Afuera: Marieke, Marije en Jolien

Bij Frisse Blikken zit ondernemerschap in ons DNA. De ambitie om te bedenken, te durven en te doen. Voor collega’s met een eigen ondernemersdroom hebben we het VONK-programma. Dit programma biedt alle handvatten om een idee om te zetten in een onderneming. De helft van de Frisse Blikkers stroomt uit als ondernemer. Zo ook Marieke, Marije en Jolien. In 2022 richtten zij Afuera op. Hoe gaat het nu met ze? Wij interviewden Marieke.

Collega’s, vriendinnen én ondernemers

MariekeMarije en Jolien werkten als projectmanager bij Frisse Blikken. Alle drie deelden zij de ambitie om te ondernemen. Tijdens de pandemie werden zij naast collega’s ook vriendinnen tijdens de vele wandelingen die ze maakten. Ze leerden elkaar steeds beter kennen en er ontstond een gedeelde droom: samen ondernemen, en het liefst vanuit het buitenland. Maar wát ga je dan precies doen?

Het VONK programma

Het VONK programma hielp hen om allerlei ideeën te verkennen en zelfs een compleet ondernemersplan te schrijven. “We zouden het helemaal gaan maken in de tech-wereld”, vertelt Marieke. Als ze daaraan terugdenkt moet ze lachen. “Het idee was goed, maar het sloot helemaal niet aan bij onze eigen passies”, legt ze uit. Gelukkig weerhield hen dat er niet van om een nieuw plan te bedenken.

Remote werken

Toen de coronaregels versoepelden werkte het drietal tijdelijk vanuit het buitenland. Dat inspireerde hen: remote werken biedt zoveel mogelijkheden! “Op een andere plek werken, buiten je huidige referentiekader, biedt inspiratie en ruimte voor focus en ontwikkeling”, vertelt Marieke. Vol nieuwe inzichten keerden zij na deze remote werktrips weer terug naar Nederland. Hun eigen verlangen om te wonen en werken vanuit het buitenland groeide. Ook om hen heen hoorden ze steeds vaker geluiden van mensen die tijdelijk remote wilden werken. Het eerste zaadje voor Afuera was gepland.

“Op een andere plek werken, buiten je huidige referentiekader, biedt inspiratie en ruimte voor focus en ontwikkeling”

Marieke
Oud Frisse Blikker

Uitdagingen van nieuwe generatie werknemers

Ondertussen merkt het drietal dat veel vrienden om hen heen dezelfde worstelingen ervaren, vaak na enkele jaren werken, wanneer ze zich gaan afvragen: “Wat is mijn volgende stap, en waar ben ik nou echt van?” Als millennials herkennen ze deze uitdagingen als geen ander. Wat hen opviel is het positieve effect van een nieuwe omgeving op het vinden van antwoorden. Marieke verwoordt het als: “Soms is het waardevol om even weg te zijn uit je vertrouwde omgeving. Op die manier kun je van een afstand en zonder externe verwachtingen nieuwe inzichten krijgen over je volgende stappen.” En zo gebeurde het: langzaam maar zeker begon het concept voor Afuera vorm te krijgen.

Ontwikkelen én werken in het buitenland

Afuera biedt young professionals met 2 tot 6 jaar werkervaring de kans om een persoonlijk leiderschapsprogramma te volgen in het buitenland. Over de bestemming was het drietal het snel eens: Barcelona. Naast het fantastische klimaat en een cultuur die je dwingt om in het nu te leven, is de ligging ook ideaal. Tussen de bergen en de zee en ook nog eens goed te bereiken met de trein. 

“Het Afuera programma combineert persoonlijke en professionele groei met tijdelijk remote werken. Gedurende één maand volg je bij ons verschillende sessies, trainingen en workshops op het gebied van persoonlijk leiderschap.” vertelt Marieke. “Tegelijkertijd werk je remote voor je eigen werkgever. Wij werken samen met ervaren coaches en trainers, en hebben een partnership met The Social Hub, waar je zowel kan verblijven als werken.”

De ondernemersdroom die nu Afuera heet

Afuera betekent buiten. “Dat pas goed bij ons”, aldus Marieke. “Tijdens het ontwikkelprogramma van Afuera treed je buiten je huidige referentiekader en je comfortzone. Daarnaast organiseren we veel sessies in de buitenlucht. De kracht van de natuur op persoonlijke ontwikkeling wordt vaak onderschat”, legt ze uit.

“Ook zorgen wij ervoor dat het de maand in Barcelona onderdeel is van een groter traject.” legt Marieke uit. “Middels een voor- en natraject zorgen wij ervoor dat de deelnemers goed voorbereid richting Barcelona komen, en er voldoende aandacht wordt besteed aan de opvolging en het in actie brengen van de opgedane inzichten.”

Geduld en vertrouwen

Er bestaat geen draaiboek waarin de eerste stappen als ondernemer worden beschreven. Ook voor Marieke, Jolien en Marije is ondernemen af en toe een zoektocht. Gaandeweg hebben ze ontdekt dat er twee belangrijke ingrediënten zijn bij het opzetten van een eigen bedrijf.

“Als projectmanager waren we gewend om snel en projectmatig te werk te gaan”, vertelt Marieke. “Toch is ‘geduld’ een belangrijke sleutel tot succes gebleken”. Daarbij doelt ze op het geduld om een goede fundering te bouwen voor je onderneming.

Als tweede ingrediënt noemt ze ‘vertrouwen’. “Ervaren ondernemers willen ons maar al te graag adviseren. Dat maakt het uitdagend om je eigen koers te blijven varen”, legt ze uit. Toch moet je volgens Marieke leren vertrouwen op je eigen visie en keuzes. “Heb vertrouwen in je eigen kunnen, en maak jezelf niet te klein”.

Hoe is het nu met Afuera?

Inmiddels wonen ze ruim tien maanden in Barcelona. Afgelopen jaar hebben zij alle workshops en trainingen getest in een pilot programma, en hebben ze een netwerk opgebouwd van lokale trainers en coaches. “Alles staat in de startblokken voor onze lancering in November. Samen met een aantal launching customers gaan we het volledige programma voor het eerst draaien. Dus ja, we kunnen nu met een grote glimlach zeggen dat het hebben van geduld en vertrouwen wordt beloond!”

Wil jij ook graag een maand lang werken en ontwikkelen vanuit het buitenland? Of ben jij als HR-manager op zoek naar een innovatieve oplossing om jong talent langer aan je te binden, en hun innovatie- en leiderschapspotentieel volledig te benutten? Neem dan vooral contact op met Marieke via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres.

📞 +34 600545608

✉️ marieke@afuera-community.com

Meer weten?

Ben je nog niet uitgelezen? Bekijk al onze blogs hieronder!

Onze frisse blik op impact

Je passie en werk combineren: Erik doet het!

Creativiteit stimuleren in jouw organisatie: drie tips

Bekijk alle blogs

Hoe creëer je een lerende organisatie?

De vijf succesfactoren van een strategisch ontwikkelprogramma

Achtergrond: phD in Human Resource Management en Organizational Behavior. Master Arbeids- en Organisatiepsychologie

Mijn verborgen talent is… Sportgerelateerde vragen in een pubquiz beantwoorden.

Met dit nummer begint mijn weekend: Tash Sultana – Jungle

Als ik later groot ben dan… Heb ik een bedrijf dat mensen helpt om hun leven leuker te maken.

Gerben Tolkamp

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Slide 3 Heading
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here
Previous slide
Next slide
Ontvang ons gratis stappenplan
Met dit stappenplan helpen wij je op weg naar creatieve en impactvolle communicatie. Zodat jouw strategische boodschap resulteert in actie.