Gen Z op de arbeidsmarkt: de trends

Gen Z op de arbeidsmarkt: de trends

Generatie Z (Gen Z) is de generatie die nu de arbeidsmarkt betreedt.  Omdat deze generatie net wat anders werkt dan de generaties voor hen, is het belangrijk om inzicht te krijgen in hun behoeften op de werkvloer. Eerder deelden we al tips om een arbeidscontract op te stellen om dit jonge talent aan te trekken. Maar daar stopt het natuurlijk niet! Het is minstens net zo belangrijk om ze goed te laten landen binnen jouw organisatie. Uit een wetenschappelijk artikel blijkt dat Gen Z een aantal verwachtingen heeft omtrent het onboardingproces. We delen de zes belangrijkste trends met je!

Betekenisvol werk

Het is je misschien niet ontschoten: de nieuwe generatie vindt het belangrijk om een sense of purpose te hebben. Dat betekent dat de visie en kernwaarden van de organisatie overeenkomen met die van henzelf. En ze willen daar maar al te graag aan bijdragen.  Daarom is het belangrijk om de visie en kernwaarden regelmatig terug te laten komen in hun onboarding én vanaf hun eerste dag te benadrukken dat hun rol impact heeft. Het blijkt extra effectief te zijn wanneer het vanuit hun managers of teamleads wordt benadrukt. Zo voelen ze zich extra betrokken! 

Frequente feedback

Vergeleken met vorige generaties is Gen Z relatief ongeduldig: ze willen regelmatig en real-time feedback. Gelukkig kun je daar goed op inspelen. Geef bijvoorbeeld tijdens hun eerste 100 dagen (en uiteraard ook erna) dus face-to-face feedback, het liefst vlak na het moment waar het over gaat. Richt je hierbij niet alleen op de ontwikkelpunten, maar benadruk juist ook wat goed ging. Daarnaast wordt Gen Z gezien als een ambitieuze generatie. Ze hechten daarbij belang aan regelmatige feedbackgesprekken met hun directe leidinggevende om zichzelf te blijven verbeteren, maar ook om te begrijpen wat ze nodig hebben om door te groeien binnen je bedrijf. Een win-win situatie als je het ons vraagt!

Werk-privébalans

Deze generatie hecht veel waarde aan flexibiliteit en vrijheid. Ze zijn er namelijk van overtuigd  dat het hun productiviteit verbetert. Zolang het geen invloed heeft op de kwaliteit van hun werk, is er volgens hen geen reden om die vrijheid niet te bieden.  Door ze deze vrijheid te geven, groeit hun vertrouwen in jou als werkgever. En dat resulteert weer in een grotere betrokkenheid! Weeg dus af in welke mate verplichte kantoordagen écht noodzakelijk zijn en waar mogelijk wat meer ruimte zit om het zelf in te delen. Geen zorgen: dat betekent niet dat je ze nooit op kantoor ziet.

Verbinding

Ze vinden verbinding met hun managers en teamleden namelijk heel belangrijk!  Zelfs zo belangrijk dat ze daadwerkelijk beter presteren als ze betekenisvolle relaties aangaan met hun collega’s. En dat doen ze bij voorkeur fysiek. Gebruik dit tijdens hun onboarding, bijvoorbeeld door  netwerkmomenten in te zetten. Hierdoor geef ze je de kans om andere starters te ontmoeten of juist in gesprek te gaan met collega’s die al langer bij je organisatie werken. Daarnaast voelt Gen Z zich comfortabeler op de werkvloer als ze een goede relatie hebben met hun directe leidinggevende. Dit begint al bij de eerste dag! Geef daarom de directe manager een grote rol in de begeleiding tijdens de onboarding.

Het grotere plaatje

Gen Z’ers worden gekenmerkt door hun ondernemende mindset. Ze zijn ontzettend nieuwsgierig: ze willen begrijpen hoe het grotere plaatje in elkaar zit. Helpen ze bij een onderdeel van een project? Dan willen ze zoveel mogelijk context hebben, zodat ze er zelfstandig mee aan de slag kunnen en niet afhankelijk zijn van anderen. Daarbij  hechten ze veel waarde aan transparantie en eerlijkheid. Deel daarom (zeker in het begin) het grotere plaatje met ze en laat je verrassen door alle ideeën die voortvloeien uit hun ondernemende mindset!

interne communicatie

Ontwikkeling

Gen Z is niet alleen zelfstandig, maar ze leren zichzelf ook gemakkelijk skills aan. Hierin maken ze veel gebruik van technologie – ze zijn tenslotte digital natives. Ze realiseren zich dat de constante technologische ontwikkelingen van hen vragen dat ze zichzelf ook blijven ontwikkelen. Ze vinden het daarom belangrijk dat hun werkgever daarin ondersteunt. Om hun leerstijl tegemoet te komen, is het dus belangrijk om technologie te gebruiken in je trainingsaanbod. Wissel interactieve, hands-on trainingen af met individuele e-learnings. Of maak gebruik van gamification! Dit is niet alleen fun, maar uit onderzoek blijkt dat het ook goed aansluit op hun manier van leren. Niet alleen voor deze generatie werken serious games goed, maar we passen dit ook toe in projecten met andere doelgroepen. Neem een kijkje op de website van onze Fresh Game Studio om te zien voor welke organisaties we dit al hebben ingezet.

Eén van de projecten waarin we deze trends hebben verwerkt, is tijdens de organisatie van de Onboarding Days van NIBC. Benieuwd of jouw onboardingtraject al is ingericht op de verwachtingen van de nieuwe generatie? We kijken graag met je mee!

Meer weten?

Benieuwd naar onze frisse blik op talent aantrekken en behouden? Bekijk één van onze projecten hieronder!

Onboarding Days organiseren voor NIBC

Pre- en onboarding programma Nestlé

Digitale onboarding game

Bekijk alle projecten

Digitale onboarding game

Onboarding Days organiseren voor NIBC

Onboarding (tech) talent in Brainport Eindhoven

De onboarding van technisch talent

Talloze high-tech bedrijven in Brainport Eindhoven maken een gigantische groei door. De vraag naar nieuw talent blijft stijgen. Bij Frisse Blikken helpen we organisaties niet alleen bij het aantrekken van nieuw talent, maar ook bij het effectief onboarden en behouden van medewerkers. Hoe zorg je ervoor dat medewerkers zich betrokken voelen en vanaf dag één hun volledige potentieel kunnen benutten? 

Behoud talent dankzij een goede onboarding

Een op de vier nieuwe medewerkers vertrekt alweer binnen één jaar. Een goede onboarding is daarom van groot belang. Onderz

80 procent van de medewerkers die positief is over hun onboarding-ervaring voelt zich daardoor langdurig sterk betrokken

Nieuwe medewerkers willen zich welkom en gewaardeerd voelen. Dat begint al bij het ondertekenen van het contract. Maar daar blijft het niet bij!

Je nieuwe collega heeft waarschijnlijk veel (technische) kennis. Maar beschikt hij of zij ook over de specifieke vaardigheden en informatie die nodig zijn in jouw organisatie? Hoe zorg je voor een goed inwerktraject? Managers en teams zijn vaak te druk om nieuwe medewerkers goed te begeleiden, waardoor het volledige potentieel van je personeel onbenut blijft.

Bij Frisse Blikken geloven we dat maatwerk de sleutel is. Stem je onboardingsproces en opleidingsprogramma’s af op de behoeften van de verschillende medewerkers. Zo zorg je ervoor dat nieuw talent zich snel thuis voelt én kan uitblinken. 

Talent aantrekken en behouden

In de Brainport regio werken we samen met...

Nestle onboarding

Boost je onboarding proces

Wij werkten samen met Nestlé om een op maat gemaakte onboardingreis te creëren die nieuwe medewerkers snel en op een leuke manier laat kennismaken met het bedrijf. Zodra ze hun contract ondertekenen, ontvangen ze een interactieve digitale magazine in hun mailbox. Op hun eerste werkdag vormen ze teams om een serious game te spelen. Daarna gaan ze aan de slag met een strategische uitdaging binnen hun team. Een maand later presenteren de teams hun visie op Nestlé’s strategie aan de directie. Zo doen nieuwe medewerkers belangrijke kennis op over hun werkgever en werken ze direct samen met hun collega’s.

Maak leren leuk!

Serious gaming helpt om een diverse groep nieuwe medewerkers snel en op een leuke manier in te werken. Onze Game Studio ontwikkelt training- en ontwikkelprogramma’s die passen bij de verschillende medewerkers in jouw organisatie. Games kunnen digitaal of live (fysiek) zijn. Digitale games zijn schaalbaar en overal speelbaar, zowel individueel als in een groep. Fysieke games laten snel groepsdynamiek zien en zijn perfect voor teambuilding. Combineer beide voor optimaal resultaat!

Serious gaming, lerende organisatie
Tim Schulte

Benieuwd naar onze frisse blik?

Hoi, ik ben Tim! Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van me! 

Onze frisse blik op onboarding

Onze frisse blik op onboarding

Het binden en boeien van je collega’s is op dit moment belangrijker dan ooit! Een op de vier nieuwe medewerkers vertrekt alweer binnen één jaar. Daarnaast kost het vervangen van deze collega’s vaak 1,5 tot 2 keer hun jaarinkomen. Een goede onboarding is daarom van groot belang voor zowel werkgever als medewerker. 

Wat doen we?

De periode vanaf het tekenen van het contract tot aan de eerste 100 dagen biedt hét momentum om starters op een verrassende manier onder te dompelen in jouw organisatie(cultuur) en het werk zelf. Een warm welkom is essentieel om nieuwe collega’s succesvol mee te laten draaien in jouw organisatie.   

Wij zien pre- en onboarding als een reis waarin nieuwe collega’s de juiste informatie krijgen op het juiste moment. We combineren on- en offline interventies om zowel de organisatie als haar medewerkers beter te leren kennen. Zo helpen we met een juiste landing binnen de organisatie, de afdeling en het team. 

Hoe doen we dat?

Wij vinden onboarding net zo belangrijk als jouw medewerkers. Afhankelijk van de doelgroep en de organisatie verschillen de behoefte van deze medewerkers. Daarom stappen we in de schoenen van jouw starters. We halen behoeften en essentiële informatie op, en brengen belangrijke contactmomenten in kaart. Vanaf het moment dat iemand het contract tekent tot de eerste 100 dagen of zelfs één jaar. Vervolgens gieten we alles in een ideale onboardingsreis,waarin we alle nodige informatie stapsgewijs bij de nieuwe medewerker brengen. We geloven namelijk dat je starters niet alles op één dag kan leren.   

Naast informatief mag een onboarding vooral ook leuk zijn! Wij creëren verrassende ervaringen die de onboarding onvergetelijk kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan het beleven van de kernwaarden door middel van een game in plaats van het bijwonen van een presentatie. Het leren kennen van nieuwe collega’s door middel van een gezamenlijke opdracht, of het kennismaken met de organisatie door middel van een interactieve pdf waar je direct met je eigen ontwikkeling start. Ervaringen als deze zorgen voor verbinding met de organisatie, de collega’s en het werk zelf. In onze projecten werken wij graag samen met onze eigenFresh Game Studio. 

Check hieronder hoe Inez jouw medewerkers in beweging zet door het creëren van een onvergetelijke onboarding. 

Meer weten?

Ben je benieuwd hoe we onze frisse blik op onboarding toepassen in ons werk? Bekijk dan één van de projecten hieronder. 

Digitale onboarding game

Employee Referral Platform

Gamified selectietraject voor trainees

Bekijk alle blogs

Onze frisse blik op de energietransitie

The Bin: Martijn

Gerben Tolkamp

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Gamified selectietraject voor trainees

Gamified selectietraject voor trainees

De uitdaging

Voor het traineeship van Boskalis ontwikkelden wij een verrassend selectietraject om talent te informeren, enthousiasmeren en selecteren.

Boskalis is wereldwijd een leidende dienstverlener en aannemer op gebieden als baggeren, offshore energie en maritieme diensten. Sinds 2018 ondersteunen wij hen bij het selectietraject van hun traineeship. Hieronder lees je hoe dat er in 2023 uitzag.

Onze frisse blik

Opvallende recruitment stunt

Om potentiële kandidaten te enthousiasmeren voor het Operations Traineeship van Boskalis, hebben we een opvallende koffietruck ingezet. Deze truck reisde langs verschillende hogescholen en universiteiten, waar we studenten vertelden over de mogelijkheden. 

Boskalis
Boskalis

Vloeiende communicatie

Tijdens het selectieproces zorgden wij voor een verrassende communicatieflow. We hielden intensief contact met de kandidaten. Hoe? Met communicatie die past bij de nieuwe generatie! Denk aan persoonlijke video’s en webinars.

Gamified selectiedag

Het hoogtepunt en de laatste ronde in het proces was de selectiedag. Tijdens deze dag hebben kandidaten Boskalis echt kunnen ervaren. Samen met onze Fresh Game Studio ontwikkelden we een serious game. Kandidaten werkten vier uur lang aan een échte Boskalis uitdaging. De dag bestond ook uit een divisiediner en een haka clinic. Met een lach op hun gezicht vetrokken de kandidaten naar huis.

Boskalis

"Met de nodige creativiteit en een prettige samenwerking is er een fantastisch resultaat neergezet: een op maat gemaakte selectie-game waarin de Boskalis kernwaarden goed naar voren komen."

Opdrachtgever Boskalis

In het kort 🧺

De frisse blik van...

Een fris leertraject binnen Greenchoice

Financiële instellingen ervaren de energietransitie

Employee Referral Platform

Gerben Tolkamp

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Het arbeidscontract voor de nieuwe generatie!

Het arbeidscontract voor de nieuwe generatie!

Van hdp tot het drinken van esma’s. De nieuwe generatie is dol op afko’s (oftewel: afkortingen). Zo schreef RTL nieuws hierover dat jongeren graag een eigen taal ontwikkelen. Of het nu zorgt voor taalverloedering, het een tijdelijke ‘hype’ is, óf de verschillende afko’s uiteindelijk in de Dikke van Dale belanden; veel starters spreken deze taal. En laat dat nu precies de groep zijn die veel organisaties graag aan zich verbinden. Daarom dachten wij na over een arco (arbeidscontract) in hun eigen taal: vol afko’s en aantrekkelijke arvo’s (arbeidsvoorwaarden) voor de nieuwe generatie!

Het arco (arbeidscontract) door de jaren heen 

Een goede overeenkomst is het halve werk. Maar een uitgebreid arbeidscontract met arbeidsinhoud, arbeidsvoorwaarden en arbeidsduur lijkt niet langer van deze tijd. Want wie na een aantal prettige gesprekken een aanbod krijgt, wil hierna niet in een ellenlang document met juridische termen verdwalen.

We zien een shift ontstaan naar arbeidscontracten op basis van vertrouwen (ten opzichte van wantrouwen en uitgebreide regelgeving). In de meest vooruitstrevende vorm gebruiken organisaties het arbeidscontract zelfs als visitekaartje; een contract dat aantrekkelijk is, aansluit op de bedrijfscultuur, kan worden gepersonaliseerd én een voorloper is van het daaropvolgende onboardingproces.

Chocoladebedrijf Tony’s Chocolonely was twee jaar geleden al een voorloper van het origineel vormgeven van hun arbeidscontract. Het arbeidscontract werkt als een soort routekaart die je als nieuwe collega doorloopt tot de start van de onboarding. Deze beweging zette zelfs aan tot de trend ‘Conscious Contracting’. Een overeenkomst die zowel aansprekend als juridisch verantwoord is. Inmiddels zijn er veel organisaties die het arbeidscontract op een creatieve of ‘andere’ manier aanbieden. Denk aan op maat gemaakte overeenkomsten, contracten met groene voorwaarden of kunstwerken. Dit laatste voorbeeld zien we bij Viisi Hypotheken. Viisi liet letterlijk een kunstwerk ontwerpen met daarop een QR-code naar het arbeidscontract.

Nieuwe generatie arvo’s (arbeidsvoorwaarden)

Google ‘Gen Z op de werkvloer’ en je ziet een rits aan blogs en nieuwsartikelen over de nieuwe generatie en hun specifieke behoefte. Een arbeidscontract opgemaakt als een kunstwerk, is leuk. Maar, de nieuwe generatie weet beter dan ooit welke waarden ze belangrijk vindt en zal daar ook naar handelen. De inhoud van jouw arbeidscontract moet daarom óók aansluiten op de behoefte van de nieuwe generatie. Wij hebben de belangrijkste behoeften voor je opgezocht en spraken met onze jongste collega’s. Dit heeft geleid tot een lijst afko’s van belangrijke arvo’s voor de nieuwe generatie:

 1. Rewe (remote werken) – De nieuwe generatie is reislustig. Starters de flexibiliteit van thuiswerken en werken vanuit het buitenland bieden, maakt je een aantrekkelijke werkgever. Al lijken er gemixte signalen te zijn in hoeverre starters graag op afstand werken.
 2. (Haver)Capu – Jouw starter wil graag op voorhand weten of het mogelijk is om een dagelijkse kop havermelk cappuccino op kantoor te krijgen of dat diegene ervoor naar de hippe koffietent om de hoek moet. Die zit er toch wel?
 3. Fitje – Oftewel: outfit. Het liefst niet strak in het pak maar casual met sneakers, birkenstocks en uggs. Als ze maar zichzelf kunnen zijn!
 4. Pww (parttime werkweek) – Starters zijn ondernemend en milieubewust. Het liefst werken ze maximaal vier dagen per week. Wat ze doen op dag vijf? Een eigen ‘side hustle’ (kleine onderneming) onderhouden óf vrijwilligerswerk.
 5. Vrijmibo (vrijdagmiddagborrel) – Het liefst drinken ze hier ook samen een Esma (Espresso Martini). Of, met een vierdaagse werkweek: de domibo natuurlijk.
 6. Lawa – Lange wandeling. Even de natuur in om de geest te verruimen. En zelf je eigen werktijd kunnen bepalen, dan kunnen sporten en andere activiteiten ook tussendoor.
 7. Vaka dagen – Vakantiedagen. Het liefst onbeperkt.
 8. Wispo – Wintersport. Maar dan natuurlijk wel met de trein.

En hoor je aan het einde van de werkweek ‘Kladiladi’? Dan bedoelen ze: klap die laptop dicht. Het is weekend!

Samenvattend verwacht de nieuwe generatie een contract vanuit transparantie en vertrouwen en hebben ze veranderende behoeften in werk. Wij hebben daarom alvast een arco voor je opgesteld. Natuurlijk is dit geen oplossing voor het aantrekken van talent, máár wel een trigger om jou op een frisse manier na te laten denken over hoe jij deze nieuwe groep talent aan je kunt gaan (ver)binden.

Ook behoefte aan een frisse blik op het aantrekken van jong talent? Stuur ons een berichtje of neem direct contact op met een van onze collega’s uit het People team.

Britt Driessen

Britt
Projectmanager People

Meer weten?

Benieuwd naar onze frisse blik op talent aantrekken en behouden? Bekijk één van onze projecten hieronder!

Een employer brand dat staat als een huis

Recruitment Training en Visie Festival

Pre- en onboarding programma Nestlé

Bekijk alle projecten

Community building: women’s network Benelux

Activatiecampagne: het goede gesprek

Ontdek hoe je evidence-based kan werken binnen je HR-afdeling

Ontdek hoe je evidence-based kan werken binnen je HR-afdeling

Vera is onlangs gestart als Projectmanager in het People team, waar ze met verschillende HR-thema’s aan de slag gaat. Eén onderwerp dat specifiek haar aandacht trekt, is evidence-based werken binnen HR-afdelingen. Eerder deed ze al onderzoek naar evidence-based practice. In dit artikel deelt Vera haar blik op het onderwerp én geeft ze praktische tips waar jij vandaag al mee aan de slag kunt gaan

Wat is evidence-based practice en waarom moet jij dit vandaag nog introduceren?

Veel medewerkers en organisaties maken keuzes op basis van hun ervaring, maar dit zorgt niet altijd voor beslissingen van hoge kwaliteit. Waarop moet je dan belangrijke beslissingen baseren? Sinds een paar jaar wordt evidence-based practice steeds populairder, waarbij je bewust gebruik maakt van de beste bewijzen om je vraagstuk te beantwoorden. Deze bewijzen baseer je op eerdere (wetenschappelijke) onderzoeken of interne data van je eigen organisatie. Door dit te doen, verminder je onzekerheid en subjectiviteit tijdens het maken van professionele beslissingen. Deze manier van werken vindt zijn oorsprong in de gezondheidszorg, maar ook binnen HR maakt het nu zijn opkomst.

Bewijzen en feiten vanuit eerdere onderzoeken

Binnen de arbeids- en organisatiepsychologie is al veel onderzoek gedaan naar welke HR-praktijken effectief zijn, zodat jij daar gebruik van kunt maken. Ik geef het gestructureerde sollicitatiegesprek altijd als voorbeeld. Het voelt misschien onwennig om alle kandidaten dezelfde vragen te stellen, maar je kunt ze zo beter met elkaar vergelijken en hun toekomstige prestaties beter voorspellen.

Vera van der Valk
"Het voelt misschien onwennig om alle kandidaten dezelfde vragen te stellen, maar je kunt ze zo beter met elkaar vergelijken en hun toekomstige prestaties beter voorspellen."

Vera
Projectmanager People

Bewijzen en feiten vanuit interne data

Daarnaast kun je data binnen je eigen organisatie verzamelen, interpreteren en evalueren. Dit vergt nieuwe skills van jouw HR-afdeling die niet van vandaag op morgen kunnen worden getraind. Om jouw afdeling hierin te ondersteunen, heeft de Fresh Game Studio de game Analysis Paralysis ontwikkeld. Door middel van serious gaming trainen HR-medewerkers spelenderwijs hun datagedreven mindset en skills.

Ondanks de voordelen van evidence-based practice valt er naar mijn mening nog veel te behalen. Hieronder beschrijf ik drie take-aways die jouw HR-afdeling helpen om aan de slag te gaan met evidence-based practice:      

 1. Stel ‘open’ collega’s aan om met het onderwerp aan de slag te gaan
  Evidence-based practice is voor veel medewerkers een nieuwe manier van werken. Om het toe te passen, is het belangrijk dat je uit je comfortzone durft te stappen en om kunt gaan met de onzekerheid die gepaard gaat met een verandering van de huidige situatie. ‘Open’ mensen kunnen beter omgaan met deze onzekerheid en ervaren zelfs meer plezier. Maar wat betekent het als iemand ‘open’ is? Deze mensen scoren hoog op het persoonlijkheidskenmerk openheid, wat betekent dat ze nieuwsgierig en creatief zijn en graag op zoek gaan naar nieuwe situaties en ervaringen. Je kunt dus op zoek gaan naar open collega’s in je team. Of je kunt, wanneer er ruimte voor is, nieuwe medewerkers werven die dit persoonlijkheidskenmerk hebben.Hoe open iemand is, kun je meten door middel van een persoonlijkheidsvragenlijst. Wij kunnen je helpen met het ontwikkelen van een vragenlijst die volledig past bij jouw werkgeversmerk. Zo hebben we voor FrieslandCampina een game gebouwd waarbij je persoonlijkheidsprofiel in kaart wordt gebracht door echte FrieslandCampina-situaties voor te leggen. Hier kun je de game zelf proberen.
 2. Ontwikkel evidence-based skills
  Om evidence-based practice op de juiste manier toe te passen, zijn specifieke skills nodig. Iemand moet bijvoorbeeld de kwaliteit van bestaande bewijzen kunnen evalueren en de resultaten kunnen interpreteren. Of zelf een onderzoek kunnen opzetten en uitvoeren. Toch zijn er maar weinig mensen die dit onder de knie hebben. Uit een onderzoek uit 2017 blijkt bijvoorbeeld dat 66% van de deelnemers niet wist hoe ze wetenschappelijk bewijs konden interpreteren.Hoe zorg je er dan voor dat je collega’s de juiste skills hebben? Voor de NS hebben we meerdere interventies ontwikkeld waarbij we focusten op het begrijpen, analyseren, evalueren en creëren van data. Eén van deze interventies was de serious game Analysis Paralysis.
 3. Beloon medewerkers die evidence-based gedrag vertonen
  Het organisatieklimaat is cruciaal om je medewerkers evidence-based te laten werken. Je kunt bijvoorbeeld je beloningssysteem inzetten om hen te activeren. Hierbij is het van belang dat je je collega’s op de hoogte stelt van het specifieke gedrag waarvoor je ze beloont. Alleen dan weten ze wat nodig is om deze beloning te krijgen.En aan wat voor beloningen kun je denken? In mijn beleving zijn medewerkers steeds minder gedreven door financiële of materiële beloningen. Je kunt ook denken aan extra opleidingsmogelijkheden of meer verantwoordelijkheid als blijk van waardering.

Al met al is er niet één manier om je HR-afdeling evidence-based te maken. Zowel de medewerker zelf als het klimaat binnen je organisatie spelen hier namelijk belangrijke rollen in. Wil je hier meer over weten? Neem contact op met Vera.

 

Meer weten?

Benieuwd hoe wij onze frisse blik toepassen op het aantrekken en behouden van talent? Bekijk dan één van onze projecten hieronder!

Recruitment Training en Visie Festival

Van DNA naar ijzersterk werkgeversmerk

Digitale onboarding game

Bekijk alle projecten

Onze frisse blik op de energietransitie

Expedition Good Life: Daan

Employee Referral Platform

Employee Referral Platform

De uitdaging

“Hoe kunnen we medewerkers op een verrassende manier motiveren om hun persoonlijk netwerk in te schakelen voor openstaande vacatures?”

Met het Employee referral platform activeer je jouw medewerkers om bij te dragen aan recruitmentactiviteiten.  

Onze frisse blik

Achtergrond

Voor het eerst sinds lange tijd zijn er meer vacatures dan werklozen, wat ervoor zorgt dat bijna elke werkgever kampt met een personeelstekort. Een goede recruitmentstrategie is daarom belangrijker dan ooit. Omdat baanzoekers veel waarde hechten aan hun persoonlijke netwerk en omdat je huidige medewerkers goed kunnen inschatten of iemand bij het bedrijf past, is het belangrijk om je medewerkers te activeren om kandidaten (ook wel employee referrals) aan te dragen.   

Aanpak

Op basis van eerdere projecten en uitgebreid feedbackonderzoek hebben we een Employee Referral Platform opgezet, waardoor je collega’s spelenderwijs worden gemotiveerd om recruitmentactiviteiten uit te voeren. We verlagen de drempel door recruitment op te delen in kleinere, behapbaardere stappen. Door het narratief van je werkgeversmerk terug te laten komen op het platform, maken we de beleving van medewerkers compleet. Daarnaast kunnen we helpen met activatiecampagnes om het platform uit te rollen binnen je organisatie. 

Resultaat

Met een Employee Referral Platform worden jouw medewerkers gemotiveerd om hun steentje bij te dragen aan recruitment. Met als resultaat:

 • Lagere wervingskosten 
 • Hogere kwaliteit onder kandidaten 
 • Langere gemiddelde retentie 

Wil je meer weten over de mogelijkheden? We kunnen je in een half uurtje (digitaal) meer informatie geven. Neem contact met ons op.

De frisse blik van...

Community building: women’s network Benelux

Impactsessies

Strategie activatie: een interactieve podcast

Bekijk alle projecten
Gerben Tolkamp

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Recruitment Training en Visie Festival

Recruitment Training en Visie Festival

De uitdaging

Ontwikkelen en organiseren van een Recruitment Training die een boost geeft aan de (sollicitatie) gesprekken.

“Help ons met het ontwikkelen, voorbereiden en organiseren van een recruitment training voor medewerkers die betrokken zijn in het werving- en selectieproces. Daarnaast zijn we op zoek naar een verfrissend concept om de afdeling recruitment op de kaart te zetten en referral van nieuwe collega’s via huidige medewerkers te stimuleren.”

Verder is de afdeling recruitment opzoek naar een ludieke manier om zichzelf op de kaart te zetten binnen ASVZ en willen ze referrals stimuleren onder huidige medewerkers.

Onze frisse blik

Achtergrond

Teamleiders van ASVZ vervullen momenteel een werving en selectie rol naast hun eigen functie binnen de organisatie. De afdeling recruitment heeft vastgesteld dat er extra training nodig is om medewerkers met een recruiter rol te ondersteunen in hun taken. Hierbij is een belangrijk aandachtspunt dat kenmerken en eisen die er gesteld worden aan kandidaten helder worden gecommuniceerd.

Verder is de afdeling recruitment opzoek naar een ludieke manier om zichzelf op de kaart te zetten binnen ASVZ en willen ze referrals stimuleren onder huidige medewerkers.

Aanpak

Het project bestond dus uit twee delen: het ontwikkelen en organiseren van een recruitment training en het ontwikkelen van een concept om medewerkers te laten weten wat zij kunnen betekenen om personeel te werven.

Resultaat

We hebben een recruitment training ontwikkeld bestaande uit drie onderdelen: (1) jouw rol als selecteur, (2) hulpmiddelen en (3) gesprekstechnieken. Nieuwe en huidige medewerkers zijn meegenomen in deze thema’s door korte opdrachten uit te voeren en met het elkaar het gesprek te voeren.

ASVZ heeft zelf een driedaags visie festival georganiseerd. Om de recruitment afdeling goed op de kaart te zetten hebben we een mooie activiteit voor tijdens een driedaags Visie Festival ontwikkeld. De gemene deler van alle activiteiten tijdens de activiteit was de ASVZ visie. Mensen konden vrij rondlopen en verschillende activiteiten beleven zoals op een echt festival. Denk aan het bewandelen van de klantreis en nieuwe technologieën in de zorg. Alle afdelingen van ASVZ hadden een standplaats op het festival om zichzelf te presenteren.

De recruitment training en het festival hebben ervoor gezorgd dat collega’s zich professioneel hebben verder ontwikkeld in het voeren van het juiste (sollicitatie) gesprek.

De frisse blik van...

CBS: de transformatie naar een lerende organisatie

Goed en veilig overweg met informatie

Ontwikkelprogramma young professionals

Bekijk alle projecten

Pre- en onboarding programma Nestlé

Pre- en onboarding programma Nestlé

De uitdaging

“Help ons met het neerzetten van een onboarding ervaring waarin we collega’s op een vernieuwende manier meenemen in onze cultuur en kernwaarden en hen uitdagen om hun frisse blik op de organisatie te delen."

Onze frisse blik

Achtergrond

Nestlé is het grootste voedingsbedrijf ter wereld en een leider in Nutrition, Health & Wellness. Er werken zo’n 1200 medewerkers voor Nestlé in Nederland. Elk jaar starten er ongeveer 150 mensen in een nieuwe functie. Nestlé heeft de wens om alle nieuwe medewerkers dezelfde onboarding ervaring te bieden.

Aanpak

We zijn dit project gestart met het in kaart brengen van de doelgroep en de belangrijkste doelen van het vernieuwde onboarding programma. Nestlé wil haar starters op een verrassende manier meenemen in de cultuur en de kernwaarden van de organisatie. Daarnaast wil Nestlé het frisse perspectief van starters op de organisatie gebruiken.

Op basis hiervan hebben we een vernieuwde onboarding journey neergezet waarin starters Nestlé leren kennen, zowel op het individuele niveau als op het teamniveau. 

Resultaat

Een vernieuwde journey waarin starters worden meegenomen in een storyline die past bij Nestlé. Starters ontwikkelen zich van ingrediënt tot een volwaardig Nestlé product met een vernieuwende strategie.

Hoe? Starters krijgen onder andere een interactief magazine na het tekenen van hun contract. Op de eerste werkdag spelen ze een office game in teamverband. Vervolgens gaan ze in dezelfde teams aan de slag met een strategy challenge. Een maand later is het tijd voor de pitch dag. Op deze dag strijden de teams tegen elkaar en presenteren ze hun frisse blik op de strategie van Nestlé.

philips

De frisse blik van...

Employer branding Arcadis

Digitale Kick-off

Een employer brand dat staat als een huis

Bekijk alle projecten
Gerben Tolkamp

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Onboarding Event – Van Wijnen West

Onboarding Event – Van Wijnen West

De uitdaging

“De huidige welkomstmiddag vraagt om een nieuwe insteek. Help ons bij het opstellen van een verrassend, interactief en inspirerend programma waarbij de organisatie, maar zeker ook elkaar leren kennen centraal staat.”

Samen met Van Wijnen West zijn we aan de slag gegaan met het ontwerpen van een fysiek programma dat gemakkelijk te transformeren is naar een digitale variant.

Onze frisse blik

Achtergrond

Van Wijnen West neemt per jaar zo’n 60 nieuwe medewerkers aan. Eerder werden er binnen de regio al welkomstmiddagen georganiseerd, maar vanwege de coronamaatregelen hebben deze bijeenkomsten in 2020, 2021 en een deel van 2022 niet plaatsgevonden. Toen de coronamaatregelen het weer toelieten, greep Van Wijnen West de mogelijkheid aan om de inhoud van het programma in een nieuw jasje te steken, met daarbij het thuisgevoel voorop.

Uitgangspunten hierbij waren dat de middag interactief, informatief, verbindend en enthousiasmerend moest zijn. Het programma moest daarnaast laagdrempelig zijn qua organisatie, toegankelijk zijn voor de deelnemers en het thuisgevoel binnen Van Wijnen versterken.

Aanpak

Tijdens het overeenkomen van onze samenwerking hebben we samen met Van Wijnen West een projectteam en eerste conceptprogramma opgesteld. Bij de start van het project zijn alle programmaonderdelen ge-evalueert en zijn we in de cultuur, kernwaarden en de werkzaamheden van Van Wijnen West gedoken. Vanuit hier hebben we het definitieve programma met elkaar vormgegeven en zijn we pragmatisch aan de slag gegaan met het ontwikkelen en opleveren van de verschillende programmaonderdelen.

De eerste welkomstmiddag, met het vernieuwde programma, was een belangrijk onderdeel voor het definitief opleveren van het project. Naar aanleiding van de ontvangen feedback van de deelnemers zijn een aantal programmaonderdelen verder aangepast en geoptimaliseerd. Ook de komende periode zal Van Wijnen West actief feedback blijven ophalen onder de deelnemers om zo samen met de organisatie de introductiemiddag te verbeteren en actueel te houden.

Resultaat

Vanaf oktober is Van Wijnen West de nieuwe welkomstmiddag: ‘Welkom Thuismakers!’ gaan inzetten. Deelnemers worden uitgenodigd aan de hand van een fysieke ansichtkaart die ze thuis op de deurmat ontvangen. Deze ansichtkaart verwijst tevens naar de onboarding-app van Van Wijnen ‘All Aboard Now’ waar collega’s op speelse wijze de organisatie beter kunnen leren kennen. Tijdens de middag doorlopen de deelnemers drie programmaonderdelen; een interactieve talkshow (Van Wijnen West draait door); deze ‘show’ geeft meer inzicht in onder andere de missie en kernwaarden van de organisatie. Door middel van twee spellen (Kennismakers en Bouw je Thuis) leren collega’s elkaar beter kennen en gaan ze direct samen aan de slag!

“De ‘Welkom Thuismakers’ middag is een leuke manier om kennis te maken met de organisatie en tegelijkertijd je nieuwe collega’s te leren kennen, ook collega’s die een heel ander vak uitoefenen. Dit levert leuke interacties op!”

Opdrachtgever

De frisse blik van...

Virtueel Event

Medewerkersdag organiseren voor CROP

Actieprogramma Kansrijke Start

Bekijk alle projecten
Gerben Tolkamp

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Achtergrond: phD in Human Resource Management en Organizational Behavior. Master Arbeids- en Organisatiepsychologie

Mijn verborgen talent is… Sportgerelateerde vragen in een pubquiz beantwoorden.

Met dit nummer begint mijn weekend: Tash Sultana – Jungle

Als ik later groot ben dan… Heb ik een bedrijf dat mensen helpt om hun leven leuker te maken.

Gerben Tolkamp
Slide 3 Heading
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here
Vorige slide
Volgende slide
Ontvang ons gratis stappenplan
Met dit stappenplan helpen wij je op weg naar creatieve en impactvolle communicatie. Zodat jouw strategische boodschap resulteert in actie.