Digitaal leren in het bedrijfsleven

Digitale leermiddelen zijn niet meer weg te denken binnen het bedrijfsleven. Tegenwoordig krijg je als nieuwe medewerker een virtuele rondleiding door je toekomstige kantoor, of leer via je smartphone hoe je het best een product aan de klant verkoopt. Uiteraard brengt digitaal leren een aantal voor-en nadelen met zich mee. Op basis van haar eigen praktijkvoorbeelden neemt Devi je mee in hoe zij kijkt naar de inzet van digitale leermiddelen binnen het bedrijfsleven. Nieuwsgierig? Lees verder. 

1. L&D-professionals kunnen leren efficiënter inrichten

Sinds de komst van COVID-19 is trainen op afstand én op grotere schaal booming geworden. Learning professionals werden geforceerd om leren anders in te richten. De meeste organisaties beschikken tegenwoordig over een online learning platform, waarbij de digitale leermiddelen zijn gebundeld op één plek. Vanuit hier bieden organisaties medewerkers de mogelijkheid om zich te ontwikkelen naar de gewenste kwalificaties.    

In 2017 ging ik aan de slag als L&D-professional, bij een snelgroeiend bedrijf. Voor snelgroeiende bedrijven is de inzet van digitale leermiddelen een aanwinst, omdat op die manier een groot aantal nieuwe medewerkers  tegelijk en zelfstandig hun onboardingprogramma kunnen doorlopen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een combinatie van digitale leermiddelen.   

2. Microlearning inzetten om leerrendement te verhogen

Om het leerrendement te verhogen is het zaak om medewerkers mee te krijgen. Daar zit nu net de grootste uitdaging; hoe zorg je dat mensen gemotiveerd zijn om te blijven investeren in persoonlijke en professionele ontwikkeling?   

Een trend binnen digitaal leren is het toepassen van ‘microlearning’. De inhoud van een training wordt opgedeeld in stukjes die maximaal 3-5 minuten duren. Hierdoor zijn medewerkers sneller geneigd tijd vrij te maken voor ontwikkeling tussen alle werkzaamheden door. Kanttekening: niet geschikt als het gaat om complexe onderwerpen of het aanleren van complexe vaardigheden. 

3. Weinig zicht op emotionele processen of belemmerende factoren van deelnemer

Hierboven beschrijf ik twee voordelen, maar ik wil ook een nadeel uitlichten. Een training ‘hoe verkoop je een product aan een klant’, werd vroeger klassikaal gegeven. Tegenwoordig gebeurt dit vaker via virtual classroom (digitale klassikale training) of een ander digitaal leermiddel, zoals een module (digital learning). Teveel spanning of ruis vooraf of tijdens een training kunnen succesvolle leerprestaties in de weg staan. Tijdens een fysieke training voelt een trainer deze spanning sneller aan en deze kan hierop direct inspelen. Binnen de digitale leercontext hebben we naar mijn idee veel minder zicht op hoe de ‘deelnemer erbij zit’. Ofwel, welke emotionele processen zich voordoen tijdens het leren.  

 Je kunt in mijn beleving optimaal leren als de inhoud nauw aansluit op de praktijk. Ik zie dat bedrijven steeds meer moderne digitale leermiddelen inzetten zoals virtual reality, augmented reality, of games. Door de inzet van deze leermiddelen kun je de praktijk nog realistischer nabootsen, waardoor het lijkt alsof je je in de echte wereld bevindt. De emotionele processen worden daardoor automatisch geactiveerd en meer zichtbaar.

4. Welke knelpunten ervaar je in de praktijk?

Wat mij opvalt is dat bedrijven graag meegaan in de leertrends. Medewerkers staan over het algemeen positief tegenover digitale leermiddelen, maar er valt nog veel meer te halen. Hoe maken we bijvoorbeeld de keuze voor het juiste (digitale) leermiddel?  

Devi Streng
"Tegenwoordig krijg je als nieuwe medewerker een virtuele rondleiding door je toekomstige kantoor, of leer via je smartphone hoe je het best een product aan de klant verkoopt."

Devi
Learning and Development

Inzet van één digitaal leermiddel matcht niet altijd met het leerdoel dat je wil bewerkstelligen

Ik zie de inzet van digitale leermiddelen als fantastische aanvulling op het face to face leren. Het digitale gemak is fijn, maar is niet de enige oplossing voor het behalen van het leerdoel.  

Je wilt bijvoorbeeld niet in een vliegtuig zitten waarvan je weet dat de piloot alleen zijn vak heeft geleerd via simulaties. Simulaties zijn zeer gewenst in dit vak, maar het valt of staat bij de echte uitvoering en daar is oefening voor nodig. Een 1 op 1 training of klassikale training op de vliegbasis, een context waar piloten veilig het gesprek kunnen aangaan en kunnen oefenen onder begeleiding. Zeer geschikt als het gaat om complexe onderwerpen of het aanleren van vaardigheden.  

Soms wordt er verwacht dat een medewerker na de e-learning het geleerde direct onder de knie heeft. Terwijl dat in realiteit soms bar lastig is. Persoonlijk zie ik een e-learning of game als onderdeel van een groter geheel, maar in de praktijk wordt het regelmatig op zichzelf neergezet. Vormen als serious game, webinar of e-learning vind ik heel geschikt om kennis, inzichten en vaardigheden op te doen over een wat eenvoudiger onderwerp, zoals oplossen van storingen, productinformatie of veiligheidsregels.  

Kortom, als we krachtige leeroplossingen willen bewerkstelligen is het essentieel om onszelf iedere keer weer opnieuw de vraag te stellen of de gekozen (mix aan) leermiddelen het leerdoel dient. Bij Frisse Blikken kijken we naar het grotere geheel en zorgen we voor een mix van verschillende leermiddelen die in dienst staan van het uiteindelijke leerdoel. 

Meer weten?

Ben je benieuwd hoe we onze frisse blik op leren en ontwikkelen toepassen in ons werk? Bekijk dan één van de projecten hieronder. 

Blended ontwikkelprogramma Rabobank

Ontwikkelprogramma young professionals

Goed en veilig overweg met informatie

Een fris leertraject binnen Greenchoice

Blended ontwikkelprogramma Rabobank

Achtergrond: phD in Human Resource Management en Organizational Behavior. Master Arbeids- en Organisatiepsychologie

Mijn verborgen talent is… Sportgerelateerde vragen in een pubquiz beantwoorden.

Met dit nummer begint mijn weekend: Tash Sultana – Jungle

Als ik later groot ben dan… Heb ik een bedrijf dat mensen helpt om hun leven leuker te maken.

Gerben Tolkamp
Slide 3 Heading
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here
Vorige slide
Volgende slide
Ontvang ons gratis stappenplan
Met dit stappenplan helpen wij je op weg naar creatieve en impactvolle communicatie. Zodat jouw strategische boodschap resulteert in actie.