Speelse gespreksstarter over de toekomst van het energienet

Speelse gespreksstarter over de toekomst van het energienet

De uitdaging

Hoe stimuleren we dat medewerkers en partners van TenneT samen gaan nadenken over de toekomst van het energienetwerk?

De toekomst van het energienetwerk is onzeker. Voor TenneT ontwikkelden we een speelse gespreksstarter die helpt om complexe vraagstukken bespreekbaar te maken en om samen te werken aan een toekomstbestendig netwerk.

Onze frisse blik

Een speelse gespreksstarter

De toekomst van het energienetwerk is onzeker en de uitdagingen zijn complex. Juist daarom is het zo belangrijk dat medewerkers en partners van TenneT in gesprek blijven gaan en samen nadenken over de energietransitie. De eerste stap hierin is het ontwikkelen van een (speelse) gespreksstarter die aanzet tot discussies over de toekomst en leidt leiden tot concrete afspraken over innovatieve samenwerking.

Rechterhersenhelft denken

Samen met TenneT ontwikkelden we Unpaved: een game die het gesprek over de toekomst van het energienetwerk op een creatieve manier op gang brengt. Unpaved stimuleert rechterhersenhelft-denken. We helpen spelers om los te komen van bestaande denkpatronen en nieuwe oplossingen te bedenken voor de uitdagingen van morgen.

Unpaved: het pad naar de toekomst

Spelers brainstormen met behulp van visuele hexagonale tegels over passende acties en oplossingen voor de uitdagingen die op tafel liggen.  We weten niet precies hoe de toekomst eruitziet. Door tegels te leggen, creëren spelers een eigen pad naar de toekomst. Samen bedenken ze oplossingen en wordt de toekomst stukje bij beetje zichtbaar en “paved”.

Spelers vertellen dat Unpaved de ideale tool is om het gesprek over de toekomst te beginnen en te voeren. Het spel leent zich voor verschillende doelen en kan eenvoudig worden aangepast aan diverse sessies en doelgroepen.

"Unpaved is een gespreksstarter, een katalysator voor verandering en een blik in de toekomst zoals de spelers die voor ogen hebben."

Assia Sand, opdrachtgever TenneT

In het kort 🧺

De frisse blik van...

Strategie activatie: online escape room

Analysis Paralysis: HR analytics game

Digitale transformatie ervaren: zo krijg je iedereen aan boord

Katie van Stiphout

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Digitale transformatie ervaren: zo krijg je iedereen aan boord

Digitale transformatie ervaren: zo krijg je iedereen aan boord

De uitdaging

Hoe zorgen we ervoor dat medewerkers écht de meerwaarde voelen van de transitie naar een nieuwe informatievoorziening?

Veel gemeentemedewerkers zijn nog terughoudend om de transitie te omarmen. Hoe kunnen we hen overtuigen van de voordelen en hun enthousiasme aanwakkeren? 

Onze frisse blik

Common Ground: een digitale transformatie

Gemeenten en andere overheidsonderdelen hebben behoefte aan een moderne en gezamenlijke informatievoorziening om data uit te wisselen. Dit resulteert in snellere, efficiëntere en klantgerichtere dienstverlening.   

Common Ground is een aanpak vanuit de overheid die deze transitie mogelijk maakt. Het doel? Alle onderdelen van de overheid, inclusief gemeentes, laten werken volgens dezelfde uitgangspunten. 

Onbekend maakt onbemind

Hoewel Common Ground veel voordelen biedt, worden deze uitgangspunten nog niet breed omarmd binnen Nederlandse gemeenten. Vaak wordt het als ingewikkeld en tijdrovend gezien. Geen wonder: onbekend maakt onbemind. Gemeente Tilburg schakelde ons in om medewerkers de meerwaarde van deze aanpak te laten ervaren.   

Een serious game over Common Ground

Onze Game Studio ontwikkelde een pakkende metafoor om het concept van Common Ground helder en toegankelijk te maken. Op basis hiervan ontwikkelden we een bordspel van 90 minuten, waarin medewerkers op een speelse manier de drie grootste voordelen van Common Ground ervaren. Het resultaat? Medewerkers die niet alleen begrijpen wat Common Ground inhoudt, maar ook enthousiast zijn om bij te dragen aan deze transformatie. 

Bekijk de introductievideo

Video afspelen

"Kan ik het na de zomer nog eens spelen? Ik wil het graag opnieuw proberen met een ander team!"

Medewerker Kramp

In het kort 🧺

De frisse blik van...

Safety game: in gesprek over veiligheid

Activatiecampagne: het goede gesprek

Community building: women’s network Benelux

Noor Aberle

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Serious games in verandertrajecten

Serious games in verandertrajecten

Wanneer heb je voor het laatst echt moeten veranderen in hoe je je werk doet? Wat vroeg dit van je? Was het duidelijk waarom je dat moest doen? En met wie? Wanneer was het klaar?

Verandering: de dagelijkse realiteit

Verandering lijkt de status quo in veel organisaties. Maatschappelijke en technologische ontwikkelingen dwingen organisaties om te blijven vernieuwen. Soms met kleine aanpassingen, maar steeds vaker met grote, ingrijpende transformaties. En veranderen is mensenwerk. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw mensen die verandering begrijpen, zich er onderdeel van voelen en daadwerkelijk hun gedrag aanpassen?

De kracht van serious games in verandertrajecten

Om deze uitdaging aan te pakken, zoeken steeds meer organisaties naar manieren om hun mensen te laten ‘stagelopen in de toekomst’. Serious games zijn hierbij een krachtig instrument. Ze simuleren niet alleen de nieuwe situatie, maar ook de dynamiek die daarbij komt kijken. Games laten mensen nieuwe structuren en ketens verkennen, of experimenteren met nieuwe samenwerkingsvormen.

Serious games tijdens verandertrajecten

Een succesverhaal: de digitale transformatie bij Nationale Nederlanden

Een nieuwe werkwijze introduceren

Een perfect voorbeeld hiervan is de digitale transformatie bij Nationale Nederlanden (NN). Hun Group-IT stond voor de uitdaging om een nieuwe product-gedreven werkwijze te introduceren. De digitale transformatie vereist dat NN flexibel inspeelt op veranderingen in hun online dienstverlening zonder de infrastructuur te destabiliseren. De agile werkwijze werd ingevoerd, met nieuwe rollen, structuren en verantwoordelijkheden. Maar hoe zorg je ervoor dat 500 medewerkers deze verandering echt begrijpen en omarmen?

Om deze verandering te laten slagen, moeten medewerkers de werkwijze begrijpen en doorleven wat dit van hen vraagt in houding en gedrag. We ontwikkelden een programma met drie op maat gemaakte spelinterventies. Een overkoepelend thema en verhaallijn, afgestemd op de doelgroep, zorgt ervoor dat deze interventies als één leerreis aanvoelen voor de deelnemers.

De eerste stap: begrip creëren

We begonnen met een digitale ‘pre-game’ die medewerkers op een interactieve manier liet kennismaken met de nieuwe werkwijze. Ze werden uitgedaagd om een verstoorde IT-applicatie te herstellen, zonder dat klanten of andere systemen daar hinder van ondervonden. Met vallen en opstaan ervaren ze wat product-gedreven werken kan betekenen voor henzelf en de organisatie. 

Ervaren wat nodig is om te veranderen

Daarna was het tijd om te voelen wat er nodig is in houding en gedrag om succesvol mee te kunnen doen in deze transformatie. Deelnemers speelden in teamverband een fysieke samenwerkingsgame, waarbij ze een architectuur moesten ontwikkelen met beperkte tijd en middelen. Door het toepassen van de juiste vaardigheden (zoals klantgericht werken, luisteren, effectief communiceren en prioriteren) ontdekten ze verborgen valkuilen in deze opdracht. Ervaren spelleiders begeleidden de teams en hielpen hen te reflecteren op hun keuzes, zodat ze deze inzichten konden meenemen naar hun dagelijkse werk.

Reflectie als onderdeel van verandering

Verandering top of mind houden is een uitdaging voor veel organisaties, ook voor NN. Met een afsluitende interventie zorgden we ervoor dat er ook tijdens het werk wordt gereflecteerd op de kansen en uitdagingen van deze werkwijze. We introduceerden een speelse discussietool, die tijdens teambijeenkomsten gespeeld kan worden. Prikkelende vragen stimuleren deelnemers om ervaringen en uitdagingen te delen en het gesprek te blijven voeren. 

Leren door te spelen

Dit drieluik van speelse interventies illustreert hoe je jouw mensen kunt laten exploreren en experimenteren met de verandering die je voor ogen hebt. Door hen te laten spelen, vertel je ze niet alleen over de verandering, maar ook voelen. Net zoals een piloot traint in een simulator, kunnen jouw mensen trainen met een serious game.

Welke verandering staat jouw organisatie te wachten? En waar wil je jouw mensen nu al mee laten kennismaken? Wil je verkennen serious games kunt inzetten tijdens verandertrajecten? Laat het ons weten!

Bekijk onze projecten

In de afgelopen jaren hebben we organisaties op verschillende manieren geholpen tijdens de digitale transformatie. Bekijk bijvoorbeeld één van de projecten hieronder. 

Implementatie nieuw HR systeem

Een fris leertraject binnen Greenchoice

Digitale transformatie

Maarten Molenaar

Neem contact op

Hoi, ik ben Maarten! Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Hoe verhoudt jouw organisatie zich tot de digitale transformatie?

Hoe verhoudt jouw organisatie zich tot de digitale transformatie?

Digitale transformatie is inmiddels een term dat gekaapt is door alles en iedereen. Het ligt in het verlengde van andere buzzwoorden als digitalisering, digitize, digitalising en misschien wel AI. Maar wat betekent het nu echt? En, als je het al weet, hoe speel je hier op in als organisatie? Als Frisse Blikken ondersteunen we opdrachtgevers bij dit type transformaties.

Wat is de digitale transformatie?

Een digitale transformatie – niet te verwarren met digitaliseren – doe je niet, maar je kunt er wel op inspelen. Waar digitalisering draait om het omzetten van informatie naar een digitale vorm (in feite nullen en enen), gaat digitale transformatie veel verder. Het betekent dat je je hele business model opnieuw vormgeeft met behulp van technologie.

In een dergelijke digitale transformatie komen veel ontwikkelingen samen. Hoe je je hiertoe verhoudt noemen we de vierde industriële revolutie, ofwel Industrie 4.0.

Uitdagingen van de digitale transformatie

De mogelijkheden van Industrie 4.0 zijn groot, maar de uitdagingen ook. Mede omdat het vaak niet alleen om de techniek gaat, maar om de collega’s die de techniek en digitale middelen moeten gebruiken en omarmen. Binnen Frisse Blikken zien we dat twee uitdagingen worden onderschat:

Balans tussen "running the business" en "changing the business"

Bij een organisatieverandering maken we onderscheid tussen het draaiende houden van de dagelijkse operatie—running the business—en het doorvoeren van strategische veranderingen—changing the business. Een digitale transformatie vraagt om die laatste focus. Toch zien we dat de dagelijkse bedrijfsvoering vaak 80-90% van de tijd en middelen opslokt. Hierdoor blijft er weinig ruimte over voor de strategische veranderingen die nodig zijn om echt te transformeren.

Gedragsverandering

Digitale transformatie draait niet alleen om technologie, maar vooral om de mensen die deze technologie gaan gebruiken. Het zit in onze natuur om vast te houden aan vaste patronen en routines. Het doorbreken hiervan gaat niet over één nacht ijs. Vaak willen organisaties sneller veranderen dan medewerkers aankunnen. Wij geloven dat een succesvolle transformatie meer vraagt dan alleen de implementatie van nieuwe systemen. Het gaat om duurzame gedragsverandering.

Gedragsverandering

Act yourself in a new way of thinking

Een verandering is voor iedereen anders, ook voor jouw mensen. Om iedere medewerker mee te nemen in het veranderproces, maken wij vaak gebruik van het ADKAR-model:

Awareness

Bewustzijn vergroten van behoefte om te veranderen.

Desire

Het verlangen stimuleren om de verandering te ondersteunen.

Knowledge

De kennis verschaffen die nodig is om te veranderen.

Ability

De vaardigheden ontwikkelen om de verandering door te voeren.

Reinforcement

De verandering versterken om deze duurzaam te maken.

Als Frisse Blikken ondersteunen we in alle fasen. Een voorbeeld? (1) We communiceren samen met jou de juiste informatie naar de juiste doelgroepen, spelen met de hele organisatie een serious game om collega’s te (2) enthousiasmeren en (3) kennis te bieden over de verandering. Daarnaast organiseren we een trainingsprogramma met een creatief narratief om collega’s de juiste (4) vaardigheden te trainen. Tot slot (5) organiseren we een evenement om met de hele organisatie te vieren dat de verandering is geslaagd.

Door bovenstaande stappen met je collega’s te doorlopen blijf je niet hangen in plannen, maar ga je direct om in actie. Een passende uitspraak die onze visie beschrijft: act yourself in a new way of thinking!

Digitale transformatie: een doorlopend proces

Digitale transformatie is geen eenmalige inspanning. Het is een doorlopend proces dat tijd, aandacht en creativiteit vraagt. Zo zorg je ervoor dat veranderingen niet alleen worden begrepen, maar ook echt worden omarmd en nageleefd. Je bent niet aan het digitaliseren, maar je speelt in op de digitale transformatie.

Wil jij ook beter inspelen op een digitale transformatie? We denken graag met je mee! 

Bekijk onze projecten

In de afgelopen jaren hebben we organisaties op verschillende manieren geholpen tijdens de digitale transformatie. Bekijk bijvoorbeeld één van de projecten hieronder. 

Implementatie nieuw HR systeem

Een fris leertraject binnen Greenchoice

Digitale transformatie

Neem contact op

Hoi, ik ben Guido! Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Analysis Paralysis

Analysis Paralysis

De uitdaging

Op welke verrassende manier kunnen we de kennis en kunde van onze HR professionals vergroten op het gebied van fact based decision making?

Analysis Paralysis is een serious game, dat zich goed leent om het gesprek te starten over fact based decision making. Het is geschikt voor kleine groepen (4 tot 6 personen) en het wordt aangeraden om meerdere groepen parallel het spel te laten ervaren. Inclusief introductie en nabespreking duurt het spel tussen de 75 – 90 minuten.

Onze frisse blik

Aanpak

Brighbase, een grote organisatie, ligt onder vuur door de media naar aanleiding van een anoniem interview met een verraderlijke manager. Het huidige team moet de CEO van Brightbase helpen om met een gedegen uitleg voor de media te verschijnen, gebaseerd op harde feiten.

Tijdens het spel ervaren de deelnemers de meest voorkomende valkuilen en uitdagingen van het werken met een datagedreven denkwijze. Dit illustreert het belang om altijd kritisch te blijven denken wanneer er gewerkt wordt met bedrijfsmodellen.

Resultaat

– Spelers maken kennis met HR Analytics
– Spelers leren een kritische en datagedreven denkwijze toe te passen
– Spelers ervaren de meest voorkomende valkuilen en uitdagingen die voorkomen wanneer je werkt met fact based decision making
– Spelers ervaren tijdsdruk, een ultiem teamgevoel en plezier

 

Zelf ervaren of meer weten? Klik hier voor meer informatie over Analysis Paralysis!

De frisse blik van...

Bedrijfsartsen in opleiding blijvend verbinden

Ontwikkelprogramma voor jong talent

Strategie activatie: online escape room

Gerben Tolkamp

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Cultuur en waarden traject

Cultuur en waarden traject

De uitdaging

Help ons met het ontwerpen en faciliteren van een concreet programma, gericht op de praktijk, wat zorgt voor meer resultaatgerichte samenwerking tussen en binnen onze teams en waarin we als organisatie ‘van praten naar doen’ gaan.

ABN Amro Verzekeringen was op zoek naar een passend vervolg op een traject dat was ingezet om bewustwording over resultaatgericht (samen)werken te creëren. Het traject moest praktisch toepasbaar zijn, medewerkers verbinden op dit thema en echt concrete handvatten geven om resultaatgericht samen te kunnen werken vanuit ieders eigen rol.

Onze frisse blik

Aanpak

We hebben de Lencioni–piramide gebruikt als theoretisch kader en onderbouwing van het concrete programma. Hierbij stonden drie stromen centraal: communicatie om de boodschap over te brengen, een Digital Learning om iedereen op hetzelfde kennisniveau te brengen en een team–cyclus om écht met elkaar aan de slag te gaan. Bij het vormgeven van de verschillende onderdelen stond de dagelijkse praktijk van de leidinggevende en medewerkers centraal, zodat het direct geïntegreerd kon worden in hun eigen rol.

Leidinggevenden werden middels een aantal gerichte sessies voorbereid om de team–cyclus met hun eigen team zelfstandig te kunnen doorlopen. Teams kregen de beschikking over een team–toolkit met verschillende interventies, waarmee zij als team zelf aan de slag konden en wat middels een 0–meting specifiek gericht was op hun uitdaging als het gaat om resultaatgericht (samen)werken. Na de eerste cyclus konden teams vervolgens volledig zelfstandig aan de slag om volgende cycli op te zetten en te doorlopen.

Resultaat

De Lencioni–piramide als theoretisch kader helpt teams inzicht te krijgen in waar hun uitdaging ligt. De concrete hulpmiddelen helpen leidinggevenden om met hun teams aan de slag te gaan met resultaatgericht (samen)werken (‘van praten naar doen’). De team–toolkit met op–maat–interventies wordt veel ingezet door de teams om resultaat–gerichter te werken. De 0- en 1-meting heeft laten zien dat de verschillende interventies hebben bijdragen aan een hoger bewustzijn over de strategie en het resultaatgericht (samen)werken en dat medewerkers dit toepassen in hun eigen rol.

De frisse blik van...

Analysis Paralysis

Cultuur en waarden traject

Digitale transformatie ervaren: zo krijg je iedereen aan boord

Bekijk alle projecten
Eva Renia

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Implementatie nieuw HR systeem

Mollie

Implementatie nieuw HR systeem

De uitdaging

Wij hielpen Mollie met de implementatie van een nieuw HR systeem. Door alle people en recruitment processen te digitaliseren en optimaliseren, stomen we Mollie klaar om te groeien!

Mollie wil zich klaar maken om verder te kunnen groeien als organisatie. Om dit voor elkaar te krijgen is het belangrijk dat de huidige People processen gedigitaliseerd en geautomatiseerd werden. Of wij daarbij konden helpen? Natuurlijk!

Onze frisse blik

Aanpak

Het project hebben we opgesplitst in het implementeren van twee systemen: BambooHR en Lever

Daarbij zijn we eerst aan de slag gegaan met het implementeren van het BambooHR systeem. In deze fase van het project zijn we aan de slag gegaan om alle gegevens van medewerkers in kaart te brengen. Tegelijkertijd hebben we alle functionaliteiten van het BambooHR systeem geconfigureerd zodat deze aansluiten bij de wensen van de People & Places afdeling van Mollie, maar ook aansluit bij alle wet- en regelgeving. Nadat dit was afgerond hebben we alle medewerkers en managers toegevoegd aan het systeem. Vanaf toen konden we beginnen met het gebruiken van het nieuwe systeem en was voor het People & Places team nu alle data van de organisatie beschikbaar. In de maanden erna hebben we allerlei functionaliteiten toegevoegd, o.a. Performance ManagementeNPS (employee engagement)Onboarding & Payroll reporting.

Tegelijk met het implementeren van BambooHR zijn we aan de slag gegaan met het implementeren en configureren van een nieuw ATS (Applicant Tracking System/ Recruitment Systeem) genaamd Lever. Dit systeem faciliteert het proces van recruiters bij het sourcen en recruiten van nieuwe Mollies. Het doel van dit nieuwe ATS was om het voor recruiters makkelijker te maken om snel en veel talentvolle Mollies aan te trekken, maar ook om voor kandidaten een zo duidelijk en snel mogelijk proces te creëren.

Resultaat

Doordat Mollie gebruik is gaan maken van moderne HR Tech tooling zijn zij meer schaalbaar geworden in hun recruitment en people processen. Daardoor zijn zij in staat geweest om het afgelopen jaar een flinke groei door te maken. Daarbij zijn zij gegroeid van 130 naar bijna 300 medewerkers en hebben zij de status van Unicorn bereikt.

170

Nieuwe medewerkers

Speelse gespreksstarter over de toekomst van het energienet

Cultuur en waarden traject

Analysis Paralysis

Bekijk alle projecten
Gerben Tolkamp

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Digitale transformatie

Digitale transformatie

De uitdaging

Philips Domestic Appliances (nu Versuni) staat voor een enorme digitale transformatie. Onze missie? Deze verandering soepel laten verlopen door sterk change management.

De afsplitsing van Philips DA van Royal Philips brengt grote veranderingen met zich mee. Wij ondersteunen Philips DA bij hun digitale transformatie, Exuviate, en zorgen ervoor dat de organisatie klaar is voor de toekomst.

Onze frisse blik

Digitale transformatie na afsplitsing van Royal Philips

De afsplitsing van Philips DA vereist een complete herziening van IT-systemen. Eén nieuw, geïntegreerd systeem zal de ruggengraat vormen van alle processen. Dit betekent grote veranderingen binnen het bedrijf. Medewerkers moeten niet alleen nieuwe systemen leren kennen, maar ook nieuwe werkwijzen omarmen. Wij zorgen ervoor dat ze volledig voorbereid zijn op deze digitale transformatie.

Change management: van strategie naar implementatie

Binnen het Transformation Management Office hebben we een gedegen change managementstrategie ontwikkeld en geïmplementeerd, ondersteund door het ADKAR-verandermodel. Onze aanpak omvat onder andere: 

  • Continue Evaluatie: Met change adoption surveys monitoren we continu de voortgang en acceptatie van de verandering onder medewerkers.
  • Verankeren van Verandering: Een netwerk van change champions speelt een cruciale rol in het stimuleren en borgen van de transformatie binnen de organisatie.
  • Gerichte Communicatie: Door nauw contact met workstream leads plannen en communiceren we veranderingen zorgvuldig. Op basis hiervan hebben we een communicatiestrategie op maat ontwikkeld voor verschillende doelgroepen.
  • Bewustwording en Motivatie: Een brede communicatiecampagne richt zich op het vergroten van bewustzijn en het stimuleren van de bereidheid tot verandering.

Impact en resultaten van de digitale transformatie

Gedurende het uitgebreide transformatieproces hebben we Philips DA ondersteund. Hier is een greep uit de resultaten:

1

Team opgezet en de strategie bepaald

2

Nieuwe systemen succesvol gelanceerd 

6

Livestreams voor heel Philips DA over de digitale transformatie

3

Volle dagen met de Top 40 leaders over de Digitale Transformatie

4
Change adaption surveys
 
1

Centraal communicatiepunt gecreëerd: de Exuviate website

...

Ontelbaar veel directe mails aan verschillende doelgroepen

In het kort 🧺

De frisse blik van...

Speelse gespreksstarter over de toekomst van het energienet

Cultuur en waarden traject

Digitale transformatie

Bekijk alle projecten

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Creativiteit stimuleren in jouw organisatie: drie tips

Creativiteit stimuleren in jouw organisatie: drie tips

Bedrijven die succesvol willen zijn en blijven hebben creativiteit nodig. Als je namelijk niet blijft vernieuwen, dan raak je achterop in deze snel veranderende wereld. Maar hoe creëer en behoud je die creatieve energie te midden van de dagelijkse drukte? Onze collega Gerben heeft promotieonderzoek gedaan naar hoe je creativiteit kunt stimuleren in jouw organisatie, en geeft drie praktische tips waar je morgen nog mee aan de slag kunt!

Coachingsgesprek

Nieuwe ideeën beginnen bij een goed geformuleerd probleem.

Wanneer het over creativiteit gaat denken de meeste mensen direct aan brainstormen en ideeën bedenken. Dat is een gemiste kans! De ideeën die je bedenkt, worden namelijk heel sterk bepaald door de manier hoe je het probleem formuleert. Wil je meer creatieve ideeën? Probeer dan eens om het probleem op zoveel mogelijk verschillende manieren te formuleren. Een handige methode hiervoor is het formuleren van zoveel mogelijk “Hoe Kunnen We-vragen”.

Stel je voor: Werkgever X heeft een probleem met hoog werknemersverloop. Dit is een complex probleem, wat verschillende mogelijke oorzaken heeft. Een kleine greep uit manieren hoe dit probleem te herformuleren is in uiteenlopende Hoe Kunnen We vragen:

  • Hoe kunnen we het werk aantrekkelijker maken?
  • Hoe kunnen we de werkdruk verlagen?
  • Hoe kunnen we meer ontwikkelingsperspectief bieden?
  • Hoe kunnen we werknemers meer verbinding laten ervaren met de organisatie?
  • Hoe kunnen we het werk uitdagender maken?
  • Hoe kunnen we de behoeften van onze medewerkers beter gaan begrijpen?
  • Hoe kunnen we het onboardingsproces verbeteren?
  • Hoe kunnen we aantrekkelijker worden als potentiële werkgever?

Elke vraag lokt een eigen reeks vernieuwende oplossingen uit. Door het probleem zoveel mogelijk te herconceptualiseren, en per vraag te brainstormen kom je dus automatisch tot meer en vernieuwendere oplossingen.

Groep-brainstorms werken niet.

Nu we het toch over brainstormen hebben: heel veel organisaties en teams doen het helemaal verkeerd. Ja, je leest het goed! Vaak wordt er namelijk in groepsverband gebrainstormd. Je kent de setting vast. Eén persoon bij een flip-over, die druk noteert terwijl teamgenoten om de beurt hardop ideeën roepen. Dit is helaas niet de beste methode om tot creatieve ideeën te komen. Doordat iedereen door elkaar roept, loop je namelijk het gevaar dat de wat stillere teamleden hun ideeën niet delen. Daarnaast is het horen van andermans ideeën afleidend, waardoor het makkelijk is om tot minder unieke gedachten te komen. Ten slotte nodigt het delen in een groep vaak uit om vroegtijdig kritiek te leveren op elkaars ideeën: wat ook niet bevorderlijk is in de vroege stadia van creatief zijn.

Maar hoe moet het dan wél? Eigenlijk is het vrij eenvoudig: Voordat je begint met de groep-brainstorm, laat je eerst iedereen in stilte individueel ideeën bedenken. Deze deelt iedereen later met de groep. Op deze manier kun je dan samen verder bouwen op de meest interessante ideeën.

Een extra tip! Nieuwe ideeën ontstaan vaak door het combineren van atypische kennis. Laat daarom collega’s met verschillende achtergronden samenwerken. Dit resulteert vaak in de meest creatieve ideeën. Het verbinden van atypische kennis is een krachtige manier om innovatie te stimuleren.

Brainstorm sessie

Stimuleer een innovatieve cultuur.

En nog een tip voor managers en leidinggevenden: als je het echt belangrijk vindt dat collega’s binnen je organisatie meer creativiteit laten zien, ga dan na of je wel de juiste werkomstandigheden hebt gecreëerd. Je creatieve nek uitsteken is namelijk niet zonder gevaren voor werknemers. Werk is namelijk vaak zo ingericht dat het aantrekkelijker is om routinematig te werken, in plaats van creatief.  Zo kost routinematig werken vaak minder tijd, is het voorspelbaarder en is de kans minder groot dat er fouten worden gemaakt. Genoeg redenen dus om niet je creativiteit te laten zien.

Kijk daarom naar de innovatie-cultuur binnen je organisatie. Hierin zijn drie elementen heel belangrijk:

  • Medewerkers moeten genoeg vrijheid hebben om creatief te zijn. Hoe meer regels en procedures, hoe moeilijker het wordt om iets creatiefs te proberen
  • Het moet veilig zijn om fouten te maken. Creatief zijn betekent iets nieuws proberen, en het resultaat is vaak onvoorspelbaar. Als er geen fouten gemaakt mogen worden, dan proberen medewerkers niet iets nieuws.
  • Laat zien dat je creativiteit belangrijk vindt. Als organisatie roepen dat je creativiteit belangrijk vindt is één ding, maar waar blijkt het uit? Door creativiteit te belonen, door ideeën van medewerkers echt toe te passen, en door als leidinggevende zelf het creatieve voorbeeld te geven krijgen medewerkers het gevoel dat het gewaardeerd wordt om creatief te zijn.

Tip! Organiseer een hackathon en laat je medewerkers het creatiefste idee presenteren of geef ze een prijs bij de volgende maandupdate.

Creativiteit stimuleren? Aan de slag!

Kortom: er is genoeg wat bedrijven kunnen doen om creativiteit aan te jagen. Formuleer Hoe Kunnen We-vragen, denk na over hoe je brainstorms organiseert en creëer een innovatieve cultuur. Klaar om morgen aan de slag te gaan? Ik denk graag met je mee!

Meer weten?

Ben je nou nog niet uitgelezen? Bekijk dan één van de onderstaande blogs!

Hoe verhoudt jouw organisatie zich tot de digitale transformatie?

Serious games in verandertrajecten

Communiceren met impact? Zet in op beleving!

Bekijk alle blogs

Medewerkers betrekken bij de nieuwe strategie

Betrokkenheid medewerkers vergroten

Diversiteit en inclusie: de frisse blik van Mila

Diversiteit en inclusie: de frisse blik van Mila

Mila is projectmanager bij het Change team en zet zich graag in voor Diversiteit & Inclusie. Lees verder om te ontdekken hoe ze haar passie ontplooit en ontwikkelt binnen Frisse Blikken.

Wat betekent diversiteit & inclusie voor jou?

Het gaat om ontvankelijkheid. Jouw horizon verbreden en iets omarmen wat je nog niet kent. Met gelijkgestemden, een vertrouwde groep bijvoorbeeld, kan je snel overeenstemming hebben en daar maar voor gaan. Hier ligt het gevaar dat we te snel een paar stappen overslaan of vergeten die wel van belang zijn voor een ander. Inclusie gaat om het omarmen van de verschillen die we al wel en nog niet kennen/hebben. Wat dit met zich meebrengt is ongemak, althans voor mij. Het is niet dat ik me al 100% comfortabel voel bij dit onderwerp. Mijn vriend betrapte mij laatst op het volgende: ik zag vanuit de auto een ouder duo op een bankje in de zon zitten. Ik zei: “Oh wat aandoenlijk, zo’n stel op de zaterdagmiddag”. Toen ik zag dat het twee mannen waren, floepte ik eruit: “Ohnee toch geen stel”. Waarop mijn vriend zei: “Hoezo? Dat kan toch net zo goed?”. Shit… Daar ging ik. Ik probeer aan de ene kant mensen wat mee te geven op dit onderwerp, terwijl ik zelf dagelijks ook nog gechallenged word op mijn inclusief vermogen. Ik ben zeker nog geen guru, maar het gesprek blijven voeren en aangaan vind ik vooral heel nice.

Waarom vind jij dit thema zo belangrijk?

Nu ga ik terug naar het moment dat het mij voor het eerst echt shockeerde; dat was tijdens mijn studie. Bij Bedrijfskunde was er een keuzevak dat ging over gender en diversiteit in organisaties. Voor dit vak gaf ik een presentatie over een artikel dat beschreef hoe het grootste deel van de medicijnen alleen op mannenlichamen getest wordt. Daardoor dacht ik: ‘WHAT? Dat is toch raar?!’.

Er ging een wereld voor me open! Er bleek (al) super veel theorie te zijn over hoe structurele ongelijkheid een grote rol heeft gespeeld, en nog steeds speelt, in en door organisaties. Dit triggerde mij. In mijn universiteit bubbel merkte ik dat we enorm like-minded zijn en ik wilde daar eigenlijk uit stappen. Ik vind het dus belangrijk dat we allemaal buiten onze eigen bubbel kunnen denken.

Welke projecten of activiteiten binnen Frisse Blikken hebben te maken met Diversiteit & Inclusie?

Er zijn er dus steeds meer. Ik wil graag mijn steentje bijdragen door er een structurele aandacht aan te besteden. Voorbeelden die ik nu bedenk, zitten vooral op het stukje ‘awareness’ creëren. Sessies met een schrijver zoals Joris Luyendijk of trainer Remco Klaassen hebben daaraan bijgedragen. Ook heb ik gehoord dat er een keer met kerst aandacht is besteed aan drie familiesituaties van Frisse Blikkers die misschien anders zijn dan de meerderheid kent. Een ander praktisch voorbeeld is een nieuwe HR-tool die ons helpt om sollicitanten gelijke kansen te garanderen in het wervingsproces. En wat voor mijzelf actueel is, is dat we met een aantal Frisse Blikkers gaan werken aan een D&I plan. Om dus structuur te geven aan al onze ideeën. Daarnaast streven we bij Frisse Blikken naar een inclusieve en diverse werkomgeving. 

Dus zijn het vooral interne projecten?

Nee, we hebben ook activiteiten naar buiten toe. Ayla (teamlead van het blik ‘Change’) krijgt bijvoorbeeld veel aanvragen vanuit (potentiële) opdrachtgevers met betrekking tot dit onderwerp. Hoe wij hen op een passende manier verder kunnen brengen met hun D&I vraag. We hebben ook een product, ontworpen door onze Gamestudio, genaamd ‘Blindspot’. Deze game kunnen organisatie spelen om hun blinde vlekken op het gebied van diversiteit en inclusie te ontdekken. En een kracht van ons is evenementen op een verfrissende manier neer zetten. Zo ook rondom inclusieve thema’s.

Dus het is zowel intern als extern georiënteerd. Het interessante is, is dat we met ons ondernemend talent organisaties een stapje verder helpen, maar wij intern er ‘ook’ nog niet zijn. Al doende leren we samen. Ideeën genoeg, reflecteren kunnen we als geen ander, en nu doorpakken! Dat is ook een reden waarom ik voor Frisse Blikken heb gekozen, er was de mogelijkheid om mijn impact op dit onderwerp intern te kunnen maken. Hopelijk kan ik binnenkort ook extern op een klus hiermee bezig zijn!

Mila Ravensberg
“Mijn droom is om een stukje in het DNA van Frisse Blikkers inclusiever te maken, zodat collega’s het in het dagelijkse leven en bij de opdrachtgever gaan toepassen”

Mila
Projectleider Change

Hoe zet jij jouw kennis over diversiteit en inclusie in bij Frisse Blikken?

Wat ik nu doe, is proberen om op een laagdrempelige manier mensen te betrekken bij dit onderwerp. Bijvoorbeeld mensen te challengen op hoe ze bepaalde situaties aanpakken en hierop doorvragen. Noem de vraag die je stelt aan iemand of die persoon een relatie heeft, vraag deze meer open in plaats van uitgaan dat iemand heteroseksueel is. (Als ik dit herhaal, voel ik ook weer het ongemak van mijn blunder). Vaak deel ik dan ook mijn eigen ervaringen of soms pak ik wat theorie erbij. Maar vooral help ik bij structuur aanbrengen binnen Frisse Blikken. Dus een missie, visie, en actieplan weer scherp krijgen. En doorpakken n.a.v. evenementen, welke lessen we hieruit halen en hierop acteren.

Het liefst draag je het als Frisse Blikker ook uit bij een opdrachtgever: dat je je bewust bent van jouw inclusieve vermogen en dit laat zien. Ik vind humor een krachtig middel, hier kan je de connectie met een nieuwe groep maken maar ook breken. Een voorbeeld kan zijn dat een Frisse Blikker op een opdracht wordt gezet, het niet per se een D&I klus is, maar wel opmerkt dat bepaalde grapjes niet aanslaan. Dat wij de projectmanagers zijn die niet gelijk meegaan in de bestaande stroom, maar opmerken dat bepaald vrouwonvriendelijk of homofoob gedrag niet nodig is. Dat wij de andere vragen durven te stellen en onszelf inclusiever op stellen binnen een team. Ik hoop dat opdrachtgevers merken dat Frisse Blikkers in hun doen en laten meer diversiteit en inclusief sensitief zijn dan ze gewend zijn.

Op welke manier komt diversiteit en inclusie naar boven specifiek binnen Change?

We hebben verschillende aanjagers op verschillende thema’s. Mijn teamlead, Ayla, is erg begaand met het D&I onderwerp. FPro’er Pepita focust zich op het thema duurzaamheid. Daarin probeer ik de verbinding te leggen door diversiteit te plaatsen in het kader van sociale duurzaamheid. Je hebt namelijk de ‘groene’ duurzaamheid, economische duurzaamheid en sociale duurzaamheid. Ze gaan allemaal om ‘hoe zet je NU jouw resources in, zodat we er in de toekomst er ook nog gebruik van kunnen maken’. Dit geldt dus ook voor sociale duurzaamheid: Hoe ga je nu om met je mensen, zodat ze in de toekomst ook nog met plezier op hun plek zitten. Dus hoe zorg je ervoor dat er nu een werkomgeving inclusief genoeg is zodat mensen in de toekomst ook willen blijven. Die duurzame gedachte, in een brede zin, past zeker binnen de mindset van Change.

Wat is jouw droom op het gebied van diversiteit & inclusie en wat is jouw rol daarbinnen?

Ik wil binnen een jaar aan alle soorten thema’s aandacht hebben besteed. Dat is natuurlijk super breed, maar noem bijvoorbeeld dat we aan alle relevante nationale dagen aandacht besteden of iedereen aan de ramadan meedoet, het Chinese nieuwjaar vieren, leren tapdansen, van alles! Deze evenementen kunnen een rol spelen in het ontdekken wat mensen raakt. Daarnaast lijkt het me heel erg leuk om mini-challenges op te stellen en dat we zo Frisse Blikkers uitdagen om in hun eigen opdracht iets diversiteit en inclusief sensitiefs te doen. Ik hoop dat het in het DNA van de Frisse Blikker komt dat ze zich inclusief opstellen tegenover een groep en dat de opdrachtgever dat dan opmerkt. Dat zou ik heel gaaf vinden.

Heb je een inspirerende quote, video, boek of artikel die bij diversiteit & inclusie past?

“Los límites de mi lenguaje significan los límites de mi mundo”

Ik heb ervoor gekozen om deze quote in het Spaans met jullie te delen, de bedenker van deze quote (Ludwig Wittgenstein) is overigens een Oostenrijks-Britse filosoof. Het betekent “De limieten van mijn taal zijn de limieten van mijn wereld”. Want wat doet het met ons dat het in het Spaans staat? Juist, je kan het in eerste instantie niet lezen omdat je (mogelijk) geen Spaans spreekt. Je moet jezelf inspannen om een andere taal te spreken. Trek je het breder, kan je ook denken aan het leren kennen van iemand anders lichaamstaal of liefdestaal. Natuurlijk kan je elkaar niet altijd verstaan, maar inclusie gaat erover dat we onszelf inspannen en moeite doen om elkaar te verstaan en te leren kennen.

Welk voorwerp past goed bij diversiteit & inclusie?

Ik zou diversiteit zien als een deur die op een kiertje staat, die kan je van twee kanten bekijken. De deur is er al, je hebt de mogelijkheid om alles te ontdekken over de ander. Maar, je moet de deur zelf open doen. Niemand zal de hele deur voor jou openen. Wat voor deur dan ook. Een Marokkaanse deur, een deur met Braille, of welke deur dan ook. Aan de andere kant kan je ook de deur verder open doen voor de persoon die aan de andere kant staat. Er liggen genoeg kansen, er zijn genoeg deuren, maar je moet toch echt zelf de energie in steken om de deur verder te openen: voor jezelf of juist voor de ander.

Volg Mila haar inzet voor diversiteit & inclusie op LinkedIn.

Meer weten?

Ben je benieuwd hoe we onze frisse blik op organisatieverandering toepassen in ons werk? Bekijk dan één van de projecten hieronder. 

Speelse gespreksstarter over de toekomst van het energienet

Implementatie nieuw HR systeem

Digitale transformatie

Community building: women’s network Benelux

Strategie activatie: een interactieve podcast

Achtergrond: phD in Human Resource Management en Organizational Behavior. Master Arbeids- en Organisatiepsychologie

Mijn verborgen talent is… Sportgerelateerde vragen in een pubquiz beantwoorden.

Met dit nummer begint mijn weekend: Tash Sultana – Jungle

Als ik later groot ben dan… Heb ik een bedrijf dat mensen helpt om hun leven leuker te maken.

Gerben Tolkamp
Slide 3 Heading
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here
Vorige slide
Volgende slide
Ontvang ons gratis stappenplan
Met dit stappenplan helpen wij je op weg naar creatieve en impactvolle communicatie. Zodat jouw strategische boodschap resulteert in actie.