Innovatie ecosysteem

TU/e

Innovatie ecosysteem

De uitdaging

Ontwikkel een ecosysteem rondom een nieuw leerconcept voor TU/e.

Onze frisse blik

Achtergrond

Innovation Space is een nieuw educatief concept van de TU/e. Hier leren studenten via ‘Challenge-based learning’ nieuwe skills en methodieken. Zij gaan ondernemend aan de slag met problemen uit de echte wereld. Dit doen ze in multidisciplinaire teams.

Aanpak

We hebben per cluster in Innovation Space een projectplanning gemaakt en met de stakeholders de clusters opgezet en het project uitgevoerd. Wanneer het cluster was opgezet, konden we het overdragen aan collega’s die voor de lange termijn bij Innovation Space werken. Tijdens het opzetten hebben we afgestemd met partijen binnen en buiten de TU/e. De rol van Frisse Blikken was om echt de spin in het web te zijn en ervoor te zorgen dat iedereen onboard was.

Resultaat

We hebben de education en business collaboration cluster opgetuigd en in een lijn de organisatie weten te transformeren. We hebben samenwerkingen opgezet tussen innovation Space en verschillende bedrijven. Hierdoor hebben studenten real life challenges kunnen doen bij echte bedrijven.

”Het was heel fijn samenwerken met Frisse Blikken, een betrouwbare partner, met de (21e-eeuwse) skills van de nieuwe generatie!”

TU/e

De frisse blik van...

Ontwikkelprogramma voor jong talent

Digitale Kick-off

Virtueel Event

Bekijk alle projecten
Gerben Tolkamp

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Bedrijfsartsen in opleiding blijvend verbinden

Arbo Unie

Bedrijfsartsen in opleiding blijvend verbinden

De uitdaging

Het driejarig bestaan van het traineeship voor bedrijfsartsen in opleiding van Arbo Unie was reden om de trainees en alumni bij elkaar te brengen, met als doel om dit waardevolle netwerk te versterken. Wij boksten dat voor elkaar.

Onze frisse blik

Achtergrond

Arbo Unie bevordert de vitaliteit en gezondheid van werkende mensen en maakt organisaties daarmee succesvoller. Samen met werkgevers en werknemers focust Arbo Unie op welzijn en inzetbaarheid, specifiek door persoonlijke keuzes van werknemers op privé- en werkvlak zo goed mogelijk te ondersteunen. 

Aanpak

Hecht netwerk

Het traineeship van Arbo Unie vormt de ingang naar een hecht netwerk van bedrijfsartsen (in opleiding). Om dit netwerk te versterken, had de organisatie een terugkerend dag-evenement voor ogen. De voorwaarden? Een inspirerende bijeenkomst die niet alleen rijk is aan inhoud, maar ook fun is en blijvend verbindt. Een dag waarop de bedrijfsartsen in opleiding en alumni kennis met elkaar delen en elkaar ondersteunen bij persoonlijke uitdagingen, op een innovatieve, inspirerende manier. De eerste editie in 2021 vormde het begin van een creatieve samenwerking die vier jaar duurde en Arbo Unie nu intern voortzet. 


Buiten de comfortzone

De meeste bijeenkomsten van de bedrijfsartsen (in spé) zijn voornamelijk inhoudsgedreven, dus de invulling van dit evenement was bijzonder voor de deelnemers. Ieder jaar opnieuw introduceerden we verfrissende elementen. Denk aan workshops over persoonlijke ontwikkeling gebaseerd op het Japanse concept ‘Ikigai’, een sloepentocht gericht op samenwerking en een talkshow over de toekomst van de bedrijfsarts met experts uit de praktijk. De zorgvuldig uitgekozen locaties, zoals de Metaal Kathedraal in Utrecht en Zwier aan de Vinkeveense plassen, zorgden bovendien voor extra inspiratie. Door de keuzevrijheid tussen de verschillende activiteiten behielden de deelnemers de regie over hun dag, terwijl ze tijdens sommige activiteiten toch buiten hun comfortzone traden. Een, naar eigen zeggen, perfecte mix voor deze ambitieuze groep.

Resultaat

Het resultaat is indrukwekkend. Elk jaar groeit de deelname en sommige deelnemers keren elk jaar terug omdat zij de dag zo waardevol vinden. De laatste editie telde maar liefst 43 deelnemers vanuit het hele land. Het evenement heeft bijgedragen aan de sterke band tussen trainees en alumni, net als de band tussen de artsen (in opleiding) en Arbo Unie. 

“Frisse Blikken heeft onze hulpvraag door en door begrepen. Met aandacht voor de juiste balans tussen inhoud, plezier en verbinding verraste de Frisse Blikkers ons keer op keer. De goede organisatie, leerzame workshops, en prikkelende elementen voor ontwikkeling en verbinding hebben hun waarde bewezen.”

Arbo Unie

De frisse blik van...

Goed en veilig overweg met informatie

Strategie activatie: een interactieve podcast

Een fris leertraject binnen Greenchoice

Bekijk alle projecten
Gerben Tolkamp

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Een lerende mindset

Een lerende mindset

De uitdaging

Hoe stimuleren we de lerende mindset van onze medewerkers?

Dit project hebben we gedaan voor een grote Nederlandse bank. De bank had al verschillende middelen ontwikkeld rondom het thema ‘lerende mindset’. Toch was deze informatie niet goed vindbaar voor collega’s en ontbrak de rode draad. Voor zowel leidinggevenden als medewerkers was het niet duidelijk wat een lerende mindset precies inhoudt. Wat is het? Waar begin je? Welke gedragingen horen erbij? En wat wordt er van iedereen verwacht?  

Onze frisse blik

Aanpak

Allereerst zorgden we voor een centraal punt vanuit waar medewerkers met het thema ‘lerende mindset’ aan de slag kunnen gaan. Dit werd een e-learning module op het digitale ontwikkelplatform van de bank. Voor leidinggevenden ontwikkelden we daarnaast een speciale toolbox. Hiermee bieden we handvatten om het gesprek over de lerende mindset in hun teams op gang te brengen. De inhoud van de toolbox en de e-learning bepaalden we samen met de interne learning consultants van de bank. We hebben de bestaande middelen hierin kunnen verwerken.  

Resultaat

De e-learning is interactief en gevuld met video’s, audiowandelingen en challenges. Medewerkers krijgen eerst inzicht in hun eigen leerproces. Ze gaan op zoek naar zichzelf en bepalen hun eigen ambities en ontwikkeldoelen. Deze worden vervolgens gecombineerd met de ontwikkeldoelen van de bank. Zo wordt er een link gemaakt tussen de medewerker zelf en de toekomst van de bank.

In totaal ontwikkelden we twee verschillende e-learning tracks: één voor individuele medewerkers en één voor teams (gericht op leidinggevenden). Zo wordt de ontwikkeling van de lerende mindset zowel op individueel als op team niveau gestimuleerd.

De toolbox voor leidinggevenden bestaat daarnaast uit een leercanvas om medewerkers te helpen hun leerproces in kaart te brengen, een set gesprekskaarten en een praatplaat met mogelijkheden rondom interne mobiliteit. Deze middelen helpen leidinggevenden om met hun teamleden het gesprek aan te gaan over hun ontwikkeling en toekomst binnen de bank. 

Naast het ontwikkelen van de e-learning en toolbox heeft Frisse Blikken een rol gespeeld in het activeren daarvan. Alle materialen zijn ontzettend goed ontvangen binnen de bank en de samenwerking met de opdrachtgever, het projectteam en Frisse Blikken is uitmuntend beoordeeld. 

Bij Frisse Blikken zien we een lerende mindset als onderdeel van het grotere concept: de lerende organisatie. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met Erwin 

Employer Branding strategie

Community building: women’s network Benelux

Onboarding Event – Van Wijnen West

Bekijk alle projecten

Ontwikkelprogramma young professionals

Ontwikkelprogramma young professionals

De uitdaging

Help ons bij het opzetten van een young professional programma voor de talentvolle young professionals binnen de organisatie.

Het doel van het programma? Young professionals leren om vanuit hun authentieke stijl te verbinden en hun commerciële impact te vergroten. Natuurlijk zorgden wij ervoor dat het programma naadloos aansluit op de behoeften van de nieuwe generatie!

Onze frisse blik

Aanpak

In co-creatie met Nestlé hebben we het Profluence programma ontworpen en uitgerold, waarbij de deelnemers in drie maanden het programma doorlopen op basis van drie leerlijnen:

 1. Persoonlijk leiderschap: Inzicht in jezelf is de basis voor succes 
 2. Commerciële en professionele impact: het zijn van trusted partner waarbij echt contact maken centraal staat.
 3. Ondernemend gedrag en het contact maken met jouw ‘eigen spark’ mag niet in dit programma ontbreken: lef hebben, proactief zijn, kansen herkennen, en focus gericht op ‘buiten’ en ‘binnen’.

Trainingen
Het programma bestaat verschillende verrassende leerinterventies. Zo gaan ze als groep de natuur in om op basis van verschillende elementen in de natuur hun zelfinzicht te vergroten, en krijgen ze vanuit het theater een verdiepend inzicht in hun eigen mindset, veerkracht, en overtuigingen en belemmeringen.

Daarnaast komen ook relevante professionele vaardigheden zoals overtuigen & beïnvloeden en personal branding aan bod, waarbij de deelnemers vooral zelf aan de slag gaan (met behulp van een trainingsacteur) om te experimenteren met de nieuw aangeboden tools.

Coaching
Gedurende het programma zijn er twee mogelijkheden voor een ‘speed date’ met de coach, waarin de deelnemers tijdens een speed coach sessie de gelegenheid krijgen om te sparren over het leerdoel en/of eventuele uitdagingen waar ze mee te maken krijgen.

Intervisie
Tijdens de intervisie bespreken de deelnemers uitdagingen waarin ze in het dagelijkse (werk)leven tegen aan lopen. Deelnemers helpen elkaar om een scherpe analyse van de situatie te maken en vandaar toe te werken naar oplossingen.

Mentor
Tijdens het Profluence programma voeren de deelnemers regelmatig gesprekken met een zelfgekozen mentor binnen de organisatie. De mentor dient als sparringpartner om ontwikkeldoelstellingen te bespreken.

Ter afsluiting van het Profluence programma delen de deelnemers hun ontwikkelverhaal met hun leidinggevende en mentor. Daarin bespreken ze de ontwikkeling is door gemaakt, en wordt er vooruit gekeken om te bepalen wat de deelnemer nodig heeft om te blijven ontwikkelen en groeien.

Resultaat
Nestlé kent inmiddels 4 succesvolle edities van het Young Professional Programma!

4

Edities

De frisse blik van...

Implementatie nieuw HR systeem

Digitale Kick-off

Onboarding Week organiseren voor NIBC

Bekijk alle projecten
Gerben Tolkamp

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Goed en veilig overweg met informatie

Goed en veilig overweg met informatie

De uitdaging

Kunnen jullie ‘Goed en veilig overweg met informatie’ op een speelse manier onder de aandacht brengen voor alle medewerkers binnen ProRail?

De afdeling Integriteit, Risicomanagement en Compliance (IRC) ontfermt zich over de datalekken en/of lekken van bedrijfsgevoelige informatie. Het is belangrijk dat medewerkers weten wat ze moeten doen indien dergelijke informatie-incidenten zich voordoen en hoe zij de kans hierop kunnen verkleinen. Denk hierbij ook aan o.a. alertheid op phishingmails en social mediagebruik. Ruim 5000 medewerkers dienen op de hoogte te zijn van hoe je goed en veilig overweg gaat met informatie.

Onze frisse blik

Aanpak

ProRail vroeg ons om een digital learning te bouwen waarmee de medewerkers op een speelse manier kennis opdoen rondom informatie-incidenten binnen en buiten ProRail. Aan de hand van een aantal opgestelde vragen van de IRC afdeling, is een creatieve storyline bedacht. ProRailers werden meegenomen in verschillende informatie-incidenten die zich voor zouden kunnen doen tijdens hun werk. Om ervoor te zorgen dat ProRailers dergelijke incidenten herkennen en weten hoe ze moeten handelen, werd de verhaallijn met interactieve opdrachten en vragen afgewisseld.

Om inzichtelijk te maken wat de kennis van de ProRailers was, is na het interactieve gedeelte van de digital learning ook nog een quiz toegevoegd.

Resultaat

De digital learning is binnen vier weken door meer dan 2000 mensen binnen ProRail gemaakt. De ProRailers hebben een positieve ervaring gehad met de interactieve digital learning rondom informatie-incidenten binnen en buiten ProRail. Iedereen die nieuw komt bij ProRail zal deze digital learning ook gelijk gaan maken, omdat deze in het onboarding programma van nieuwe medewerkers wordt toegevoegd.

De frisse blik van...

Hoe breng je jouw verhaal goed over aan de klant?

Een fris leertraject binnen Greenchoice

Medewerkers betrekken bij de nieuwe strategie

Bekijk alle projecten
Gerben Tolkamp

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Conflictpreventie game

Conflictpreventie game

De uitdaging

Hoe kunnen we medewerkers van het Ministerie van Defensie en hun collega’s op andere departementen helpen om eerder en meer preventief te handelen bij ontwikkelende internationale conflictsituaties?

De rol van Defensie verandert. Conflicten nemen toe in complexiteit en in een globaliserende wereld hebben deze conflicten op de verschillende manieren invloed op Nederlandse belangen. Conflictpreventie gaat over het vroegtijdig reageren op signalen, om zo een beter beeld te vormen van conflictsituaties en een breed handelingsperspectief te behouden

Onze frisse blik

Aanpak

Team conflictpreventie wil deze nieuwe manier van kijken naar conflict onder de aandacht brengen bij de collega’s van Defensie. Hiervoor worden verschillende interventies ontwikkeld. Eén van deze interventies is de game ‘de Kirmeense Kwestie’. In deze game worden spelers uitgedaagd om preventief te handelen in een conflict dat zich voor hun ogen ontwikkeld. Het doel is om een interactieve, eerste kennismaking met het thema te creëren. Geïnteresseerde spelers krijgen daarna de mogelijkheid om meer te leren via de andere interventies van team conflictpreventie.

Aanpak

In co-creatie met Defensie en de Universiteit Utrecht hebben we voor Ministerie van Defensie een inhoudelijke game ontwikkeld waarin zich een fictief conflict ontwikkeld. Met audio, video en afbeeldingen wordt dit conflict tot leven gebracht. Spelers kunnen acties uitoefenen die hun invloed vergroten of verminderen. Met die invloed kunnen ze proactief handelen en escalatie voorkomen.

De game is ontwikkeld als Progressive Web app voor smartphones. We maken gebruik van een React front-end. Daarnaast is de game voorzien van een CMS, zodat de inhoud makkelijk aan te passen is. De speeltijd is ongeveer 20 minuten.

Resultaat

‘De Kirmeense Kwestie’ wordt uitgerold binnen Ministerie van Defensie en wordt ook ingezet voor onderwijs.

Pre- en onboarding programma Nestlé

Sustainability Boost Program

Strategie activatie

Bekijk alle projecten
Gerben Tolkamp

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Geen leraar meer om van te leren. Leren we daarvan?

Geen leraar meer om van te leren. Leren we daarvan?

Een leven lang leren, dat is wat we ambiëren. Een steeds ambitieuzer wordende ambitie. We hebben namelijk te kampen met een groeiend tekort aan leraren [1]. Op dit moment wordt de oplossing voor deze enorme maatschappelijke opgave gezocht in het vergroten van de onderwijsbudgetten en het verhogen van het lerarensalaris [2]. Terwijl de discussie over de oplossing voortduurt, worden de problemen steeds groter en raken we steeds verder verwijderd van onze ambitie. Kunnen we dit nog omdraaien?

Gek genoeg blijft men de oplossingen binnen de kaders van het huidige onderwijssysteem zoeken: Onderwijs volg je in een schoolgebouw. In dat gebouw leren de docent, boeken en methodes je lezen, schrijven en rekenen. Op basis van je resultaat op een toets wordt vervolgens besloten of je iets geleerd hebt. Een onderwijssysteem dat al honderden jaren onveranderd is, terwijl de wereld rondom dit onveranderde systeem volledig veranderd is.

We hanteren een oude tactiek binnen een nieuwe realiteit. Langzaam maar zeker worden we ingehaald door deze nieuwe realiteit. Desondanks blijven we driftig investeren in het verbeteren van onze oude tactiek, zonder een kritische blik op onze tactiek in combinatie met de nieuwe realiteit te werpen. Het is tijd om in te zien dat de wereld om ons heen veranderd is en dat het krampachtig vasthouden aan en het verbeteren van de oude tactiek geen toekomstbestendige oplossing is. Het is tijd voor een nieuwe tactiek.

We hebben naast de actuele zoektocht naar een acute oplossing voor het lerarentekort een nog veel lastigere uitdaging. We moeten namelijk verder kijken dan dit ‘zichtbare’ en ‘voelbare’ probleem. Wat is nu daadwerkelijk de oorzaak van het lerarentekort en wat zou daarvoor een oplossing kunnen zijn? Moeten we het lerarentekort wel willen oplossen binnen de kaders van het onderwijssysteem? Alleen als we het eeuwenoude denkbeeld over onderwijs los durven laten, dan ontstaat ruimte voor innovatie.

Laten we eens een poging wagen. Het is belangrijk te beginnen bij de definitie van onderwijs. Want waar hebben we het eigenlijk over als we het over termen als lerenonderwijs en over school hebben? Wat is onderwijs, wat is leren, wat is een school? En hoe verhouden deze definities zich tot ons huidige onderwijssysteem (de huidige tactiek)? Het Van Dale woordenboek beschrijft de volgende definities:

School

 1. Inrichting waar onderwijs wordt gegeven
 2. Het gebouw
 3. Onderwijs, les
 4. De gezamenlijke volgelingen van een meester

Onderwijs

 1. (Geregelde) overdracht van kennis of vaardigheden

Leren

 1. Onderwijs geven
 2. Vaardigheid in iets krijgen
 3. In het geheugen opnemen
 4. Zich kennis of vaardigheid proberen eigen te maken

Wanneer bovenstaande definities worden gekoppeld aan het huidige onderwijssysteem, dan ontstaan een aantal prikkelende inzichten:

Heb je om onderwijs plaats te laten vinden een school nodig?

De overdracht van kennis en vaardigheden kan buiten een school plaatsvinden. Tegelijkertijd is school een synoniem voor onderwijs en les. Wat zegt dat over ons denkbeeld?

Kan het zo zijn dat leren een interactief proces is waarbij de rollen van leraar en leerling wisselen tussen personen die deelnemen aan het leerproces?

Wanneer meerdere personen betrokken zijn in een leerproces en er wordt gesproken van leren dan kan het begrip leren twee kanten opwerken: jij kunt de ander iets leren, jij kunt iets leren van de ander. Leren kan beide richtingen van een interactie tussen twee of meerdere personen zijn: leren kan tegelijkertijd geven én nemen zijn. Wat zegt dit over de relatie tussen leraar en leerling?

Tommy van den Bergh
"Laten we samen zoeken naar een nieuwe tactiek, deze samen uit durven proberen en samen leren van onze fouten."

Tommy
Frisse Blikker

Zou je ook iets kunnen leren zonder meester?

Binnen een school bevindt zich een meester, binnen de definitie van onderwijs en leren niet. Daarnaast geven de definities van onderwijs en leren ruimte om überhaupt zonder betrokkenheid van een ander iets leren. Wat zegt dit over de rol van de docent?

Moet het geleerde, het eindresultaat, of het leren, het proces, centraal staan in het onderwijs? En leren we nog wel als de weg naar het geleerde volledig uitgestippeld is?

Leren is niet het beheersen van kennis of een vaardigheid. Als je kennis of een vaardigheid beheerst, dan kun je iets geleerd hebben maar dat hoeft niet. In ieder geval is het leerproces al afgerond. Leren is het proberen om kennis of een vaardigheid te beheersen. Alleen wanneer je iets probeert wat je nog niet wist of kon, dan ben je aan het leren geweest, ongeacht de uitkomst van je poging. Kun je met een toets wel aantonen of iemand aan het leren is geweest?

Wordt het niet eens tijd om de rol en het takenpakket van een leraar te herzien? Moeten we het ‘proberen’ niet een veel centralere rol geven in het onderwijs? Is het nog wel van deze tijd om per definitie onderwijs te krijgen in een school? Ik zie kansen om onderwijs veel meer met de praktijk te verbinden. Meer ‘proberen’ en minder ‘reproduceren’, theorie en praktijk integreren. De leraar wordt een leerspecialist: de bewaker van het leerproces en begeleider van professionals uit de praktijk die ervaringsgericht onderwijs geven. Ervaringsgericht leren krijgt daarmee een prominentere positie binnen het onderwijs en de link tussen onderwijs en arbeidsmarkt wordt versterkt. Herijking van de rol van de leerspecialist en de samenwerking met de professional kan de werkdruk en het lerarentekort doen afnemen.

Als je het oude vertrouwde los durft te laten en met de essentie begint, dan kan met een frisse blik naar onderwijs gekeken worden. Natuurlijk klinkt bovenstaande heel gemakkelijk en is het veel te kort door de bocht. Uiteraard is het een enorme uitdaging om het onderwijssysteem te hervormen, maar nog nooit was de tijd rijper dan hij nu is. In mijn optiek is het lerarentekort een ‘geluk bij een ongeluk’ dat maakt dat het niet langer anders zou kunnen, maar anders zal moeten. Laten we beginnen

En dan het liefst bij het begin. Niet de effecten maar de oorzaak van de effecten aanpakken. Laten we samen zoeken naar een nieuwe tactiek, deze samen uit durven proberen en samen leren van onze fouten. Zo leren we met elkaar wat onderwijs kan en misschien wel zou moeten zijn.

Meer weten?

Ben je benieuwd hoe we onze frisse blik op leren en ontwikkelen toepassen in ons werk? Bekijk dan één van de projecten hieronder. 

Conflictpreventie game

Blended ontwikkelprogramma Rabobank

Innovatie ecosysteem

Bekijk alle projecten

Een frisse blik op leiderschap

Gamification voor het recruiten van talent?

Ontwikkelprogramma voor jong talent

Ontwikkelprogramma voor jong talent

De uitdaging

Kunnen jullie een ontwikkelprogramma ontwerpen, ontwikkelen en uitvoeren voor jonge talenten binnen de bank?

Onze frisse blik

Achtergrond

In 2016 heeft De Volksbank (toen nog SNS-bank) ons gevraagd om als partner mee te werken aan het ontwikkelen van een programma voor jonge talenten. De Volksbank heeft bankieren met de menselijke maat als missie, met menselijk, maatschappelijk en duurzaam als belofte. De Volksbank, destijds midden in een transitie, wilde jong talent aantrekken dat de toekomst van het nieuwe bankieren kon helpen vormgeven, innoveren en uitvoeren. In mei 2016 zijn de eerste trainees gestart. Zij kregen een 2-jarig ontwikkelprogramma aangeboden, wat zich heeft ontwikkeld tot de Talent Expedition. 

Aanpak

Vanuit onze visie op talentontwikkeling hebben wij in co-creatie met de Volksbank een tweejarig programma ontworpen. Het programma heeft als doel de jonge talenten in hun persoonlijke ontwikkeling en leiderschap te stimuleren en hun talenten te ontdekken, evenals het bijdragen aan de strategische doelstellingen en purpose van de Volksbank.

De jonge experts worden continu uitgedaagd in een (expeditie)reis naar hun talent. Het programma is intensief, innovatief, gericht op ervaringsleren en inspirerend voor de deelnemers en hun omgeving.

De volgende vier ontwikkelthema’s vormen de basis in het programma: 

 1. Ik & mijn ontwikkeling;
 2. Mijn teams & de keten;
 3. Mijn expertise;
 4. Onze purpose & mijn bijdrage.

Het design van het programma waarborgt een continu proces van leren, reflecteren en verdiepen en biedt ruimte voor een ontwikkelroute op maat. We vinden het belangrijk dat de deelnemer zelf regie neemt over zijn of haar ontwikkeling en tijdens zijn expeditie blijvend richting geeft aan die route. Daarom werken we in sprints, die bestaan uit verschillende leer events in frisse, vernieuwende vormen gericht op het ontwikkelen van hun persoonlijk leiderschap. Hierbij kan je denken aan ‘bootcamps’ waarbij de deelnemers onder begeleiding van een coach de natuur in gaan of leren van een serious game. Tijdens zogeheten ‘retro’s’ worden de deelnemers uitgedaagd om te reflecteren en nieuwe doelen voor aankomende sprint te stellen. Hiermee is het een ervaringsgericht, vernieuwend programma dat ruimte laat voor maatwerk.

De Volksbank

Resultaat

Sinds 2016 hebben er 58 jonge talenten aan het programma deelgenomen. Het programma heeft een grote bijdrage geleverd aan de persoonlijke en professionele ontwikkeling van de deelnemers.

De frisse blik van...

Recruitment Training en Visie Festival

Gamified selectietraject voor trainees

HR transformatie

Bekijk alle projecten
Gerben Tolkamp

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Blended ontwikkelprogramma Rabobank

Blended ontwikkelprogramma Rabobank

De uitdaging

Hoe kunnen we mensen op een effectieve, vernieuwende en leuke manier trainen op de toepassing van Customer Due Diligence (CDD) standaarden?

Banken worden door De Nederlandsche Bank gezien als poortwachters van het financiële systeem. Als poortwachters zijn ze verantwoordelijk voor het tegenaan van financiële criminaliteit, zoals witwassen en het financieren van terrorisme. Dit vergt van de Rabobank medewerkers dat ze op de hoogte zijn van sanctieregelingen, standaarden en procedures en deze effectief weten toe te passen.

Onze frisse blik

Aanpak

In co-creatie met de Rabobank hebben we een uitgebreid, blended ontwikkelprogramma neergezet, bestaande uit een tiental interventies. In dit programma hebben we niet alleen aandacht voor kennis, maar ook voor awareness en vaardigheden. De belangrijkste interventies in dit programma waren een E-learning die werd gecombineerd met een online game, Beyond the Money.

Beyond the Money is een soort interactieve Netflix serie, waarbij spelers zelf keuzes maken en bepalen hoe het verhaal zich verder ontwikkeld. De keuzes en afwegingen komen overeen met wat medewerkers in de realiteit tegenkomen, maar spelers worden in de game wel in een andere rol geplaatst. Bijvoorbeeld in die van een investeerder, een quiz-deelnemer of een futuristische RaboCob.

Resultaat

Met dit programma hebben we 3.000 mensen op 31 locaties wereldwijd getraind. De doelgroep is divers, met zowel front-office medewerkers als CDD analisten, iedereen volgt dezelfde training. Het programma is zeer goed beoordeeld en wordt binnen de bank gebruikt als voorbeeld hoe je op een vernieuwende manier medewerkers kunt trainen.

Bekijk hieronder de case video, waarin we meer vertellen over Beyond the Money.

Van complex verhaal naar inspirerend narratief

Energiefestival voor jongeren

Activatiecampagne: het goede gesprek

Bekijk alle projecten
Gerben Tolkamp

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Onze Frisse blik op L&D in coronatijd

Onze Frisse blik op L&D in coronatijd

Sinds maart 2020 zijn wij niet alleen bezig geweest met omschakelen naar thuiswerken, maar ook met nadenken hoe de crisis te bezweren. Dit hebben we vooral gedaan in gesprek met onze partners en klanten over wat er komen gaat. Op het gebied van L&D kregen wij wat inzichten en vraagstukken die ik graag deel:

1. Werkvormen

De impact op werkvormen bij L&D was direct voelbaar. Skill labs, coachings, talentsessies, ontwikkelprogramma’s… ze zijn de laatste weken allemaal afgezegd of omgevormd naar virtueel. De vraag is nu natuurlijk of we ‘zodra het weer kan’ weer terug gaan naar f-2-f? Het echte contact is krachtig, maar we zien nu ook dat er veel kan vanuit huis. Juist nu kan het inzetten van meer serious gaming en gamification helpen om ook virtueel echt effectief en waardevol te blijven leren en ontwikkelen. Digitale manieren van leren en ontwikkelen worden belangrijker. Een tweede element is dat de leeromgeving nu en wellicht ook in de toekomst verandert en daarmee ook de werkvorm. Thuis werken betekent ook thuis leren en daarmee komen nieuwe mogelijkheden, zoals het leren in en rondom de eigen omgeving en natuur.

2. Trainingen:

De hele dag virtueel werken is wel intensiever dan een dagje kantoor. Een digitale training moet dus meer opgaan in de ‘flow of work‘, oftewel de ’70’ van de 70-20-10′ regel. Spreid daarom de learnings over meerdere dagen en in en rondom het werk. Ook moet het kostenbewuster en minder met externe trainers. Het Googler-2-Googler principe (leren van ‘peers’) is een heel bruikbaar principe om in te zetten. Met andere woorden: hoe zetten we de skills en kennis van eigen collega’s in om andere collega’s te ontwikkelen? Dit kun je low-tech inrichten. Maar organisaties die al een Learning Experience Platform hadden ingericht hebben daar nu ook voordeel van.

3. Programma’s:

We merken dat er verschillende reacties zijn bij onze klanten en opdrachtgevers als het gaat om bestaande en nieuwe ontwikkelprogramma’s. Bij de een wordt alles stopgezet en is de volle focus op het primaire proces. Er wordt alleen nog geïnvesteerd in skills die direct nodig en toepasbaar zijn. We dalen vanuit de top van de Maslov piramide naar beneden. Bij de ander is de focus juist nu nog meer dan ooit op persoonlijk leiderschap, biedt de corona crisis meer dan ooit de noodzaak om bewuster in het leven te staan en wordt dat ook gestimuleerd vanuit de werkgever om in beweging te komen en te investeren in veerkracht, verandering, ondernemerschap en purpose.

4. L&D architectuur:

Investeer je nog in ontwikkeling van iedereen, of alleen nog maar van primaire doelgroepen? Op de korte termijn kun je focussen op de business prio’s en kritische doelgroepen, maar lange termijn is om juist nu na te denken over wat de ‘capability gap’ is van je mensen met de toekomst van je organisatie en future skills. Hierin investeren maakt je organisatie veerkrachtiger in de toekomst.

5. Vanuit de strategie en organisatie doelstellingen:

Is L&D een must have of een nice to have? Zoals met veel lange termijn investeringen lijkt het een nu post waarin veel kan worden gesneden. En qua cashflow zal dat ook nodig zijn. Maar uiteindelijk gaat het er om dat je juist als organisatie veerkrachtig bent, je mensen mobiel zijn, ondernemend kunnen zijn en handelen en bijpassende skill en mindset hebben. De focus moet niet zijn om te besparen, het gaat er om dat je blijft nadenken over hoe je mensen en dus je organisatie klaar is voor de toekomst en je leerrendement te verhogen.

Wil je dat we met je meedenken? We bieden een Frisse Blik. En die kan juist nu wel eens heel handig zijn. Ben je geïnteresseerd geraakt over wat dit voor jouw organisatie betekenen? Ik kom graag met je in contact om hier meer over te vertellen. (lonneken@frisseblikken.com).

Lonneke

Meer weten?

Ben je benieuwd hoe we onze frisse blik op leren en ontwikkelen toepassen in ons werk? Bekijk dan één van de projecten hieronder. 

Conflictpreventie game

Ontwikkelprogramma voor jong talent

Goed en veilig overweg met informatie

Safety game: in gesprek over veiligheid

Betrokkenheid medewerkers vergroten

Achtergrond: phD in Human Resource Management en Organizational Behavior. Master Arbeids- en Organisatiepsychologie

Mijn verborgen talent is… Sportgerelateerde vragen in een pubquiz beantwoorden.

Met dit nummer begint mijn weekend: Tash Sultana – Jungle

Als ik later groot ben dan… Heb ik een bedrijf dat mensen helpt om hun leven leuker te maken.

Gerben Tolkamp

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Slide 3 Heading
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here
Previous slide
Next slide
Ontvang ons gratis stappenplan
Met dit stappenplan helpen wij je op weg naar creatieve en impactvolle communicatie. Zodat jouw strategische boodschap resulteert in actie.