Een half jaar binnen: 5 frisse learnings van Harmke

Een half jaar binnen: 5 frisse learnings van Harmke

Ondernemerschap, vrijheid en co-creatie: een aantal waarden die mij het meest aanspraken tijdens mijn sollicitatie bij Frisse Blikken. We zijn nu zes maanden verder en ik kan met zekerheid zeggen dat ik mij thuis voel! Als Learning Specialist was ik benieuwd naar hoe Frisse Blikken de persoonlijke en professionele ontwikkeling van haar eigen medewerkers faciliteert. In deze blog deel ik mijn inzichten aan de hand van vijf learnings.

Learning 1 - Bij de loodgieter thuis, lekt de kraan niet áltijd

Frisse Blikken voelt voor mij als een ‘self development’ walhalla. Vanaf je eerste tot aan je laatste dag zijn er diverse manieren om jezelf te blijven ontwikkelen, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Zo start je bijvoorbeeld in een intervisiegroep met collega’s die tegelijkertijd zijn gestart en krijg je een buddy toegewezen aan wie je al je “domme” vragen kunt stellen. Verder volg je trainingen die aansluiten op jouw ervaring en behoeften. Een deel hiervan is voor iedereen hetzelfde, maar een deel mag je zelf kiezen. Daarnaast spreek je je Performance Lead regelmatig face-to-face over je persoonlijke ontwikkel- en performance doelen. Deze houd je bij in het ontwikkelplatform Treams, zodat je je voortgang goed in de gaten kunt houden en kunt bijsturen. Binnen de Learning Studio creëren we dus niet alleen leerervaringen voor onze klanten, we ervaren ze ook zelf.

Learning 2 – Zero mail policy

Een overvolle mailbox is verleden tijd dankzij ons communicatieplatform Slack. Naast de individuele chatfunctie gebruiken we het om elkaar vragen te stellen, te inspireren, best and bad practices te delen, gezamenlijk ideeën te bedenken voor een vraagstuk en om elkaar uit te nodigen voor (in)formele events. Binnen Learning & Development noemen we dit een online learning community. Mailen? Dat doen we alleen met onze opdrachtgevers.

Learning 3 – Co-creatie werkt

Binnen onze projecten vinden we het belangrijk om écht samen te werken met onze opdrachtgevers. Dat noemen we co-creatie. Kenmerken hiervan zijn: dialoog, ‘common ground’, enthousiasme, daadkracht en focus op resultaat. Wij werken in co-creatie samen met onze opdrachtgevers en hebben een ecosysteem aan partners. Dat je als organisatie álles moeten weten en kunnen is achterhaald: wij hebben de juiste mensen óf kennen de juiste mensen.

Learning 4 – De lunchtafel als verbindende factor

We zijn een platte organisatie waar we leren van en met elkaar. Iedere dag dekken we gezamenlijk de lange lunchtafel en spreek je één van de stagiaires, je directe collega, een opdrachtgever of een directielid. Hier praten we over onze weekendavonturen, delen we uitdagingen op werk en geven we advies. Het werk van een projectmanager is soms best individueel, maar door de gezamenlijke lunch blijven we altijd in verbinding met elkaar. 

Learning 5 – Senioriteit hoort ook thuis bij Frisse Blikken

Hoewel onze naam anders doet vermoeden, hebben we collega’s met bakken ervaring en expertise. Het is mooi om te zien hoe wij ‘reverse mentoring’ inzetten waarbij kennisoverdracht en wederzijdse groei centraal staat in de samenwerking tussen junior, medior en senior collega’s. Je hoeft dus niet raar op te kijken wanneer je manager (bij ons ‘blikondernemer’) jou opeens om feedback vraagt.

Ook werken bij Frisse Blikken?

Wij creëren impactvolle projecten en programma’s met en voor toonaangevende organisaties. En dat doen we allemaal met een groep energieke en ambitieuze collega’s! Toch is werken bij Frisse Blikken niet voor iedereen weggelegd. Projectmatig werk kan namelijk ook betekenen dat je meerder kortlopende projecten tegelijkertijd uitvoert en in pieken werkt. Je leert in ieder geval om snel keuzes te maken! En last but not least, je leert ook koffie te zetten als een echte barista, want naast de lange lunchtafel hebben we een professioneel koffiezetapparaat waar collega’s, opdrachtgevers en samenwerkingspartners elkaar ontmoeten onder het genot van een huisgemaakte cappuccino.

Wij zijn opzoek naar junior, medior en senior collega’s in de Learning Studio. Bekijk onze vacatures hier(onder). 

Kom je bij ons werken?

We zijn op zoek naar nieuwe collega’s in ons Learning & Development team! Bekijk de vacatures hieronder.

Senior Learning & Development specialist

Junior Learning & Development Specialist

Medior Learning & Development Specialist

Gen Z op de arbeidsmarkt: de trends

Gen Z op de arbeidsmarkt: de trends

Generatie Z (Gen Z) is de generatie die nu de arbeidsmarkt betreedt.  Omdat deze generatie net wat anders werkt dan de generaties voor hen, is het belangrijk om inzicht te krijgen in hun behoeften op de werkvloer. Eerder deelden we al tips om een arbeidscontract op te stellen om dit jonge talent aan te trekken. Maar daar stopt het natuurlijk niet! Het is minstens net zo belangrijk om ze goed te laten landen binnen jouw organisatie. Uit een wetenschappelijk artikel blijkt dat Gen Z een aantal verwachtingen heeft omtrent het onboardingproces. We delen de zes belangrijkste trends met je!

Betekenisvol werk

Het is je misschien niet ontschoten: de nieuwe generatie vindt het belangrijk om een sense of purpose te hebben. Dat betekent dat de visie en kernwaarden van de organisatie overeenkomen met die van henzelf. En ze willen daar maar al te graag aan bijdragen.  Daarom is het belangrijk om de visie en kernwaarden regelmatig terug te laten komen in hun onboarding én vanaf hun eerste dag te benadrukken dat hun rol impact heeft. Het blijkt extra effectief te zijn wanneer het vanuit hun managers of teamleads wordt benadrukt. Zo voelen ze zich extra betrokken! 

Frequente feedback

Vergeleken met vorige generaties is Gen Z relatief ongeduldig: ze willen regelmatig en real-time feedback. Gelukkig kun je daar goed op inspelen. Geef bijvoorbeeld tijdens hun eerste 100 dagen (en uiteraard ook erna) dus face-to-face feedback, het liefst vlak na het moment waar het over gaat. Richt je hierbij niet alleen op de ontwikkelpunten, maar benadruk juist ook wat goed ging. Daarnaast wordt Gen Z gezien als een ambitieuze generatie. Ze hechten daarbij belang aan regelmatige feedbackgesprekken met hun directe leidinggevende om zichzelf te blijven verbeteren, maar ook om te begrijpen wat ze nodig hebben om door te groeien binnen je bedrijf. Een win-win situatie als je het ons vraagt!

Werk-privébalans

Deze generatie hecht veel waarde aan flexibiliteit en vrijheid. Ze zijn er namelijk van overtuigd  dat het hun productiviteit verbetert. Zolang het geen invloed heeft op de kwaliteit van hun werk, is er volgens hen geen reden om die vrijheid niet te bieden.  Door ze deze vrijheid te geven, groeit hun vertrouwen in jou als werkgever. En dat resulteert weer in een grotere betrokkenheid! Weeg dus af in welke mate verplichte kantoordagen écht noodzakelijk zijn en waar mogelijk wat meer ruimte zit om het zelf in te delen. Geen zorgen: dat betekent niet dat je ze nooit op kantoor ziet.

Verbinding

Ze vinden verbinding met hun managers en teamleden namelijk heel belangrijk!  Zelfs zo belangrijk dat ze daadwerkelijk beter presteren als ze betekenisvolle relaties aangaan met hun collega’s. En dat doen ze bij voorkeur fysiek. Gebruik dit tijdens hun onboarding, bijvoorbeeld door  netwerkmomenten in te zetten. Hierdoor geef ze je de kans om andere starters te ontmoeten of juist in gesprek te gaan met collega’s die al langer bij je organisatie werken. Daarnaast voelt Gen Z zich comfortabeler op de werkvloer als ze een goede relatie hebben met hun directe leidinggevende. Dit begint al bij de eerste dag! Geef daarom de directe manager een grote rol in de begeleiding tijdens de onboarding.

Het grotere plaatje

Gen Z’ers worden gekenmerkt door hun ondernemende mindset. Ze zijn ontzettend nieuwsgierig: ze willen begrijpen hoe het grotere plaatje in elkaar zit. Helpen ze bij een onderdeel van een project? Dan willen ze zoveel mogelijk context hebben, zodat ze er zelfstandig mee aan de slag kunnen en niet afhankelijk zijn van anderen. Daarbij  hechten ze veel waarde aan transparantie en eerlijkheid. Deel daarom (zeker in het begin) het grotere plaatje met ze en laat je verrassen door alle ideeën die voortvloeien uit hun ondernemende mindset!

interne communicatie

Ontwikkeling

Gen Z is niet alleen zelfstandig, maar ze leren zichzelf ook gemakkelijk skills aan. Hierin maken ze veel gebruik van technologie – ze zijn tenslotte digital natives. Ze realiseren zich dat de constante technologische ontwikkelingen van hen vragen dat ze zichzelf ook blijven ontwikkelen. Ze vinden het daarom belangrijk dat hun werkgever daarin ondersteunt. Om hun leerstijl tegemoet te komen, is het dus belangrijk om technologie te gebruiken in je trainingsaanbod. Wissel interactieve, hands-on trainingen af met individuele e-learnings. Of maak gebruik van gamification! Dit is niet alleen fun, maar uit onderzoek blijkt dat het ook goed aansluit op hun manier van leren. Niet alleen voor deze generatie werken serious games goed, maar we passen dit ook toe in projecten met andere doelgroepen. Neem een kijkje op de website van onze Fresh Game Studio om te zien voor welke organisaties we dit al hebben ingezet.

Eén van de projecten waarin we deze trends hebben verwerkt, is tijdens de organisatie van de Onboarding Days van NIBC. Benieuwd of jouw onboardingtraject al is ingericht op de verwachtingen van de nieuwe generatie? We kijken graag met je mee!

Meer weten?

Benieuwd naar onze frisse blik op talent aantrekken en behouden? Bekijk één van onze projecten hieronder!

Onboarding Days organiseren voor NIBC

Digitale onboarding game

Pre- en onboarding programma Nestlé

Bekijk alle projecten

Digitale onboarding game

Onboarding Days organiseren voor NIBC

Onze frisse blik op de lerende organisatie

Onze frisse blik op de lerende organisatie

De wereld verandert en wij moeten mee veranderen. Als mensen én als organisaties, dus dat brengt uitdagingen met zich mee. De lerende organisatie biedt de wendbaarheid om daarmee om te gaan, maar het is een moeilijk grijpbaar concept. Met onze frisse blik brengen wij daar verandering in!

Wat is een lerende organisatie?

Het komt vaak voor dat er extra druk gelegd wordt op medewerkers die het al druk hebben of dat fouten maken in een organisatie taboe is. Op de korte termijn kan een tandje bijzetten de oplossing lijken, maar op de lange termijn leidt het tot een halt op innovatie, demotivatie, burn-out’s en hoog verloop. In een simpel woord schiet je organisatie in de kramp!

Het tegenovergestelde van kramp, is wendbaarheid. En dat is precies wat een lerende organisatie biedt. Een lerende organisatie is een organisatie die leren faciliteert en stimuleert onder al haar medewerkers, en zichzelf continu transformeert om haar strategische doelstellingen te behalen. Vanuit ontwikkelgericht leiderschap, goed ingerichte leerprocessen en een veilig leerklimaat zorgt de lerende organisatie voor de nodige wendbaarheid om de uitdagingen van nu een stapje voor te zijn. De structuur van een lerende organisatie is goed te visualiseren, zoals te zien is in onderstaande puzzelstukken.

lerende organisatie

De wetenschap leert ons dat er veel voordelen bestaan bij het worden van een lerende organisatie. Uit verschillende meta onderzoeken blijken de volgende voordelen voor een organisatie en medewerker.

Waarom Frisse Blikken?

Met lerende organisatie én veranderkennis onder de arm, komen wij voornamelijk DOEN! We zijn creatieve aanpakkers en brengen met onze ondernemende houding concrete stappen richting de lerende organisatie.

Daarbij kiezen we altijd eerst voor aandacht. Aandacht voor de situatie in jouw organisatie en de ambitieuze doelen die daarbij horen. Immers heeft ieder bedrijf een eigen startpunt en dat vraagt om een persoonlijke aanpak. Zo bepalen we samen waar we mee aan de slag gaan en kunnen we vervolgens snel van start!

Meer weten?

Ben je benieuwd hoe we onze frisse blik toepassen in ons werk? Bekijk dan één van de projecten hieronder. 

Impactsessies

Pre- en onboarding programma Nestlé

Community building: women’s network Benelux

Bekijk alle projecten

Onze frisse blik op onboarding

Daan zijn passie voor ondernemen

Gerben Tolkamp

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Onze frisse blik op design sprints

Onze frisse blik op design sprints

Een vet idee, een ambitie, een doel, een visie. Ken je dat gevoel? Die uitdaging waarbij je maar niet weet waar je moet beginnen? Of een ambitieus project dat volledig is vastgeroest? Dat is waar onze Design Sprint een uitkomst biedt! Geef jouw project een kickstart: in 4 dagen maak je de stap van een complexe uitdaging naar een concrete oplossing.

Wat doen we?

Veranderen, vernieuwen en versnellen zit bij Frisse Blikken in het DNA en dat is terug te zien in onze Design Sprints. Tijdens een sprint heb je in één week de eerste versie van jouw product, app, dienst of programma gecreëerd. Door deze te testen weet je direct wat er nog beter kan. Wij helpen je graag verder in de volgende stap.

Of het nu gaat om vitaliteit, duurzaamheid, diversiteit en inclusie of learning en development, met een Design Sprint ben je zeker van een kickstart voor jouw project en genereer je een veelvoud van creatieve oplossingen. Jij focust je op de inhoud, wij doen de rest!

“In 4 dagen op een hoog tempo en met een gestructureerd proces geteste prototypes ontwikkelen waarmee je direct meer inzicht krijgt in je doelgroep en vraagstuk”.

Hoe doen we dat?

De sprint bestaat uit vier verschillende fasen. We starten bij de kern. Als mensen schieten we snel in de oplossingsmodus en vergeten we het belangrijkste: het verkennen van het probleem. Op dag 1 pluizen we samen jouw uitdaging en doelgroep uit. We brengen focus aan om deze behapbaar te maken. Dan kun je in ieder geval genieten van een goede nachtrust!

Op dag 2 maken we een frisse start. Door inspiratie met elkaar te delen komen er vast al meer oplossingen naar boven. We gaan hiermee aan de slag en maken zo veel mogelijk ideeën visueel. Twee linkerhanden? We maken geen Picasso’s, maar snelle schetsen. Dat geeft niet alleen veel keuze, maar ook ontzettend veel plezier! Jullie kiezen uit de beste ideeën een concept wat we in de volgende fase uitwerken.

Op dag 3 kijken we of het concept matcht met het doel van dag 1 en passen deze aan indien nodig. Vervolgens creëren we met elkaar een verhaal in een storyboard: een visuele weergave van het hele proces, vanuit de doelgroep beschreven. Dit is de basis voor het prototype.

In de laatste fase maken we het prototype af en brengen het tot leven. Nu is het tijd om te testen bij de doelgroep! Hoe? Door ze met het prototype aan de slag te zien gaan, te observeren wat er gebeurt en door goede vragen te stellen. Op basis hiervan bepalen we de volgende stappen.

Waarom met Frisse Blikken?
Onze missie is ondernemerschap stimuleren bij grote organisaties. Een design sprint is een inspirerende, leuke én effectieve manier om dat te realiseren. Door onze ervaring in event management, onze frisse ideeën en projectmanagement skills zetten wij een strak proces en een zorgeloze Design Sprint neer die bij jouw organisatie past. Een unieke ervaring waarmee jouw project de kickstart geeft die het verdient! Kun je niet wachten om aan de slag te gaan? Stuur een berichtje naar een van onze projectmanagers!

Meer weten?

Ben je benieuwd hoe we onze frisse blik toepassen in ons werk? Bekijk dan één van de projecten hieronder. 

Impactsessies

Onboarding Days organiseren voor NIBC

Implementatie nieuw HR systeem

Bekijk alle projecten

Een frisse blik op leiderschap

Onze frisse blik op Employer branding

Gerben Tolkamp

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Onze frisse blik op community building

Onze frisse blik op community building

Door het opzetten van een community of netwerk verbind je de juiste mensen met elkaar en komen jouw collega’s bij elkaar voor de thema’s die voor hen echt belangrijk zijn. Maar hoe zorg je nou voor een sterke community binnen de organisatie óf hoe creëer je die?

Wat doen we?

Stel je voor; binnen jouw organisatie speelt er een belangrijk thema of je wilt een strategische boodschap activeren. Meestal is er een groep collega’s die een belangrijke rol spelen in het verspreiden van de boodschap in de organisatie. Bijvoorbeeld de teamleiders die hun mensen meenemen in de strategie, of een groep enthousiaste collega’s die zich willen inzetten voor een bepaald thema zoals duurzaamheid, diversiteit & inclusie of veiligheid. Frisse Blikken helpt met het opbouwen of versterken van jouw community. We sluiten aan in jouw team en ondersteunen het hele proces van A tot Z.
We denken samen na over de bouwstenen en bouwen daarna samen aan het netwerk. We helpen met het community management: activiteiten initiëren, het neerzetten van de structuur en communicatie en het najagen van de benodigde acties. Tot het moment dat de community op zichzelf draait, dan dragen wij het over en nemen we afscheid.

Hoe doen we dat?

Om te beginnen kijken we samen naar het bestaansrecht en de doelen van de community. Vervolgens identificeren we wat de sleutelfiguren (moeten) zijn. Welke collega’s zijn actief betrokken en wie zijn belangrijke stakeholders? In co-creatie met de doelgroep bepalen we de behoeftes qua activiteiten en communicatie. Het is belangrijk om goed na te denken over verschillende groepen binnen de community en hoe je deze het beste kan bedienen. Het zal verschillen voor wie welke inhoud belangrijk is en over welke kanalen je het beste kan communiceren. Verder is een bepaalde ritmiek van belang, zodat men weet wat ze kunnen verwachten. Ook is het belangrijk dat er een setting wordt neergezet waarin iedereen zich op zijn gemak voelt om te delen. Benieuwd hoe je een community binnen jouw organisatie kan verbeteren of opzetten? Wij helpen je hier graag bij!

Meer weten?

Ben je benieuwd hoe we onze frisse blik op community building toepassen in ons werk? Bekijk dan één van de projecten hieronder. 

Safety game: in gesprek over veiligheid

Strategie activatie: een interactieve podcast

Activatiecampagne: het goede gesprek

Onze frisse blik op design sprints

Gamification bij de implementatie van zorgtechnologie

Gerben Tolkamp

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Onze frisse blik op Employer branding

Onze frisse blik op Employer branding

Nooit eerder was de arbeidsmarkt zo krap als vandaag. Hoe zorg je ervoor dat het juiste talent jou weet te vinden? Employer branding, een sterk werkgeversmerk, helpt om het unieke en onderscheidende karakter van jouw organisatie over de bühne brengen. Kom on top of mind bij nieuw talent én zorg voor trots en betrokkenheid binnen je eigen organisatie.  

Wat wij doen met employer branding

Wij geloven dat je een werkgeversmerk niet vanuit het niets hoeft op te bouwen. Alle ingrediënten voor een sterk werkgeversmerk, heb jij al in huis. Jouw huidige medewerkers kennen de bedrijfscultuur als geen ander en hebben een goed beeld van jou als werkgever. Wij maken het onze taak om de juiste elementen uit jouw organisatie op te halen.  

Om jouw werkgeversmerk sterk in de arbeidsmarkt te zetten helpen we bij 1) het ontwikkelen van een Employee Value Proposition, 2) het ontwikkelen van een arbeidsmarktcampagne, 3) interne activatie van een werkgeversmerk en 4) ondersteuning in recruitment marketinginitiatieven op basis van een bestaand werkgeversmerk. 

Hoe bouw je een sterk werkgeversmerk?

Wij vertalen jouw merk naar een sterk werkgeversmerk. Wat biedt jouw organisatie en waar zijn (potentiële) medewerkers naar op zoek? Wij gaan op zoek naar antwoorden en omschrijven dit in een Employer Value Proposition; oftewel jouw belofte aan (potentiële) medewerkers.

Om de doelgroep(en) doeltreffend te bereiken, ontwerpen we een passende arbeidsmarktcampagne. We bedenken een creatief concept en ontwikkelen de bijbehorende middelen. Voor het beste resultaat, haken we creatieve partners aan uit ons netwerk. Zoals video producers, 3D podcast experts óf onze collega’s van de Fresh Game Studio.  

Tot slot denken we mee over interne activatie. Een sterk werkgeversmerk vergroot het gevoel van trots en betrokkenheid van jouw medewerkers. Wanneer dit enthousiasme gedeeld wordt met de omgeving, bereik je de meest authentieke vorm van werving die er is.  

Maak van jouw medewerkers échte ambassadeurs
Onlangs ontwikkelden we ons eigen referral platform. We motiveren collega’s om jouw werkgeversmerk uit te dragen. Bijvoorbeeld door hen te belonen met digitale credits. Zo maken we van jouw bestaande medewerkers, echte ambassadeurs! 

Meer weten?

Ben je benieuwd hoe we onze frisse blik op Employer branding toepassen in ons werk? Bekijk dan één van de projecten hieronder. 

Digitale onboarding game

Pre- en onboarding programma Nestlé

Employee Referral Platform

Veranderingen binnen het onderwijs

Je passie en werk combineren: Erik doet het!

Gerben Tolkamp

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Onze frisse blik op strategie activatie

Onze frisse blik op strategie activatie

De nieuwe strategie van jouw organisatie staat op papier. Maar hoe zorg je ervoor dat de strategie ook echt tot leven komt? Zodat medewerkers deze begrijpen en zich ernaar gedragen?  Daar weten wij wel raad mee. Met creatieve ideeën, frisse slagkracht en een rugzak vol ervaring zorgen wij dat jouw strategie tot leven komt. 

Wat doen we?

We verdiepen ons eerst in jouw organisatie en de strategische boodschap die jij wilt overbrengen. Medewerkers voelen zich namelijk pas écht betrokken bij de nieuwe strategie, wanneer ze deze begrijpen, erdoor geïnspireerd raken en weten wat zij zélf kunnen bijdragen. Van snappen, naar voelen, naar doen.  

Een complex verhaal, compleet en tastbaar maken. Dat is waar we goed in zijn. Van een pop-up museum over strategische thema’s, een online game, een hele strategie communicatiecampagne of een compleet strategiefestival: bij ons ben je aan het goede adres! 

Hoe doen we dat?

We starten met een grondige analyse. Wat is de exacte boodschap die je over wil brengen? Hoe ziet die doelgroep eruit? Daarna is het tijd voor ons favoriete onderdeel: het bedenken en ontwikkelen van passende middelen en interventies.  

Waar kun je dan aan denken? We toveren een kantoorruimte of bouwkeet om in een strategiemuseum. Hier ontdek en beleef je de strategische thema’s van jouw organisatie. Als onderdeel van een campagne, ontwikkelen we een serie video’s, podcasts of artikelen. Daarnaast organiseren we regelmatig digitale, fysieke en hybride (meerdaagse) evenementen. Wat dacht je bijvoorbeeld van (terugkerende) radio- of talkshow? Of een 2-daags strategie festival op een buitenlocatie, waarin medewerkers à la Expeditie Robinson worden meegenomen in de nieuwe strategie. 

In samenwerking met de Fresh Game Studio, bouwen we ook (online) games rondom dit thema. Met puzzels, video’s en audiofragmenten leer je de strategie kennen. Door strategische dilemma’s voor te schotelen, kunnen spelers de impact van hun beslissingen zelf ervaren. Dit kan ook een waardevolle toevoeging zijn voor de onboarding van nieuwe collega’s. 

Hoe kunnen we jouw strategie in beweging zetten? We denken graag met je mee!  

Meer weten?

Ben je benieuwd hoe we onze frisse blik op strategie activatie toepassen in ons werk? Bekijk dan één van de projecten hieronder. 

Cultuur en waarden traject

Medewerkers betrekken bij de nieuwe strategie

Digitale transformatie

Onze frisse blik op community building

Onze frisse blik op (virtual) engagement

Gerben Tolkamp

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Onze frisse blik op onboarding

Onze frisse blik op onboarding

Het binden en boeien van je collega’s is op dit moment belangrijker dan ooit! Een op de vier nieuwe medewerkers vertrekt alweer binnen één jaar. Daarnaast kost het vervangen van deze collega’s vaak 1,5 tot 2 keer hun jaarinkomen. Een goede onboarding is daarom van groot belang voor zowel werkgever als medewerker. 

Wat doen we?

De periode vanaf het tekenen van het contract tot aan de eerste 100 dagen biedt hét momentum om starters op een verrassende manier onder te dompelen in jouw organisatie(cultuur) en het werk zelf. Een warm welkom is essentieel om nieuwe collega’s succesvol mee te laten draaien in jouw organisatie.   

Wij zien pre- en onboarding als een reis waarin nieuwe collega’s de juiste informatie krijgen op het juiste moment. We combineren on- en offline interventies om zowel de organisatie als haar medewerkers beter te leren kennen. Zo helpen we met een juiste landing binnen de organisatie, de afdeling en het team. 

Hoe doen we dat?

Wij vinden onboarding net zo belangrijk als jouw medewerkers. Afhankelijk van de doelgroep en de organisatie verschillen de behoefte van deze medewerkers. Daarom stappen we in de schoenen van jouw starters. We halen behoeften en essentiële informatie op, en brengen belangrijke contactmomenten in kaart. Vanaf het moment dat iemand het contract tekent tot de eerste 100 dagen of zelfs één jaar. Vervolgens gieten we alles in een ideale onboardingsreis,waarin we alle nodige informatie stapsgewijs bij de nieuwe medewerker brengen. We geloven namelijk dat je starters niet alles op één dag kan leren.   

Naast informatief mag een onboarding vooral ook leuk zijn! Wij creëren verrassende ervaringen die de onboarding onvergetelijk kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan het beleven van de kernwaarden door middel van een game in plaats van het bijwonen van een presentatie. Het leren kennen van nieuwe collega’s door middel van een gezamenlijke opdracht, of het kennismaken met de organisatie door middel van een interactieve pdf waar je direct met je eigen ontwikkeling start. Ervaringen als deze zorgen voor verbinding met de organisatie, de collega’s en het werk zelf. In onze projecten werken wij graag samen met onze eigenFresh Game Studio. 

Check hieronder hoe Inez jouw medewerkers in beweging zet door het creëren van een onvergetelijke onboarding. 

Meer weten?

Ben je benieuwd hoe we onze frisse blik op onboarding toepassen in ons werk? Bekijk dan één van de projecten hieronder. 

Recruitment Training en Visie Festival

Van DNA naar ijzersterk werkgeversmerk

Digitale onboarding game

Bekijk alle blogs

Innovatie in het onderwijs

Geen leraar meer om van te leren. Leren we daarvan?

Gerben Tolkamp

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Onze frisse blik op leiderschapsontwikkeling

Onze frisse blik op leiderschapsontwikkeling

Leiderschap is een breed begrip. Vaak in één adem genoemd met termen als high performing teams, persoonlijk leiderschap, future leadership of een leadership framework. Steeds vaker willen organisaties leiders betrekken en bewegen om een succesvolle toekomst te helpen vormgeven of realiseren. Maar het blijkt een uitdagende zoektocht om de juiste snaar te raken. Nieuwsgierig naar onze frisse blik op leiderschapsontwikkeling?

De grootste uitdagingen van leiderschapsontwikkeling

Na een onderzoek dat we onder 40 Learning & Development managers en HR beslissers afnamen bleken de drie grootste uitdagingen voor leiderschapsontwikkeling te zijn;
1) verandermanagement, 2) coachend leidinggeven en 3) ‘het goede gesprek‘. 

Wat maakt de zoektocht naar een oplossing dan toch zo uitdagend? Wij geloven dat er hiervoor geen kant-en-klare succesformule is die voor iedere organisatie werkt. Dit komt omdat niet alleen de competenties, mindset en het ontwikkelpotentieel van de leiders een rol spelen, maar ook de cultuur binnen de organisatie en de impact van een aanwezige organisatieverandering.

Hoe doen we dat?

Wij helpen verschillende organisaties om het leiderschap in hun organisatie te ontwikkelen. Denk hierbij aan vragen als: “Hoe zorgen we ervoor dat onze leiders klaar zijn voor de uitdagingen van vandaag en morgen?”, “Welke rol speelt leiderschap in het meenemen van medewerkers in de veranderingen binnen onze organisatie?” en “Welke ingrediënten kenmerken een effectief leiderschapsprogramma?”. 

Wij geloven dat deze vier stappen sterk bijdragen aan leiderschapsontwikkeling 

  1. Aandacht besteden aan deze groep leiders en hen aan elkaar verbinden omdat zij een belangrijke rol spelen in jouw organisatie;
  2. Het is relevant om de ambitie van je organisatie helder te hebben en het doel van deze groep, hoe draagt leiderschap bij aan deze ambitie?; 
  3. Vraag vervolgens de (ontwikkel)behoeften uit bij deze groep en probeer het ‘vertrekpunt’ of de focusthema’s inzichtelijk te maken; 
  4. Bepaal ingrediënten voor een passend leiderschapsprogramma of teamtraject, waarbij je rekening houdt met; de ambitie van de organisatie, de behoeften en de ontwikkelmogelijkheden van de deelnemers en de aansluiting op eventuele andere ontwikkelprogramma’s binnen de organisatie. 

Wij denken bij bovenstaande stappen uiteraard graag mee om onze frisse blik te werpen en onze ervaring en expertise in te zetten bij het ontwerp, programma management, de facilitatie, communicatie en positionering. We brengen graag de leiders van de toekomst van jouw organisatie in beweging.

Meer weten?

Ben je benieuwd hoe we onze frisse blik op leiderschapsontwikkeling toepassen in ons werk? Bekijk dan één van de projecten hieronder. 

HR transformatie

Medewerkers betrekken bij de nieuwe strategie

Gamified selectietraject voor trainees

Bekijk alle projecten

Je passie en werk combineren: Erik doet het!

Onze frisse blik op onboarding

Gerben Tolkamp

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Onze frisse blik op (virtual) engagement

Onze frisse blik op (virtual) engagement

Wij zijn de nieuwe generatie. Altijd en overal verbonden. We helpen organisaties bij het creëren van (virtual) engagement. Dat doen we bijvoorbeeld door digitale en hybride evenementen te organiseren, online communities te bouwen of te versterken en door andere creatieve middelen in te zetten. Hoe kunnen we jouw medewerkers meer met elkaar laten verbinden?

Wat doen we?

Wij vinden betrokkenheid op de (digitale) werkvloer belangrijk. Verbonden met het werk dat je doet, de organisatie en je collega’s. Zo zorgen we voor gemotiveerde medewerkers, die met plezier aan de slag gaan en nog beter samenwerken.  

De afgelopen jaren is het (digitaal) verbinden van collega’s steeds belangrijker geworden. We zien elkaar niet meer dagelijks op kantoor of werken in internationale teams. Bovendien is de behoefte om onderdeel te zijn van een groep groter dan ooit. Als werkgever ben jij aan zet om de verbinding tussen jouw werknemers te bevorderen en infrastructuren te creëren om deze verbindingen tot stand te brengen. Zo bouw je aan duurzame relaties en behoud je talent!

Hoe doen we dat?

Wij helpen organisaties digitaal verbinden op creatieve en aansprekende manieren die zijn afgestemd op de doelgroep en de organisatie. Dat kan bijvoorbeeld door een (digitaal) evenement te organiseren, zoals een radio- of talkshow. Of we sturen jouw collega’s op pad met een audiowalk, om vervolgens (digitaal) samen te komen en na te praten. Zelfs een koffiedate wordt bijzonder door gebruik te maken van verrassende gesprekskaartjes of een TeamConnector op maat.  

Daarnaast helpen we bij het ontwikkelen van communicatiemiddelen. Samen met jou bedenken we bijvoorbeeld een concept voor een podcast- of videoserie. En we zorgen ook voor de realisatie! Voor het beste resultaat werken we samen met een netwerk van creatieve partners.  

Tot slot hebben we ervaring in het opzetten en verstevigen van communities, waarbij we ook aandacht hebben voor het online aspect.  Vanuit een uitgewerkt basis framework én behoeftes van de communityleden, gaan we in co-creatie aan de slag om unieke, bedrijfsrelevante en vernieuwende content en activiteiten te ontwikkelen. Zo stimuleren we de verbinding tussen jou en jouw collega’s.  

Zullen we samen jouw collega’s meer met elkaar verbinden?

Meer weten?

Ben je benieuwd hoe we onze frisse blik op (virtual) engagement toepassen in ons werk? Bekijk dan één van de projecten hieronder. 

Waarden activatie

Werkplaats Kennis & Innovatie

Actieprogramma Kansrijke Start

Bekijk alle projecten

Diversiteit en inclusie: de frisse blik van Mila

Vijf lessen over onboarding uit B&B Vol Liefde

Gerben Tolkamp

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Achtergrond: phD in Human Resource Management en Organizational Behavior. Master Arbeids- en Organisatiepsychologie

Mijn verborgen talent is… Sportgerelateerde vragen in een pubquiz beantwoorden.

Met dit nummer begint mijn weekend: Tash Sultana – Jungle

Als ik later groot ben dan… Heb ik een bedrijf dat mensen helpt om hun leven leuker te maken.

Gerben Tolkamp
Slide 3 Heading
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here
Vorige slide
Volgende slide
Ontvang ons gratis stappenplan
Met dit stappenplan helpen wij je op weg naar creatieve en impactvolle communicatie. Zodat jouw strategische boodschap resulteert in actie.