Ontdek hoe je evidence-based kan werken binnen je HR-afdeling

Vera is onlangs gestart als Projectmanager in het People team, waar ze met verschillende HR-thema’s aan de slag gaat. Eén onderwerp dat specifiek haar aandacht trekt, is evidence-based werken binnen HR-afdelingen. Eerder deed ze al onderzoek naar evidence-based practice. In dit artikel deelt Vera haar blik op het onderwerp én geeft ze praktische tips waar jij vandaag al mee aan de slag kunt gaan

Wat is evidence-based practice en waarom moet jij dit vandaag nog introduceren?

Veel medewerkers en organisaties maken keuzes op basis van hun ervaring, maar dit zorgt niet altijd voor beslissingen van hoge kwaliteit. Waarop moet je dan belangrijke beslissingen baseren? Sinds een paar jaar wordt evidence-based practice steeds populairder, waarbij je bewust gebruik maakt van de beste bewijzen om je vraagstuk te beantwoorden. Deze bewijzen baseer je op eerdere (wetenschappelijke) onderzoeken of interne data van je eigen organisatie. Door dit te doen, verminder je onzekerheid en subjectiviteit tijdens het maken van professionele beslissingen. Deze manier van werken vindt zijn oorsprong in de gezondheidszorg, maar ook binnen HR maakt het nu zijn opkomst.

Bewijzen en feiten vanuit eerdere onderzoeken

Binnen de arbeids- en organisatiepsychologie is al veel onderzoek gedaan naar welke HR-praktijken effectief zijn, zodat jij daar gebruik van kunt maken. Ik geef het gestructureerde sollicitatiegesprek altijd als voorbeeld. Het voelt misschien onwennig om alle kandidaten dezelfde vragen te stellen, maar je kunt ze zo beter met elkaar vergelijken en hun toekomstige prestaties beter voorspellen.

Vera van der Valk
"Het voelt misschien onwennig om alle kandidaten dezelfde vragen te stellen, maar je kunt ze zo beter met elkaar vergelijken en hun toekomstige prestaties beter voorspellen."

Vera
Projectmanager People

Bewijzen en feiten vanuit interne data

Daarnaast kun je data binnen je eigen organisatie verzamelen, interpreteren en evalueren. Dit vergt nieuwe skills van jouw HR-afdeling die niet van vandaag op morgen kunnen worden getraind. Om jouw afdeling hierin te ondersteunen, heeft de Fresh Game Studio de game Analysis Paralysis ontwikkeld. Door middel van serious gaming trainen HR-medewerkers spelenderwijs hun datagedreven mindset en skills.

Ondanks de voordelen van evidence-based practice valt er naar mijn mening nog veel te behalen. Hieronder beschrijf ik drie take-aways die jouw HR-afdeling helpen om aan de slag te gaan met evidence-based practice:      

  1. Stel ‘open’ collega’s aan om met het onderwerp aan de slag te gaan
    Evidence-based practice is voor veel medewerkers een nieuwe manier van werken. Om het toe te passen, is het belangrijk dat je uit je comfortzone durft te stappen en om kunt gaan met de onzekerheid die gepaard gaat met een verandering van de huidige situatie. ‘Open’ mensen kunnen beter omgaan met deze onzekerheid en ervaren zelfs meer plezier. Maar wat betekent het als iemand ‘open’ is? Deze mensen scoren hoog op het persoonlijkheidskenmerk openheid, wat betekent dat ze nieuwsgierig en creatief zijn en graag op zoek gaan naar nieuwe situaties en ervaringen. Je kunt dus op zoek gaan naar open collega’s in je team. Of je kunt, wanneer er ruimte voor is, nieuwe medewerkers werven die dit persoonlijkheidskenmerk hebben.Hoe open iemand is, kun je meten door middel van een persoonlijkheidsvragenlijst. Wij kunnen je helpen met het ontwikkelen van een vragenlijst die volledig past bij jouw werkgeversmerk. Zo hebben we voor FrieslandCampina een game gebouwd waarbij je persoonlijkheidsprofiel in kaart wordt gebracht door echte FrieslandCampina-situaties voor te leggen. Hier kun je de game zelf proberen.
  2. Ontwikkel evidence-based skills
    Om evidence-based practice op de juiste manier toe te passen, zijn specifieke skills nodig. Iemand moet bijvoorbeeld de kwaliteit van bestaande bewijzen kunnen evalueren en de resultaten kunnen interpreteren. Of zelf een onderzoek kunnen opzetten en uitvoeren. Toch zijn er maar weinig mensen die dit onder de knie hebben. Uit een onderzoek uit 2017 blijkt bijvoorbeeld dat 66% van de deelnemers niet wist hoe ze wetenschappelijk bewijs konden interpreteren.Hoe zorg je er dan voor dat je collega’s de juiste skills hebben? Voor de NS hebben we meerdere interventies ontwikkeld waarbij we focusten op het begrijpen, analyseren, evalueren en creëren van data. Eén van deze interventies was de serious game Analysis Paralysis.
  3. Beloon medewerkers die evidence-based gedrag vertonen
    Het organisatieklimaat is cruciaal om je medewerkers evidence-based te laten werken. Je kunt bijvoorbeeld je beloningssysteem inzetten om hen te activeren. Hierbij is het van belang dat je je collega’s op de hoogte stelt van het specifieke gedrag waarvoor je ze beloont. Alleen dan weten ze wat nodig is om deze beloning te krijgen.En aan wat voor beloningen kun je denken? In mijn beleving zijn medewerkers steeds minder gedreven door financiële of materiële beloningen. Je kunt ook denken aan extra opleidingsmogelijkheden of meer verantwoordelijkheid als blijk van waardering.

Al met al is er niet één manier om je HR-afdeling evidence-based te maken. Zowel de medewerker zelf als het klimaat binnen je organisatie spelen hier namelijk belangrijke rollen in. Wil je hier meer over weten? Neem contact op met Vera.

 

Meer weten?

Benieuwd hoe wij onze frisse blik toepassen op het aantrekken en behouden van talent? Bekijk dan één van onze projecten hieronder!

Aan de slag met het MTO

Gamified selectietraject voor trainees

Employee Referral Platform

Bekijk alle projecten

Vijf stappen om je managers te betrekken bij onboarding

Serious games in verandertrajecten

Achtergrond: phD in Human Resource Management en Organizational Behavior. Master Arbeids- en Organisatiepsychologie

Mijn verborgen talent is… Sportgerelateerde vragen in een pubquiz beantwoorden.

Met dit nummer begint mijn weekend: Tash Sultana – Jungle

Als ik later groot ben dan… Heb ik een bedrijf dat mensen helpt om hun leven leuker te maken.

Gerben Tolkamp
Slide 3 Heading
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here
Vorige slide
Volgende slide
Ontvang ons gratis stappenplan
Met dit stappenplan helpen wij je op weg naar creatieve en impactvolle communicatie. Zodat jouw strategische boodschap resulteert in actie.