoor het ontstaat. Zo voorkom je dat je de zoveelste onboardinggids downloadt, terwijl het echte probleem wellicht veel dieper ligt.

Durf verder te kijken dan standaardoplossingen en kies voor een aanpak die écht past bij jouw organisatie. Zo kunnen we meer duurzame en effectieve oplossingen ontwikkelen. Een aanpak die naadloos aansluit bij een strategische HR-visie die zich richt op continu verbeteren, data-gedreven inzichten en cultuurverandering.

Onboardingprogramma's: de moraal van het verhaal

Onboarding is meer dan een programmaatje of een rijtje trainingen. Het gaat erom dat je begrijpt waar de pijn zit, waarom nieuwe medewerkers niet meteen in hun kracht staan en hoe je ze echt kunt helpen om te floreren. Door verder te kijken dan de pleister en naar de werkelijke wond te zoeken, kun je structurele verbeteringen doorvoeren die op de lange termijn het verschil maken.

Dus de volgende keer dat iemand in een meeting roept: “We hebben een onboardingprogramma nodig!”, kun jij met een glimlach zeggen: “Misschien wel, maar laten we eerst eens kijken wat het werkelijke probleem is.”  

Wil je ontdekken hoe een maatwerk-onboardingprogramma jouw organisatie kan versterken? Laten we samen onderzoeken waar de echte uitdagingen liggen.

Bekijk onze projecten

Pre- en onboarding programma Nestlé

Een fris leertraject binnen Greenchoice

Digitale onboarding game

Neem contact op

Hoi, ik ben Britt! Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Achtergrond: phD in Human Resource Management en Organizational Behavior. Master Arbeids- en Organisatiepsychologie

Mijn verborgen talent is… Sportgerelateerde vragen in een pubquiz beantwoorden.

Met dit nummer begint mijn weekend: Tash Sultana – Jungle

Als ik later groot ben dan… Heb ik een bedrijf dat mensen helpt om hun leven leuker te maken.

Gerben Tolkamp
Slide 3 Heading
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here
Vorige slide
Volgende slide
Ontvang ons gratis stappenplan
Met dit stappenplan helpen wij je op weg naar creatieve en impactvolle communicatie. Zodat jouw strategische boodschap resulteert in actie.