Laat je mensen spelen met je strategie

Wat maakt het lanceren van een strategie succesvol? Hoe zorg je ervoor dat mensen het niet alleen snappen maar ook voelen? Wat moet je doen om ervoor te zorgen dat mensen erover gaan praten en het gaan toepassen?

Mijn collega Moniek schreef er eerder al over. Een strategie verhaal dat continue wordt herhaald op verschillende niveaus is interessanter, effectiever en blijft beter hangen. In deze blog schrijven we hoe je dit verder kunt versterken door je mensen ook nog eens met het verhaal te laten spelen.

Een speelse oplossing om te ‘snappen’

Zo wilde Essent graag een unieke manier om de nieuwe strategie van het moederbedrijf EON over te brengen. Het bevatte enorm veel informatie en interessante perspectieven. Daarom ontwikkelden we een speelse strategie-safari. Deze interactieve podcast gaf luisteraars de mogelijkheid om die aspecten van de strategie te verkennen die zij interessant vinden. De één luisterde naar de ervaringen van een collega, de ander naar het verhaal van de directeur van voetbalclub PSV.

Jouw mensen laten kiezen is spannend, want dat betekent ook dat ze bepaalde aspecten niet ontvangen. Wij zien dat juist als een kracht, want dat wat is gekozen, wordt extra goed opgenomen. Met de juiste mix aan content zorgen we ervoor dat de kern altijd overkomt.

Serious games om te ‘voelen’

Op het niveau van voelen kan spelen helpen om mensen echt te laten ervaren wat de strategie voor hen betekent, en wat het van hen vraagt in verandering.

Hoe laten we onze mensen echt voelen waar de energietransitie over gaat en wat dit voor ons bedrijf betekent? Dat is was de vraag van Eneco voor wie  wij de energietransitie simuleren in een spel van één dag. Deelnemers nemen perspectieven aan van energieleveranciers, eindgebruikers of de overheid. Ze ervaren niet alleen de belangrijkste dynamieken van de energietransitie, maar ervaren ook dat de organisatie een periode van verkenning en verandering tegemoet gaat. Deelnemers kunnen hier alvast aan proeven, en voor zichzelf vaststellen hoe zij daarin mee kunnen gaan.

Game strategie activatie

Speelse oplossing om te ‘doen’

Uiteindelijk  wil je dat informatie over een nieuwe koers binnen de organisatie ook aanzet tot ander gedrag. Je wilt natuurlijk dat mensen erover gaan praten en de strategie in praktijk brengen. Door het inzetten van speelse incentives zoals interessante challenges, positieve feedback, en beloningen maken we speelse campagnes, ook wel gamification genoemd.

Zo vroeg Vattenfall een manier om de nieuwe cultuurwaarden echt tastbaar te maken. Voor hen ontwikkelder we een platform waarop medewerkers voorbeelden delen van collega’s die handelen naar de vernieuwde cultuur en strategie. Anderen kunnen stemmen voor het strategie- en cultuuraspect dat zij hierbij vinden horen. Met de activiteiten in de app verdienen deelnemers punten die ze gebruiken om hun eigen fictieve wereld in één generatie fossielvrij te maken, wat een belangrijke pijler is van de strategie. Door praktijkvoorbeelden te delen, ontstaat er een gesprek over de nieuwe strategie in de praktijk.

De kracht van spelen in strategie activatie

Succesvolle strategie activatie bereik je doordat jouw mensen de strategie begrijpen, ze de kansen en uitdagingen voelen en gemotiveerd worden om hiermee aan de slag te gaan.

Denk eens na over jouw komende communicatie-uitdaging. Zijn er verschillende perspectieven in het verhaal die je op een speelse manier kunt laten verkennen? Zijn er uitdagingen in de strategie waar jouw mensen mee mogen experimenteren in een spel? Of kan je ze met een speelse campagne aan het werk zetten? Kom je er niet uit of zoek je meer inspiratie? Laat het ons weten en we denken graag met je mee.

Meer lezen?

In de afgelopen jaren hebben we organisaties op verschillende manieren geholpen met hun strategie activatie. Van events tot complete communicatiecampagnes. 

Strategie activatie: een interactieve podcast

Medewerkers betrekken bij de nieuwe strategie

Strategie activatie: van papier naar actie

Maarten Molenaar

Neem contact op

Hoi, ik ben Maarten! Heb je een vraag over serious games, speelse oplossingen of strategie activatie? Ik denk graag met je mee. 

Achtergrond: phD in Human Resource Management en Organizational Behavior. Master Arbeids- en Organisatiepsychologie

Mijn verborgen talent is… Sportgerelateerde vragen in een pubquiz beantwoorden.

Met dit nummer begint mijn weekend: Tash Sultana – Jungle

Als ik later groot ben dan… Heb ik een bedrijf dat mensen helpt om hun leven leuker te maken.

Gerben Tolkamp
Slide 3 Heading
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here
Previous slide
Next slide
Ontvang ons gratis stappenplan
Met dit stappenplan helpen wij je op weg naar creatieve en impactvolle communicatie. Zodat jouw strategische boodschap resulteert in actie.