Laat je mensen spelen met je strategie

Laat je mensen spelen met je strategie

Wat maakt het lanceren van een strategie succesvol? Hoe zorg je ervoor dat mensen het niet alleen snappen maar ook voelen? Wat moet je doen om ervoor te zorgen dat mensen erover gaan praten en het gaan toepassen?

Mijn collega Moniek schreef er eerder al over. Een strategie verhaal dat continue wordt herhaald op verschillende niveaus is interessanter, effectiever en blijft beter hangen. In deze blog schrijven we hoe je dit verder kunt versterken door je mensen ook nog eens met het verhaal te laten spelen.

Serious games en speelse oplossingen

Wanneer je jouw strategie presenteert is het natuurlijk mooiste als mensen het uit je handen trekken en ermee aan de slag gaan. Je wilt dat ze de strategie gaan verkennen, ermee experimenteren en zichzelf eraan verbinden. Serious games en speelse oplossingen zijn hiervoor uitermate geschikt en worden hiervoor steeds vaker ingezet.

Spelen biedt jouw mensen de kans om verschillende aspecten van de strategie te verkennen. Het laat hen experimenteren met nieuwe onderdelen en ervaren wat de toegevoegde waarde is. Door speelse incentives in te zetten, stimuleren we ook actie. 

Strategie activatie: interactieve podcast

Een speelse oplossing om te ‘snappen’

Zo wilde Essent graag een unieke manier om de nieuwe strategie van het moederbedrijf EON over te brengen. Het bevatte enorm veel informatie en interessante perspectieven. Daarom ontwikkelden we een speelse strategie-safari. Deze interactieve podcast gaf luisteraars de mogelijkheid om die aspecten van de strategie te verkennen die zij interessant vinden. De één luisterde naar de ervaringen van een collega, de ander naar het verhaal van de directeur van voetbalclub PSV.

Jouw mensen laten kiezen is spannend, want dat betekent ook dat ze bepaalde aspecten niet ontvangen. Wij zien dat juist als een kracht, want dat wat is gekozen, wordt extra goed opgenomen. Met de juiste mix aan content zorgen we ervoor dat de kern altijd overkomt.

Serious games om te ‘voelen’

Op het niveau van voelen kan spelen helpen om mensen echt te laten ervaren wat de strategie voor hen betekent, en wat het van hen vraagt in verandering.

Hoe laten we onze mensen echt voelen waar de energietransitie over gaat en wat dit voor ons bedrijf betekent? Dat is was de vraag van Eneco voor wie  wij de energietransitie simuleren in een spel van één dag. Deelnemers nemen perspectieven aan van energieleveranciers, eindgebruikers of de overheid. Ze ervaren niet alleen de belangrijkste dynamieken van de energietransitie, maar ervaren ook dat de organisatie een periode van verkenning en verandering tegemoet gaat. Deelnemers kunnen hier alvast aan proeven, en voor zichzelf vaststellen hoe zij daarin mee kunnen gaan.

Game strategie activatie

Speelse oplossing om te ‘doen’

Uiteindelijk  wil je dat informatie over een nieuwe koers binnen de organisatie ook aanzet tot ander gedrag. Je wilt natuurlijk dat mensen erover gaan praten en de strategie in praktijk brengen. Door het inzetten van speelse incentives zoals interessante challenges, positieve feedback, en beloningen maken we speelse campagnes, ook wel gamification genoemd.

Zo vroeg Vattenfall een manier om de nieuwe cultuurwaarden echt tastbaar te maken. Voor hen ontwikkelder we een platform waarop medewerkers voorbeelden delen van collega’s die handelen naar de vernieuwde cultuur en strategie. Anderen kunnen stemmen voor het strategie- en cultuuraspect dat zij hierbij vinden horen. Met de activiteiten in de app verdienen deelnemers punten die ze gebruiken om hun eigen fictieve wereld in één generatie fossielvrij te maken, wat een belangrijke pijler is van de strategie. Door praktijkvoorbeelden te delen, ontstaat er een gesprek over de nieuwe strategie in de praktijk.

De kracht van spelen in strategie activatie

Succesvolle strategie activatie bereik je doordat jouw mensen de strategie begrijpen, ze de kansen en uitdagingen voelen en gemotiveerd worden om hiermee aan de slag te gaan.

Denk eens na over jouw komende communicatie-uitdaging. Zijn er verschillende perspectieven in het verhaal die je op een speelse manier kunt laten verkennen? Zijn er uitdagingen in de strategie waar jouw mensen mee mogen experimenteren in een spel? Of kan je ze met een speelse campagne aan het werk zetten? Kom je er niet uit of zoek je meer inspiratie? Laat het ons weten en we denken graag met je mee.

Meer lezen?

In de afgelopen jaren hebben we organisaties op verschillende manieren geholpen met hun strategie activatie. Van events tot complete communicatiecampagnes. 

Strategie activatie: een interactieve podcast

Medewerkers betrekken bij de nieuwe strategie

Strategie activatie: van papier naar actie

Maarten Molenaar

Neem contact op

Hoi, ik ben Maarten! Heb je een vraag over serious games, speelse oplossingen of strategie activatie? Ik denk graag met je mee. 

Strategie activatie: van papier naar actie

Strategie activatie: van papier naar actie

Een vernieuwde strategie, aangescherpte kernwaarden of een gewenste verandering in de organisatie is uitgedacht en staat op papier. Maar hoe zorg je ervoor dat deze verandering gaat leven in de organisatie en dat men ernaar gaat handelen? Dat is één van de uitdagingen waar wij organisaties bij helpen.

De uitdagingen van strategie activatie

Een verandering bedenken is één ding, maar mensen meenemen in de verandering is iets heel anders. Vaak zien we dat twee uitdagingen worden onderschat. Ten eerste wordt er vaak gedacht dat informeren genoeg is om mensen in beweging te krijgen. Toch is daar meestal meer nodig: mensen moeten overtuigd raken en enthousiast worden.

Daarnaast zien we regelmatig dat verandering wordt vormgegeven onder een hoge mate van urgentie. Er wordt (te) snel gecommuniceerd, zonder voldoende na te denken over de verschillende doelgroepen. Zonde! Het begrijpen van de verschillende doelgroepen zorgt ervoor dat de communicatie relevant en effectief is. Een manager wil weten hoe de verandering bijdraagt aan de bedrijfsstrategie, terwijl een medewerker misschien meer geïnteresseerd is in hoe de verandering zijn dagelijkse werk beïnvloedt. 

Onze visie op strategie activatie

Wij geloven dat effectieve gedragsverandering zich moet richten op drie niveaus: 1) snappen, 2) voelen en 3) doen. Pas nadat duidelijk is wat de verandering inhoudt en waarom de verandering belangrijk is, kan er vertrouwen en enthousiasme ontstaan. Daarna komt het punt waarop medewerkers gaan handelen naar de gewenste verandering. De verandering betekent vaak net iets anders voor elke doelgroep. Het is belangrijk om daarop in te spelen.

Snappen

Ik snap de verandering waar ik onderdeel van ben en begrijp waarom dit belangrijk is.

Voelen

Ik geloof in de verandering en ik voel de urgentie en het enthousiasme om hiermee aan de slag te gaan.

Doen

Ik pas nieuw gedrag toe in mijn dagelijkse werk en draag dit uit naar mijn collega’s. 

Snappen - voelen - doen in de praktijk

Om alle niveaus van gedragsverandering te raken, heb je meerdere communicatiemiddelen en -interventies nodig. Zo ontwikkel je een gebalanceerde campagne met afwisseling in vorm en inhoud. Maak bijvoorbeeld een podcastreeks om begrip te creëren en te verdiepen op de inhoud, of ontwikkel een serious game waarmee je de verandering echt laat ervaren. Juist de combinatie van verschillende vormen zorgt ervoor dat de communicatie blijft hangen.

Een overkoepelende kapstok

Tegelijkertijd zijn consistentie en herkenbaarheid belangrijk. Dat kan door een duidelijke kapstok te creëren, bijvoorbeeld in taalgebruik of visuele vormgeving. Zo worden verschillende communicatie-uitingen aan elkaar verbonden. 

💡Tip! Een goede kapstok blijft plakken. Kies bijvoorbeeld voor een pakkende woordspeling of een alliteratie, zoals onze ‘Strategie Safari’ voor Essent. Een treffende metafoor kan ook krachtig zijn, zoals de Leadership Roadtrip bij BMW. Een andere aanpak is het ontwikkelen van een herkenbaar logo of het consistent gebruiken van een specifieke kleur in al je communicatie-uitingen.  

Strategie activatie: een doorlopend proces

Het activeren van een strategie of verandering is geen eenmalige gebeurtenis, maar een doorlopend proces. Blijf investeren in heldere communicatie en betrokkenheid op alle niveaus binnen de organisatie. Zo zorg je ervoor dat de verandering niet alleen wordt begrepen, maar ook echt wordt omarmd en nageleefd. Vergeet niet dat communicatie tweerichtingsverkeer is. Luister naar feedback uit de organisatie, leer ervan en pas je aan. Hierdoor blijft het communicatieplan dynamisch en afgestemd op de meest recente behoeften.

Kun jij een frisse blik gebruiken op jouw strategie activatie? Of heb je een ander communicatievraagstuk waarmee je aan de slag wilt? We denken graag met je mee.

Bekijk onze projecten

In de afgelopen jaren hebben we organisaties op verschillende manieren geholpen met hun strategie activatie. Van events tot complete communicatiecampagnes. Bekijk bijvoorbeeld één van de projecten hieronder. 

Strategie activatie: een interactieve podcast

Ondersteuning interne marketing

Medewerkers betrekken bij de nieuwe strategie

Moniek

Neem contact op

Hoi, ik ben Moniek! Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Het arbeidscontract voor de nieuwe generatie!

Het arbeidscontract voor de nieuwe generatie!

Van hdp tot het drinken van esma’s. De nieuwe generatie is dol op afko’s (oftewel: afkortingen). Zo schreef RTL nieuws hierover dat jongeren graag een eigen taal ontwikkelen. Of het nu zorgt voor taalverloedering, het een tijdelijke ‘hype’ is, óf de verschillende afko’s uiteindelijk in de Dikke van Dale belanden; veel starters spreken deze taal. En laat dat nu precies de groep zijn die veel organisaties graag aan zich verbinden. Daarom dachten wij na over een arco (arbeidscontract) in hun eigen taal: vol afko’s en aantrekkelijke arvo’s (arbeidsvoorwaarden) voor de nieuwe generatie!

Het arco (arbeidscontract) door de jaren heen 

Een goede overeenkomst is het halve werk. Maar een uitgebreid arbeidscontract met arbeidsinhoud, arbeidsvoorwaarden en arbeidsduur lijkt niet langer van deze tijd. Want wie na een aantal prettige gesprekken een aanbod krijgt, wil hierna niet in een ellenlang document met juridische termen verdwalen.

We zien een shift ontstaan naar arbeidscontracten op basis van vertrouwen (ten opzichte van wantrouwen en uitgebreide regelgeving). In de meest vooruitstrevende vorm gebruiken organisaties het arbeidscontract zelfs als visitekaartje; een contract dat aantrekkelijk is, aansluit op de bedrijfscultuur, kan worden gepersonaliseerd én een voorloper is van het daaropvolgende onboardingproces.

Chocoladebedrijf Tony’s Chocolonely was twee jaar geleden al een voorloper van het origineel vormgeven van hun arbeidscontract. Het arbeidscontract werkt als een soort routekaart die je als nieuwe collega doorloopt tot de start van de onboarding. Deze beweging zette zelfs aan tot de trend ‘Conscious Contracting’. Een overeenkomst die zowel aansprekend als juridisch verantwoord is. Inmiddels zijn er veel organisaties die het arbeidscontract op een creatieve of ‘andere’ manier aanbieden. Denk aan op maat gemaakte overeenkomsten, contracten met groene voorwaarden of kunstwerken. Dit laatste voorbeeld zien we bij Viisi Hypotheken. Viisi liet letterlijk een kunstwerk ontwerpen met daarop een QR-code naar het arbeidscontract.

Nieuwe generatie arvo’s (arbeidsvoorwaarden)

Google ‘Gen Z op de werkvloer’ en je ziet een rits aan blogs en nieuwsartikelen over de nieuwe generatie en hun specifieke behoefte. Een arbeidscontract opgemaakt als een kunstwerk, is leuk. Maar, de nieuwe generatie weet beter dan ooit welke waarden ze belangrijk vindt en zal daar ook naar handelen. De inhoud van jouw arbeidscontract moet daarom óók aansluiten op de behoefte van de nieuwe generatie. Wij hebben de belangrijkste behoeften voor je opgezocht en spraken met onze jongste collega’s. Dit heeft geleid tot een lijst afko’s van belangrijke arvo’s voor de nieuwe generatie:

  1. Rewe (remote werken) – De nieuwe generatie is reislustig. Starters de flexibiliteit van thuiswerken en werken vanuit het buitenland bieden, maakt je een aantrekkelijke werkgever. Al lijken er gemixte signalen te zijn in hoeverre starters graag op afstand werken.
  2. (Haver)Capu – Jouw starter wil graag op voorhand weten of het mogelijk is om een dagelijkse kop havermelk cappuccino op kantoor te krijgen of dat diegene ervoor naar de hippe koffietent om de hoek moet. Die zit er toch wel?
  3. Fitje – Oftewel: outfit. Het liefst niet strak in het pak maar casual met sneakers, birkenstocks en uggs. Als ze maar zichzelf kunnen zijn!
  4. Pww (parttime werkweek) – Starters zijn ondernemend en milieubewust. Het liefst werken ze maximaal vier dagen per week. Wat ze doen op dag vijf? Een eigen ‘side hustle’ (kleine onderneming) onderhouden óf vrijwilligerswerk.
  5. Vrijmibo (vrijdagmiddagborrel) – Het liefst drinken ze hier ook samen een Esma (Espresso Martini). Of, met een vierdaagse werkweek: de domibo natuurlijk.
  6. Lawa – Lange wandeling. Even de natuur in om de geest te verruimen. En zelf je eigen werktijd kunnen bepalen, dan kunnen sporten en andere activiteiten ook tussendoor.
  7. Vaka dagen – Vakantiedagen. Het liefst onbeperkt.
  8. Wispo – Wintersport. Maar dan natuurlijk wel met de trein.

En hoor je aan het einde van de werkweek ‘Kladiladi’? Dan bedoelen ze: klap die laptop dicht. Het is weekend!

Samenvattend verwacht de nieuwe generatie een contract vanuit transparantie en vertrouwen en hebben ze veranderende behoeften in werk. Wij hebben daarom alvast een arco voor je opgesteld. Natuurlijk is dit geen oplossing voor het aantrekken van talent, máár wel een trigger om jou op een frisse manier na te laten denken over hoe jij deze nieuwe groep talent aan je kunt gaan (ver)binden.

Ook behoefte aan een frisse blik op het aantrekken van jong talent? Stuur ons een berichtje of neem direct contact op met een van onze collega’s uit het People team.

Britt Driessen

Britt
Projectmanager People

Meer weten?

Benieuwd naar onze frisse blik op talent aantrekken en behouden? Bekijk één van onze projecten hieronder!

Employee Referral Platform

Digitale onboarding game

Recruitment Training en Visie Festival

Bekijk alle projecten

Betrokkenheid medewerkers vergroten

Activatiecampagne: het goede gesprek

Een half jaar binnen: 5 frisse learnings van Harmke

Een half jaar binnen: 5 frisse learnings van Harmke

Ondernemerschap, vrijheid en co-creatie: een aantal waarden die mij het meest aanspraken tijdens mijn sollicitatie bij Frisse Blikken. We zijn nu zes maanden verder en ik kan met zekerheid zeggen dat ik mij thuis voel! Als Learning Specialist was ik benieuwd naar hoe Frisse Blikken de persoonlijke en professionele ontwikkeling van haar eigen medewerkers faciliteert. In deze blog deel ik mijn inzichten aan de hand van vijf learnings.

Learning 1 - Bij de loodgieter thuis, lekt de kraan niet áltijd

Frisse Blikken voelt voor mij als een ‘self development’ walhalla. Vanaf je eerste tot aan je laatste dag zijn er diverse manieren om jezelf te blijven ontwikkelen, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Zo start je bijvoorbeeld in een intervisiegroep met collega’s die tegelijkertijd zijn gestart en krijg je een buddy toegewezen aan wie je al je “domme” vragen kunt stellen. Verder volg je trainingen die aansluiten op jouw ervaring en behoeften. Een deel hiervan is voor iedereen hetzelfde, maar een deel mag je zelf kiezen. Daarnaast spreek je je Performance Lead regelmatig face-to-face over je persoonlijke ontwikkel- en performance doelen. Deze houd je bij in het ontwikkelplatform Treams, zodat je je voortgang goed in de gaten kunt houden en kunt bijsturen. Binnen de Learning Studio creëren we dus niet alleen leerervaringen voor onze klanten, we ervaren ze ook zelf.

Learning 2 – Zero mail policy

Een overvolle mailbox is verleden tijd dankzij ons communicatieplatform Slack. Naast de individuele chatfunctie gebruiken we het om elkaar vragen te stellen, te inspireren, best and bad practices te delen, gezamenlijk ideeën te bedenken voor een vraagstuk en om elkaar uit te nodigen voor (in)formele events. Binnen Learning & Development noemen we dit een online learning community. Mailen? Dat doen we alleen met onze opdrachtgevers.

Learning 3 – Co-creatie werkt

Binnen onze projecten vinden we het belangrijk om écht samen te werken met onze opdrachtgevers. Dat noemen we co-creatie. Kenmerken hiervan zijn: dialoog, ‘common ground’, enthousiasme, daadkracht en focus op resultaat. Wij werken in co-creatie samen met onze opdrachtgevers en hebben een ecosysteem aan partners. Dat je als organisatie álles moeten weten en kunnen is achterhaald: wij hebben de juiste mensen óf kennen de juiste mensen.

Learning 4 – De lunchtafel als verbindende factor

We zijn een platte organisatie waar we leren van en met elkaar. Iedere dag dekken we gezamenlijk de lange lunchtafel en spreek je één van de stagiaires, je directe collega, een opdrachtgever of een directielid. Hier praten we over onze weekendavonturen, delen we uitdagingen op werk en geven we advies. Het werk van een projectmanager is soms best individueel, maar door de gezamenlijke lunch blijven we altijd in verbinding met elkaar. 

Learning 5 – Senioriteit hoort ook thuis bij Frisse Blikken

Hoewel onze naam anders doet vermoeden, hebben we collega’s met bakken ervaring en expertise. Het is mooi om te zien hoe wij ‘reverse mentoring’ inzetten waarbij kennisoverdracht en wederzijdse groei centraal staat in de samenwerking tussen junior, medior en senior collega’s. Je hoeft dus niet raar op te kijken wanneer je manager (bij ons ‘blikondernemer’) jou opeens om feedback vraagt.

Ook werken bij Frisse Blikken?

Wij creëren impactvolle projecten en programma’s met en voor toonaangevende organisaties. En dat doen we allemaal met een groep energieke en ambitieuze collega’s! Toch is werken bij Frisse Blikken niet voor iedereen weggelegd. Projectmatig werk kan namelijk ook betekenen dat je meerder kortlopende projecten tegelijkertijd uitvoert en in pieken werkt. Je leert in ieder geval om snel keuzes te maken! En last but not least, je leert ook koffie te zetten als een echte barista, want naast de lange lunchtafel hebben we een professioneel koffiezetapparaat waar collega’s, opdrachtgevers en samenwerkingspartners elkaar ontmoeten onder het genot van een huisgemaakte cappuccino.

Wij zijn opzoek naar junior, medior en senior collega’s in de Learning Studio. Bekijk onze vacatures hier(onder). 

Kom je bij ons werken?

We zijn op zoek naar nieuwe collega’s in ons Learning & Development team! Bekijk de vacatures hieronder.

Senior Learning & Development specialist

Junior Learning & Development Specialist

Medior Learning & Development Specialist

Je passie en werk combineren: Erik doet het!

Je passie en werk combineren: Erik doet het!

Ben je benieuwd hoe het écht is om bij Frisse Blikken te werken? Niemand kan dat beter vertellen dan onze eigen collega’s! Deze keer nemen we een kijkje in het werk van Erik, senior Learning & Development (L&D) specialist bij onze Learning Studio. Hij vertelt onder andere hoe hij zijn creativiteit en passie voor storytelling inzet bij opdrachtgevers zoals Nike en BMW.

Van trainee naar L&D manager

In 2013 rondde Erik zijn studie bestuurskunde af. Na het behalen van zijn master volgde hij een traineeship bij een adviesbureau in de publieke sector. Hij maakte kennis met de ontwikkelmanager: de persoon verantwoordelijk voor het traineeship, het coachen en begeleiden van de trainees en betrokken bij de opleidingsplannen van de gehele organisatie. “Ik weet nog dat ik dacht: wow, jij hebt echt een coole baan,” vertelt Erik.

Na het afronden van zijn traineeship kreeg Erik zelf de kans om als ontwikkelmanager aan de slag te gaan. “Ik mocht een reis uitstippelen die onze trainees de ruimte bood om aan hun eigen leerdoelen te werken,” vertelt hij. “Dat vond ik echt gaaf!”

Erik Hilgers, L&D specialist

Een baan met meer creativiteit

Naast zijn werk heeft Erik al jaren een andere passie: schrijven. In 2021 maakte hij zijn droom werkelijkheid en schreef hij zijn debuutroman Terug naar de Kloof. Ondanks dat Erik zijn creativiteit in dit schrijfproces kwijt kon, miste hij dit aspect in zijn werk. “Hoewel ik er enorm van genoot om betrokken te zijn bij de ontwikkeling van collega’s, moest ik op mijn externe opdrachten iets te vaak binnen de gebaande paden blijven. Ik had juist het gevoel dat ik buiten die grenzen meer waarde kon creëren”, vertelt Erik.

L&D specialist bij de Learning Studio

Na een sabbatical en wereldreis solliciteerde Erik daarom in 2022, vanuit een hutje in Ecuador, bij Frisse Blikken. Ondertussen maakt hij alweer een jaar deel uit van de Learning Studio, waar hij werkt als Frisse Professional (FPRO) in de functie senior Learning & Development (L&D) Specialist.

In een senior functie bij Frisse Blikken krijg je vaker een leidende rol in projecten en ben je ook regelmatig de eindverantwoordelijke. “In mijn functie krijg ik veel vertrouwen en verantwoordelijkheid. Het is een rol waarbij ik de details af en toe moet leren loslaten en vooral op conceptueel niveau betrokken ben,” vertelt Erik.

Erik Hilgers, werken bij Frisse Blikken, L&D specialist

Ondernemende inititatieven

Naast het nemen van meer leiderschap in projecten, hebben Frisse Professionals ook een ondernemende rol in hun eigen team. Erik houdt zich daarom bezig met creativiteit en innovatie binnen de Learning Studio. Zo is hij op dit moment bezig met het creëren van een nieuw concept: storyline learning. Hierin combineert hij de basis van storytelling met experiential learning, waardoor deelnemers aan een leerprogramma van begin tot eind worden meegenomen in een avontuurlijk verhaal.

Een passie voor verhalen toegepast in leerprogramma’s

“Om écht goed te kunnen leren, moeten we soms loskomen van de dagelijkse werkpraktijk,” vertelt Erik. Hij is ervan overtuigd dat mensen een boodschap beter onthouden wanneer ze worden meegenomen in een verhaal en nog beter wanneer ze zelf een rol in dat verhaal spelen. “Mensen moeten niet alleen het verhaal horen maar het verhaal beleven,” aldus Erik. Maar hoe zorg je daarvoor? Erik maakt hiervoor vaak gebruik van een metafoor. Hij vertelt: “Als je iets vanuit een metafoor bekijkt, en het vervolgens terugvertaalt naar je eigen realiteit, kun je veel beter reflecteren op je eigen situatie.”

Erik Hilgers, L&D specialist
"Bij Frisse Blikken combineer ik mijn passie voor schrijven en storytelling met L&D projecten voor grote organisaties."

Erik Hilgers
Senior L&D specialist

Klantgerichte aanpak

Maar voordat Erik een passende metafoor gaat ontwikkelen, besteedt hij veel aandacht aan het leren kennen van de klant. “Het is van belang om te achterhalen wat de leerdoelen zijn, welke uitdagingen er spelen en waar het bedrijf heen wil groeien,” vertelt Erik. Zo kan hij een gepersonaliseerd concept aanleveren. Bij de storyline van BMW resulteert dat in de Leadership Roadtrip, terwijl bij Nike de Storytelling Olympcis worden georganiseerd.  “Uiteraard is het belangrijk om de verhalen weer naar de werkpraktijk te vertalen, maar ik ben ervan overtuigd dat échte bewustwording van gedrag en het prikkelen van het conceptueel vermogen het meest effectief werkt in verhaalvorm,” aldus Erik.

Genomineerd managementboek van het jaar

Maar het blijft niet alleen bij het bedenken van verhaallijnen. Erik werd ook gevraagd om samen met een aantal collega’s mee te schrijven aan het boek ‘Anders Groeien’, in samenwerking met Goldschmeding Foundation.

“In dit boek staat medemenselijk ondernemen centraal”, legt Erik uit. Het boek geeft handvatten over hoe je meer kan ondernemen vanuit je hart en hoe je alle partners, medewerkers of betrokkenen vanuit iets puurs kunt benaderen. “Ik vind het vooral belangrijk dat je de betrokkenen echt de ruimte geeft om er te zijn en ze niet als een kans of belemmering voor je eigen belangen ziet,” vertelt Erik.

Boek anders groeien

Vanwege het succes is het boek genomineerd geweest voor managementboek van het jaar én is er inmiddels een tweede druk gepubliceerd.  “Toen ik bij Frisse Blikken begon dacht ik dat ik een creatieve projectmanager zou zijn tijdens werkuren, en een schrijver in mijn eigen tijd. Een jaar verder lukt het niet alleen om mijn passie voor verhalen te combineren met mijn werk, ik word er echt actief op gevonden door collega’s en opdrachtgevers. Als je zelf maar duidelijk hebt wat je passie is, is er binnen Frisse Blikken veel ruimte daar handen en voeten aan te geven.”

Enthousiast geworden?

Goed nieuws! We zijn op zoek naar nieuwe collega’s. Wil jij net als Erik aan de slag als learning & development specialist. Of heb je een andere interesse? Bekijk onze vacatures hier of kom langs tijdens één van onze events

Senior Learning & Development specialist

Bekijk alle vacatures

Bekijk alle projecten

Gen Z op de arbeidsmarkt: de trends

Gen Z op de arbeidsmarkt: de trends

Generatie Z (Gen Z) is de generatie die nu de arbeidsmarkt betreedt.  Omdat deze generatie net wat anders werkt dan de generaties voor hen, is het belangrijk om inzicht te krijgen in hun behoeften op de werkvloer. Eerder deelden we al tips om een arbeidscontract op te stellen om dit jonge talent aan te trekken. Maar daar stopt het natuurlijk niet! Het is minstens net zo belangrijk om ze goed te laten landen binnen jouw organisatie. Uit een wetenschappelijk artikel blijkt dat Gen Z een aantal verwachtingen heeft omtrent het onboardingproces. We delen de zes belangrijkste trends met je!

Betekenisvol werk

Het is je misschien niet ontschoten: de nieuwe generatie vindt het belangrijk om een sense of purpose te hebben. Dat betekent dat de visie en kernwaarden van de organisatie overeenkomen met die van henzelf. En ze willen daar maar al te graag aan bijdragen.  Daarom is het belangrijk om de visie en kernwaarden regelmatig terug te laten komen in hun onboarding én vanaf hun eerste dag te benadrukken dat hun rol impact heeft. Het blijkt extra effectief te zijn wanneer het vanuit hun managers of teamleads wordt benadrukt. Zo voelen ze zich extra betrokken! 

Frequente feedback

Vergeleken met vorige generaties is Gen Z relatief ongeduldig: ze willen regelmatig en real-time feedback. Gelukkig kun je daar goed op inspelen. Geef bijvoorbeeld tijdens hun eerste 100 dagen (en uiteraard ook erna) dus face-to-face feedback, het liefst vlak na het moment waar het over gaat. Richt je hierbij niet alleen op de ontwikkelpunten, maar benadruk juist ook wat goed ging. Daarnaast wordt Gen Z gezien als een ambitieuze generatie. Ze hechten daarbij belang aan regelmatige feedbackgesprekken met hun directe leidinggevende om zichzelf te blijven verbeteren, maar ook om te begrijpen wat ze nodig hebben om door te groeien binnen je bedrijf. Een win-win situatie als je het ons vraagt!

Werk-privébalans

Deze generatie hecht veel waarde aan flexibiliteit en vrijheid. Ze zijn er namelijk van overtuigd  dat het hun productiviteit verbetert. Zolang het geen invloed heeft op de kwaliteit van hun werk, is er volgens hen geen reden om die vrijheid niet te bieden.  Door ze deze vrijheid te geven, groeit hun vertrouwen in jou als werkgever. En dat resulteert weer in een grotere betrokkenheid! Weeg dus af in welke mate verplichte kantoordagen écht noodzakelijk zijn en waar mogelijk wat meer ruimte zit om het zelf in te delen. Geen zorgen: dat betekent niet dat je ze nooit op kantoor ziet.

Verbinding

Ze vinden verbinding met hun managers en teamleden namelijk heel belangrijk!  Zelfs zo belangrijk dat ze daadwerkelijk beter presteren als ze betekenisvolle relaties aangaan met hun collega’s. En dat doen ze bij voorkeur fysiek. Gebruik dit tijdens hun onboarding, bijvoorbeeld door  netwerkmomenten in te zetten. Hierdoor geef ze je de kans om andere starters te ontmoeten of juist in gesprek te gaan met collega’s die al langer bij je organisatie werken. Daarnaast voelt Gen Z zich comfortabeler op de werkvloer als ze een goede relatie hebben met hun directe leidinggevende. Dit begint al bij de eerste dag! Geef daarom de directe manager een grote rol in de begeleiding tijdens de onboarding.

Het grotere plaatje

Gen Z’ers worden gekenmerkt door hun ondernemende mindset. Ze zijn ontzettend nieuwsgierig: ze willen begrijpen hoe het grotere plaatje in elkaar zit. Helpen ze bij een onderdeel van een project? Dan willen ze zoveel mogelijk context hebben, zodat ze er zelfstandig mee aan de slag kunnen en niet afhankelijk zijn van anderen. Daarbij  hechten ze veel waarde aan transparantie en eerlijkheid. Deel daarom (zeker in het begin) het grotere plaatje met ze en laat je verrassen door alle ideeën die voortvloeien uit hun ondernemende mindset!

interne communicatie

Ontwikkeling

Gen Z is niet alleen zelfstandig, maar ze leren zichzelf ook gemakkelijk skills aan. Hierin maken ze veel gebruik van technologie – ze zijn tenslotte digital natives. Ze realiseren zich dat de constante technologische ontwikkelingen van hen vragen dat ze zichzelf ook blijven ontwikkelen. Ze vinden het daarom belangrijk dat hun werkgever daarin ondersteunt. Om hun leerstijl tegemoet te komen, is het dus belangrijk om technologie te gebruiken in je trainingsaanbod. Wissel interactieve, hands-on trainingen af met individuele e-learnings. Of maak gebruik van gamification! Dit is niet alleen fun, maar uit onderzoek blijkt dat het ook goed aansluit op hun manier van leren. Niet alleen voor deze generatie werken serious games goed, maar we passen dit ook toe in projecten met andere doelgroepen. Neem een kijkje op de website van onze Fresh Game Studio om te zien voor welke organisaties we dit al hebben ingezet.

Eén van de projecten waarin we deze trends hebben verwerkt, is tijdens de organisatie van de Onboarding Days van NIBC. Benieuwd of jouw onboardingtraject al is ingericht op de verwachtingen van de nieuwe generatie? We kijken graag met je mee!

Meer weten?

Benieuwd naar onze frisse blik op talent aantrekken en behouden? Bekijk één van onze projecten hieronder!

Digitale onboarding game

Pre- en onboarding programma Nestlé

Onboarding Days organiseren voor NIBC

Bekijk alle projecten

Digitale onboarding game

Onboarding Days organiseren voor NIBC

Creativiteit stimuleren in jouw organisatie: drie tips

Creativiteit stimuleren in jouw organisatie: drie tips

Bedrijven die succesvol willen zijn en blijven hebben creativiteit nodig. Als je namelijk niet blijft vernieuwen, dan raak je achterop in deze snel veranderende wereld. Maar hoe creëer en behoud je die creatieve energie te midden van de dagelijkse drukte? Onze collega Gerben heeft promotieonderzoek gedaan naar hoe je creativiteit kunt stimuleren in jouw organisatie, en geeft drie praktische tips waar je morgen nog mee aan de slag kunt!

Coachingsgesprek

Nieuwe ideeën beginnen bij een goed geformuleerd probleem.

Wanneer het over creativiteit gaat denken de meeste mensen direct aan brainstormen en ideeën bedenken. Dat is een gemiste kans! De ideeën die je bedenkt, worden namelijk heel sterk bepaald door de manier hoe je het probleem formuleert. Wil je meer creatieve ideeën? Probeer dan eens om het probleem op zoveel mogelijk verschillende manieren te formuleren. Een handige methode hiervoor is het formuleren van zoveel mogelijk “Hoe Kunnen We-vragen”.

Stel je voor: Werkgever X heeft een probleem met hoog werknemersverloop. Dit is een complex probleem, wat verschillende mogelijke oorzaken heeft. Een kleine greep uit manieren hoe dit probleem te herformuleren is in uiteenlopende Hoe Kunnen We vragen:

  • Hoe kunnen we het werk aantrekkelijker maken?
  • Hoe kunnen we de werkdruk verlagen?
  • Hoe kunnen we meer ontwikkelingsperspectief bieden?
  • Hoe kunnen we werknemers meer verbinding laten ervaren met de organisatie?
  • Hoe kunnen we het werk uitdagender maken?
  • Hoe kunnen we de behoeften van onze medewerkers beter gaan begrijpen?
  • Hoe kunnen we het onboardingsproces verbeteren?
  • Hoe kunnen we aantrekkelijker worden als potentiële werkgever?

Elke vraag lokt een eigen reeks vernieuwende oplossingen uit. Door het probleem zoveel mogelijk te herconceptualiseren, en per vraag te brainstormen kom je dus automatisch tot meer en vernieuwendere oplossingen.

Groep-brainstorms werken niet.

Nu we het toch over brainstormen hebben: heel veel organisaties en teams doen het helemaal verkeerd. Ja, je leest het goed! Vaak wordt er namelijk in groepsverband gebrainstormd. Je kent de setting vast. Eén persoon bij een flip-over, die druk noteert terwijl teamgenoten om de beurt hardop ideeën roepen. Dit is helaas niet de beste methode om tot creatieve ideeën te komen. Doordat iedereen door elkaar roept, loop je namelijk het gevaar dat de wat stillere teamleden hun ideeën niet delen. Daarnaast is het horen van andermans ideeën afleidend, waardoor het makkelijk is om tot minder unieke gedachten te komen. Ten slotte nodigt het delen in een groep vaak uit om vroegtijdig kritiek te leveren op elkaars ideeën: wat ook niet bevorderlijk is in de vroege stadia van creatief zijn.

Maar hoe moet het dan wél? Eigenlijk is het vrij eenvoudig: Voordat je begint met de groep-brainstorm, laat je eerst iedereen in stilte individueel ideeën bedenken. Deze deelt iedereen later met de groep. Op deze manier kun je dan samen verder bouwen op de meest interessante ideeën.

Een extra tip! Nieuwe ideeën ontstaan vaak door het combineren van atypische kennis. Laat daarom collega’s met verschillende achtergronden samenwerken. Dit resulteert vaak in de meest creatieve ideeën. Het verbinden van atypische kennis is een krachtige manier om innovatie te stimuleren.

Brainstorm sessie

Stimuleer een innovatieve cultuur.

En nog een tip voor managers en leidinggevenden: als je het echt belangrijk vindt dat collega’s binnen je organisatie meer creativiteit laten zien, ga dan na of je wel de juiste werkomstandigheden hebt gecreëerd. Je creatieve nek uitsteken is namelijk niet zonder gevaren voor werknemers. Werk is namelijk vaak zo ingericht dat het aantrekkelijker is om routinematig te werken, in plaats van creatief.  Zo kost routinematig werken vaak minder tijd, is het voorspelbaarder en is de kans minder groot dat er fouten worden gemaakt. Genoeg redenen dus om niet je creativiteit te laten zien.

Kijk daarom naar de innovatie-cultuur binnen je organisatie. Hierin zijn drie elementen heel belangrijk:

  • Medewerkers moeten genoeg vrijheid hebben om creatief te zijn. Hoe meer regels en procedures, hoe moeilijker het wordt om iets creatiefs te proberen
  • Het moet veilig zijn om fouten te maken. Creatief zijn betekent iets nieuws proberen, en het resultaat is vaak onvoorspelbaar. Als er geen fouten gemaakt mogen worden, dan proberen medewerkers niet iets nieuws.
  • Laat zien dat je creativiteit belangrijk vindt. Als organisatie roepen dat je creativiteit belangrijk vindt is één ding, maar waar blijkt het uit? Door creativiteit te belonen, door ideeën van medewerkers echt toe te passen, en door als leidinggevende zelf het creatieve voorbeeld te geven krijgen medewerkers het gevoel dat het gewaardeerd wordt om creatief te zijn.

Tip! Organiseer een hackathon en laat je medewerkers het creatiefste idee presenteren of geef ze een prijs bij de volgende maandupdate.

Creativiteit stimuleren? Aan de slag!

Kortom: er is genoeg wat bedrijven kunnen doen om creativiteit aan te jagen. Formuleer Hoe Kunnen We-vragen, denk na over hoe je brainstorms organiseert en creëer een innovatieve cultuur. Klaar om morgen aan de slag te gaan? Ik denk graag met je mee!

Meer weten?

Ben je nou nog niet uitgelezen? Bekijk dan één van de onderstaande blogs!

Laat je mensen spelen met je strategie

Strategie activatie: van papier naar actie

Het arbeidscontract voor de nieuwe generatie!

Bekijk alle blogs

Strategie activatie: online escape room

Ondersteuning interne marketing

Talentontwikkelaar en projectmanager: Judith

Talentontwikkelaar en projectmanager: Judith

Ben je benieuwd hoe het écht is om bij Frisse Blikken te werken? Niemand kan dat beter vertellen dan onze eigen collega’s! Deze keer vertelt Judith over hoe zij al vijf jaar met plezier bij Frisse Blikken werkt. Ze is onderdeel van het People team maar daarnaast ook Talentontwikkelaar. Wat dat allemaal precies inhoudt lees je hieronder. 

Op zoek naar meer uitdaging

Nadat Judith was afgestudeerd wilde ze graag verschillende dingen uitproberen en nieuwe omgevingen ontdekken. Na 3,5 jaar werkervaring bij een recruitment bureau kreeg ze de behoefte aan meer diepgang en uitdaging. Een bekende raadde haar toen Frisse Blikken aan. Ze maakte een koffieafspraak met één van onze collega’s; “Tijdens het gesprek kreeg ik meer duidelijkheid, ik was meteen enthousiast om te solliciteren,” vertelt ze. Met name de diversiteit in projecten en verantwoordelijkheid die je vanaf moment één krijgt sprak haar erg aan.

Judith de Jong

Judith X Frisse Blikken

Judith kwam er tijdens het sollicitatieproces achter dat het People team het beste bij haar interesses aansloot. “Ik ben altijd al nieuwsgierig geweest naar mensen. Ik luister graag en wil mensen verder helpen” vertelt ze. Judith had destijds nog niet veel specifieke ervaring op het gebied van projectmanagement. Toch werkte ze vanaf haar eerste werkdag al voor één van onze klanten. Bij Frisse Blikken geloven we namelijk dat je het best leert door het simpelweg te doen. “Ik dacht toen: open blik en gaan!” vertelt Judith. Ze werkte samen met een collega aan het opzetten van een selectietraject. Hierdoor leerde ze al snel wat er nodig is om een succesvol project neer te zetten: een strakke planning, creatieve blik en sterk stakeholdermanagement. Ook binnen het team voelde ze zich al snel thuis. “Er waren teammeetings, we gingen samen naar events en er waren gezellige teamuitjes,” vertelt Judith. Ook binnenkort maken ze hier weer tijd voor en gaan ze met het hele team varen in Amsterdam.

Langlopende projecten

Waar de ene collega de voorkeur geeft aan korte projecten, is Judith vaak betrokken bij relatief langlopende projecten. Daardoor bouwt ze een groot netwerk op en leert ze de organisatiecultuur goed kennen. Zo is zij nu al bijna twee jaar betrokken bij een strategisch HR-project van Boskalis. “Ik voel me echt onderdeel van het team en ik merk dat ik inhoudelijk meer kan bijdragen dan bij een kort project,” vertelt Judith. Dit is niet haar eerste project bij Boskalis. Ze heeft eerder al gewerkt aan het opzetten van een selectietraject waarbij een game werd gecreëerd als selectiemiddel; een vooruitstrevende oplossing wat nog niet eerder was toegepast.

Talentontwikkelaar

Inmiddels is Judith niet alleen projectmanager, maar ook talentontwikkelaar van meer dan 15 collega’s. “Toen ik de kans kreeg om talentontwikkelaar te worden, greep ik die met beide handen aan,” vertelt Judith. Bij Frisse Blikken vinden we ontwikkeling enorm belangrijk en onze talenontwikkelaars spelen hier een cruciale rol in. Zij zijn namelijk naast hun projectwerk bij de klant ook bezig met het coachen van collega’s. “Het is fijn om uit eigen ervaring te weten hoe het is om bij Frisse Blikken te werken. Zo kan ik als talentontwikkelaar mijn collega’s beter helpen en begeleiden,” legt Judith uit. Talentontwikkelaars bieden collega’s coaching en intervisie om te helpen bij het ontdekken én ontwikkelen van hun talenten en uitdagingen. Ze denken mee over doorgroeimogelijkheden en begeleiden medewerkers in hun ondernemerschap. Bij Frisse Blikken worden de talentontwikkelaars eerst getraind in een halfjaar-durende coach opleiding, waarin ze de nodige theorieën en modellen leren. “Het volgen van de opleiding was voor mij belangrijk omdat het me de onderbouwing gaf die ik nodig had om mijn rol goed te kunnen vervullen,” vertelt Judith.

Vijf jaar in dienst

Judith is inmiddels al vijf jaar werkzaam bij Frisse Blikken. “Ik heb me in deze periode kunnen ontwikkelen op gebieden die ik van tevoren nooit had kunnen bedenken,” vertelt ze enthousiast. Judith waardeert de vrijheid en het vertrouwen die ze krijgt in haar werkzaamheden. Als talentontwikkelaar blijft ze verbonden met de organisatie en de bedrijfscultuur, wat ervoor zorgt dat ze steeds met plezier naar haar werk komt. “Als organisatie zijn we echt een team. Alle collega’s kijken naar elkaar om en je weet dat Frisse Blikken voor je klaar staat. Dit gevoel hoop ik ook terug te geven aan mijn collega’s,” vertelt Judith. Misschien binnenkort wel aan jou?

Meer weten?

Wil je meer weten over werken bij Frisse Blikken? Lees de verhalen van onze andere collega’s hieronder.

Een half jaar binnen: 5 frisse learnings van Harmke

Je passie en werk combineren: Erik doet het!

Talentontwikkelaar en projectmanager: Judith

Een half jaar binnen: 5 frisse learnings van Harmke

Je passie en werk combineren: Erik doet het!

Ontdek hoe je evidence-based kan werken binnen je HR-afdeling

Ontdek hoe je evidence-based kan werken binnen je HR-afdeling

Vera is onlangs gestart als Projectmanager in het People team, waar ze met verschillende HR-thema’s aan de slag gaat. Eén onderwerp dat specifiek haar aandacht trekt, is evidence-based werken binnen HR-afdelingen. Eerder deed ze al onderzoek naar evidence-based practice. In dit artikel deelt Vera haar blik op het onderwerp én geeft ze praktische tips waar jij vandaag al mee aan de slag kunt gaan

Wat is evidence-based practice en waarom moet jij dit vandaag nog introduceren?

Veel medewerkers en organisaties maken keuzes op basis van hun ervaring, maar dit zorgt niet altijd voor beslissingen van hoge kwaliteit. Waarop moet je dan belangrijke beslissingen baseren? Sinds een paar jaar wordt evidence-based practice steeds populairder, waarbij je bewust gebruik maakt van de beste bewijzen om je vraagstuk te beantwoorden. Deze bewijzen baseer je op eerdere (wetenschappelijke) onderzoeken of interne data van je eigen organisatie. Door dit te doen, verminder je onzekerheid en subjectiviteit tijdens het maken van professionele beslissingen. Deze manier van werken vindt zijn oorsprong in de gezondheidszorg, maar ook binnen HR maakt het nu zijn opkomst.

Bewijzen en feiten vanuit eerdere onderzoeken

Binnen de arbeids- en organisatiepsychologie is al veel onderzoek gedaan naar welke HR-praktijken effectief zijn, zodat jij daar gebruik van kunt maken. Ik geef het gestructureerde sollicitatiegesprek altijd als voorbeeld. Het voelt misschien onwennig om alle kandidaten dezelfde vragen te stellen, maar je kunt ze zo beter met elkaar vergelijken en hun toekomstige prestaties beter voorspellen.

Vera van der Valk
"Het voelt misschien onwennig om alle kandidaten dezelfde vragen te stellen, maar je kunt ze zo beter met elkaar vergelijken en hun toekomstige prestaties beter voorspellen."

Vera
Projectmanager People

Bewijzen en feiten vanuit interne data

Daarnaast kun je data binnen je eigen organisatie verzamelen, interpreteren en evalueren. Dit vergt nieuwe skills van jouw HR-afdeling die niet van vandaag op morgen kunnen worden getraind. Om jouw afdeling hierin te ondersteunen, heeft de Fresh Game Studio de game Analysis Paralysis ontwikkeld. Door middel van serious gaming trainen HR-medewerkers spelenderwijs hun datagedreven mindset en skills.

Ondanks de voordelen van evidence-based practice valt er naar mijn mening nog veel te behalen. Hieronder beschrijf ik drie take-aways die jouw HR-afdeling helpen om aan de slag te gaan met evidence-based practice:      

  1. Stel ‘open’ collega’s aan om met het onderwerp aan de slag te gaan
    Evidence-based practice is voor veel medewerkers een nieuwe manier van werken. Om het toe te passen, is het belangrijk dat je uit je comfortzone durft te stappen en om kunt gaan met de onzekerheid die gepaard gaat met een verandering van de huidige situatie. ‘Open’ mensen kunnen beter omgaan met deze onzekerheid en ervaren zelfs meer plezier. Maar wat betekent het als iemand ‘open’ is? Deze mensen scoren hoog op het persoonlijkheidskenmerk openheid, wat betekent dat ze nieuwsgierig en creatief zijn en graag op zoek gaan naar nieuwe situaties en ervaringen. Je kunt dus op zoek gaan naar open collega’s in je team. Of je kunt, wanneer er ruimte voor is, nieuwe medewerkers werven die dit persoonlijkheidskenmerk hebben.Hoe open iemand is, kun je meten door middel van een persoonlijkheidsvragenlijst. Wij kunnen je helpen met het ontwikkelen van een vragenlijst die volledig past bij jouw werkgeversmerk. Zo hebben we voor FrieslandCampina een game gebouwd waarbij je persoonlijkheidsprofiel in kaart wordt gebracht door echte FrieslandCampina-situaties voor te leggen. Hier kun je de game zelf proberen.
  2. Ontwikkel evidence-based skills
    Om evidence-based practice op de juiste manier toe te passen, zijn specifieke skills nodig. Iemand moet bijvoorbeeld de kwaliteit van bestaande bewijzen kunnen evalueren en de resultaten kunnen interpreteren. Of zelf een onderzoek kunnen opzetten en uitvoeren. Toch zijn er maar weinig mensen die dit onder de knie hebben. Uit een onderzoek uit 2017 blijkt bijvoorbeeld dat 66% van de deelnemers niet wist hoe ze wetenschappelijk bewijs konden interpreteren.Hoe zorg je er dan voor dat je collega’s de juiste skills hebben? Voor de NS hebben we meerdere interventies ontwikkeld waarbij we focusten op het begrijpen, analyseren, evalueren en creëren van data. Eén van deze interventies was de serious game Analysis Paralysis.
  3. Beloon medewerkers die evidence-based gedrag vertonen
    Het organisatieklimaat is cruciaal om je medewerkers evidence-based te laten werken. Je kunt bijvoorbeeld je beloningssysteem inzetten om hen te activeren. Hierbij is het van belang dat je je collega’s op de hoogte stelt van het specifieke gedrag waarvoor je ze beloont. Alleen dan weten ze wat nodig is om deze beloning te krijgen.En aan wat voor beloningen kun je denken? In mijn beleving zijn medewerkers steeds minder gedreven door financiële of materiële beloningen. Je kunt ook denken aan extra opleidingsmogelijkheden of meer verantwoordelijkheid als blijk van waardering.

Al met al is er niet één manier om je HR-afdeling evidence-based te maken. Zowel de medewerker zelf als het klimaat binnen je organisatie spelen hier namelijk belangrijke rollen in. Wil je hier meer over weten? Neem contact op met Vera.

 

Meer weten?

Benieuwd hoe wij onze frisse blik toepassen op het aantrekken en behouden van talent? Bekijk dan één van onze projecten hieronder!

Pre- en onboarding programma Nestlé

Recruitment Training en Visie Festival

Onboarding Event – Van Wijnen West

Bekijk alle projecten

Laat je mensen spelen met je strategie

Strategie activatie: van papier naar actie

Vijf lessen over onboarding uit B&B Vol Liefde

Vijf lessen over onboarding uit B&B Vol Liefde

Als je met een frisse blik om je heen kijkt, zul je merken dat inspiratie vaak uit onverwachte hoeken komt. Zo vonden wij bij spieruwaliteit en de uitspraken van Olof wijze lessen voor het laten landen van nieuwe medewerkers. En daar is niks mis mee eigenlijk. Maar is de vergelijking tussen onboarding en het ontvangen van potentiële geliefden wel zo onverwacht? In beide gevallen hebben twee partijen ervoor gekozen om samen de verbinding aan te gaan. En in beide situaties draait het om het opbouwen van een duurzame relatie, waarbij de eerste periode van groot belang is. In dit artikel nemen we je mee in wat we kunnen leren van onze favoriete TV-personages uit B&B Vol Liefde. 

B&B Vol Liefde

1. Neem de tijd voor onboarding

Dat je je nieuwe medewerkers nóóit 8 seconden lang moet knuffelen weet iedereen. Maar te weinig tijd voor onboarding nemen is ook niet goed. In de serie zien we hoe Martijn zich volledig focust op zijn dagelijkse bezigheden. Met kandidaten die zoekende zijn, zich proberen aan te passen, ruimte proberen in te nemen en uiteindelijk vertrekken als gevolg. Al snel wordt duidelijk dat aandacht en tijd cruciaal zijn voor een zachte landing bij deze B&B’s. Dit geldt ook voor een goede onboarding: nieuwe medewerkers hebben ruimte en aandacht nodig om hun rol volledig te begrijpen en omarmen. Ze zijn op zoek naar hun plek in jouw organisatie. Persoonlijke aandacht van de manager en het team is hiervoor erg belangrijk. Dit zorgt voor betrokkenheid vanaf dag één.

Tip: Zorg ervoor dat er alvast een aantal momenten gepland staan in de agenda van jouw nieuwe medewerker. Nodig je team uit om tijd vrij te maken voor het inwerken van hun nieuwe collega en voor een kennismaking. Digitale en creatieve interventies zijn belangrijk in de onboarding van de nieuwe generatie, maar vervangen persoonlijke aandacht en een kennisoverdracht nooit.

2. Stel een duidelijk inwerktraject op

Aankomen bij de B&B van Bram betekent direct aan de slag gaan! Bram motiveert zijn geliefde kandidaten om vanaf dag één zelfstandig aan het werk te gaan op zijn zelfvoorzienende boerderij. Eén van de belangrijkste voorwaarden om gemotiveerd te blijven in je werk is autonomie. Tijdens de onboarding is het belangrijk dat nieuwe medewerkers gemotiveerd en ondersteund worden om zelfstandig aan de slag te gaan. Is er een inwerktraject of een buddy aangesteld? Worden taken geleidelijk opgebouwd? Door een nieuwe medewerker voldoende verantwoordelijkheid, vrijheid én begeleiding te geven, krijgt jouw medewerker het gevoel zijn of haar eigen competenties goed in te kunnen zetten en echt iets bij te dragen.

Tip: Om medewerkers het gevoel te geven dat ze echt iets kunnen bijdragen, is het belangrijk om hen mee te nemen in de missie en visie van jouw organisatie. Wees hierin creatief! Denk aan een interactief museum, inspirerende video of audiowalk, in plaats van lange presentaties.  

3. Stem verwachtingen af vanaf dag één

In de serie zien we hoe verschillende mannen de B&B van Petri in Frankrijk betreden. Ieder met een ander en eigen idee van een toekomst samen. Petri schept direct duidelijkheid en stemt verwachtingen en rollen af. Behalve over hoe je een boom snoeit. Het gevolg? Petri is direct helemaal niet blij. Bij een effectieve onboarding stemmen nieuwe medewerkers en de organisatie hun verwachtingen over taken, processen en cultuur op elkaar af. Hiervoor is het van belang om voortdurend met elkaar in gesprek te blijven. Het is essentieel om nieuwe medewerkers een duidelijk beeld te geven van hun verantwoordelijkheden en hun bijdrage aan het team en de organisatie. 

Tip: Het afstemmen van verwachtingen begint dus al voor dag één: een heldere en realistische vacatureomschrijving, een transparant sollicitatieproces en een duidelijke omschrijving van de rol helpen hierbij.

4. Een starter zorgt voor een frisse blik

Goedbedoeld, vriendelijk, of niet. Feedback in de B&B is altijd waardevol, toch Leendert? Liefdeskandidaat Niesje geeft Leendert bij haar vertrek de nodige en goedbedoelde schoonmaakadviezen. Tijdens de onboarding van nieuwe medewerkers leer jij ook van hen. Het is de perfecte gelegenheid voor jouw organisatie om te leren van de ervaringen van een nieuwe medewerker. Op basis van hun feedback kan jouw organisatie vernieuwen en verbeteren.

Tip: Zorg ervoor dat er een moment in de onboarding is ingebouwd waarop je feedback van nieuwe medewerkers ophaalt. Dit kan bijvoorbeeld tijdens een lunch na 100 dagen waar collega’s hun ervaringen met elkaar delen. Zorg ervoor dat deze frisse inzichten worden opgeslagen en meegenomen.  

5. Maak onboarding fun!

Terwijl heel Nederland verbaasd is over het feit dat Walter zo graag wil ‘spelen’, geeft hij daarmee wel ruimte voor ontspanning en plezier. We zien zijn eerste bezoekers dansen en tot bloei komen. Organisaties focussen zich tijdens het onboarden van nieuwe medewerkers vaak op processen en vergeten het belang van een beleving. Terwijl onboarding juist een cruciaal onderdeel van de totale medewerkersbeleving is. 86% van de medewerkers besluit namelijk in de eerste zes maanden of hij/zij langer bij de organisatie wil blijven werken. Wij werpen graag een frisse blik op interventies die jouw onboarding fun maken!

Tip: Onboarding mag vooral ook leuk zijn! Creëer verrassende ervaringen die de onboarding onvergetelijk kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan het ervaren van de kernwaarden van jouw organisatie met een game, een interactief magazine om jouw organisatie te leren kennen en waar medewerkers direct aan hun eigen ontwikkeling werken. Deze ervaringen zorgen voor verbinding met de organisatie, de collega’s en het werk zelf. In onze projecten werken wij veel samen met onze Fresh Game Studio voor het echte wow-effect.  

Meer weten?

Ben je benieuwd hoe we onze frisse blik op onboarding toepassen in ons werk? Bekijk dan één van de projecten hieronder. 

Employee Referral Platform

Recruitment Training en Visie Festival

Een employer brand dat staat als een huis

Digitale onboarding game

Pre- en onboarding programma Nestlé

Achtergrond: phD in Human Resource Management en Organizational Behavior. Master Arbeids- en Organisatiepsychologie

Mijn verborgen talent is… Sportgerelateerde vragen in een pubquiz beantwoorden.

Met dit nummer begint mijn weekend: Tash Sultana – Jungle

Als ik later groot ben dan… Heb ik een bedrijf dat mensen helpt om hun leven leuker te maken.

Gerben Tolkamp
Slide 3 Heading
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here
Previous slide
Next slide
Ontvang ons gratis stappenplan
Met dit stappenplan helpen wij je op weg naar creatieve en impactvolle communicatie. Zodat jouw strategische boodschap resulteert in actie.