Een half jaar binnen: 5 frisse learnings van Harmke

Een half jaar binnen: 5 frisse learnings van Harmke

Ondernemerschap, vrijheid en co-creatie: een aantal waarden die mij het meest aanspraken tijdens mijn sollicitatie bij Frisse Blikken. We zijn nu zes maanden verder en ik kan met zekerheid zeggen dat ik mij thuis voel! Als Learning Specialist was ik benieuwd naar hoe Frisse Blikken de persoonlijke en professionele ontwikkeling van haar eigen medewerkers faciliteert. In deze blog deel ik mijn inzichten aan de hand van vijf learnings.

Learning 1 - Bij de loodgieter thuis, lekt de kraan niet áltijd

Frisse Blikken voelt voor mij als een ‘self development’ walhalla. Vanaf je eerste tot aan je laatste dag zijn er diverse manieren om jezelf te blijven ontwikkelen, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Zo start je bijvoorbeeld in een intervisiegroep met collega’s die tegelijkertijd zijn gestart en krijg je een buddy toegewezen aan wie je al je “domme” vragen kunt stellen. Verder volg je trainingen die aansluiten op jouw ervaring en behoeften. Een deel hiervan is voor iedereen hetzelfde, maar een deel mag je zelf kiezen. Daarnaast spreek je je Performance Lead regelmatig face-to-face over je persoonlijke ontwikkel- en performance doelen. Deze houd je bij in het ontwikkelplatform Treams, zodat je je voortgang goed in de gaten kunt houden en kunt bijsturen. Binnen de Learning Studio creëren we dus niet alleen leerervaringen voor onze klanten, we ervaren ze ook zelf.

Learning 2 – Zero mail policy

Een overvolle mailbox is verleden tijd dankzij ons communicatieplatform Slack. Naast de individuele chatfunctie gebruiken we het om elkaar vragen te stellen, te inspireren, best and bad practices te delen, gezamenlijk ideeën te bedenken voor een vraagstuk en om elkaar uit te nodigen voor (in)formele events. Binnen Learning & Development noemen we dit een online learning community. Mailen? Dat doen we alleen met onze opdrachtgevers.

Learning 3 – Co-creatie werkt

Binnen onze projecten vinden we het belangrijk om écht samen te werken met onze opdrachtgevers. Dat noemen we co-creatie. Kenmerken hiervan zijn: dialoog, ‘common ground’, enthousiasme, daadkracht en focus op resultaat. Wij werken in co-creatie samen met onze opdrachtgevers en hebben een ecosysteem aan partners. Dat je als organisatie álles moeten weten en kunnen is achterhaald: wij hebben de juiste mensen óf kennen de juiste mensen.

Learning 4 – De lunchtafel als verbindende factor

We zijn een platte organisatie waar we leren van en met elkaar. Iedere dag dekken we gezamenlijk de lange lunchtafel en spreek je één van de stagiaires, je directe collega, een opdrachtgever of een directielid. Hier praten we over onze weekendavonturen, delen we uitdagingen op werk en geven we advies. Het werk van een projectmanager is soms best individueel, maar door de gezamenlijke lunch blijven we altijd in verbinding met elkaar. 

Learning 5 – Senioriteit hoort ook thuis bij Frisse Blikken

Hoewel onze naam anders doet vermoeden, hebben we collega’s met bakken ervaring en expertise. Het is mooi om te zien hoe wij ‘reverse mentoring’ inzetten waarbij kennisoverdracht en wederzijdse groei centraal staat in de samenwerking tussen junior, medior en senior collega’s. Je hoeft dus niet raar op te kijken wanneer je manager (bij ons ‘blikondernemer’) jou opeens om feedback vraagt.

Ook werken bij Frisse Blikken?

Wij creëren impactvolle projecten en programma’s met en voor toonaangevende organisaties. En dat doen we allemaal met een groep energieke en ambitieuze collega’s! Toch is werken bij Frisse Blikken niet voor iedereen weggelegd. Projectmatig werk kan namelijk ook betekenen dat je meerder kortlopende projecten tegelijkertijd uitvoert en in pieken werkt. Je leert in ieder geval om snel keuzes te maken! En last but not least, je leert ook koffie te zetten als een echte barista, want naast de lange lunchtafel hebben we een professioneel koffiezetapparaat waar collega’s, opdrachtgevers en samenwerkingspartners elkaar ontmoeten onder het genot van een huisgemaakte cappuccino.

Wij zijn opzoek naar junior, medior en senior collega’s in de Learning Studio. Bekijk onze vacatures hier(onder). 

Kom je bij ons werken?

We zijn op zoek naar nieuwe collega’s in ons Learning & Development team! Bekijk de vacatures hieronder.

Senior Learning & Development specialist

Junior Learning & Development Specialist

Je passie en werk combineren: Erik doet het!

Je passie en werk combineren: Erik doet het!

Ben je benieuwd hoe het écht is om bij Frisse Blikken te werken? Niemand kan dat beter vertellen dan onze eigen collega’s! Deze keer nemen we een kijkje in het werk van Erik, senior Learning & Development (L&D) specialist bij onze Learning Studio. Hij vertelt onder andere hoe hij zijn creativiteit en passie voor storytelling inzet bij opdrachtgevers zoals Nike en BMW.

Van trainee naar L&D manager

In 2013 rondde Erik zijn studie bestuurskunde af. Na het behalen van zijn master volgde hij een traineeship bij een adviesbureau in de publieke sector. Hij maakte kennis met de ontwikkelmanager: de persoon verantwoordelijk voor het traineeship, het coachen en begeleiden van de trainees en betrokken bij de opleidingsplannen van de gehele organisatie. “Ik weet nog dat ik dacht: wow, jij hebt echt een coole baan,” vertelt Erik.

Na het afronden van zijn traineeship kreeg Erik zelf de kans om als ontwikkelmanager aan de slag te gaan. “Ik mocht een reis uitstippelen die onze trainees de ruimte bood om aan hun eigen leerdoelen te werken,” vertelt hij. “Dat vond ik echt gaaf!”

Erik Hilgers, L&D specialist

Een baan met meer creativiteit

Naast zijn werk heeft Erik al jaren een andere passie: schrijven. In 2021 maakte hij zijn droom werkelijkheid en schreef hij zijn debuutroman Terug naar de Kloof. Ondanks dat Erik zijn creativiteit in dit schrijfproces kwijt kon, miste hij dit aspect in zijn werk. “Hoewel ik er enorm van genoot om betrokken te zijn bij de ontwikkeling van collega’s, moest ik op mijn externe opdrachten iets te vaak binnen de gebaande paden blijven. Ik had juist het gevoel dat ik buiten die grenzen meer waarde kon creëren”, vertelt Erik.

L&D specialist bij de Learning Studio

Na een sabbatical en wereldreis solliciteerde Erik daarom in 2022, vanuit een hutje in Ecuador, bij Frisse Blikken. Ondertussen maakt hij alweer een jaar deel uit van de Learning Studio, waar hij werkt als Frisse Professional (FPRO) in de functie senior Learning & Development (L&D) Specialist.

In een senior functie bij Frisse Blikken krijg je vaker een leidende rol in projecten en ben je ook regelmatig de eindverantwoordelijke. “In mijn functie krijg ik veel vertrouwen en verantwoordelijkheid. Het is een rol waarbij ik de details af en toe moet leren loslaten en vooral op conceptueel niveau betrokken ben,” vertelt Erik.

Erik Hilgers, werken bij Frisse Blikken, L&D specialist

Ondernemende inititatieven

Naast het nemen van meer leiderschap in projecten, hebben Frisse Professionals ook een ondernemende rol in hun eigen team. Erik houdt zich daarom bezig met creativiteit en innovatie binnen de Learning Studio. Zo is hij op dit moment bezig met het creëren van een nieuw concept: storyline learning. Hierin combineert hij de basis van storytelling met experiential learning, waardoor deelnemers aan een leerprogramma van begin tot eind worden meegenomen in een avontuurlijk verhaal.

Een passie voor verhalen toegepast in leerprogramma’s

“Om écht goed te kunnen leren, moeten we soms loskomen van de dagelijkse werkpraktijk,” vertelt Erik. Hij is ervan overtuigd dat mensen een boodschap beter onthouden wanneer ze worden meegenomen in een verhaal en nog beter wanneer ze zelf een rol in dat verhaal spelen. “Mensen moeten niet alleen het verhaal horen maar het verhaal beleven,” aldus Erik. Maar hoe zorg je daarvoor? Erik maakt hiervoor vaak gebruik van een metafoor. Hij vertelt: “Als je iets vanuit een metafoor bekijkt, en het vervolgens terugvertaalt naar je eigen realiteit, kun je veel beter reflecteren op je eigen situatie.”

Erik Hilgers, L&D specialist
"Bij Frisse Blikken combineer ik mijn passie voor schrijven en storytelling met L&D projecten voor grote organisaties."

Erik Hilgers
Senior L&D specialist

Klantgerichte aanpak

Maar voordat Erik een passende metafoor gaat ontwikkelen, besteedt hij veel aandacht aan het leren kennen van de klant. “Het is van belang om te achterhalen wat de leerdoelen zijn, welke uitdagingen er spelen en waar het bedrijf heen wil groeien,” vertelt Erik. Zo kan hij een gepersonaliseerd concept aanleveren. Bij de storyline van BMW resulteert dat in de Leadership Roadtrip, terwijl bij Nike de Storytelling Olympcis worden georganiseerd.  “Uiteraard is het belangrijk om de verhalen weer naar de werkpraktijk te vertalen, maar ik ben ervan overtuigd dat échte bewustwording van gedrag en het prikkelen van het conceptueel vermogen het meest effectief werkt in verhaalvorm,” aldus Erik.

Genomineerd managementboek van het jaar

Maar het blijft niet alleen bij het bedenken van verhaallijnen. Erik werd ook gevraagd om samen met een aantal collega’s mee te schrijven aan het boek ‘Anders Groeien’, in samenwerking met Goldschmeding Foundation.

“In dit boek staat medemenselijk ondernemen centraal”, legt Erik uit. Het boek geeft handvatten over hoe je meer kan ondernemen vanuit je hart en hoe je alle partners, medewerkers of betrokkenen vanuit iets puurs kunt benaderen. “Ik vind het vooral belangrijk dat je de betrokkenen echt de ruimte geeft om er te zijn en ze niet als een kans of belemmering voor je eigen belangen ziet,” vertelt Erik.

Boek anders groeien

Vanwege het succes is het boek genomineerd geweest voor managementboek van het jaar én is er inmiddels een tweede druk gepubliceerd.  “Toen ik bij Frisse Blikken begon dacht ik dat ik een creatieve projectmanager zou zijn tijdens werkuren, en een schrijver in mijn eigen tijd. Een jaar verder lukt het niet alleen om mijn passie voor verhalen te combineren met mijn werk, ik word er echt actief op gevonden door collega’s en opdrachtgevers. Als je zelf maar duidelijk hebt wat je passie is, is er binnen Frisse Blikken veel ruimte daar handen en voeten aan te geven.”

Enthousiast geworden?

Goed nieuws! We zijn op zoek naar nieuwe collega’s. Wil jij net als Erik aan de slag als learning & development specialist. Of heb je een andere interesse? Bekijk onze vacatures hier of kom langs tijdens één van onze events

Bekijk alle vacatures

Bekijk alle projecten

Talentontwikkelaar en projectmanager: Judith

Talentontwikkelaar en projectmanager: Judith

Ben je benieuwd hoe het écht is om bij Frisse Blikken te werken? Niemand kan dat beter vertellen dan onze eigen collega’s! Deze keer vertelt Judith over hoe zij al vijf jaar met plezier bij Frisse Blikken werkt. Ze is onderdeel van het People team maar daarnaast ook Talentontwikkelaar. Wat dat allemaal precies inhoudt lees je hieronder. 

Op zoek naar meer uitdaging

Nadat Judith was afgestudeerd wilde ze graag verschillende dingen uitproberen en nieuwe omgevingen ontdekken. Na 3,5 jaar werkervaring bij een recruitment bureau kreeg ze de behoefte aan meer diepgang en uitdaging. Een bekende raadde haar toen Frisse Blikken aan. Ze maakte een koffieafspraak met één van onze collega’s; “Tijdens het gesprek kreeg ik meer duidelijkheid, ik was meteen enthousiast om te solliciteren,” vertelt ze. Met name de diversiteit in projecten en verantwoordelijkheid die je vanaf moment één krijgt sprak haar erg aan.

Judith de Jong

Judith X Frisse Blikken

Judith kwam er tijdens het sollicitatieproces achter dat het People team het beste bij haar interesses aansloot. “Ik ben altijd al nieuwsgierig geweest naar mensen. Ik luister graag en wil mensen verder helpen” vertelt ze. Judith had destijds nog niet veel specifieke ervaring op het gebied van projectmanagement. Toch werkte ze vanaf haar eerste werkdag al voor één van onze klanten. Bij Frisse Blikken geloven we namelijk dat je het best leert door het simpelweg te doen. “Ik dacht toen: open blik en gaan!” vertelt Judith. Ze werkte samen met een collega aan het opzetten van een selectietraject. Hierdoor leerde ze al snel wat er nodig is om een succesvol project neer te zetten: een strakke planning, creatieve blik en sterk stakeholdermanagement. Ook binnen het team voelde ze zich al snel thuis. “Er waren teammeetings, we gingen samen naar events en er waren gezellige teamuitjes,” vertelt Judith. Ook binnenkort maken ze hier weer tijd voor en gaan ze met het hele team varen in Amsterdam.

Langlopende projecten

Waar de ene collega de voorkeur geeft aan korte projecten, is Judith vaak betrokken bij relatief langlopende projecten. Daardoor bouwt ze een groot netwerk op en leert ze de organisatiecultuur goed kennen. Zo is zij nu al bijna twee jaar betrokken bij een strategisch HR-project van Boskalis. “Ik voel me echt onderdeel van het team en ik merk dat ik inhoudelijk meer kan bijdragen dan bij een kort project,” vertelt Judith. Dit is niet haar eerste project bij Boskalis. Ze heeft eerder al gewerkt aan het opzetten van een selectietraject waarbij een game werd gecreëerd als selectiemiddel; een vooruitstrevende oplossing wat nog niet eerder was toegepast.

Talentontwikkelaar

Inmiddels is Judith niet alleen projectmanager, maar ook talentontwikkelaar van meer dan 15 collega’s. “Toen ik de kans kreeg om talentontwikkelaar te worden, greep ik die met beide handen aan,” vertelt Judith. Bij Frisse Blikken vinden we ontwikkeling enorm belangrijk en onze talenontwikkelaars spelen hier een cruciale rol in. Zij zijn namelijk naast hun projectwerk bij de klant ook bezig met het coachen van collega’s. “Het is fijn om uit eigen ervaring te weten hoe het is om bij Frisse Blikken te werken. Zo kan ik als talentontwikkelaar mijn collega’s beter helpen en begeleiden,” legt Judith uit. Talentontwikkelaars bieden collega’s coaching en intervisie om te helpen bij het ontdekken én ontwikkelen van hun talenten en uitdagingen. Ze denken mee over doorgroeimogelijkheden en begeleiden medewerkers in hun ondernemerschap. Bij Frisse Blikken worden de talentontwikkelaars eerst getraind in een halfjaar-durende coach opleiding, waarin ze de nodige theorieën en modellen leren. “Het volgen van de opleiding was voor mij belangrijk omdat het me de onderbouwing gaf die ik nodig had om mijn rol goed te kunnen vervullen,” vertelt Judith.

Vijf jaar in dienst

Judith is inmiddels al vijf jaar werkzaam bij Frisse Blikken. “Ik heb me in deze periode kunnen ontwikkelen op gebieden die ik van tevoren nooit had kunnen bedenken,” vertelt ze enthousiast. Judith waardeert de vrijheid en het vertrouwen die ze krijgt in haar werkzaamheden. Als talentontwikkelaar blijft ze verbonden met de organisatie en de bedrijfscultuur, wat ervoor zorgt dat ze steeds met plezier naar haar werk komt. “Als organisatie zijn we echt een team. Alle collega’s kijken naar elkaar om en je weet dat Frisse Blikken voor je klaar staat. Dit gevoel hoop ik ook terug te geven aan mijn collega’s,” vertelt Judith. Misschien binnenkort wel aan jou?

Meer weten?

Wil je meer weten over werken bij Frisse Blikken? Lees de verhalen van onze andere collega’s hieronder.

Een half jaar binnen: 5 frisse learnings van Harmke

Je passie en werk combineren: Erik doet het!

Talentontwikkelaar en projectmanager: Judith

Een half jaar binnen: 5 frisse learnings van Harmke

Je passie en werk combineren: Erik doet het!

Game designer Yannick: van hobby naar carrière

Game designer Yannick: van hobby naar carrière

Ben je benieuwd hoe het écht is om bij Frisse Blikken te werken? Niemand kan dat beter vertellen dan onze eigen collega’s! Deze keer vertelt Yannick hoe hij bij de Fresh Game Studio terecht is gekomen. Hij neemt ons mee terug in de tijd en vertelt hoe zijn interesse in serious gaming begon.

Van hobby naar carrière

Videogames zijn altijd al één van Yannick zijn hobby’s geweest. Hij realiseerde zich pas later dat video games zijn interesse in geschiedenis en cultuur hebben aangewakkerd. “Door te gamen heb ik bijvoorbeeld veel geleerd over de Griekse mythologie”, vertelt Yannick. “Ik realiseerde me pas later hoe krachtig games zijn in het vertellen van verhalen”. Daar wilde Yannick meer mee doen. Uiteindelijk resulteerde dat er zelfs in dat hij tijdens zijn master de combinatie tussen games en educatie onderzocht.

Nadat Yannick was afgestudeerd ging hij onder andere aan de slag als learning professional. Het viel hem op dat de games die hij ontwikkelde vaak meer effect hadden dan de gebruikelijke e-learnings. “Ik besloot dat ik de kracht van games meer wilde benutten. Zo kwam ik terecht bij de game studio van Frisse Blikken”.

Een vliegende start

Yannick begon bij Frisse Blikken met een vliegende start. Nog voordat hij zijn laptop volledig had geïnstalleerd, was hij al betrokken bij een project. “Tijdens mijn eerste week was ik al druk bezig met het opzetten van zwembaden en zandbakken”, vertelt hij lachend. Dit waren de voorbereidingen van een game die nog steeds wordt gespeeld tijdens de selectiedag bij Boskalis.

Gelukkig had Yannick ook tijd voor koffietjes met zijn nieuwe collega’s. “Iedereen is enthousiast om je te zien en heeft zin om dingen te ondernemen. Dat zorgt voor een positieve sfeer,” vertelt hij. “Starten bij Frisse Blikken voelde echt als een warm bad.”

Een werkweek als gamedesigner

Van maandag tot en met donderdag werkt Yannick aan zijn projecten. Meestal lopen er twee projecten naast elkaar. “Als game designer besteed ik veel tijd aan de start van een project”, legt hij uit. “Vaak is gedragsverandering het doel van onze games. Daarom is het belangrijk dat we de doelgroep goed leren kennen”. Yannick interviewt daarom regelmatig medewerkers. “Het is ontzettend interessant om te ontdekken hoe een organisatie in elkaar zit. Tijdens ieder project betreed je als het ware een nieuwe wereld,” vertelt Yannick.

Creatieve oplossingen

Na de design fase is het tijd voor Yannick zijn favoriete onderdeel: het ontwikkelen van de game. Hij krijgt veel ruimte voor zijn eigen creativiteit. “Wat mij op dat moment inspireert in mijn leven, kan ik vaak toepassen in de games voor onze klanten”, vertelt Yannick.

Met de leerdoelen van de organisatie in zijn achterhoofd, werkt Yannick verschillende prototypes uit. Deze test hij vervolgens bij de doelgroep, waarna hij de game verbetert. “Met zo’n iteratieve sprintaanpak zorgen we ervoor dat we het beoogde effect ook echt bereiken. Ik ben heel blij dat ik nu een plek heb gevonden waar ik de kracht van games kan inzetten om organisaties te helpen groeien”.

Enthousiast geworden door het verhaal van Yannick? Goed nieuws, we zijn op zoek naar nieuwe collega’s! Bekijk onze vacatures of kom langs tijdens een van onze events. 

Meer weten?

Wil je meer weten over werken bij Frisse Blikken? Lees de verhalen van onze andere collega’s hieronder.

Een half jaar binnen: 5 frisse learnings van Harmke

Je passie en werk combineren: Erik doet het!

Talentontwikkelaar en projectmanager: Judith

Een half jaar binnen: 5 frisse learnings van Harmke

Je passie en werk combineren: Erik doet het!

Bekijk alle projecten

Cultuur binnen Frisse Blikken

Cultuur binnen Frisse Blikken

Mouad is in februari 2022 gestart bij Frisse Blikken. Hij is binnen Fris publiek gestart als projectmanager binnen de publieke sector. In dit interview wordt gesproken over Mouad zijn cultuur en geloof en hoe hij dit bij Frisse Blikken ervaart.

Wat is jouw ervaring omtrent jouw geloof binnen Frisse Blikken?

Ik ben een van de weinige moslims en dat is vergelijkbaar met andere werkplekken. Het is al vaker voorgekomen dat ik de enige of een van de weinige met mijn achtergrond ben geweest. Wat ik wel merk dat bij Frisse Blikken er een open houding is. Er is een positieve nieuwsgierigheid. Om een voorbeeld te noemen, ik bid vijf keer per dag en ik doe dat op kantoor best wel makkelijk en ontspannen. In het begin deed ik dat in een aparte ruimte ergens anders in het gebouw. Op dit moment heb ik er geen problemen mee om dat op het kantoor zelf te doen. Dat heb ik eerder niet op die manier gevoeld bij een andere werkgever en dat is bijzonder.

Mouad Ahdi

Hoe merk je dat mensen positief benieuwd/nieuwsgierig zijn?

Ik merk het door de manier van vragen stellen. Het is echt een deel van het praktiseren van de religie waar veel mensen weinig over weten. Eigenlijk weet je bij voorbaat er niks over als je het zelf niet praktiseert. Ik merk zelf dat ik het heel leuk vind om erover te vertellen, net zo leuk als dat ik het vind om iets nieuws te leren. Die uitwisseling past heel erg bij mij! Er wordt bijvoorbeeld gevraagd op welke momenten ik bid, dan vertel ik dat ik een app gebruik die op de minuut aangeeft wanneer ik moet bidden. Het moment van bidden verschuift ook dagelijks, omdat het te maken heeft met de stand van de zon. Een ander voorbeeld hoe ik merk dat mensen nieuwsgierig zijn is tijdens een Q&A over de Ramadan die wij laatst hebben georganiseerd op kantoor. Dit heeft verband met onze maandelijkse Frisclusieve challenges. De maand april was het thema de Ramadan. Op de Q&A kwamen best wat mensen af en dat verbaasde mij wel. Het was onder werktijd en ik kan mij voorstellen dat mensen een drukke dag of meerdere calls hebben. Het is dan een Q&A over een onderwerp wat hen niet ligt en toch kwam een twintigtal opdagen. Het was heel erg leuk en er waren geen drempels. Ik ging er ook in van, alles mag gevraagd worden. Een opdrachtgever vertelde mij laatst; ‘’de enige domme vraag, is de vraag die niet gesteld wordt.’’ Het was heel leuk om te doen en het werd door iedereen zeer positief ontvangen. Tijdens de Q&A was er een balans tussen diepgaande vragen en wat meer oppervlakkige vragen. In het begin hield ik een introductie praatje en vertelde ik in vogelvlucht waar de maand over ging en wat erbij komt kijken. Dat schepte wat ruimte voor de diepere vragen. Ik merkte aan mensen dat een soort van wereld aan informatie voor hen openging.

Hoe ervaar je dat andere Frisse Blikkers met de Ramadan omgaan?

Ik kan mij heel goed voorstellen dat de Ramadan je ontschiet, omdat het in iemand anders dagelijks leven niet aan de orde is. Als ik naar brede informatievoorzieningen in de samenlevingen kijk, dan zie ik vooral de NOS die een dag van tevoren een artikel publiceert dat de Ramadan is begonnen. Dan heeft iemand daar heel even zijn aandacht op, als je het nieuws volgt. Daarna komt het niet meer terug. Ik kan mij goed voorstellen dat iemand meerdere keren vergeet dat het nog steeds gaande is. De vraag die ik in deze maand het meest krijg is: ‘is het nog bezig?’ De meeste mensen weten niet of de maand al voorbij is en zijn daar niet mee bezig sinds het is begonnen. Dan vergeet iemand dat die ene collega die moslim is even aan het vasten is. Dat zorgt eigenlijk vooral voor grappige situaties. Voor mij persoonlijk is het weer sinds een lange tijd dat ik de Ramadan vast terwijl ik voltijd aan het werk ben. Dat was in het begin even wennen. Ik merk dat ik het hier nog steeds gezellig vindt om aan de lunchtafel te zitten en te kletsen met collega’s. Want op welk ander moment kan je met zoveel collega’s tegelijk een praatje maken. Dan krijg ik soms de vraag of ik het vervelend vind om aan de lunchtafel te zitten en dat is eigenlijk niet zo. Vooral naarmate de maand vordert is het hongergevoel minder. Met dit soort weer krijg je sneller dorst. Dat is meer een klein ongemak dan dat ik daar last van heb. Sterker nog, het gevoel van ongemak helpt juist om stil te staan bij de spirituele kant van de Ramadan. Verder opent dat een deur om meer vragen te stellen, wat ik leuk vind. Ik vind het altijd leuk om erover te vertellen. Onaangename reacties ben ik hier nog niet tegengekomen. Hier zijn allemaal frisse en open-minded mensen.

Hoe zou je anderen adviseren om met de Ramadan om te gaan?

Je hoeft er niet zoveel mee. Vooral als je weet dat anderen mensen tijdens de ramadan in restaurants werken of thuis in de keuken staan om eten te maken. Dat moet gebeuren. Zelf heb ik ook mijn moeder geholpen in de keuken en meegemaakt dat ik over het eten heen hang. Ergens heb je niet heel erg last van het eten wat ik op dat moment niet eet. Er is iets veel belangrijkers dan het eten waarbij je stilstaat. Dat is zelfreflectie en de band met god. Daar zit de focus ook op en de focus kan daar ook opzitten, omdat jij de hele dag fysiek herinnerd wordt door het vasten. Mijn buik maakt allemaal rammelingen en daardoor weet ik het is ramadan. Ik heb deze ochtend alleen maar calls gehad en misschien moet ik een moment voor mezelf nemen en iets daarmee doen. Dat is het met name, erbij stilstaan. Het niet eten is bijzaak. Er hebben ook een paar collega’s één dag meegedaan. Het is een grotere uitdaging om maar één dag mee te vasten, omdat je niet in een ritme zit. Ik kan mij heel goed voorstellen dat het lichaam nog niet in dat ritme zit en het niet gewend is, veel meer een killing is. Ik bedacht mij ook -en dat is een reflectie die ik zelf had- dat wanneer je het spirituele aspect niet naast het vasten neemt, dat de hele focus dan gaat naar ‘ik ben niet aan het eten’ en ‘ik heb honger’.

Een dag vasten met collega’s

Dat was heel bijzonder, want zij namen echt de ruimte om vroeg op te staan. Dus rond een uur of half 5 moest je echt stoppen met eten. Dan sta je een uur tot halfuur van tevoren op om iets voedzaams te eten en veel water te drinken. Vervolgens hebben ze de hele dag mee gevast en rond half 9 mochten we het verbreken. Ik merkte door de dag heen dat zij er niet heel gek veel moeite mee hadden. Richting het einde van de dag ging het nog steeds heel goed en toen we aan het eten waren, hadden ze eigenlijk als zoiets van ik zit vol. Dat zijn allemaal uitspraken waar ik mij heel erg in herken. Blijkbaar werkt je lichaam zo, wanneer je niet eet dat je snel vol zit. Ik merk dat ik na een kom met soep er weinig meer bij kan. Ik vond het heel bijzonder om die ervaring met collega’s te delen. Ik vond het heel stoer dat zij een dag meepakten en er open voor staan. Heb je aan het begin van de dag die boodschap van zelfreflectie en de band van god meegegeven?
Ja zeker, ik heb geadviseerd om te gaan journallen of een wandeling te maken. Ga iets doen wat je in het dagelijkse ritme normaal gesproken nooit doet. Dat werd ook positief ontvangen. Een deel van hen is een halve dag op kantoor geweest om een halve dag rustig aan te doen. De conclusie is dat de ervaring heel goed was.

Kan je iets vertellen over het Suikerfeest?

Het Suikerfeest viel dit jaar op maandag 2 mei. Dit hangt af of de sikkel voor de nieuwe maan gevonden kon worden. Dit wordt op zaterdag bekeken. Dat is hoe iedere nieuwe maand in de Islamitische kalender wordt bepaald. Op een avond wordt er gekeken of er een sikkel waargenomen wordt. Dan begint de nieuwe dag van de maand op de volgende. Zo is het ook met de start van de Ramadan gegaan. Vervolgens raken de nachten op en komt er vanuit Mekka een aankondiging dat de sikkel is waargenomen. Volgende morgen vindt het Suikerfeest plaats. Die dag vast je ook verplicht niet. In de ochtend ga je rond 7 of 8 naar de moskee voor de ochtenddienst. Dan is er een preek van een Imam, vaak over het idee achter de Ramadan en Suikerfeest. Dan moet je vooruitblikken naar het komende jaar en denken aan dingen die je gaat vasthouden. Het is best wel makkelijk om te denken, de Ramadan is weer voorbij. Ik ga weer terug naar mijn oude leventje. Dat kan je doen, maar er wordt sterk aangemoedigd om vast te houden aan wat je geleerd hebt. Dat is het idee achter de laatste fase van de maand.

Stel je hebt collega’s die een maand aan het vasten zijn en je weet niet goed wat je wel en niet over dit onderwerp kan vragen. Dan is mijn advies om gewoon vragen te stellen. Heel veel mensen willen hier graag open over zijn. Het is voor moslims hun favoriete moment van het jaar. Het is echt leuk om hier mee bezig zijn. Meestal hoor je dat ook van hen. Het kan best zijn dat je er een opmerking uitgooit of vergeet dat iemand aan het vasten is. Dat is niet erg, maar ik zou willen zeggen met kijk uit voor bepaalde opmerkingen. Dat zijn opmerkingen als: “dat lijkt mij heel ongezond wat je aan het doen bent” of andere negatieve opmerkingen. Dat kan vrij gevoelig liggen.

Meer weten?

Ben je nog niet uitgelezen? Bekijk al onze frisse blogs hieronder!

Serious games in verandertrajecten

Hoe verhoudt jouw organisatie zich tot de digitale transformatie?

Communiceren met impact? Zet in op beleving!

Strategie activatie: een interactieve podcast

Medewerkers betrekken bij de nieuwe strategie

Daan zijn passie voor ondernemen

Daan zijn passie voor ondernemen

Daan is projectmanager binnen het Change team en heeft een passie voor ondernemen. Lees in het onderstaande interview meer over Daan zijn visie op ondernemerschap en hoe hij dit inzet bij Frisse Blikken.

Wat is ondernemen en wat betekent dit voor jou?

In de breedste zin van het woord is ondernemen kansen herkennen, daar creatief en vindingrijk mee omgaan om vervolgens toegevoegde waarde te leveren. Voor mij gaat ondernemerschap heel erg over weten waar je energie van krijgt en daarmee herkennen waar je passie ligt. Vervolgens kun je vanuit deze passie denken; “wat wil ik bijdragen aan de wereld?”. Dus enerzijds waar krijg ik zelf energie van en anderzijds waar kan ik anderen mee helpen? Ondernemerschap moet ervoor zorgen dat je zo energiek mogelijk uit je bed springt en heel veel zin hebt in de dingen die je gaat ondernemen die dag. Die energie probeer ik tot uiting te brengen in mijn klussen bij Frisse Blikken en bij VONK (het interne ondernemerschap programma), maar ook bij mijn eigen ondernemende ideeën die ik altijd relateer aan een onderwerp of thema dat voor mijzelf heel belangrijk is.

Een voorbeeld van een idee dat ik heb, komt voort uit het ‘probleem’ dat mensen in grote steden eigenlijk niet in staat zijn om hun eigen groentes te verbouwen, omdat zij vaak geen tuin hebben. Kinderen uit de stad hebben soms geen idee waar het eten dat op hun bord ligt vandaan komt. Dit heeft mij aan het denken gezet, omdat het telen van groenten ook bij kan dragen aan meer bewustwording over eten en het maken van gezondere keuzes op jonge leeftijd. Ik ben gaan kijken naar verschillende mogelijkheden waarop kinderen hier spelende wijs mee aan de slag kunnen gaan en zo meer kunnen leren over hun voedsel. Dit in het idee van een vertical farming systeem, dat op modulaire basis werkt en waarmee je je eigen gewassen kan verbouwen in je woonkamer.

Daarnaast ben ik nog met een ander idee bezig dat mijn passie voor persoonlijk leiderschap en de natuur combineert. Omdat ik het belangrijk vind dat mensen lekker in hun vel zitten, wil ik graag een bijdrage leveren op dit gebied door een plek aan te bieden in de natuur waar mensen kunnen uitrusten en kunnen reflecteren op hun werk en leven. Hieruit is het concept ontstaan om op kleine schaal ecologische tiny houses in de natuur te gaan ontwikkelen. Hiermee ontstaat  een soort natuurretreat gebied, waar mensen door middel van yoga, meditatie, workshops en hikes tot zichzelf kunnen komen en met zichzelf aan de slag kunnen gaan.

Wat vind jij typische eigenschappen van een ondernemer of ondernemend persoon?

Ik denk dat er best wat eigenschappen zijn die je kan linken aan een ondernemend persoon, maar de meest sterke eigenschappen vind ik: passie, doorzettingsvermogen, vindingrijkheid, flexibiliteit, pro-activiteit, lef en verbeeldingskracht. Veel eigenschappen die bij Frisse Blikken goed van pas komen. Door je bijvoorbeeld flexibel op te stellen, kan je goed meegaan in de wensen van de klant of bijvoorbeeld inspelen op bepaalde trends die je ziet in de markt. Dit is ook belangrijk wanneer je later succesvol wil gaan ondernemen. Daarnaast is de eigenschap vindingrijkheid erg belangrijk, omdat je dan met de kansen die je ziet ook daadwerkelijk wat kunt doen. Verbeeldingskracht kan van pas komen om jouw oplossing of idee al voor ogen te zien voordat het er in werkelijkheid is. Ook moet je in staat zijn om je eigen koers te varen, dus soms een beetje eigenwijs zijn, lef tonen en lekker onafhankelijk je ding kunnen doen. En tenslotte doorzettingsvermogen! Laat je niet door andere mensen uit het veld slaan. Als beginnend ondernemer ga je tegenslagen ervaren, die horen er nu eenmaal bij, maar het is belangrijk dat je door blijft gaan totdat je uiteindelijk je doel bereikt hebt.

Daan Rodijk
“Mijn eigen ondernemersdroom is om een plek in de natuur te creëren waar mensen tot rust kunnen komen, met zichzelf aan de slag kunnen gaan en aan hun dromen kunnen werken”

Daan
Projectmanager Change

Hoe zet jij ondernemerschap in voor Frisse Blikken?

Dit doe ik voornamelijk via VONK! Bij VONK helpen we Frisse Blikkers om van geen idee stapsgewijs tot een concrete ondernemersdroom te komen, die uiteindelijk ook daadwerkelijk gerealiseerd kan worden. Ik help daar Frisse Blikkers met het ontdekken van hun VONK door middel van de VONK-sessies. Hierin gebruiken we Mindmapping-technieken en gaan we aan de slag met vragen als; “Wat is je missie?” “Wat zijn je talenten?” “Welke problemen of behoeftes zie je? ” Door middel van deze vragen onderzoeken we bepaalde thema’s die belangrijk zijn in jouw leven, die je aangrijpen en waar je iets mee zou willen doen. Vervolgens komt hier vaak een sweet spot uit waarmee je je eigen vonkje kan gaan creëren of concretiseren. Daarnaast help ik Frisse Blikkers met het concretiseren van hun VONK tijdens de Pizzasessies, waarin we in een klein gezelschap gaan sparren over elkaars ideeën. Tijdens deze sessies merk ik altijd dat ik veel energie krijg om collega’s een stapje verder te helpen en bij te dragen aan het ontwikkelen van hun concept of idee.

Heb je een inspirerende quote of boek die bij ondernemerschap past?

Het boek ‘Shoe Dog’ van Phil Knight vind ik heel tof! In dit boek is te lezen hoe Phil Knight het meest waardevolle sportmerk ter wereld (Nike) heeft opgebouwd. Hierbij is hij heel open over de tegenslagen die hij heeft overwonnen en hoe hij door het hebben van een duidelijke visie is gekomen waar hij nu is.

Daarnaast vind ik de volgende quote van Mark Twain super inspirerend: “Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn’t do than by the ones you did. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.” Voornamelijk de laatste drie woorden roepen bij mij een positief gevoel op. Blijf altijd om je heen kijken, blijf nieuwe dingen verkennen en blijf jezelf uitdagen. Zorg ervoor dat je niet vastroest, maar dat je altijd maar weer blijft ontdekken!

Volg Daan zijn passie voor ondernemen op LinkedIn.

Meer weten?

Benieuwd naar meer ondernemende verhalen? Bekijk dan één van de blogs hieronder. 

Athletes Work: Joppe

Expedition Good Life: Daan

The Bin: Martijn

Een half jaar binnen: 5 frisse learnings van Harmke

Je passie en werk combineren: Erik doet het!

Hoe ziet het nieuwe werken er voor Frisse Blikken uit? (HubClub)

Hoe ziet het nieuwe werken er voor Frisse Blikken uit? (HubClub)

Frisse Blikker Jonathan schreef een leuk stukje over onze samenwerking met HubClub Rotterdam!

De manier waarop we werken is de afgelopen twee jaar snel veranderd. Virtuele afspraken en werken vanuit huis zijn de norm geworden. Zo ook voor het Utrechtse projectmanagement bureau Frisse Blikken, waarvan het team normaal gesproken zowel op kantoor, als op locatie, de meest uiteenlopende organisaties ondernemende slagkracht en een frisse blik biedt. Hoe gaat Frisse Blikken op dit moment om met de snel veranderende manieren van werken en hoe combineren zij thuis, kantoor en remote op een effectieve manier? We spraken met Frisse Blikker Jonathan Mostert en directeur Thijs de Wert over een hybride toekomst van werk en hoe deze er voor hen uitziet.

Een kantoor in Eindhoven, een kantoor in Utrecht en zelfs een kantoor in Indonesië, maar toch werken de ongeveer 80 medewerkers al bijna twee jaar aan de keukentafel, op het zolder kantoor of in de slaapkamer, thuis. Dat is de situatie waarin Frisse Blikken, net als veel andere organisaties, zich al een poosje bevindt (2022, 4 februari). En dat is niet altijd even gemakkelijk, vertelt Jonathan (27) één van de medewerkers uit het Communication Blik. “In het begin is het plakken van post-its op je slaapkamer nog wel leuk, maar na een tijdje is zelfs zo’n gekleurde muur toch echt niks waard”.

Eerst even terug. Wat is Frisse Blikken? Frisse Blikken biedt al meer dan 10 jaar organisaties de daadkracht en frisheid van jong ondernemerschap. Het concept lijkt simpel, maar wordt continu vernieuwd om zo de meest ingewikkelde bedrijfsuitdagingen te lijf te kunnen gaan. Jonge ondernemers krijgen van maandag tot en met donderdag de kans om hun competenties te ontwikkelen binnen de (virtuele) muren van grote organisaties. Zij draaien mee als projectmanager in de werkvelden van ‘Change’, ‘Communication’, ‘People’, ‘Serious Gaming’ en ‘Learning and Development’. Op vrijdag is de dag van de Frisse Blikker gevuld met trainingen, intervisies en is er ruimte om aan de eigen ondernemersdroom te werken. Dit alles met het idee dat je na 3 jaar uitstroomt met een eigen onderneming. Zo vertelt een van de drie directeuren Thijs de Wert: “Wij bieden jonge ondernemers de veilige ruimte om te gaan ondernemen, zowel voor zichzelf als bij onze opdrachtgevers. Zo zorgen we ervoor dat we onze opdrachtgever altijd verrassen met frisse ideeën. Hierin staan onze 4 v’s centraal: vrijheid, verantwoordelijkheid, vertrouwen en verbinding.”

brainstorm

In een normale wereld werkten Frisse Blikkers zoals Jonathan 4 dagen bij de klant en was de vrijdag de dag van en voor de Frisse Blikker. ‘’Het is natuurlijk ontzettend leuk om 4 dagen rond te lopen bij een of meerdere opdrachtgevers. Zo leer je binnen een korte tijd veel mensen kennen, leer je bedrijven begrijpen en werk je gezamenlijk toe naar mooie projecten die binnen jouw blik vallen. Echter, door Corona is het aantal dagen dat ik bij de klant op kantoor geweest op 2 handen te tellen en is het ook lastiger om elke dag naar Eindhoven (De Gloeilamp) en naar Utrecht (De Blikhut) te gaan’’, stelt Jonathan. Waar op vrijdag beide kantoren normaliter zo’n 80 medewerkers voorzagen van een werkplek is dat tijdens de pandemie anders geworden. Er kunnen nu maximaal 25 medewerkers in Utrecht werken en zo’n 5 in Eindhoven. Een simpele rekensom laat zien dat de rest van de medewerkers is overgeleverd aan de keukentafel of het thuiskantoor.

‘’Na een aantal maanden thuis zitten hoorde ik steeds vaker van collega’s dat het thuiswerken toch echt als zwaar en negatief werd bevonden. Partners werden gezien als huisgenoten en er werd gestreden om de beste thuiswerkplek. Ondanks dat Frisse Blikken ons ontzettend goed heeft voorzien van materiaal om die plek fijner te maken, vond ik dat er meer moest gebeuren. Via Nick van der Hoeven kwam ik bij HubClub uit. Een nieuwe Rotterdamse startup die teams en freelancers met één membership onbeperkt toegang geeft tot een divers netwerk van coworking spaces verspreid over regio Rotterdam. Ik besloot de proef op de som te nemen. Een maand later mocht ik van Frisse Blikken een pilot starten met een aantal collega’s uit Rotterdam en zijn we eigenlijk een nieuwe vorm van het hybride werken gaan testen”, vertelt Jonathan.

Jonathan Mostert
“In het begin is het plakken van post-its op je slaapkamer nog wel leuk, maar na een tijdje is zelfs zo’n gekleurde muur toch echt niks waard.”

Jonathan
Projectmanager Communicatie

Ook Thijs zag door Jonathan de toegevoegde waarde van een HubClub membership in. “Wij pretenderen de nieuwe generatie te zijn en een frisse blik te brengen bij grote organisaties en toen Jonathan met het idee van deze pilot aankwam moest ik eerst wel even nadenken. Je hebt al 2 kantoren en vervolgens ga je door het hele land nog meer plekken beschikbaar stellen. Maar, na goed overleg ben ik overtuigd door Jonathan en zijn we gestart met HubClub.’’

Een aantal maanden later en flink wat HubClub dagen erop te hebben zitten, zijn de Frisse Blikkers enthousiast. “Door het brede aanbod van locaties, kun je last-minute nog een locatie kiezen die past bij jouw werkzaamheden van de dag”, stelt Tim Löbker, collega van Jonathan. Dat beaamt Jonathan. “De keuze die je hebt zorgt ervoor dat je met gezonde spanning de dag begint; je werkplek is iedere keer een verrassing. Daarnaast werk ik heel efficiënt, scheelt het veel reistijd, ontmoet ik andere ondernemers en kan ik andere collega’s of klanten uitnodigen om in Rotterdam samen te werken.”

Werken Frisse Blikkers nu de hele week via HubClub? “Nee, zeker niet. Het is belangrijk om een goede afwisseling te hebben in werkplekken, maar ook ervoor te zorgen dat medewerkers zich verbonden voelen met het bedrijf, onze waardes en ons kantoor. Waar onze collega’s uit Utrecht of Eindhoven vaker naar kantoor gaan, kiezen de Rotterdamse collega’s af en toe een werkplek uit via HubClub. Het is nu een goed alternatief om ervoor te zorgen dat onze mensen een fijne werkplek en sociale interactie hebben. Wat ik vooral heel prettig vind is de vrijheid die ik heb om mijn werkweek op een manier in te plannen die past bij mijn werkzaamheden. Daarnaast is het nu nog leuker om wel naar kantoor gaan. Waar je vroeger naar kantoor ging om achter je laptop te zitten, gaan veel meer collega’s nu naar kantoor als er design sessies, brainstorms of andere co-creatieve werkvormen gepland zijn. Zo wordt samenwerken ook echt fysiek samenwerken, zowel op kantoor al dan niet bij een HubClub locatie en werk je zaken later zelf uit aan de keukentafel.”

Door je organisatie aan te sluiten bij HubClub geef je je team toegang tot een netwerk van professionele coworking spaces. Ben je benieuwd hoe HubClub een rol kan spelen binnen de hybride werkmix van jouw bedrijf? Neem contact op met hello@hub-club.nl

 

Meer weten?

Ben je benieuwd naar meer frisse blogs over werken bij Frisse Blikken? Lees zie hieronder!

Een half jaar binnen: 5 frisse learnings van Harmke

Je passie en werk combineren: Erik doet het!

Talentontwikkelaar en projectmanager: Judith

Een half jaar binnen: 5 frisse learnings van Harmke

Je passie en werk combineren: Erik doet het!

Achtergrond: phD in Human Resource Management en Organizational Behavior. Master Arbeids- en Organisatiepsychologie

Mijn verborgen talent is… Sportgerelateerde vragen in een pubquiz beantwoorden.

Met dit nummer begint mijn weekend: Tash Sultana – Jungle

Als ik later groot ben dan… Heb ik een bedrijf dat mensen helpt om hun leven leuker te maken.

Gerben Tolkamp
Slide 3 Heading
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here
Vorige slide
Volgende slide
Ontvang ons gratis stappenplan
Met dit stappenplan helpen wij je op weg naar creatieve en impactvolle communicatie. Zodat jouw strategische boodschap resulteert in actie.