Vijf lessen over onboarding uit B&B Vol Liefde

Als je met een frisse blik om je heen kijkt, zul je merken dat inspiratie vaak uit onverwachte hoeken komt. Zo vonden wij bij spieruwaliteit en de uitspraken van Olof wijze lessen voor het laten landen van nieuwe medewerkers. En daar is niks mis mee eigenlijk. Maar is de vergelijking tussen onboarding en het ontvangen van potentiële geliefden wel zo onverwacht? In beide gevallen hebben twee partijen ervoor gekozen om samen de verbinding aan te gaan. En in beide situaties draait het om het opbouwen van een duurzame relatie, waarbij de eerste periode van groot belang is. In dit artikel nemen we je mee in wat we kunnen leren van onze favoriete TV-personages uit B&B Vol Liefde. 

B&B Vol Liefde

1. Neem de tijd voor onboarding

Dat je je nieuwe medewerkers nóóit 8 seconden lang moet knuffelen weet iedereen. Maar te weinig tijd voor onboarding nemen is ook niet goed. In de serie zien we hoe Martijn zich volledig focust op zijn dagelijkse bezigheden. Met kandidaten die zoekende zijn, zich proberen aan te passen, ruimte proberen in te nemen en uiteindelijk vertrekken als gevolg. Al snel wordt duidelijk dat aandacht en tijd cruciaal zijn voor een zachte landing bij deze B&B’s. Dit geldt ook voor een goede onboarding: nieuwe medewerkers hebben ruimte en aandacht nodig om hun rol volledig te begrijpen en omarmen. Ze zijn op zoek naar hun plek in jouw organisatie. Persoonlijke aandacht van de manager en het team is hiervoor erg belangrijk. Dit zorgt voor betrokkenheid vanaf dag één.

Tip: Zorg ervoor dat er alvast een aantal momenten gepland staan in de agenda van jouw nieuwe medewerker. Nodig je team uit om tijd vrij te maken voor het inwerken van hun nieuwe collega en voor een kennismaking. Digitale en creatieve interventies zijn belangrijk in de onboarding van de nieuwe generatie, maar vervangen persoonlijke aandacht en een kennisoverdracht nooit.

2. Stel een duidelijk inwerktraject op

Aankomen bij de B&B van Bram betekent direct aan de slag gaan! Bram motiveert zijn geliefde kandidaten om vanaf dag één zelfstandig aan het werk te gaan op zijn zelfvoorzienende boerderij. Eén van de belangrijkste voorwaarden om gemotiveerd te blijven in je werk is autonomie. Tijdens de onboarding is het belangrijk dat nieuwe medewerkers gemotiveerd en ondersteund worden om zelfstandig aan de slag te gaan. Is er een inwerktraject of een buddy aangesteld? Worden taken geleidelijk opgebouwd? Door een nieuwe medewerker voldoende verantwoordelijkheid, vrijheid én begeleiding te geven, krijgt jouw medewerker het gevoel zijn of haar eigen competenties goed in te kunnen zetten en echt iets bij te dragen.

Tip: Om medewerkers het gevoel te geven dat ze echt iets kunnen bijdragen, is het belangrijk om hen mee te nemen in de missie en visie van jouw organisatie. Wees hierin creatief! Denk aan een interactief museum, inspirerende video of audiowalk, in plaats van lange presentaties.  

3. Stem verwachtingen af vanaf dag één

In de serie zien we hoe verschillende mannen de B&B van Petri in Frankrijk betreden. Ieder met een ander en eigen idee van een toekomst samen. Petri schept direct duidelijkheid en stemt verwachtingen en rollen af. Behalve over hoe je een boom snoeit. Het gevolg? Petri is direct helemaal niet blij. Bij een effectieve onboarding stemmen nieuwe medewerkers en de organisatie hun verwachtingen over taken, processen en cultuur op elkaar af. Hiervoor is het van belang om voortdurend met elkaar in gesprek te blijven. Het is essentieel om nieuwe medewerkers een duidelijk beeld te geven van hun verantwoordelijkheden en hun bijdrage aan het team en de organisatie. 

Tip: Het afstemmen van verwachtingen begint dus al voor dag één: een heldere en realistische vacatureomschrijving, een transparant sollicitatieproces en een duidelijke omschrijving van de rol helpen hierbij.

4. Een starter zorgt voor een frisse blik

Goedbedoeld, vriendelijk, of niet. Feedback in de B&B is altijd waardevol, toch Leendert? Liefdeskandidaat Niesje geeft Leendert bij haar vertrek de nodige en goedbedoelde schoonmaakadviezen. Tijdens de onboarding van nieuwe medewerkers leer jij ook van hen. Het is de perfecte gelegenheid voor jouw organisatie om te leren van de ervaringen van een nieuwe medewerker. Op basis van hun feedback kan jouw organisatie vernieuwen en verbeteren.

Tip: Zorg ervoor dat er een moment in de onboarding is ingebouwd waarop je feedback van nieuwe medewerkers ophaalt. Dit kan bijvoorbeeld tijdens een lunch na 100 dagen waar collega’s hun ervaringen met elkaar delen. Zorg ervoor dat deze frisse inzichten worden opgeslagen en meegenomen.  

5. Maak onboarding fun!

Terwijl heel Nederland verbaasd is over het feit dat Walter zo graag wil ‘spelen’, geeft hij daarmee wel ruimte voor ontspanning en plezier. We zien zijn eerste bezoekers dansen en tot bloei komen. Organisaties focussen zich tijdens het onboarden van nieuwe medewerkers vaak op processen en vergeten het belang van een beleving. Terwijl onboarding juist een cruciaal onderdeel van de totale medewerkersbeleving is. 86% van de medewerkers besluit namelijk in de eerste zes maanden of hij/zij langer bij de organisatie wil blijven werken. Wij werpen graag een frisse blik op interventies die jouw onboarding fun maken!

Tip: Onboarding mag vooral ook leuk zijn! Creëer verrassende ervaringen die de onboarding onvergetelijk kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan het ervaren van de kernwaarden van jouw organisatie met een game, een interactief magazine om jouw organisatie te leren kennen en waar medewerkers direct aan hun eigen ontwikkeling werken. Deze ervaringen zorgen voor verbinding met de organisatie, de collega’s en het werk zelf. In onze projecten werken wij veel samen met onze Fresh Game Studio voor het echte wow-effect.  

Meer weten?

Ben je benieuwd hoe we onze frisse blik op onboarding toepassen in ons werk? Bekijk dan één van de projecten hieronder. 

Recruitment Training en Visie Festival

Een employer brand dat staat als een huis

Digitale onboarding game

Pre- en onboarding programma Nestlé

Een employer brand dat staat als een huis

Achtergrond: phD in Human Resource Management en Organizational Behavior. Master Arbeids- en Organisatiepsychologie

Mijn verborgen talent is… Sportgerelateerde vragen in een pubquiz beantwoorden.

Met dit nummer begint mijn weekend: Tash Sultana – Jungle

Als ik later groot ben dan… Heb ik een bedrijf dat mensen helpt om hun leven leuker te maken.

Gerben Tolkamp
Slide 3 Heading
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here
Vorige slide
Volgende slide
Ontvang ons gratis stappenplan
Met dit stappenplan helpen wij je op weg naar creatieve en impactvolle communicatie. Zodat jouw strategische boodschap resulteert in actie.