Lerende organisatie

In een wereld waar verandering de enige constante is, is wendbaarheid essentieel om ook op de lange termijn succesvol te zijn. Een lerende organisatie biedt die wendbaarheid. Tegelijkertijd is het een moeilijk grijpbaar concept. Wij brengen daar verandering in! 

Wat is een lerende organisatie?

Een lerende organisatie is een organisatie die leren faciliteert en stimuleert onder al haar medewerkers. Daardoor is de organisatie in staat om zichzelf continu te transformeren om zo haar strategische doelstellingen te behalen. 

Er is geen vaste formule om een lerende organisatie te worden. Wij kijken onder andere naar het leiderschap, de ingerichte leerprocessen en het leerklimaat van jouw organisatie. Hoe kunnen we managers stimuleren om het goede voorbeeld te geven? Zijn er voldoende processen ingericht om kennis op te doen of te experimenteren? Hoe creëer je een veilige omgeving waarin mensen fouten durven te maken?

Lerende organisatie

Kenmerken van een lerende organisatie

Uit de wetenschap blijkt dat het zijn van een lerende organisatie talloze voordelen heeft, zowel voor medewerkers als de organisatie zelf. We hebben ze hieronder voor je opgesomd:  

Voordelen werknemers

Voordelen werkgevers

De lerende organisatie in de praktijk

Het worden van een lerende organisatie is maatwerk. Onderstaande voorbeelden laten zien hoe de weg daar naartoe eruit kan zien.

EEN GROTE NEDERLANDSE BANK

De lerende mindset stimuleren

Een grote Nederlandse bank wilde de lerende mindset van haar medewerkers stimuleren. Daarvoor waren al verschillende middelen ontwikkeld. Toch wilde het maar niet landen in de organisatie. En dan? 

Maatwerk als lerende organisatie EN MEER...

Analysis Paralysis

Hoe vergroot je de kennis en kunde van HR Professionals op het gebied van fact based decision making? Onze Game Studio ontwikkelende Analysis Paralysis, een serious game dat het gesprek over fact based decision making meteen op gang brengt. 

Serious gaming, lerende organisatie
Kristy Muijen

Benieuwd naar onze frisse blik?

Ben je benieuwd hoe we jou kunnen helpen? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons!

Lerend leiderschap

Leiderschap hecht belang aan leren, richt de organisatie in met de nodigde leerprocessen en draagt bij aan het leerklimaat in de organisatie.

Leerprocessen

Processen worden geïmplementeerd om nieuwe kennis te verzamelen, problemen te ontdekken, te experimenteren, te reflecteren en kennis te delen.

Leerklimaat

Een leerklimaat wordt gecreëerd dat psychologisch veilig, open en divers is, waarin autonomie bestaan, feedback wordt gegeven en groei mindset wordt gestimuleerd.

In contact met de buitenwereld

De organisatie staat in contact met de buitenwereld. Het creëert randvoorwaarden en geeft richting. Ook wordt er geleerd van klanten, andere organisaties en het ecosysteem.

Achtergrond: phD in Human Resource Management en Organizational Behavior. Master Arbeids- en Organisatiepsychologie

Mijn verborgen talent is… Sportgerelateerde vragen in een pubquiz beantwoorden.

Met dit nummer begint mijn weekend: Tash Sultana – Jungle

Als ik later groot ben dan… Heb ik een bedrijf dat mensen helpt om hun leven leuker te maken.

Gerben Tolkamp
Slide 3 Heading
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here
Vorige slide
Volgende slide
Ontvang ons gratis stappenplan
Met dit stappenplan helpen wij je op weg naar creatieve en impactvolle communicatie. Zodat jouw strategische boodschap resulteert in actie.