Gamification voor het recruiten van talent?

Er is veel gepubliceerd over hoe lastig het momenteel is om medewerkers aan te trekken die echt uitblinken. Organisaties zijn daarom genoodzaakt innovatieve manieren te bedenken om hun employee experience opnieuw in te richten. Bij één van mijn recente projecten heb ik meegemaakt hoe gamification kan worden ingezet om het recruitment proces te vernieuwen, want alleen door te innoveren win je de strijd om het beste talent!

Veelzijdige tool

Volgens onze gamification-expert Maarten Molenaar is de definitie van gamification ‘het gebruik van game design thinking in een context die niet gerelateerd is aan gamen om verbintenis te verhogen, gedrag te veranderen of complexe problemen op te lossen’. De tool kan breed worden ingezet en is zonder twijfel van toegevoegde waarde voor de employee journey. In dit artikel (The Society of Human Resources), zeggen recruitment-experts dat gamification de potentie heeft om iemands interesse in vacatures op te wekken, een innovatief beeld van werkgevers te creëren en accurate voorspellingen te doen over toekomstige werkprestaties.

Escape Room

In 2018 ondersteunden wij Boskalis met het ontwerpen en organiseren van de ‘Experience Boskalis Selection Day’. Er werden voor deze dag honderd afgestudeerden uitgenodigd om kennis te maken met het bedrijf en te bewijzen dat zij een goede match zijn met Boskalis. Het einddoel was om de 35 beste sollicitanten aan te nemen voor het Boskalis traineeship. Voor dit event hebben we gamification ingezet, in de vorm van een Boskalis Escape Room. Kandidaten vonden het erg waardevol om inzicht te krijgen in welke vaardigheden nodig waren om succesvol te zijn bij Boskalis. Voor de organisatie was de game de perfecte manier om de kwaliteiten en het gedrag van kandidaten te boordelen.

Optimale beoordeling

Ik ben ervan overtuigd dat gamification ingezet kan worden voor het design van een selectietool. Het selectieproces kan sterk worden verbeterd door realistische werksituaties te simuleren en kandidaten een beter idee te geven van de functie waarop ze solliciteren en de organisatie waar ze voor gaan werken. Daarnaast geeft het assessoren de kans om natuurlijk gedrag waar te nemen. Ik ben echter wel van mening dat het ontwikkelen van de game en het interpreteren van de resultaten een precisieklus is.

Met deze 6 tips kun je gamification op efficiënte wijze toepassen op jouw selectieproces:

1. Omschrijf de ideale kandidaat voor de functie

Achterhaal wie jouw ideale kandidaat daadwerkelijk is en welke vaardigheden deze kandidaat moet laten zien. Daarnaast is het belangrijk om te bekijken of alle stakeholders in het recruitmentproces dezelfde visie delen over hun ideale kandidaat. Een sterk profiel is het startpunt van een succesvol game design.

2. Betrek iedereen binnen de organisatie
Betrek zoveel mogelijk mensen binnen je organisatie bij het selectieproces. Natuurlijk is HR of de recruitmentafdeling betrokken om het proces te sturen, maar andere medewerkers vanuit verschillende afdelingen weten vaak beter welke vaardigheden nodig zijn om succesvol te worden binnen de organisatie. Wij hebben bijvoorbeeld verschillende trainees bij Boskalis geïnterviewd over hun dagelijkse werkzaamheden. De uitkomsten zijn gebruikt om een user centered design voor de Escape Room te ontwerpen.

3. Zorg voor een uitdagende, realistische game
Creëer een game die uitdagend en interessant genoeg is voor kandidaten en tegelijkertijd een realistisch beeld van de werksituatie nabootst. Bekijk welke vaardigheden moeten worden getoetst en duidelijk zichtbaar kunnen worden. De balans tussen creativiteit en uitdaging moet hierbij worden bewaard, zodat een relevante én leuke game-ervaring kan worden neergezet.

4. Train je assessoren
Zorg ervoor dat alle betrokkenen dezelfde taal spreken, want alleen zo kunnen zij de vaardigheden van kandidaten objectief beoordelen. Een weloverwegen Train de Trainer-sessie is cruciaal om je selectiedag tot een succes te maken. In deze sessie leren assessoren hoe vaardigheden worden beoordeeld, maar ook hoe ze de kandidaten kunnen debriefen. Tijdens de debriefing mogen kandidaten reflecteren op de keuzes die ze tijdens de game hebben gemaakt. Het beoordelen van zowel de vaardigheden tijdens de game en de reflectie van de kandidaten na afloop van de game geeft de assessoren een goede basis om de kandidaten te beoordelen.

5. Houd beoordelingen nauwkeurig bij
Documenteer de evaluaties van de gewenste vaardigheden correct. Bij grootschalige selectieprocedures met meerdere selectiepools en assessoren moet alles nauwkeurig worden bijgehouden. In het geval van de Escape Room werden per kandidaat vijf verschillende vaardigheden getoetst en naderhand geëvalueerd. Naast de score per vaardigheid zijn de bijgehouden opmerkingen over de beoordeling van groot belang.

6. Gebruik meerdere selectietools tijdens een selectiedag
Zet meerdere selectietools in om een succesvolle selectiedag neer te zetten. Waar de ene kandidaat juist goed presteert onder de hoge druk in de Escape Room, zal de andere kandidaat uitblinken wanneer hij of zij een presentatie kan voorbereiden. Door meerdere selectietools te kiezen, krijgt de organisatie de mogelijkheid om alle kandidaten optimaal te boordelen.

Wat ga je uitdragen naar de doelgroep?

De boodschap is wat je daadwerkelijk wil vertellen en uiten naar je doelgroep. Hierbij denk je na over wat je met de boodschap teweeg wil brengen en hoe je met die boodschap de doelgroep kunt raken. Daarnaast is het belangrijk om te weten waarom de doelgroep dit zou willen doen en waarom helemaal niet? De gouden vraag is immers altijd ‘What’s in it for me?’ Weet je deze vraag te beantwoorden en goed te onderbouwen, dan kun je de drempel verlagen om mensen echt in beweging te krijgen. Daarnaast is het herhalen van de boodschap en het consistent zijn in je boodschap van groot belang bij het raken van een doelgroep.

Waar verpak je de boodschap in?

Om te zorgen dat de boodschap aankomt bij de doelgroep, kan je het verpakken in een bepaalde vorm. Door een verassende of originele vorm te kiezen, valt je boodschap meer op en is de kans dat je mensen echt raakt, vele malen groter! Hierbij kun je denken aan een originele video, interactieve radioshow of verdiepende podcast, maar ook aan het kiezen van juiste kanalen. Niet alleen intranet en e-mail worden gelezen. Vaak is er ook een team Whatsapp binnen een organisatie en komt er veel informatie via de leidinggevende bij de medewerkers terecht. Daarnaast kun je tijdens de communicatie mensen ook al iets laten beleven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gespreksstarters om ‘een goed gesprek’ te laden. Dat is veel treffender dan een aankondiging in een nieuwsbrief die iedereen individueel leeser i

Meer weten?

Benieuwd hoe wij onze frisse blik toepassen op het aantrekken en behouden van talent? Bekijk dan één van de projecten hieronder.

Een employer brand dat staat als een huis

Pre- en onboarding programma Nestlé

Employee Referral Platform

Strategie activatie: een interactieve podcast

Activatiecampagne: het goede gesprek

Achtergrond: phD in Human Resource Management en Organizational Behavior. Master Arbeids- en Organisatiepsychologie

Mijn verborgen talent is… Sportgerelateerde vragen in een pubquiz beantwoorden.

Met dit nummer begint mijn weekend: Tash Sultana – Jungle

Als ik later groot ben dan… Heb ik een bedrijf dat mensen helpt om hun leven leuker te maken.

Gerben Tolkamp
Slide 3 Heading
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here
Vorige slide
Volgende slide
Ontvang ons gratis stappenplan
Met dit stappenplan helpen wij je op weg naar creatieve en impactvolle communicatie. Zodat jouw strategische boodschap resulteert in actie.