Vijf stappen om je managers te betrekken bij onboarding

Vijf stappen om je managers te betrekken bij onboarding

HR verzorgt in veel gevallen het onboardingtraject, maar ze zijn niet als enige verantwoordelijk voor een goede start van nieuwe medewerkers. De rol van teammanagers is in deze fase namelijk cruciaal. Uit onderzoek blijkt dat hun betrokkenheid tijdens de eerste maanden de prestatie, tevredenheid en betrokkenheid van nieuwe collega’s vergroot.

Binnen onboardingtrajecten van onze klanten zien we vaak dat de HR-afdeling moeite heeft om teammanagers bij dit proces te betrekken. Daarom delen we in deze blog tips  om je managers te betrekken bij de onboarding van nieuwe teamleden.

Tip 1: Maak onboarding een vaste taak van een leidinggevende functie

Uit onderzoek blijkt dat er maar weinig organisaties zijn die onboarding hebben geïntegreerd in het formele takenpakket van de manager. Daardoor riskeer je dat onboarding onvoldoende aandacht krijgt, afhankelijk van de betreffende manager.  Maak onboarding daarom een vast onderdeel van een leidinggevende functie. Daar hoort bij dat je nieuwe managers al tijdig op de hoogte brengt van deze verantwoordelijkheid, bijvoorbeeld tijdens hun eigen onboarding. In die fase maakt de manager de taken en verantwoordelijkheden zich eigen. Eigenlijk begint de onboarding van de medewerker dus al bij de onboarding van de manager!

Het is niet genoeg om er alleen aandacht aan te besteden in de beginfase. Laat het tijdens  van de manager continu terugkomen. Idealiter integreer je het ook in de performance cyclus, bijvoorbeeld door feedback op te halen bij teamleden die net zijn gestart. Daardoor heeft de manager inzicht in wat goed wordt ervaren en waar diegene nog kan bijsturen.

 

Tip 2: Enthousiasmeer je managers

Managers zijn zich vaak niet bewust van de invloed die ze hebben tijdens de onboarding van een nieuwe medewerker. Door de drukke agenda van teammanagers, kan het daardoor op de achtergrond geraken. Dat gebeurt minder snel door managers bewust en enthousiast te maken over de impact die zij in deze fase kunnen hebben. Er zijn veel verschillende manieren waarop je dit kunt aanpakken, afhankelijk van de behoefte van de doelgroep. Denk bijvoorbeeld aan competitie-elementen, games of interessante sprekers.

Tip 3: Verhelder de rolverdeling

Er zijn meerdere collega’s betrokken bij de onboarding van een nieuwe medewerker. Het kan best verwarrend zijn voor de manager om te bepalen waar diens verantwoordelijkheid begint en stopt. Maak de onboardingreis inzichtelijk en leg daarbij uit voor welke stappen zij verantwoordelijk zijn, maar ook bij wie ze terecht kunnen als zijzelf óf hun teamleden vragen hebben.

Tip 4: Haal zoveel mogelijk drempels weg

Maak het je teammanagers zo makkelijk mogelijk door een centraal startpunt in te richten waar ze alles kunnen vinden wat ze nodig hebben voor de onboarding van een nieuwe medewerker. Een soort kennisbank of gids, speciaal voor onboarding. Gebruik checklists per stap en deel contactgegevens van HR-medewerkers als ze vragen hebben.

Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een pagina op intranet inrichten, maar er zijn ook genoeg softwaresystemen waarin je je onboardingreis kunt inrichten. Zo’n systeem geeft jou als HR-medewerker en de manager de juiste informatie op het juiste moment.

Tip 5: Maak hun impact zichtbaar

Je managers zijn al even betrokken bij het onboardingproces, maar heeft het nou echt zin? Dat kun je meten! Plan vaste momenten nadat je nieuwe collega is gestart om een vragenlijst te versturen, waarin je de effectiviteit van je onboarding meet. Als je ook een nulmeting doet, maak je de verandering zichtbaar en zie je of de betrokkenheid van managers écht invloed heeft. Houd er rekening mee dat je voor langere periode metingen moet doen om er een conclusie aan te hangen. Verandering heeft tijd nodig!

Er zijn dus meerdere manieren om teammanagers te betrekken bij de onboarding van nieuwe medewerkers. Een frisse blik nodig om hier invulling aan te geven? We kijken graag met je mee!

Bekijk onze projecten

Pre- en onboarding programma Nestlé

Onboarding Days organiseren voor NIBC

Digitale onboarding game

Vera van der Valk

Neem contact op

Hoi, ik ben Vera! Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Een nieuw onboardingprogramma: de juiste oplossing?

Een nieuw onboarding-programma: de juiste oplossing?

Een nieuw onboardingprogramma: de juiste oplossing?

Je wilt je onboardingprogramma efficiënter of leuker maken, verbeteren, een rode draad geven of er überhaupt mee aan de slag. De vraag is: hoe vind je de beste aanpak die aansluit bij de unieke behoeften van jouw organisatie?

In de aanhoudende krappe arbeidsmarkt zoeken we naar initiatieven om talent sneller aan ons te verbinden en langer te behouden. Onboardingprogramma’s zijn effectieve oplossingen die invloed hebben op de productiviteit, retentie en de cultuur binnen organisaties. Maar, is het altijd de oplossing waar we naar op zoek zijn? En heeft de oplossing de juiste vorm, inhoud en timing?

Onboardingprogramma: van pleister naar pijnpunt

Om te beginnen: investeren in onboarding loont. Een simpele zoektocht op Google helpt bij deze business case. Investeren in onboarding leidt tot lagere verloopcijfers, snellere productiviteit (+50%) en een sterkere bedrijfscultuur. Aangevuld met je wervingskosten en de uitkomsten van het medewerkerstevredenheidsonderzoek, bouw je al snel een ROI-plan – daar helpen we je ook graag bij! Onboarding gaat verder dan een slimme investering, het zorgt voor een warme landing voor je collega’s en draagt bij aan stabiliteit door een betere retentie. 

Bewezen resultaat! Maar hoe bepaal je of het jouw specifieke probleem oplost? We bouwen een business case en bedenken vette ideeën. Maar vragen we ons voldoende af: Wat is hier nu eigenlijk het probleem dat we proberen op te lossen? Dit is waar het wringt. We schieten naar een oplossing voordat we volledig grip hebben op het probleem.

Britt Driessen
"Een nieuw onboardingprogramma klinkt goed, maar soms is het slechts een pleister op een ander probleem."

Britt Driessen

Wat als je het probleem niet oplost, maar snapt?

Misschien is het probleem helemaal niet het ontbreken van elementen in je onboardingprogramma, maar zit de echte pijn in iets anders: een gebrekkige samenwerking, een cultuur die moeilijk te doorgronden is of misschien simpelweg een gebrek aan tijd voor goede begeleiding.

Bedenk niet een oplossing die alleen goed klinkt (of omdat iedereen het doet), maar kijk eens goed naar wat er écht speelt. Waarom voelen nieuwe medewerkers zich na zes maanden nog steeds een beetje verloren? Waarom duurt het zo lang voordat ze volledig productief zijn? En wat kunnen we daar structureel aan doen? Hier komt maatwerk om de hoek kijken. Een standaard onboardingprogramma biedt vaak geen oplossing voor deze onderliggende uitdagingen. Door een onboarding op maat te maken, sluit je aan bij de specifieke behoeftes en cultuur van je organisatie.

Een frisse blik: onmisbaar in onboarding

Durf de vraag te stellen: Wat is hier nu echt het probleem? Misschien ligt het niet aan het ontbreken van een training, maar om een mismatch in verwachtingen die je al veel eerder – in de sollicitatiefase – had kunnen oplossen.

Door op een speelse, maar scherpe manier te kijken naar je processen, krijg je ineens andere inzichten. In plaats van direct te springen naar oplossingen, moeten we ons meer richten op de vraag waarom dingen misgaan. Niet alleen kijken naar wat er mist, maar ook naar waardoor het ontstaat. Zo voorkom je dat je de zoveelste onboardinggids downloadt, terwijl het echte probleem wellicht veel dieper ligt.

Durf verder te kijken dan standaardoplossingen en kies voor een aanpak die écht past bij jouw organisatie. Zo kunnen we meer duurzame en effectieve oplossingen ontwikkelen. Een aanpak die naadloos aansluit bij een strategische HR-visie die zich richt op continu verbeteren, data-gedreven inzichten en cultuurverandering.

Onboardingprogramma's: de moraal van het verhaal

Onboarding is meer dan een programmaatje of een rijtje trainingen. Het gaat erom dat je begrijpt waar de pijn zit, waarom nieuwe medewerkers niet meteen in hun kracht staan en hoe je ze echt kunt helpen om te floreren. Door verder te kijken dan de pleister en naar de werkelijke wond te zoeken, kun je structurele verbeteringen doorvoeren die op de lange termijn het verschil maken.

Dus de volgende keer dat iemand in een meeting roept: “We hebben een onboardingprogramma nodig!”, kun jij met een glimlach zeggen: “Misschien wel, maar laten we eerst eens kijken wat het werkelijke probleem is.”  

Wil je ontdekken hoe een maatwerk-onboardingprogramma jouw organisatie kan versterken? Laten we samen onderzoeken waar de echte uitdagingen liggen.

Bekijk onze projecten

Pre- en onboarding programma Nestlé

Een fris leertraject binnen Greenchoice

Digitale onboarding game

Neem contact op

Hoi, ik ben Britt! Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Aan de slag met het MTO

Aan de slag met het medewerkerstevredenheids-onderzoek

De uitdaging

Bij RAI Amsterdam gingen we aan de slag met de inzichten uit hun medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO). Dat deden we uiteraard op een creatieve, frisse manier!

Om grip te krijgen op de werkbeleving van medewerkers, moet je weten wat er speelt. Met een medewerkerstevredenheidsonderzoek verzamel je waardevolle inzichten. Daarna is het tijd voor de volgende stap: actie ondernemen!

Onze frisse blik

De cijfers vertellen niet het hele verhaal

Het medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) gaf de RAI inzicht in thema’s die aandacht nodig hebben en verdienen. Maar de cijfers vertellen niet het hele verhaal. Wat zijn de onderliggende redenen van deze resultaten? Deze inzichten helpen om ook echt stappen te zetten in de praktijk. Onze missie: handen en voeten geven aan de resultaten uit het MTO en medewerkers stimuleren om hiermee zelf aan de slag te gaan.

Een evenement met een festivalbeleving

Omdat evenementen de core business zijn van de RAI konden we natuurlijk niet anders dan een event organiseren. De doelgroep verwacht niets minder! We kozen voor een festivalbeleving. Zo ontstond ‘Down the Habit Hole’. Iedereen werd uitgedaagd om naar zijn eigen gewoontes te kijken en zo bij te dragen aan een fijnere werkomgeving.

Interventies voor beter inzicht en nieuwe ideeën

Voor belangrijke thema’s uit het MTO bedachten we verschillende programmaonderdelen. We introduceerden bijvoorbeeld ‘Het Wilde Ideeënbos’, waar medewerkers hun ideeën konden delen  met het MT, als input voor de nieuwe strategie.

Daarnaast organiseerden we een ‘Tea Party’, waar medewerkers aan de hand van vragen en dilemma’s met elkaar in gesprek gingen over psychologische veiligheid. In verschillende theedozen verdwenen talloze ideeën, waar de werkgroep D&I later mee aan de slag is gegaan.

Het evenement als startpunt (en niet het eindstation)

Het evenement was een groot succes. In eerste instantie door de enorme hoeveelheid input die werd opgehaald (ruim 85% van de medewerkers was aanwezig). Maar minstens zo belangrijk is dat RAI Amsterdam deze ideeën kan benutten. Daarom zorgden wij ervoor dat alle ideeën geborgd worden in bestaande projectgroepen, zoals de projectgroep D&I en het FIT Vitaal Team. Zo lopen er dus nog steeds initiatieven die zijn voortgekomen uit Down The Habit Hole

Onze opdrachtgever, Bianca van den Oever, blikt terug op de dag en het resultaat in deze aflevering van de podcast HRBAZEN. Zeker het luisteren waard!   

Bekijk de aftermovie

Video afspelen

In het kort 🧺

De frisse blik van...

Recruitment Training en Visie Festival

Van DNA naar ijzersterk werkgeversmerk

Pre- en onboarding programma Nestlé

Kristy Muijen

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Onboarding (tech) talent in Brainport Eindhoven

De onboarding van technisch talent

Talloze high-tech bedrijven in Brainport Eindhoven maken een gigantische groei door. De vraag naar nieuw talent blijft stijgen. Bij Frisse Blikken helpen we organisaties niet alleen bij het aantrekken van nieuw talent, maar ook bij het effectief onboarden en behouden van medewerkers. Hoe zorg je ervoor dat medewerkers zich betrokken voelen en vanaf dag één hun volledige potentieel kunnen benutten? 

Behoud talent dankzij een goede onboarding

Een op de vier nieuwe medewerkers vertrekt alweer binnen één jaar. Een goede onboarding is daarom van groot belang. Onderz

80 procent van de medewerkers die positief is over hun onboarding-ervaring voelt zich daardoor langdurig sterk betrokken

Nieuwe medewerkers willen zich welkom en gewaardeerd voelen. Dat begint al bij het ondertekenen van het contract. Maar daar blijft het niet bij!

Je nieuwe collega heeft waarschijnlijk veel (technische) kennis. Maar beschikt hij of zij ook over de specifieke vaardigheden en informatie die nodig zijn in jouw organisatie? Hoe zorg je voor een goed inwerktraject? Managers en teams zijn vaak te druk om nieuwe medewerkers goed te begeleiden, waardoor het volledige potentieel van je personeel onbenut blijft.

Bij Frisse Blikken geloven we dat maatwerk de sleutel is. Stem je onboardingsproces en opleidingsprogramma’s af op de behoeften van de verschillende medewerkers. Zo zorg je ervoor dat nieuw talent zich snel thuis voelt én kan uitblinken. 

Talent aantrekken en behouden

In de Brainport regio werken we samen met...

Nestle onboarding

Boost je onboarding proces

Wij werkten samen met Nestlé om een op maat gemaakte onboardingreis te creëren die nieuwe medewerkers snel en op een leuke manier laat kennismaken met het bedrijf. Zodra ze hun contract ondertekenen, ontvangen ze een interactieve digitale magazine in hun mailbox. Op hun eerste werkdag vormen ze teams om een serious game te spelen. Daarna gaan ze aan de slag met een strategische uitdaging binnen hun team. Een maand later presenteren de teams hun visie op Nestlé’s strategie aan de directie. Zo doen nieuwe medewerkers belangrijke kennis op over hun werkgever en werken ze direct samen met hun collega’s.

Maak leren leuk!

Serious gaming helpt om een diverse groep nieuwe medewerkers snel en op een leuke manier in te werken. Onze Game Studio ontwikkelt training- en ontwikkelprogramma’s die passen bij de verschillende medewerkers in jouw organisatie. Games kunnen digitaal of live (fysiek) zijn. Digitale games zijn schaalbaar en overal speelbaar, zowel individueel als in een groep. Fysieke games laten snel groepsdynamiek zien en zijn perfect voor teambuilding. Combineer beide voor optimaal resultaat!

Serious gaming, lerende organisatie
Tim Schulte

Benieuwd naar onze frisse blik?

Hoi, ik ben Tim! Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van me! 

Gamified selectietraject voor trainees

Gamified selectietraject voor trainees

De uitdaging

Voor het traineeship van Boskalis ontwikkelden wij een verrassend selectietraject om talent te informeren, enthousiasmeren en selecteren.

Boskalis is wereldwijd een leidende dienstverlener en aannemer op gebieden als baggeren, offshore energie en maritieme diensten. Sinds 2018 ondersteunen wij hen bij het selectietraject van hun traineeship. Hieronder lees je hoe dat er in 2023 uitzag.

Onze frisse blik

Opvallende recruitment stunt

Om potentiële kandidaten te enthousiasmeren voor het Operations Traineeship van Boskalis, hebben we een opvallende koffietruck ingezet. Deze truck reisde langs verschillende hogescholen en universiteiten, waar we studenten vertelden over de mogelijkheden. 

Boskalis
Boskalis

Vloeiende communicatie

Tijdens het selectieproces zorgden wij voor een verrassende communicatieflow. We hielden intensief contact met de kandidaten. Hoe? Met communicatie die past bij de nieuwe generatie! Denk aan persoonlijke video’s en webinars.

Gamified selectiedag

Het hoogtepunt en de laatste ronde in het proces was de selectiedag. Tijdens deze dag hebben kandidaten Boskalis echt kunnen ervaren. Samen met onze Fresh Game Studio ontwikkelden we een serious game. Kandidaten werkten vier uur lang aan een échte Boskalis uitdaging. De dag bestond ook uit een divisiediner en een haka clinic. Met een lach op hun gezicht vetrokken de kandidaten naar huis.

Boskalis

"Met de nodige creativiteit en een prettige samenwerking is er een fantastisch resultaat neergezet: een op maat gemaakte selectie-game waarin de Boskalis kernwaarden goed naar voren komen."

Opdrachtgever Boskalis

In het kort 🧺

De frisse blik van...

Interactief onboarding magazine

Analysis Paralysis

Speelse gespreksstarter over de toekomst van het energienet

Gerben Tolkamp

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Employee Referral Platform

Employee Referral Platform

De uitdaging

“Hoe kunnen we medewerkers op een verrassende manier motiveren om hun persoonlijk netwerk in te schakelen voor openstaande vacatures?”

Met het Employee referral platform activeer je jouw medewerkers om bij te dragen aan recruitmentactiviteiten.  

Onze frisse blik

Achtergrond

Voor het eerst sinds lange tijd zijn er meer vacatures dan werklozen, wat ervoor zorgt dat bijna elke werkgever kampt met een personeelstekort. Een goede recruitmentstrategie is daarom belangrijker dan ooit. Omdat baanzoekers veel waarde hechten aan hun persoonlijke netwerk en omdat je huidige medewerkers goed kunnen inschatten of iemand bij het bedrijf past, is het belangrijk om je medewerkers te activeren om kandidaten (ook wel employee referrals) aan te dragen.   

Aanpak

Op basis van eerdere projecten en uitgebreid feedbackonderzoek hebben we een Employee Referral Platform opgezet, waardoor je collega’s spelenderwijs worden gemotiveerd om recruitmentactiviteiten uit te voeren. We verlagen de drempel door recruitment op te delen in kleinere, behapbaardere stappen. Door het narratief van je werkgeversmerk terug te laten komen op het platform, maken we de beleving van medewerkers compleet. Daarnaast kunnen we helpen met activatiecampagnes om het platform uit te rollen binnen je organisatie. 

Resultaat

Met een Employee Referral Platform worden jouw medewerkers gemotiveerd om hun steentje bij te dragen aan recruitment. Met als resultaat:

  • Lagere wervingskosten 
  • Hogere kwaliteit onder kandidaten 
  • Langere gemiddelde retentie 

Wil je meer weten over de mogelijkheden? We kunnen je in een half uurtje (digitaal) meer informatie geven. Neem contact met ons op.

De frisse blik van...

Goed en veilig overweg met informatie

Ontwikkelprogramma young professionals

Virtueel Event

Bekijk alle projecten
Gerben Tolkamp

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Recruitment Training en Visie Festival

Recruitment Training en Visie Festival

De uitdaging

Ontwikkelen en organiseren van een Recruitment Training die een boost geeft aan de (sollicitatie) gesprekken.

“Help ons met het ontwikkelen, voorbereiden en organiseren van een recruitment training voor medewerkers die betrokken zijn in het werving- en selectieproces. Daarnaast zijn we op zoek naar een verfrissend concept om de afdeling recruitment op de kaart te zetten en referral van nieuwe collega’s via huidige medewerkers te stimuleren.”

Verder is de afdeling recruitment opzoek naar een ludieke manier om zichzelf op de kaart te zetten binnen ASVZ en willen ze referrals stimuleren onder huidige medewerkers.

Onze frisse blik

Achtergrond

Teamleiders van ASVZ vervullen momenteel een werving en selectie rol naast hun eigen functie binnen de organisatie. De afdeling recruitment heeft vastgesteld dat er extra training nodig is om medewerkers met een recruiter rol te ondersteunen in hun taken. Hierbij is een belangrijk aandachtspunt dat kenmerken en eisen die er gesteld worden aan kandidaten helder worden gecommuniceerd.

Verder is de afdeling recruitment opzoek naar een ludieke manier om zichzelf op de kaart te zetten binnen ASVZ en willen ze referrals stimuleren onder huidige medewerkers.

Aanpak

Het project bestond dus uit twee delen: het ontwikkelen en organiseren van een recruitment training en het ontwikkelen van een concept om medewerkers te laten weten wat zij kunnen betekenen om personeel te werven.

Resultaat

We hebben een recruitment training ontwikkeld bestaande uit drie onderdelen: (1) jouw rol als selecteur, (2) hulpmiddelen en (3) gesprekstechnieken. Nieuwe en huidige medewerkers zijn meegenomen in deze thema’s door korte opdrachten uit te voeren en met het elkaar het gesprek te voeren.

ASVZ heeft zelf een driedaags visie festival georganiseerd. Om de recruitment afdeling goed op de kaart te zetten hebben we een mooie activiteit voor tijdens een driedaags Visie Festival ontwikkeld. De gemene deler van alle activiteiten tijdens de activiteit was de ASVZ visie. Mensen konden vrij rondlopen en verschillende activiteiten beleven zoals op een echt festival. Denk aan het bewandelen van de klantreis en nieuwe technologieën in de zorg. Alle afdelingen van ASVZ hadden een standplaats op het festival om zichzelf te presenteren.

De recruitment training en het festival hebben ervoor gezorgd dat collega’s zich professioneel hebben verder ontwikkeld in het voeren van het juiste (sollicitatie) gesprek.

De frisse blik van...

Onboarding Event – Van Wijnen West

Leiderschapsprogramma na een fusie

Gedragen beleid begint bij dialoog

Bekijk alle projecten

Pre- en onboarding programma Nestlé

Pre- en onboarding programma Nestlé

De uitdaging

“Help ons met het neerzetten van een onboarding ervaring waarin we collega’s op een vernieuwende manier meenemen in onze cultuur en kernwaarden en hen uitdagen om hun frisse blik op de organisatie te delen."

Onze frisse blik

Achtergrond

Nestlé is het grootste voedingsbedrijf ter wereld en een leider in Nutrition, Health & Wellness. Er werken zo’n 1200 medewerkers voor Nestlé in Nederland. Elk jaar starten er ongeveer 150 mensen in een nieuwe functie. Nestlé heeft de wens om alle nieuwe medewerkers dezelfde onboarding ervaring te bieden.

Aanpak

We zijn dit project gestart met het in kaart brengen van de doelgroep en de belangrijkste doelen van het vernieuwde onboarding programma. Nestlé wil haar starters op een verrassende manier meenemen in de cultuur en de kernwaarden van de organisatie. Daarnaast wil Nestlé het frisse perspectief van starters op de organisatie gebruiken.

Op basis hiervan hebben we een vernieuwde onboarding journey neergezet waarin starters Nestlé leren kennen, zowel op het individuele niveau als op het teamniveau. 

Resultaat

Een vernieuwde journey waarin starters worden meegenomen in een storyline die past bij Nestlé. Starters ontwikkelen zich van ingrediënt tot een volwaardig Nestlé product met een vernieuwende strategie.

Hoe? Starters krijgen onder andere een interactief magazine na het tekenen van hun contract. Op de eerste werkdag spelen ze een office game in teamverband. Vervolgens gaan ze in dezelfde teams aan de slag met een strategy challenge. Een maand later is het tijd voor de pitch dag. Op deze dag strijden de teams tegen elkaar en presenteren ze hun frisse blik op de strategie van Nestlé.

philips
Video afspelen

De frisse blik van...

Ontwikkelprogramma young professionals

Employee Referral Platform

Analysis Paralysis

Bekijk alle projecten
Gerben Tolkamp

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Onboarding Event – Van Wijnen West

Onboarding Event – Van Wijnen West

De uitdaging

“De huidige welkomstmiddag vraagt om een nieuwe insteek. Help ons bij het opstellen van een verrassend, interactief en inspirerend programma waarbij de organisatie, maar zeker ook elkaar leren kennen centraal staat.”

Samen met Van Wijnen West zijn we aan de slag gegaan met het ontwerpen van een fysiek programma dat gemakkelijk te transformeren is naar een digitale variant.

Onze frisse blik

Achtergrond

Van Wijnen West neemt per jaar zo’n 60 nieuwe medewerkers aan. Eerder werden er binnen de regio al welkomstmiddagen georganiseerd, maar vanwege de coronamaatregelen hebben deze bijeenkomsten in 2020, 2021 en een deel van 2022 niet plaatsgevonden. Toen de coronamaatregelen het weer toelieten, greep Van Wijnen West de mogelijkheid aan om de inhoud van het programma in een nieuw jasje te steken, met daarbij het thuisgevoel voorop.

Uitgangspunten hierbij waren dat de middag interactief, informatief, verbindend en enthousiasmerend moest zijn. Het programma moest daarnaast laagdrempelig zijn qua organisatie, toegankelijk zijn voor de deelnemers en het thuisgevoel binnen Van Wijnen versterken.

Aanpak

Tijdens het overeenkomen van onze samenwerking hebben we samen met Van Wijnen West een projectteam en eerste conceptprogramma opgesteld. Bij de start van het project zijn alle programmaonderdelen ge-evalueert en zijn we in de cultuur, kernwaarden en de werkzaamheden van Van Wijnen West gedoken. Vanuit hier hebben we het definitieve programma met elkaar vormgegeven en zijn we pragmatisch aan de slag gegaan met het ontwikkelen en opleveren van de verschillende programmaonderdelen.

De eerste welkomstmiddag, met het vernieuwde programma, was een belangrijk onderdeel voor het definitief opleveren van het project. Naar aanleiding van de ontvangen feedback van de deelnemers zijn een aantal programmaonderdelen verder aangepast en geoptimaliseerd. Ook de komende periode zal Van Wijnen West actief feedback blijven ophalen onder de deelnemers om zo samen met de organisatie de introductiemiddag te verbeteren en actueel te houden.

Resultaat

Vanaf oktober is Van Wijnen West de nieuwe welkomstmiddag: ‘Welkom Thuismakers!’ gaan inzetten. Deelnemers worden uitgenodigd aan de hand van een fysieke ansichtkaart die ze thuis op de deurmat ontvangen. Deze ansichtkaart verwijst tevens naar de onboarding-app van Van Wijnen ‘All Aboard Now’ waar collega’s op speelse wijze de organisatie beter kunnen leren kennen. Tijdens de middag doorlopen de deelnemers drie programmaonderdelen; een interactieve talkshow (Van Wijnen West draait door); deze ‘show’ geeft meer inzicht in onder andere de missie en kernwaarden van de organisatie. Door middel van twee spellen (Kennismakers en Bouw je Thuis) leren collega’s elkaar beter kennen en gaan ze direct samen aan de slag!

“De ‘Welkom Thuismakers’ middag is een leuke manier om kennis te maken met de organisatie en tegelijkertijd je nieuwe collega’s te leren kennen, ook collega’s die een heel ander vak uitoefenen. Dit levert leuke interacties op!”

Opdrachtgever

De frisse blik van...

Innovatieprogramma: design thinking

Van DNA naar ijzersterk werkgeversmerk

Creatieve leerweek

Bekijk alle projecten
Gerben Tolkamp

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Digitale onboarding game

Digitale onboarding game

De uitdaging

Help ons om nieuwe collega's te enthousiasmeren, onze missie over te brengen en hen effectief te onboarden.

Philips Domestic Appliances (DA) is sinds 2021 niet langer meer onderdeel van Royal Philips. Als nieuwe organisatie met geheel eigen cultuur, willen ze ook een eigen passende onboarding creëren. Dit willen ze graag met een creatieve twist aanpakken, om te laten zien dat hun medewerkers belangrijk voor ze zijn.

Onze frisse blik

Op zoek naar een schaalbare oplossing

Philips DA heeft Frisse Blikken gevraagd om een schaalbare oplossing te bedenken die goed inspeelt op de ervaring van nieuwe collega’s, hen enthousiasmeert en klaarstoomt voor het werk bij DA. Door onderzoek te doen naar de doelgroep, leerdoelen, inhoud en al bestaande ideeën, brachten we de behoeften in kaart. Zo hebben we middels een agile way of working samen met DA een onboarding game en interactief onboarding booklet ontworpen. Samen zorgen deze middelen ervoor dat nieuwe collega’s zo snel mogelijk up to speed zijn, enthousiast zijn over DA en genoeg kennis hebben om mede-eigenaarschap te tonen om de ambities van DA waar te maken.

Online onboarding game

Het resultaat is een uitgebreide en realistische onboarding game waarmee nieuwe collega’s kennismaken met DA, haar purpose, waarden en cultuur, waar zij staan, de manier van werken en verbinding creëert tussen collega’s. De booklet is hét naslagwerk waar nieuwe collega’s hun eerste informatie vinden over DA en praktisch gezien het werken bij DA, alle antwoorden op hun vragen kunnen vinden en doorgelinkt worden naar andere DA pagina’s voor extra informatie.

De frisse blik van...

Een lerende mindset

Een fris leertraject binnen Greenchoice

Ondersteuning portfoliomanagement

Bekijk alle projecten
Gerben Tolkamp

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Achtergrond: phD in Human Resource Management en Organizational Behavior. Master Arbeids- en Organisatiepsychologie

Mijn verborgen talent is… Sportgerelateerde vragen in een pubquiz beantwoorden.

Met dit nummer begint mijn weekend: Tash Sultana – Jungle

Als ik later groot ben dan… Heb ik een bedrijf dat mensen helpt om hun leven leuker te maken.

Gerben Tolkamp
Slide 3 Heading
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here
Vorige slide
Volgende slide
Ontvang ons gratis stappenplan
Met dit stappenplan helpen wij je op weg naar creatieve en impactvolle communicatie. Zodat jouw strategische boodschap resulteert in actie.