Wat maakt het lanceren van een strategie succesvol? Hoe zorg je ervoor dat mensen het niet alleen snappen maar ook voelen? Wat moet je doen om ervoor te zorgen dat mensen erover gaan praten en het gaan toepassen?
Mijn collega Moniek schreef er eerder al over. Een strategie verhaal dat continue wordt herhaald op verschillende niveaus is interessanter, effectiever en blijft beter hangen. In deze blog schrijven we hoe je dit verder kunt versterken door je mensen ook nog eens met het verhaal te laten spelen.
Wanneer je jouw strategie presenteert is het natuurlijk mooiste als mensen het uit je handen trekken en ermee aan de slag gaan. Je wilt dat ze de strategie gaan verkennen, ermee experimenteren en zichzelf eraan verbinden. Serious games en speelse oplossingen zijn hiervoor uitermate geschikt en worden hiervoor steeds vaker ingezet.
Spelen biedt jouw mensen de kans om verschillende aspecten van de strategie te verkennen. Het laat hen experimenteren met nieuwe onderdelen en ervaren wat de toegevoegde waarde is. Door speelse incentives in te zetten, stimuleren we ook actie.
Zo wilde Essent graag een unieke manier om de nieuwe strategie van het moederbedrijf EON over te brengen. Het bevatte enorm veel informatie en interessante perspectieven. Daarom ontwikkelden we een speelse strategie-safari. Deze interactieve podcast gaf luisteraars de mogelijkheid om die aspecten van de strategie te verkennen die zij interessant vinden. De één luisterde naar de ervaringen van een collega, de ander naar het verhaal van de directeur van voetbalclub PSV.
Jouw mensen laten kiezen is spannend, want dat betekent ook dat ze bepaalde aspecten niet ontvangen. Wij zien dat juist als een kracht, want dat wat is gekozen, wordt extra goed opgenomen. Met de juiste mix aan content zorgen we ervoor dat de kern altijd overkomt.
Op het niveau van voelen kan spelen helpen om mensen echt te laten ervaren wat de strategie voor hen betekent, en wat het van hen vraagt in verandering.
Hoe laten we onze mensen echt voelen waar de energietransitie over gaat en wat dit voor ons bedrijf betekent? Dat is was de vraag van Eneco voor wie wij de energietransitie simuleren in een spel van één dag. Deelnemers nemen perspectieven aan van energieleveranciers, eindgebruikers of de overheid. Ze ervaren niet alleen de belangrijkste dynamieken van de energietransitie, maar ervaren ook dat de organisatie een periode van verkenning en verandering tegemoet gaat. Deelnemers kunnen hier alvast aan proeven, en voor zichzelf vaststellen hoe zij daarin mee kunnen gaan.
Uiteindelijk wil je dat informatie over een nieuwe koers binnen de organisatie ook aanzet tot ander gedrag. Je wilt natuurlijk dat mensen erover gaan praten en de strategie in praktijk brengen. Door het inzetten van speelse incentives zoals interessante challenges, positieve feedback, en beloningen maken we speelse campagnes, ook wel gamification genoemd.
Zo vroeg Vattenfall een manier om de nieuwe cultuurwaarden echt tastbaar te maken. Voor hen ontwikkelder we een platform waarop medewerkers voorbeelden delen van collega’s die handelen naar de vernieuwde cultuur en strategie. Anderen kunnen stemmen voor het strategie- en cultuuraspect dat zij hierbij vinden horen. Met de activiteiten in de app verdienen deelnemers punten die ze gebruiken om hun eigen fictieve wereld in één generatie fossielvrij te maken, wat een belangrijke pijler is van de strategie. Door praktijkvoorbeelden te delen, ontstaat er een gesprek over de nieuwe strategie in de praktijk.
Succesvolle strategie activatie bereik je doordat jouw mensen de strategie begrijpen, ze de kansen en uitdagingen voelen en gemotiveerd worden om hiermee aan de slag te gaan.
Denk eens na over jouw komende communicatie-uitdaging. Zijn er verschillende perspectieven in het verhaal die je op een speelse manier kunt laten verkennen? Zijn er uitdagingen in de strategie waar jouw mensen mee mogen experimenteren in een spel? Of kan je ze met een speelse campagne aan het werk zetten? Kom je er niet uit of zoek je meer inspiratie? Laat het ons weten en we denken graag met je mee.
In de afgelopen jaren hebben we organisaties op verschillende manieren geholpen met hun strategie activatie. Van events tot complete communicatiecampagnes.
Hoi, ik ben Maarten! Heb je een vraag over serious games, speelse oplossingen of strategie activatie? Ik denk graag met je mee.
Bedrijfspand de Pionier
Grebbeberglaan 15
3527 VX Utrecht
Het Klokgebouw
Klokgebouw 210
5617 AC Eindhoven
Achtergrond: phD in Human Resource Management en Organizational Behavior. Master Arbeids- en Organisatiepsychologie
Mijn verborgen talent is… Sportgerelateerde vragen in een pubquiz beantwoorden.
Met dit nummer begint mijn weekend: Tash Sultana – Jungle
Als ik later groot ben dan… Heb ik een bedrijf dat mensen helpt om hun leven leuker te maken.