Leren en ontwikkelen een boost geven in jouw organisatie?

In de organisaties waar wij mee samen werken zien we steeds meer mogelijkheden om als (young) professional te kunnen leren en ontwikkelen binnen het werk. Een positieve trend wat ons betreft! Toch zien we bij sommige organisaties dat er, helaas, maar weinig gebruik wordt gemaakt van het aanbod. Zelfs de nieuwe generatie laat mogelijkheden liggen. Dat is natuurlijk zonde! Hoe zorg je ervoor dat het aanbod wordt benut?

Met deze 5 tips geef je leren en ontwikkelen een boost in jouw organisatie:

1. Begin bij het ophalen van de leerbehoefte
Achterhaal hoe jouw personeel zichzelf graag ontwikkelt. In het opleidingsprogramma van Frisse Blikken organiseren we bijvoorbeeld ‘retro’s’. In een retro stellen Frisse Blikkers zich de vraag: “Wat heb ik geleerd afgelopen tijd en wat wil ik ontwikkelen de komende maanden?”. Op basis hiervan kies je trainingen die daarbij ondersteunen. Mis je iets in het aanbod? Dan kun je dit op eigen initiatief organiseren. Iedereen volgt zo een eigen pad. Trainingen zijn hierdoor relevant en je voorkomt dat trainingen als ‘verplicht’ voelen.

2. Sluit aan op de dagelijkse praktijk en make it fun!
Zorg dat het leeraanbod aansluit op de dagelijkse praktijk. Oefen bijvoorbeeld het salesgesprek dat voor de volgende week daadwerkelijk op de planning staat of behandel een actuele casus uit de praktijk.

Kies verder in je aanbod voor vernieuwende leervormen. Digitaal, ervaringsgericht en als het even kan ook fun! Een mooi voorbeeld hiervan is een online game die we onlangs samen met Rabobank hebben ontwikkeld. In ‘Beyond the Money’ worden medewerkers op interactieve wijze meegenomen in complexe richtlijnen en regels rondom het ‘onboarden’ van nieuwe klanten. In afgebakende episodes (afleveringen) passen deelnemers zelf kennis en vaardigheden toe in verschillende game scenario’s. Het effect is dat medewerkers de game ‘uitspelen’ en geboeid worden door doorgaans taaie materie.

3. “Show & tell
Deel ervaringen van collega’s en verwerk dit in verfrissende communicatiemiddelen! Zo laat je medewerkers (de impact van) het aanbod kennen. Een voorbeeld hiervan is deze aftermovie van de game ‘The Newtonian Shift’ van Eneco. Hierin vertellen medewerkers direct na de game wat ze ervan hebben geleerd. Deze video is vervolgens breed binnen de organisatie (en daarbuiten) gedeeld.

Daarbij wordt leren en ontwikkelen door (young) professionals als een pré gezien de keuze voor een werkgever.  Zet de mogelijkheden om te leren & ontwikkelen in jouw organisatie dan ook in de etalage in je arbeidsmarktcommunicatie, show and tell!

4. Zorg voor commitment van leidinggevenden
Zorg ervoor dat leidinggevenden aanwezig zijn bij leerinterventies in de rol van gastspreker- of ervaringsdeskundige. Hoe plat de organisatie ook is, (voorbeeld)gedrag van leidinggevenden is essentieel. In de young professional programma’s die we met ARCADIS, Antea en Volksbank ontwikkelen zijn leidinggevenden onderdeel van een interventie om in gesprek te gaan over ontwikkelingen in de organisatie. Of verstuur van tevoren een persoonlijke (video)boodschap van de CEO waarin hij of zij uitlegt waarom het van belang is.

5. Maak het aanbod exclusief
Creëer een exclusief aanbod. Iedereen zal zich er wel in herkennen dat het goed voelt uitgenodigd te worden voor een TOP-20 bijeenkomst. Een voorbeeld hiervan is een jaarlijks terugkerende mogelijkheid voor honderd young professionals: “Global Shapers” van ARCADIS. Zij komen van over de hele wereld vijf dagen bij elkaar om strategische oplossingen te ontwikkelen.

De 5 tips komen je wellicht bekend voor of hebben nieuwe inzichten opgeleverd. Waar wij benieuwd naar zijn is hoe jullie dit in je organisatie doen. Hoe zorgen jullie ervoor dat het aanbod benut wordt? We gaan hier graag over met je in gesprek! 

Meer weten?

Ben je benieuwd hoe we onze frisse blik op leren en ontwikkelen toepassen in ons werk? Bekijk dan één van de projecten hieronder. 

Een lerende mindset

Goed en veilig overweg met informatie

AI Gesprekstraining

Ondersteuning interne marketing

Betrokkenheid medewerkers vergroten

Achtergrond: phD in Human Resource Management en Organizational Behavior. Master Arbeids- en Organisatiepsychologie

Mijn verborgen talent is… Sportgerelateerde vragen in een pubquiz beantwoorden.

Met dit nummer begint mijn weekend: Tash Sultana – Jungle

Als ik later groot ben dan… Heb ik een bedrijf dat mensen helpt om hun leven leuker te maken.

Gerben Tolkamp
Slide 3 Heading
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here
Vorige slide
Volgende slide
Ontvang ons gratis stappenplan
Met dit stappenplan helpen wij je op weg naar creatieve en impactvolle communicatie. Zodat jouw strategische boodschap resulteert in actie.