Employer branding

Britt is bij Frisse Blikken gestart als projectmanager en nu verantwoordelijk voor het People blik (team). Ze heeft zich gespecialiseerd in de eerste stappen van de employee journey*; het aantrekken, selecteren en onboarden van talent. In dit interview spreken we haar over het thema Employer Branding. Wat houdt het in en waar moet je beginnen? Britt helpt ons graag op weg!

Employer branding is een breed begrip. Wat houdt het in?

Employer branding, ook wel het werkgeversmerk, is wat jou als organisatie interessant en onderscheidend maakt voor potentiële én huidige medewerkers. Door de krapte op de arbeidsmarkt zien we het aantal employer branding initiatieven toenemen. Steeds meer bedrijven gaan aan de slag met het formuleren van hun unieke en onderscheidende karakter. Ze weten dit beter over de bühne te brengen én waar te maken.

Hoe kun je beginnen?

Een belangrijk onderdeel binnen Employer Branding is je belofte richting (potentiële) medewerkers: ook wel de Employee Value Proposition genoemd (EVP). De EVP is gebaseerd op het onderscheidend vermogen van de organisatie (m.b.t. concurrenten), de behoefte van de doelgroep(en) en de identiteit van de organisatie. Wanneer we onze klanten ondersteunen in een Employer Branding vraagstuk, starten we altijd bij de EVP.

Waarom is het belangrijk om te investeren in employer branding?

Simpel: investeren in je employer brand helpt om talent te werven én binden. Potentiële medewerkers willen weten wie je bent. Wanneer je als organisatie een aantrekkelijk en eerlijk beeld weet te creëren van: hoe is het is om bij jouw organisatie te werken, werf je gemakkelijker het juiste talent. Het is van belang dat het geschetste beeld doorklinkt in het contact met collega’s tijdens het recruitment proces. 

Je noemt dat het werkgeversmerk ook belangrijk is voor bestaande medewerkers. Hoe zit dat?

Eenmaal binnen, willen nieuwe medewerkers continu bevestigd worden in het beeld dat ze hebben opgebouwd over jouw organisatie. Matcht de werkelijkheid niet met dit beeld? Dan zijn ze net zo snel weer weg. Het employer brand heeft een sterke invloed op het gevoel van trots en betrokkenheid van je medewerkers én het verloop.

Medewerkers vertellen anderen hoe het is om voor jouw organisatie te werken. Dit verhaal werkt overtuigender dan het verhaal van de organisatie zelf. Tevreden medewerkers fungeren daarom als het ware als ‘ambassadeurs’. Een sterk employer brand is in de gehele employee journey voelbaar. Het employer brand wordt daarom door ons gezien als een overkoepelend thema waar de verschillende stappen van de employee journey onder vallen.

"Een sterk employer brand is in de gehele employee journey voelbaar."

Britt
Teamlead People

Aan welke Employer Branding projecten werkt Frisse Blikken?

Wanneer er nog geen EVP geformuleerd is, verdiepen we ons in de organisatie: de cultuur, het gedrag en de behoefte van collega’s. Samen ontwikkelen we een aantrekkelijke en onderscheidende belofte richting (potentiële) medewerkers (de EVP). De EVP vertalen we vervolgens naar een inspirerend verhaal. Dit vormt voor ons de basis om een creatieve paraplu te ontwikkelen (het campagne concept) waar we lange termijn arbeidsmarktcampagnes mee kunnen maken. Tot slot denken we mee over de interne activatie van het employer brand. Intern beginnen is immers extern winnen! Bij Employer Branding initiatieven slaan HR, marketing en communicatie (bijna altijd) de handen ineen.

Rondom dit thema helpen we organisaties kort gezegd op vier manieren:

  • 1) Het ontwikkelen van een EVP;
  • 2) Het ontwikkelen van een arbeidsmarkt campagne;
  • 3) Interne activatie van een employer brand;
  • 4) Ondersteuning in recruitment marketinginitiatieven op basis van een bestaand employer brand.

Kun je een voorbeeldproject uitlichten?

Zeker! Samen met Heijmans hebben we alle bovenstaande stappen doorlopen. Tijdens het project hebben we het campagne concept ‘Maak het mee’ ontwikkeld. Deze campagne nodigt verschillende doelgroepen uit om kennis te maken met Heijmans en samen aan de slag te gaan. We hebben het campagne concept verder uitgewerkt in verschillende middelen die samen hun eerste arbeidsmarktcampagne vormen. Vorig jaar is de campagne gelanceerd met als doel meer naamsbekendheid voor Heijmans als werkgever.

Wat spreekt jou aan binnen Employer Branding?

Ik heb ervaring op het snijvlak tussen communicatie en HR. Bij Employer Branding initiatieven slaan HR en communicatie (bijna altijd) de handen ineen. Dat maakt het thema voor mij zo aansprekend! Daarnaast is het voor veel organisaties nog redelijk nieuw terrein. Dit geeft de projecten een ondernemend karakter. Ik krijg de mogelijkheid om mee te bouwen aan iets ‘nieuws’ en denk na over hoe we deze samenwerking duurzaam binnen de organisatie kunnen inrichten.

Heb je een inspirerende quote, video, boek of artikel die bij dit onderwerp past?

Employer Branding is een containerbegrip en omvat veel. Om meer te lezen over de basis van de employee journey en de rol van employer branding hierin, raad ik je aan om het boek ‘De employee journey’ van PROOF eens te lezen.

Persoonlijk word ik erg enthousiast van artikelen die het onderscheidende karakter van employer branding belichten zoals dit artikel van Byron.

Meer weten?

Ben je benieuwd hoe we onze frisse blik op het aantrekken en behouden van talent toepassen in de praktijk? Bekijk één van de projecten hieronder.

Van DNA naar ijzersterk werkgeversmerk

Pre- en onboarding programma Nestlé

Recruitment Training en Visie Festival

Van DNA naar ijzersterk werkgeversmerk

Digitale onboarding game

Achtergrond: phD in Human Resource Management en Organizational Behavior. Master Arbeids- en Organisatiepsychologie

Mijn verborgen talent is… Sportgerelateerde vragen in een pubquiz beantwoorden.

Met dit nummer begint mijn weekend: Tash Sultana – Jungle

Als ik later groot ben dan… Heb ik een bedrijf dat mensen helpt om hun leven leuker te maken.

Gerben Tolkamp
Slide 3 Heading
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here
Vorige slide
Volgende slide
Ontvang ons gratis stappenplan
Met dit stappenplan helpen wij je op weg naar creatieve en impactvolle communicatie. Zodat jouw strategische boodschap resulteert in actie.