Gedragen beleid begint bij dialoog

De uitdaging

Voor een succesvol beleid rondom de Transitie Landelijk Gebied, is het cruciaal dat alle betrokkenen met elkaar in gesprek blijven. Of Frisse Blikken kon helpen om de kloof tussen de ministeries, provincies, boeren en alle andere belanghebbenden op een verrassende manier te dichten? Absoluut!

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) maakt zich sterk voor voldoende, duurzaam voedsel, waardevolle natuur en een vitaal platteland. Voor de huidige en toekomstige generaties. Het ministerie is richtingbepalend voor uiteenlopende onderwerpen, zoals circulaire economie, klimaatverandering, dierenwelzijn en biodiversiteit.

Onze frisse blik

Een dag van verbinding en dialoog

Het doel van het ministerie om alle betrokkenen in het landelijk gebied nauw met elkaar te verbinden gaf ruimte voor een frisse, nieuwe aanpak. Samen ontwierpen we een dag die volledig in het teken stond van verbinding en dialoog. Op een prachtig uitgestrekt landgoed brachten we 150 boeren, beleidsmakers en -uitvoerders en andere belanghebbenden bij elkaar om te praten met en luisteren naar elkaar. De jonge generatie was goed vertegenwoordigd: 40 procent van de deelnemers was jonger dan 35 jaar. Want gesprekken over de toekomst, voeren we met de toekomst.

Gedragen beleid, Ministerie van Natuur, Landbouw en Voedselkwaliteit
Gedragen beleid, Ministerie van Natuur, Landbouw en Voedselkwaliteit

Anders dan anders

Het programma was anders dan anders en daarmee effectief. In plaats van een plenaire opening namen de deelnemers bij binnenkomst plaats aan ronde tafels, waar zij meteen met elkaar zélf in gesprek konden gaan. We ontwikkelden een seizoensprogramma, waarbij iedere plek op het terrein een ander seizoen en thema vertegenwoordigde. Waar de lente-elementen luchtiger en energieker waren, boden de herfst-elementen inhoudelijke verdieping. In plaats van keynote speakers kozen we voor keynote listeners, die tijdens de dagsluiting deelden wat ze hadden gehoord en geleerd. Een theatervoorstelling gaf de verschillende belangen kleur en vormde zo een katalysator voor diepgaande gesprekken over (h)erkenning. Met 10 minuten wandeltijd tussen programma-elementen en een anderhalf uur durende lunch, was er genoeg tijd en ruimte voor daar waar het om draaide: dialoog. We sloten de dag af met een prikkelend gedicht van De Muze van Suze. 

Fundament voor samenwerking

Het doel was om het gesprek tussen alle partijen niet één dag, maar voortdurend te voeren. Dat is gelukt. Deelnemers verlieten de dag geïnspireerd en het gat tussen beleidsmakers en boeren voelt naar eigen zeggen stukken kleiner. De netwerken zijn die dag met elkaar versmolten, wat de drempel om elkaar op te zoeken lager maakt. Het fundament voor langdurige samenwerking is gelegd. De 2023 editie was zo’n succes, dat we het programma in 2024 samen met het ministerie naar een nog hoger niveau tillen. 

Gedragen beleid, Ministerie van Natuur, Landbouw en Voedselkwaliteit
Video afspelen over Boven het maaiveld

“We stonden voor een gelaagde, politiek gevoelige uitdaging die Frisse Blikken niet alleen doorgrondde, maar ook doortastend aanvloog. De samenwerking leidde tot een evenement dat ons daadwerkelijk heeft gebracht wat we zochten: echte verbinding met de mensen mét en vóór wie wij beleid maken.”

Opdrachtgever Ministerie van LNV

In het kort 🧺

In het kort 🧺

De frisse blik van...

Pre- en onboarding programma Nestlé

Een fris leertraject binnen Greenchoice

Van complex verhaal naar inspirerend narratief

Stef Beentjes

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Achtergrond: phD in Human Resource Management en Organizational Behavior. Master Arbeids- en Organisatiepsychologie

Mijn verborgen talent is… Sportgerelateerde vragen in een pubquiz beantwoorden.

Met dit nummer begint mijn weekend: Tash Sultana – Jungle

Als ik later groot ben dan… Heb ik een bedrijf dat mensen helpt om hun leven leuker te maken.

Gerben Tolkamp
Slide 3 Heading
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here
Vorige slide
Volgende slide
Ontvang ons gratis stappenplan
Met dit stappenplan helpen wij je op weg naar creatieve en impactvolle communicatie. Zodat jouw strategische boodschap resulteert in actie.