Serious games in verandertrajecten

Wanneer heb je voor het laatst echt moeten veranderen in hoe je je werk doet? Wat vroeg dit van je? Was het duidelijk waarom je dat moest doen? En met wie? Wanneer was het klaar?

Verandering: de dagelijkse realiteit

Verandering lijkt de status quo in veel organisaties. Maatschappelijke en technologische ontwikkelingen dwingen organisaties om te blijven vernieuwen. Soms met kleine aanpassingen, maar steeds vaker met grote, ingrijpende transformaties. En veranderen is mensenwerk. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw mensen die verandering begrijpen, zich er onderdeel van voelen en daadwerkelijk hun gedrag aanpassen?

De kracht van serious games in verandertrajecten

Om deze uitdaging aan te pakken, zoeken steeds meer organisaties naar manieren om hun mensen te laten ‘stagelopen in de toekomst’. Serious games zijn hierbij een krachtig instrument. Ze simuleren niet alleen de nieuwe situatie, maar ook de dynamiek die daarbij komt kijken. Games laten mensen nieuwe structuren en ketens verkennen, of experimenteren met nieuwe samenwerkingsvormen.

Serious games tijdens verandertrajecten

Een succesverhaal: de digitale transformatie bij Nationale Nederlanden

Een nieuwe werkwijze introduceren

Een perfect voorbeeld hiervan is de digitale transformatie bij Nationale Nederlanden (NN). Hun Group-IT stond voor de uitdaging om een nieuwe product-gedreven werkwijze te introduceren. De digitale transformatie vereist dat NN flexibel inspeelt op veranderingen in hun online dienstverlening zonder de infrastructuur te destabiliseren. De agile werkwijze werd ingevoerd, met nieuwe rollen, structuren en verantwoordelijkheden. Maar hoe zorg je ervoor dat 500 medewerkers deze verandering echt begrijpen en omarmen?

Om deze verandering te laten slagen, moeten medewerkers de werkwijze begrijpen en doorleven wat dit van hen vraagt in houding en gedrag. We ontwikkelden een programma met drie op maat gemaakte spelinterventies. Een overkoepelend thema en verhaallijn, afgestemd op de doelgroep, zorgt ervoor dat deze interventies als één leerreis aanvoelen voor de deelnemers.

De eerste stap: begrip creëren

We begonnen met een digitale ‘pre-game’ die medewerkers op een interactieve manier liet kennismaken met de nieuwe werkwijze. Ze werden uitgedaagd om een verstoorde IT-applicatie te herstellen, zonder dat klanten of andere systemen daar hinder van ondervonden. Met vallen en opstaan ervaren ze wat product-gedreven werken kan betekenen voor henzelf en de organisatie. 

Ervaren wat nodig is om te veranderen

Daarna was het tijd om te voelen wat er nodig is in houding en gedrag om succesvol mee te kunnen doen in deze transformatie. Deelnemers speelden in teamverband een fysieke samenwerkingsgame, waarbij ze een architectuur moesten ontwikkelen met beperkte tijd en middelen. Door het toepassen van de juiste vaardigheden (zoals klantgericht werken, luisteren, effectief communiceren en prioriteren) ontdekten ze verborgen valkuilen in deze opdracht. Ervaren spelleiders begeleidden de teams en hielpen hen te reflecteren op hun keuzes, zodat ze deze inzichten konden meenemen naar hun dagelijkse werk.

Reflectie als onderdeel van verandering

Verandering top of mind houden is een uitdaging voor veel organisaties, ook voor NN. Met een afsluitende interventie zorgden we ervoor dat er ook tijdens het werk wordt gereflecteerd op de kansen en uitdagingen van deze werkwijze. We introduceerden een speelse discussietool, die tijdens teambijeenkomsten gespeeld kan worden. Prikkelende vragen stimuleren deelnemers om ervaringen en uitdagingen te delen en het gesprek te blijven voeren. 

Leren door te spelen

Dit drieluik van speelse interventies illustreert hoe je jouw mensen kunt laten exploreren en experimenteren met de verandering die je voor ogen hebt. Door hen te laten spelen, vertel je ze niet alleen over de verandering, maar ook voelen. Net zoals een piloot traint in een simulator, kunnen jouw mensen trainen met een serious game.

Welke verandering staat jouw organisatie te wachten? En waar wil je jouw mensen nu al mee laten kennismaken? Wil je verkennen serious games kunt inzetten tijdens verandertrajecten? Laat het ons weten!

Bekijk onze projecten

In de afgelopen jaren hebben we organisaties op verschillende manieren geholpen tijdens de digitale transformatie. Bekijk bijvoorbeeld één van de projecten hieronder. 

Implementatie nieuw HR systeem

Een fris leertraject binnen Greenchoice

Digitale transformatie

Maarten Molenaar

Neem contact op

Hoi, ik ben Maarten! Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Achtergrond: phD in Human Resource Management en Organizational Behavior. Master Arbeids- en Organisatiepsychologie

Mijn verborgen talent is… Sportgerelateerde vragen in een pubquiz beantwoorden.

Met dit nummer begint mijn weekend: Tash Sultana – Jungle

Als ik later groot ben dan… Heb ik een bedrijf dat mensen helpt om hun leven leuker te maken.

Gerben Tolkamp
Slide 3 Heading
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here
Vorige slide
Volgende slide
Ontvang ons gratis stappenplan
Met dit stappenplan helpen wij je op weg naar creatieve en impactvolle communicatie. Zodat jouw strategische boodschap resulteert in actie.