Veranderingen binnen het onderwijs

Basis van het onderwijs

Wat me altijd opvalt zodra ik het onderwijs binnenloop, is de dynamiek. Het is energiek; soms wat chaotisch. Je voelt de jeugdige speelsheid, de spanning van het opgroeien, de focus van leerlingen op zichzelf en op vrienden. Je merkt ook direct een cultuur binnen de school. Een cultuur die grotendeels wordt bepaald door de wijze waarop management en docententeams met elkaar werken. Het is een parallel proces; hoe je zelf (samen)werkt, zie je terug bij leerlingen en studenten.

Wat me ook altijd opvalt in het onderwijs zijn de extreem gepassioneerde docenten. De beweegreden om te kiezen voor het beroep zit vaak in twee dingen. Of je had zelf een docent die altijd is bijgebleven en heeft ondersteund in je ontwikkeling. Of je had een docent die je heeft doen beseffen dat je het toch echt heel anders wil doen. Net als bij de opvoeding van eigen kinderen. Docentschap is een kwetsbaar beroep; wetende dat je invloed hebt op de vormende fase van een jong volwassene.

Daar bovenop komt dat de leerling, de student, de ‘eindklant’ in hetzelfde gebouw zit. Nagenoeg iedere medewerker komt er dagelijks mee in aanraking; je kunt er niet omheen. Het is direct merkbaar welk effect jij hebt op deze eindklant. Het onderwijs is één van de weinige sectoren waarvoor dit geldt, naast bijvoorbeeld de zorg. En dan heb je in het onderwijs ook nog eens te maken met veelal onbevangen, kritische jongvolwassenen. Dit type eindklant laat maar al te graag merken wat ze van jouw werk vinden. Ook ouders zijn er als de kippen bij als er volgens hen iets anders zou moeten.

In de combinatie van een continue spiegel, directe feedback van je ‘eindklant’ en de kwetsbaarheid van het beroep, verbaast het me niet dat het vinden van een werkbalans voor docenten pittig is. Het directe contact met de eindklant is de basis van het onderwijs; daar bovenop speelt meer.

Externe invloeden op het onderwijs

Net als iedere andere organisatie heeft ook het onderwijs te maken met ontwikkelingen zoals digitalisering, gepersonaliseerd leren en open innovatie. In deze ontwikkelingen liggen veel kansen en mogelijkheden om het onderwijs te kunnen organiseren op een manier die past bij de tijd van nu.

  • Digitalisering: Van het zelf creëren van in- en overzicht naar je laten ondersteunen door in- en overzicht.
  • Gepersonaliseerd leren: Van vertellen hoe het zit naar de ander begeleiden met achterhalen hoe het zit.
  • Open innovatie: Van alleskunner naar focus op ieders eigen kracht en ideeën van buitenaf.
"Net als iedere andere organisatie heeft ook het onderwijs te maken met ontwikkelingen zoals digitalisering, gepersonaliseerd leren en open innovatie."

Franka
Projectmanager

Frisse Blikken in het onderwijs

Vanuit Frisse Blikken ondersteunen wij onderwijsorganisaties hierbij. We zijn zelf de nieuwe generatie en daarmee ondergedompeld en overgeleverd aan deze ontwikkelingen; we weten niet beter. Vanuit oprechte nieuwsgierigheid en een ondernemende drive stellen we vragen, halen op creatieve manieren informatie naar boven en brengen dit op een visuele en activerende wijze over. We zijn onderdeel van een team en komen samen met de onderwijsorganisaties tot creatieve concepten en implementeren deze ook daadwerkelijk. Ik neem jullie graag mee in een aantal van deze projecten:

Ondersteuning door technologie

  • Met de Radboud Docenten Academie hebben we de stagetool ontwikkeld. Voor veel docentenopleidingen is het werven, matchen en plaatsen van studenten op een stageschool een enorme uitdaging. Het proces is een complexe puzzel van cijfers en afspraken, harde en zachte criteria en zijn uitzonderingen de regel. Dat vraagt om maatwerk. De tool maakt het proces voor student, school en opleiding helder en zorgt ervoor dat tijd vrijkomt voor werk dat er voor docenten echt toe doet. De stagetool is inmiddels ook geïmplementeerd bij de Universiteit Utrecht.

Ervaren van onderlinge afhankelijkheid middels Serious Gaming

  • In samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Ministerie van Onderwijs en Cultuur ontwikkelen we een serious game. In de game staan de uitdagingen in de samenwerking tussen bedrijven, overheden en scholen bij onderwijsvernieuwing centraal. Tijdens het spelen van de game wordt de onderlinge afhankelijkheid ervaren. De digitalisering van onderwijs is hierbij een relevante casus.

Inspelen op het leerkrachtentekort

  • Het schoolbestuur ASKO van 33 basisscholen heeft ons in deze tijden van lerarentekorten gevraagd: Hoe kunnen we potentiële kandidaten – op korte en lange termijn – op een creatieve en originele manier stimuleren om te solliciteren bij een ASKO school? We ondersteunen hen hierbij door het (her)schrijven van vacatures, het herinrichten van de website en het visueel weergeven van waarom werken bij een ASKO school aantrekkelijk is (o.a. in video’s).

Samenwerking met het bedrijfsleven intensiveren

  • Innovation Space van de TU Eindhoven is een online & offline plek waar studenten, studententeams, student-ondernemers en onderzoekers in interdisciplinaire teamsinnovatieve oplossingen bedenken voor hedendaagse vraagstukken. Ze doen dit in samenwerking met bedrijven. Frisse Blikken ondersteunt in dit traject bij zowel het ontwerpen en vormgeven, als in de uitrol.

In onze projecten in het onderwijs merken we dat aandacht waar je het voor doet niet nodig is in het onderwijs; dit is voor iedereen kraakhelder. Ondersteund worden in het ‘hoe’, dát wordt gewaardeerd in onderwijsorganisaties. Hier hebben we toekomstmakers voor nodig; mensen die ervoor gaan staan en zich eigenaar voelen. Wij werken graag met jullie samen!

 

Meer weten?

Benieuwd naar onze frisse blik op organisatie verandering! Bekijk dan één van onze projecten hieronder!

Cultuur en waarden traject

Implementatie nieuw HR systeem

Digitale transformatie

Bekijk alle projecten

Zo zet Arleen de energietransitie in beweging

Diversiteit en inclusie: de frisse blik van Mila

Achtergrond: phD in Human Resource Management en Organizational Behavior. Master Arbeids- en Organisatiepsychologie

Mijn verborgen talent is… Sportgerelateerde vragen in een pubquiz beantwoorden.

Met dit nummer begint mijn weekend: Tash Sultana – Jungle

Als ik later groot ben dan… Heb ik een bedrijf dat mensen helpt om hun leven leuker te maken.

Gerben Tolkamp
Slide 3 Heading
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here
Vorige slide
Volgende slide
Ontvang ons gratis stappenplan
Met dit stappenplan helpen wij je op weg naar creatieve en impactvolle communicatie. Zodat jouw strategische boodschap resulteert in actie.