Gen Z trends

Generatie Z (Gen Z) is de generatie die nu de arbeidsmarkt betreedt.  Omdat deze generatie net wat anders werkt dan de generaties voor hen, is het belangrijk om inzicht te krijgen in hun behoeften op de werkvloer. Eerder deelden we al tips om een arbeidscontract op te stellen om dit jonge talent aan te trekken. Maar daar stopt het natuurlijk niet! Het is minstens net zo belangrijk om ze goed te laten landen binnen jouw organisatie. Uit een wetenschappelijk artikel blijkt dat Gen Z een aantal verwachtingen heeft omtrent het onboardingproces. We delen de zes belangrijkste trends met je!

Betekenisvol werk

Het is je misschien niet ontschoten: de nieuwe generatie vindt het belangrijk om een sense of purpose te hebben. Dat betekent dat de visie en kernwaarden van de organisatie overeenkomen met die van henzelf. En ze willen daar maar al te graag aan bijdragen.  Daarom is het belangrijk om de visie en kernwaarden regelmatig terug te laten komen in hun onboarding én vanaf hun eerste dag te benadrukken dat hun rol impact heeft. Het blijkt extra effectief te zijn wanneer het vanuit hun managers of teamleads wordt benadrukt. Zo voelen ze zich extra betrokken! 

Frequente feedback

Vergeleken met vorige generaties is Gen Z relatief ongeduldig: ze willen regelmatig en real-time feedback. Gelukkig kun je daar goed op inspelen. Geef bijvoorbeeld tijdens hun eerste 100 dagen (en uiteraard ook erna) dus face-to-face feedback, het liefst vlak na het moment waar het over gaat. Richt je hierbij niet alleen op de ontwikkelpunten, maar benadruk juist ook wat goed ging. Daarnaast wordt Gen Z gezien als een ambitieuze generatie. Ze hechten daarbij belang aan regelmatige feedbackgesprekken met hun directe leidinggevende om zichzelf te blijven verbeteren, maar ook om te begrijpen wat ze nodig hebben om door te groeien binnen je bedrijf. Een win-win situatie als je het ons vraagt!

Werk-privébalans

Deze generatie hecht veel waarde aan flexibiliteit en vrijheid. Ze zijn er namelijk van overtuigd  dat het hun productiviteit verbetert. Zolang het geen invloed heeft op de kwaliteit van hun werk, is er volgens hen geen reden om die vrijheid niet te bieden.  Door ze deze vrijheid te geven, groeit hun vertrouwen in jou als werkgever. En dat resulteert weer in een grotere betrokkenheid! Weeg dus af in welke mate verplichte kantoordagen écht noodzakelijk zijn en waar mogelijk wat meer ruimte zit om het zelf in te delen. Geen zorgen: dat betekent niet dat je ze nooit op kantoor ziet.

Verbinding

Ze vinden verbinding met hun managers en teamleden namelijk heel belangrijk!  Zelfs zo belangrijk dat ze daadwerkelijk beter presteren als ze betekenisvolle relaties aangaan met hun collega’s. En dat doen ze bij voorkeur fysiek. Gebruik dit tijdens hun onboarding, bijvoorbeeld door  netwerkmomenten in te zetten. Hierdoor geef ze je de kans om andere starters te ontmoeten of juist in gesprek te gaan met collega’s die al langer bij je organisatie werken. Daarnaast voelt Gen Z zich comfortabeler op de werkvloer als ze een goede relatie hebben met hun directe leidinggevende. Dit begint al bij de eerste dag! Geef daarom de directe manager een grote rol in de begeleiding tijdens de onboarding.

Het grotere plaatje

Gen Z’ers worden gekenmerkt door hun ondernemende mindset. Ze zijn ontzettend nieuwsgierig: ze willen begrijpen hoe het grotere plaatje in elkaar zit. Helpen ze bij een onderdeel van een project? Dan willen ze zoveel mogelijk context hebben, zodat ze er zelfstandig mee aan de slag kunnen en niet afhankelijk zijn van anderen. Daarbij  hechten ze veel waarde aan transparantie en eerlijkheid. Deel daarom (zeker in het begin) het grotere plaatje met ze en laat je verrassen door alle ideeën die voortvloeien uit hun ondernemende mindset!

interne communicatie

Ontwikkeling

Gen Z is niet alleen zelfstandig, maar ze leren zichzelf ook gemakkelijk skills aan. Hierin maken ze veel gebruik van technologie – ze zijn tenslotte digital natives. Ze realiseren zich dat de constante technologische ontwikkelingen van hen vragen dat ze zichzelf ook blijven ontwikkelen. Ze vinden het daarom belangrijk dat hun werkgever daarin ondersteunt. Om hun leerstijl tegemoet te komen, is het dus belangrijk om technologie te gebruiken in je trainingsaanbod. Wissel interactieve, hands-on trainingen af met individuele e-learnings. Of maak gebruik van gamification! Dit is niet alleen fun, maar uit onderzoek blijkt dat het ook goed aansluit op hun manier van leren. Niet alleen voor deze generatie werken serious games goed, maar we passen dit ook toe in projecten met andere doelgroepen. Neem een kijkje op de website van onze Fresh Game Studio om te zien voor welke organisaties we dit al hebben ingezet.

Eén van de projecten waarin we deze trends hebben verwerkt, is tijdens de organisatie van de Onboarding Days van NIBC. Benieuwd of jouw onboardingtraject al is ingericht op de verwachtingen van de nieuwe generatie? We kijken graag met je mee!

Meer weten?

Benieuwd naar onze frisse blik op talent aantrekken en behouden? Bekijk één van onze projecten hieronder!

Pre- en onboarding programma Nestlé

Digitale onboarding game

Onboarding Days organiseren voor NIBC

Bekijk alle projecten

Digitale onboarding game

Onboarding Days organiseren voor NIBC

Achtergrond: phD in Human Resource Management en Organizational Behavior. Master Arbeids- en Organisatiepsychologie

Mijn verborgen talent is… Sportgerelateerde vragen in een pubquiz beantwoorden.

Met dit nummer begint mijn weekend: Tash Sultana – Jungle

Als ik later groot ben dan… Heb ik een bedrijf dat mensen helpt om hun leven leuker te maken.

Gerben Tolkamp
Slide 3 Heading
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here
Vorige slide
Volgende slide
Ontvang ons gratis stappenplan
Met dit stappenplan helpen wij je op weg naar creatieve en impactvolle communicatie. Zodat jouw strategische boodschap resulteert in actie.