Een frisse blik op leiderschap

Milou is projectmanager bij de Learning Studio en houdt zich graag bezig met leiderschap. Lees verder om te ontdekken hoe zij zich ontwikkelt en haar kennis over leiderschap inzet binnen projecten vanuit Frisse Blikken.

Wat betekent leiderschap voor jou?

Voor mij is leiderschap dat je erachter komt wie je zelf bent. Dus dat je leeft naar de dingen die je echt belangrijk vindt en waar je energie van krijgt. Ik interpreteer leiderschap eigenlijk op twee manieren: je hebt persoonlijk leiderschap en je hebt leiderschap waarbij we meteen denken aan bijvoorbeeld een CEO van een bedrijf. Dan is diegene in een functie waarbij hij of zij leiding geeft aan een (grote) groep mensen. Dat is de tweedeling die ik zie, maar in de kern komt het er allemaal op neer dat je vanuit jouw waarde jezelf of andere mensen in beweging krijgt. Voor mij is persoonlijk leiderschap echt het leren kennen van jezelf en ontdekken wat jij wil en dat pad gaan volgen. 

Waarom is leiderschap voor jou belangrijk?

Voor mij staat persoonlijk leiderschap aan de basis van mijn geluk. Want als ik weet waar ik gelukkig van word en dat naleef, ben ik een gelukkiger mens. Als ik voor mijzelf naar mijn persoonlijk leiderschap kijk, weet ik steeds beter wie ik ben, wat ik wil en waar ik blij van word. Hier baseer ik steeds meer mijn keuzes op, al lukt dat helaas nog steeds niet altijd ūüėČ Ik ben er wel van overtuigd dat wat jou gelukkig maakt en waar je energie van krijgt met de tijd kan veranderen, dus het blijft een continue zoektocht.¬†

Wanneer ben je je meer gaan verdiepen in persoonlijk leiderschap?

Vanaf jongs af aan ben ik ge√Įnteresseerd geweest in hoe mensen denken en waarom ze doen wat ze doen. Dit is ook de reden geweest dat ik psychologie ben gaan studeren. Ik denk dat door alle dingen die ik naast mijn studie heb gedaan, persoonlijke ontwikkeling een steeds belangrijkere rol kreeg. Ik vond het heel interessant om te ontdekken waarom ik bepaalde dingen op een bepaalde manier deed. Zo merkte ik dat veel van mijn gedrag voortkomt uit mijn opvoeding. Ik sta achter de normen en waarden die ik heb meegekregen van mijn ouders, maar ik realiseerde me ook dat ik naar sommige dingen anders kijk dan zij. En dat mag! In mijn master heb ik stage gelopen aan de Universiteit Utrecht, waarbij ik een half jaar als trainer van het vak ‚ÄėProfessionele Gespreksvaardigheden‚Äô voor de groep heb gestaan. Tijdens intervisiemomenten met mijn stagegenoten werden we continu uitgedaagd om te reflecteren op onszelf. In die tijd ben ik echt meer de diepte ingegaan op het gebied van persoonlijke ontwikkeling (en dus leiderschap).¬†

Heb je op basis van je persoonlijke ontwikkeling ook bepaalde keuzes in je carrière gemaakt?

Jazeker! Ik kom uit een omgeving waar de verwachtingen hoog liggen en waar iedereen bij grote corporates wil werken. Ik had ook in mijn hoofd dat ik dat wilde gaan doen, totdat ik door coaching gesprekken en mijn eigen reflecties erachter kwam dat zo’n omgeving helemaal niet bij mij past en dat ik daar niet gelukkig van zou worden. Dan is het ook een persoonlijk leiderschapsproces om dat uiteindelijk te laten gaan en ervoor te kiezen waar je echt blij van wordt. Ik ben toen eerst bij een klein uitzendbureau dat studenten bij grote bedrijven plaatst gaan werken. Hier zou ik als junior accountmanager aan de slag gaan, maar gedurende mijn werk kwam ik erachter dat target gedreven werken niet bij mij past. Het was ons doel om studenten te laten passen bij de organisaties waar wij mee samenwerkten, maar ik voelde destijds heel erg die druk om elke week mijn target te halen. Hier kreeg ik geen energie van. En omdat het mij geen geluk opbracht ben ik verder gaan zoeken naar andere bedrijven. 

Ik heb in mijn studententijd in de studenten community van Frisse Blikken gezeten en toen vond ik het al een heel erg gaaf bedrijf. Op dat moment was ik onzeker over mezelf en het feit of ik wel aangenomen zou worden. Het is voor mij dan ook een belangrijk persoonlijk ontwikkelingsproces geweest om sterker in mijn schoenen te gaan staan, door bepaalde overtuigingen aan te kijken en af en toe ook gewoon uit mijn comfort zone te stappen. Met als resultaat dat ik nu al anderhalf jaar werk bij Frisse Blikken en helemaal mijn plek heb gevonden in de Learning Studio!  

Op welke manier komt leiderschap terug binnen de Learning Studio?

Ook binnen de Learning Studio zetten we leiderschap in op verschillende manieren. Ik doe enerzijds een project waar ik programmamanager ben van het traineeship van een grote bank. Daar gaat het echt om trainees die zichzelf beter leren kennen met behulp  van ons programma, om uiteindelijk een professional binnen de bank te worden vanuit hun authentieke zelf. Daarnaast houd ik mij bezig met een leiderschapsprogramma voor een grote detacheerder, waarbij de top 50 van het hele bedrijf anderhalf jaar lang maandelijks een evenement hebben om deze groep managers naar de toekomstige leiders te ontwikkelen. We ontwerpen, ontwikkelen en faciliteren dus meerdere leiderschapsprogramma’s en persoonlijk leiderschapsprogramma’s voor bijvoorbeeld young professionals.

Hoe zet jij jouw kennis over leiderschap in bij Frisse Blikken?

Hier draagt mijn achtergrond in Arbeids- en Organisatiepsychologie natuurlijk aan bij. Tijdens mijn studie heb ik veel theoretische kennis opgedaan over verschillende soorten leiderschap en hoe een organisatie in elkaar steekt. Ik merk steeds meer dat ik die kennis toepas, bijvoorbeeld bij het opzetten van dat leiderschapsprogramma waar ik over vertelde. We vinden het als team belangrijk om bij het ontwerpen van een programma ook een theoretische onderbouwing te gebruiken. Zo gebruiken we bijvoorbeeld de Taxonomie van Bloom om leerdoelen op te stellen en de leercyclus van Kolb om onze programma’s op te bouwen.

Milou Ellenbroek
‚ÄĚMijn droom is om ooit mijn eigen training- en coaching bureau op te zetten. Het lijkt me heel mooi om mensen op die manier te kunnen helpen.‚ÄĚ

Milou
Projectmanager Learning Studio

Wat is jouw droom op het gebied van leiderschap en wat is jouw rol daarbinnen?

Mijn droom is om ooit mijn eigen training- en coaching bureau op te zetten. Het lijkt me heel mooi om mensen op die manier te kunnen helpen. Ik heb vorig jaar een coaching opleiding gedaan en het werd mij meteen duidelijk dat ik enorm veel energie krijg van het coachen van iemand. Ik vind het heel erg leuk om met name young professionals te kunnen helpen, door hen een spiegel voor te houden en kritische vragen te stellen. Dit resulteerde in nieuwe (zelf)inzichten, wat hen meer zelfvertrouwen bracht om bijvoorbeeld de arbeidsmarkt te betreden. 

Anderzijds lijkt het mij ook heel erg leuk om teams te helpen. Ik denk dat er heel veel ineffectieve teams zijn die hulp kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in het bouwen van een sterk fundament waarin de teamleden elkaar vertrouwen en constructieve gesprekken kunnen voeren. Het liefst zou ik dit later allemaal willen doen vanuit mijn coachingsruimte aan huis, waarbij ik woon aan een bosrand. Zodat we deze waardevolle gesprekken ook wandelend in de natuur kunnen voeren!

Het is voor mij belangrijk om eerst veel werkervaring in het Learning & Development vakgebied op te doen, zodat ik veel verschillende bedrijven zie en ook op het gebied van leren en ontwikkelen veel kennis opdoe. In de afgelopen anderhalf jaar in de Learning Studio heb ik al veel verschillende projecten mogen doen en dit hoop ik de komende anderhalf jaar ook nog te mogen doen. Daarnaast coach ik altijd een stagiair, dus op die manier blijf ik ook met het coachen verbonden en kan ik die skills blijven ontwikkelen. 

Heb je een inspirerende quote, video, boek of artikel die bij dit onderwerp past?

Bij een boek over leiderschap moest ik gelijk denken aan het boek ‚ÄėDe vijf frustraties van teamwork‚Äô van Patrick Lencioni. Het leest super makkelijk weg, omdat het heel verhalend is geschreven. In het boek behandelt hij een piramide die op elk team uit elke organisatie toepasbaar is. Dit boek heeft mij veel inzichten gegeven en mijn visie op leiderschap meer gevormd. De eerste laag is vertrouwen en de vijfde laag is resultaatgerichtheid. Als er geen vertrouwen is zal je dus nooit de gewenste resultaten bereiken! verbonden en kan ik die skills blijven ontwikkelen.¬†

Welk voorwerp symboliseert voor jou leiderschap?

Ik zag hier op kantoor een Rubik’s Cube liggen en die vind ik eigenlijk wel mooi passen! Voor mij wordt er bij goed leiderschap gekeken naar de groep en wat voor soort leiderschap zij nodig hebben. Kijkend naar een Rubik’s Cube moet je veel dingen proberen om uiteindelijk tot een gewenste uitgangspositie te komen (één kleur op één vlak). Zo zie ik dit ook met leiderschap: kies een strategie, ga ervoor en blijf tweaken en aanpassen om tot het gewenste resultaat (leiderschap dat past bij jouw doelgroep) te komen! 

Meer weten?

Ben je benieuwd hoe we onze frisse blik op leren en ontwikkelen toepassen in ons werk? Bekijk dan één van de projecten hieronder. 

CBS: de transformatie naar een lerende organisatie

Innovatie ecosysteem

Conflictpreventie game

Activatiecampagne: het goede gesprek

Community building: women’s network Benelux

Achtergrond: phD in Human Resource Management en Organizational Behavior. Master Arbeids- en Organisatiepsychologie

Mijn verborgen talent is… Sportgerelateerde vragen in een pubquiz beantwoorden.

Met dit nummer begint mijn weekend: Tash Sultana ‚Äď Jungle

Als ik later groot ben dan… Heb ik een bedrijf dat mensen helpt om hun leven leuker te maken.

Gerben Tolkamp
Slide 3 Heading
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here
Vorige slide
Volgende slide
Ontvang ons gratis stappenplan
Met dit stappenplan helpen wij je op weg naar creatieve en impactvolle communicatie. Zodat jouw strategische boodschap resulteert in actie.